Sony Ericsson K750i

Dvojitá recenzia fónu s dvojmegapixlom Jedinečné skúsenosti dvoch užívateľov s jedným favoritom tejto sezóny.

Základná charakteristika

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 46 x 21 mm

hmotnosť: 99 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 bodov, 262 144 farieb

fotoaparát: 2 Mpix, blesk, zoom, záznam videa (174 x 144 b.),

pamäť: 38 MB + MemoryStick Pro DUO, 510 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, IM,

prenos dát: GPRS, 4+2 IrDA, Bluetooth, USB kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, FM rádio s RDS, MP3 prehrávač, 40.hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 900 mAh

výdrž: do 8 h hovoru/400 h pohotovosti

Čo mu chýba:

EDGE, Push to talk,

Obsah balenia:

telefón, batéria, MemoryStick Pro DUO 64MB, adaptér pre MS, nový typ nabíjačky, USB dátový kábel, prenosné stereo handsfree, CD, manuál

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie po vložení novej SIM karty trvá dlhšie, než je bežné u konkurencie. Sprevádza ho pekná animácia. Výmena SIM karty je jednoduchá, stačí ju len zasunúť. Ukrytie akumulátora je zásadne inovované, otvárate len jeho malú časť. Pri vypínaní reaguje na stlačenie vypínacieho tlačidla takmer ihneď.

Dizajn

K750i je naozaj pekný telefón, to sa nedá poprieť. Konštrukcia je pevná, no pri silnom uchopení sa z prístroja ozývali tiché pazvuky. Páči sa mi rozloženie prvkov na prednej stene, kde je využité každé miesto. Najlepšie to vidieť nad displejom, kam výrobca umiestnil len otvory pre lepšiu preprodukciu zvuku. Takéto riešenie som čakal už tak dlho, a zatiaľ ho takto zásadne ponúkol len Alcatel 756. Tak sa teda teším.

Ľavá stena ukrýva tlačidlo music button a v spodnej časti aj gumený kryt pamäťovej karty. Tá sa vyberá veľmi ľahko. Pravá bočná stena obsahuje dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Regulácia hlasitosti na opačnej strane sa mi zdá trocha nedoriešená. Dôvodom je však použitie pri fotení. V hornej stene nájdete zapínacie/vypínacie tlačidlo a infraport, v spodnej nový dátový konektor, ku ktorému sa vyjadrím neskôr. V ľavom dolnom rohu je otvor pre uchytenie pútka.

Zadná stena v pohotovostnom stave ukrýva pod posuvným krytom objektív fotoaparátu a zrkadielko. Blesk sa nachádza nad posuvným krytom, preto je použiteľný aj bez spustenia aparátu ako svietidlo. V striebornom kryte objektívu je nenápadne zabudovaný aj kryt konektora pre pripojenie externej antény. Asi tretinu zadnej steny tvorí kryt batérie, ktorý sa odníma pomerne ťažko.

Ergonomicky hodnotím spracovanie prístroja na výbornú. Spúšť fotoaparátu je na správnom mieste, odsunutie krytu objektívu je bezproblémové. Jedinou vecou, ktorá mi prekážala, bolo ľahké znečistenie ochranného sklíčka nad displejom. Na prístroji mi ale chýba názov modelu. Neviem prečo, ale každý sa ma naň pýtal. :)

Atlis: Z automobilového priemyslu sme si zvykli, že retroštýl je automobilkám veľmi blízky, Volkswagen ma svoj New Beatle, Cooper zase Mini, no zväčša sa jedná o modely, ktorých korene siahajú do polovice minulého storočia a návrat k ich dizajnu nie je ničím zvláštnym. No nepamätám sa že by nejaká firma začala vyrábať "retro? model tak ako to urobil SonyEricsson v prípade K750i a jeho predchodcu T630. Pre ľudí, ktorí považujú T630 Liquid Black za model s jedným s najkrajších dizajnov a K700i sa im zdá byť veľmi industriálna je tu práve K750i s kódovým menom "Clara?, ktorá v sebe snúbi všetky tie krásne prvky dizajnu T630 a najmodernejšiu techniku v podaní švédsko-japonského výrobcu...

Klávesnica

Perfektne podsvietená klávesnica nenápadne zapadá do celého dizajnérskeho diela. Niektorí moji kolegovia hodnotili klávesnicu negatívne, ale aj môj známy, majiteľ K700i, ju zhodnotil ako ešte lepšiu. Horšie sa pracuje len s alfanumerickými tlačidlami, ktoré nemajú medzi sebou žiaden odstup. Preto treba pri písaní na tlačidlá stále pozerať. Joystick je jemný, ale to hodnotím skôr kladne. Novinkou je stredové tlačidlo umiestnené medzi displejom a joystickom. V každom prípade vyvolá pomocné menu zložené z troch sekcií. Hlavnou sú skratky, naľavo zmeškané udalosti a napravo internetové záložky.

Podsvietená je dokonca aj spúšť fotoaparátu. Rýchlo som si zvykol na music button (hudobné tlačidlo) v ľavej stene. Môžete mu priradiť 3 funkcie: media player, rádio alebo poslednú použitú. Jeho stlačením spustíte vybranú funkciu aj pri zablokovanej klávesnici, a podobne ju aj vypnete. Horšie je, keď chcete zmeniť hlasitosť (napr. vo vrecku) a palcom ruky sa zapriete práve o toto tlačidlo. Namiesto zosilnenia hudby ju vypnete. Ale je spustenie je okamžité. Najviac ma však teší, že regulácia hlasitosti tiež funguje aj pri zablokovanej klávesnici. Po stlačení tohto tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí informácia o type telefónu, voľnej pamäti mobilu a na karte aj stav batérie v %.

Blokovanie klávesnice uskutočníte stlačením * a pravého polyfunkčného tlačidla. Rovnako ju aj odblokujete. Nechýba ani automatické blokovanie bez udania vlastného času. Štyrom smerom joysticku môžete priradiť ľubovoľné funkcie. Klávesnica môže vydávať zvuky, ale bez nich je úplne tichá.

Atlis: Priestor medzi displejom a klávesnicou je vyhradený pre tri funkčné klávesy, ku ktorým sa neskôr vrátim, a 8 smernému joysticku s potvrdzovacou funkciou. Oproti predchádzajúcemu modelu je joystick Clary hlbšie zapustený do tela prístroja, no je užší a preto sa ovláda lepšie. Osem smerov je výborne využiteľných vo vstavanej hre Air Combat 3D. Klávesnica má štandardné rozloženie, kladie primeraný odpor. Podsvietenie je podobne ako u T630 biele, no klávesy tentokrát nie sú priesvitné. Klávesy nemajú žiadnu vôľu a písať na nich je radosťou (aj pre mňa, ako človeka rozmaznaného rozmernou klávesnicou Motoroly V3 RAZR). Novým prvkom je 5 funkčná klávesa nad joystickom. Ukrýva sa pod ňou kontextové menu, ktoré obsahuje najčastejšie používané funkcie telefónu či uložené záložky z WAPu. Zaujímavosťou je aj združovanie všetkých udalostí ktoré sa nachádzajú v aktuálny dátum v kalendári či prichádzajúce správy. Príjemná pomôcka zľahčujúca prácu s telefónom.

Displej

Zvýšenie počtu zobrazovaných farieb na 262 144 je skôr osviežením než praktickým zlepšením. Aj menu ostalo oproti K700i takmer rovnakého štýlu. Nechýbajú témy (vyberie si každý), v hlavnej ponuke vidíte 12 ikôn. V Sony Ericssonoch nie je výnimkou ani režim šetrenia batérie, kedy displej úplne zhasne, avšak ja som ho neužíval. Na hlavnom displeji vidíte roztiahnutú tapetu na celej ploche a hore stavový riadok, ktorý pri práci s telefónom zmizne len zriedkavo. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú aj vybranú poznámku, prípadne poznámke môžete prideliť funkciu vyskakovacieho okna (pop-up). Po zhasnutí displeja fón nereaguje na ovládanie joysticku. Pomocné menu, ktoré vyvoláte stredovým tlačidlom, sme spomínali už pri opise klávesnice. Skrátené voľby v ňom môžete meniť, presúvať, mazať, podobne ako aj internetové záložky.

Pohyb v hlavnom menu je rýchly. Animácie sa oproti K700-ke uskromnili, čo je dobre. Viditeľnosť zobrazených údajov na slnku nie je zlá, ale mohla byť určite aj lepšia (viď Series 60 od Nokie, Sony Ericssony radu P a podobne).

Počty riadkov textu:

- písanie poznámky - 2 riadky,

- písanie SMS, e-mailu - 4 riadky,

- čítanie SMS - 6 riadkov,

- čítanie e-mailu - 7 riadkov,

- čítanie poznámky - 7 riadkov,

- WAP - 7 riadkov + nadpis stránky,

- Jimm ICQ - 9 riadkov.

Atlis: Clara je telefón klasickej konštrukcie, vyrobenej z kvalitných plastov s matným povrchom. Čelná strana je rozdelená na dve približne symetrické polovice. Horná polovica je vyhradená pre rozmerný displej schopný zobraziť 262 tisíc farieb pri rozlíšení 176x220 bodov. Displej je výborne čitateľný aj pri priamom slnečnom svetle. Neštandardne je dolná hrana displeja zapustená pod úroveň klávesnice, čím je zabezpečená väčšia ochrana plastového krytu proti odretiu, končí až pri hornom okraji aparátu a sú v ňom tri okrúhle otvory mikrofónu. Jeho povrch je dokonale hladký a tým má aj výborné ?daktyloskopické vlastnosti?. Našťastie sa dá ľahko preleštiť a túto nepríjemnú vlastnosť má len týchto 20 percent povrchu aparátu. Jas displeja je možné nastaviť v 6 stupňoch, čo má priaznivý vplyv na výdrž telefónu. Grafické prostredie je jednoducho notoricky známe grid menu SonyEricsson, hlavná ponuka zložená z 12 ikon. Po novom je menu ešte animovanejšie ako kedykoľvek predtým. Významnou vlastnosťou ale je, že animácie nijak nespomaľuje rýchlosť menu, naopak menu je veľmi rýchle a výraz pomalý Erik patrí minulosti. Subjektívny dojem je skôr daný faktom, že človek prirodzene čaká kým sa mu v tých pár desatinkách sekundy celé menu rozbalí ;) V menu je možné ako sme zvyknutí pohybovať aj pomocou klávesových skratiek. Druhá a tretia úroveň menu je textová okrem menu Správcu súborov, kde sa nachádzajú piktogramy hlavných zložiek a menu Java aplikácií, kde sa pri textovom názve aplikácie zobrazuje aj obrázok charakterizujúci aplikáciu. Novinkou je aj rozšírené použitie horizontálnych ponúk. Aj v tomto sa SonyEricsson vracia k filozofii nastolenej Ericssonom.

Vrchná strana telefónu patrí vypínaču a oku infraportu. Spodná strana telefónu je vyhradená novému FastPortu. Nový port použil SonyEricsson v našich končinách prvýkrát, budeme si naň musieť zvyknúť. Jeho použitie ma svoje pozitívne aj negatívne stránky. Pozitívom sú vyššie rýchlosti prenášaných dát, negatív osobne vidím viac. Prvým je, že ak ste mali zakúpené príslušenstvo k starším modelom, bude vám nanič, pretože nie je kompatibilné, druhým a podľa mňa závažnejším je, že na rozdiel od starého portu, nový neumožňuje súčasné nabíjanie telefónu a pripojenie HF sady. Škoda. Ľavá strana telefónu je vyhradená pre tzv. Music button. Tento veľmi užitočný gombík služi na spúšťanie prehrávača médií a prípadné zapnutie pauzy bez nutnosti odomykať klávesnicu a vstupovať do menu telefónu. Ďalej sa tu nachádza pryžová zátka ukrývajúca slot pamäťovej karty. Stretol som sa s názorom, že zátka zhoršuje prístup k pamäťovej karte. Osobne si myslím, že naopak zátka má výbornú hrúbku, ktorá bráni náhodnému otvoreniu slotu či zatečeniu tekutín do útrob telefónu. Rýchla výmena pamäťovky je tak otázkou zvyku. Pravej strane telefónu dominujú dva prvky ? spúšť fotoaparátu a kolíska zoomu/hlasitosti.

Fotoaparát

Ak vás zaujíma táto funkcia, odporúčame vám prečítať si článok Porovnanie fotoaparátov K750i vs. 6681.

Fotoaparát je devízou Sony Ericssonu K750i. Kvalitné rozlíšenie 2 Mpix neponúka žiaden iný v Európe dostupný prístroj. Spustenie fotoaparátu je možné odsunutím krytu objektívu. Štart trvá asi 2 sekundy. Po zasunutí krytu objektívu sa telefón vráti do pôvodného stavu. Ak stlačíte spúšť do polovice, obraz sa zaostrí na objekt v strede. Pri pohybe prístrojom a stálom držaní spúšte sa prispôsobuje len dĺžka expozície resp. clona, zaostrenie ostáva. Jas snímky (clonu, dĺžku expozície) meníte pohybmi joysticku doprava a doľava (+2 až -2 expozičné stupne EV). Ja som veľmi často upravoval expozíciu na -1 EV, čím som dosiahol síce tmavší záber, no vznikali ostrejšie snímky v miestnostiach, lese a iných priestoroch s nedostatkom svetla.

Nočným snímkom pomáha dvojfázový blesk. V prvej fáze používa len jednu diódu, pri stlačení spúšte sa pridá druhá, ktorá zabezpečí oveľa viac svetla než akýkoľvek konkurent.

Priblíženie počas snímania je len digitálne, vždy však dôjde ku interpolácii na pôvodný rozmer.

Sony Ericsson K750i ponúka tieto rozlíšenia: 1632 x 1244, 640 x 480, 160 x 120 bodov. Pri zmenšení fotky (po jeho potvrdení) do mailu alebo MMS dochádza k prepočítaniu 2 Mpix na VGA.

Počas snímania je možné používať klávesové skratky: 1 - rozlíšenie, 4 - makro, 7 - noc, * - blesk. Všetky sa nachádzajú v jednom rade tlačidiel, čo vítam.

Fotoaparát si pamätá všetky naposledy použité nastavenia. V nastaveniach sa nachádza aj množstvo ďalších parametrov: efekty, kvalita (2 stupne, pričom rozdiel je minimálny, pokles veľkosti súboru asi o 1/3), miesto ukladania snímok, vyváženie bielej (podľa mojich skúseností je najlepšie automatické) atď.

2 Mpix fotka v najvyššej kvalite dosahuje veľkosť asi 500 - 600 kB.

Medzi kamerou a fotoaparátom prepínate vertikálnym pohybom joysticku. Aj v prípade videa môžete použiť až 4x priblíženie, aktiváciu makra alebo nočného režimu. Video je možné zaznamenávať vo formáte 3GPP a rozlíšeniach 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b.,

Ak zapnete pred použitím fotoaparátu tichý režim, vyhnete sa akýmkoľvek zvukom. Pozor, po zvukovej signalizácii ostaňte ešte chvíľu nehybní, keďže fotoaparát reaguje troška oneskorene.

Obrázky

Fotky sú uložené v samostatnej zložke správcu súborov. Ak sú ukladané na kartu, nájdete ich v špeciálnej zložke, ktorú rozpozná aj každý automat pre vyvolanie fotiek.

Novinkou je priblíženie prezeraných fotiek. Prekvapením je až 32-násobné zväčšenie každej prezeranej snímky. Pri náhľade vidíte 2 x 2 alebo 3 x 3 miniatúry. Pri horizontálnom prezeraní snímok je možné listovanie medzi nimi, čo je značná výhoda oproti porovnávanej Nokii 6681. Snímky je možné odoslať prostredníctvom e-mailu (možné automatické zmenšenie na VGA rozlíšenie), Bluetooth, IrDA alebo MMS (možné automatické zmenšenie na VGA). Nechýba ani možnosť priradiť akúkoľvek fotku ku kontaktu a z predchodcu je prítomná aj prezentácia (slideshow).

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vloži do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Melódie a prehrávač hudby

V porovnaní s modelom K700i sa dočkal zlepšenia aj veľký reproduktor. Prehrávanie hudby sa dočkalo lepších výšok, hlasná reprodukcia je o čosi reálnejšia. V novom fóne nájdete niekoľko podarených MIDI a MP3 melódií. Hlasitosť meníte vždy dvojitým tlačidlom v pravej stene. Osemdielny horizontálny indikátor hlasitosti sa objaví namiesto stavového riadku. Pri počúvaní rovnakého rádia som nameral úroveň maximálnej hlasitosti Nokie 5140i (t.j. aj 6230, 6230i a podobných) na piatom stupni osemdielnej stupnice K750-ky. Sony Ericsson K750i už nahradí slabšie tranzistory (či už pri prehrávaní MP3 skladieb alebo počúvaní FM rádia). Správam môžete priradiť akýkoľvek zvuk či skladbu v mobile. Odlišné upozornenie je možné priradiť e-mailu a ostatným správam. V profiloch nastavujete hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuky tlačidiel, blokovanie a povolenie hovorov (aj skupín).

Prehrávač médií je jednoduchá aplikácia, ktorá prehráva MP3 skladby aj videá. Samozrejmosťou je prehrávanie hudby na pozadí. Vtedy je možné, aj pri zablokovanej klávesnici, regulovať hlasitosť, preskakovať skladby či hudbu vypnúť pomocou music button. Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Grafický ekvalizér má nenormálny vplyv na kvalitu reprodukcie v priložených stereo slúchadlách. Megabass je vhodný snáď len pre tanečnú hudbu, inak úplne postačuje režim Bass.

MusicDJ je aplikácia na vytváranie MIDI melódií úplne zhodná s tou, ktorú nájdete v K700i. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpali ste všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Prehrávač videí

Videá prehráva prehrávač médií. Pred spustením videa je možné zvoliť horizontálne zobrazenie. Ja som skúšal len prehrávanie zaznamenaných 3GPP videí.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

FM rádio

FM rádiu Sony Ericssonu K750i sme sa veľmi podrobne venovali v článku Porovnanie FM rádií.

Prijímač v Sony Ericssone K750i pracuje len po pripojení handsfree. Jeho spustenie je možné priradiť aj k music button, tlačidlu v ľavej stene prístroja. Ak ho spustíte pomocou music button, zapne sa na pozadí posledná počúvaná stanica a displej ostane v pohotovostnom stave. Pomocou ovládacích prvkov na bočných stranách mobilu ovládate všetky dôležité funkcie rádia, ktoré beží na pozadí.

Po spustení rádia z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Pohybom joysticku doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam.

Zlatým klincom večera je funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice. Maximálna hlasitosť je aj v tomto prípade úplne dostatočná, páči sa mi možnosť vypnúť reprodukciu tlačidlom pre reguláciu hlasitosti aj v pohotovostnom stave pri zablokovanej klávesnici.

Svietidlo

Sony Ericsson K750i ponúka spustenie diódy aj bez spustenia fotoaparátu. Voľbu Svetlo nájdete aj v skrátených voľbách. Ja som však oveľa častejšie diódu spúšťal otvorením krytu fotoaparátu a nasledovným stlačením *. Takto som si dokonca svietil na cestu, keď som šiel lesom na bicykli. Dióda je prekvapivo intenzívna.

Atlis: Popisom pravej strany sa priamo dostávame k snáď najväčšiemu lákadlu tohto modelu ? 2MPix fotoaparátu. Jedná sa o fotoaparát s CMOS čipom (v polovici leta sa začne predávať nová verzia K750i vybavená modernejším CCD čipom), schopný zachytávať fotografie do maximálneho rozlíšenia 1632x1224 bodov s funkciou AutoFocus. Sám som videl niekoľko fotografií na internete, ale ruku na srdce, ešte stále platí lepšie raz vidieť ako 100x počuť. Fotoaparátu je podriadených mnoho funkcií telefónu a ruka Japonská sa preukázala pre Švéda technoida ako hodnotná. Fotoaparát je ukrytý pod aktívnym krytom, spustí sa automaticky po jeho odsunutí, po zasunutí sa vypne. Ideálne pre momentky. Podsvietená spúšť fotoaparátu je ako u poriadneho digitálu dvojčinná, čiže sa fotí na dva kroky: prvá poloha aktivuje zaostrovaciu jednotku ? počuť a pri bližšej obhliadke aj vidieť ako sa pohnú akčné členy optiky ? fotoaparát zaostrí a nastaví clonu, druhá poloha spustí uzávierku. Reakcie sú bleskurýchle, porovnateľné s modernými kompaktnými fotoaparátmi. Ukladanie fotky trvá asi 2 ? 3 sekundy. Tu si prosím treba uvedomiť, že jedna fotografia má v najvyššej kvalite a pri plnom rozlíšení priemerne okolo 500kb, takže čas uloženia je viac ako adekvátny. Celkové poňatie fotoaparátu je identické s modelmi od Sony. Menu, systém obsluhy, piktogramy zobrazujúce stav fotoaparátu. Sám používam kompakt značky Sony a zorientovať sa v menu K750i mi trvalo pár sekúnd. Výbornou funkciou je aj macro režim ? fotil som fotky približne zo vzdialenosti 10 cm, sú veľmi dobre prekreslené, nechýbajú žiadne detaily. Počas fotenia je možné využiť digitálny zoom ? pri max. rozlíšení 4x, niektoré z efektov (BW, Sépia, Negatív a Solarize), či napríklad fotiť v panoramatickom režime. Typickým znakom pre Sony sú fotky s mierne vyššou saturáciou, expozíciu je možné ovplyvniť v rozsahu +2/-2. Vstavanou kamerou si môžte natočiť aj video do maximálneho rozlíšenia 176x144, no prijateľnej kvality. V kútiku duše sa pohrávam s myšlienkou či náhodou nebude v novom firmware možné natáčať aj vo vyššom rozlíšení, veď predsa ak to dokážu Kórejci so svojou E720 (a ešte ako!), prečo nie SonyEricsson?

Vytvorené fotografie si môžte prezrieť full screen + zoomovať až 32x, úpravám slúži aplikácia PictureDJ. Podobne je na tom video, editovať ho môžte v programe VideoDJ, ktorá je v telefónoch od SonyEricsson novinkou.

Všetko čo v K750i vyrobíte, spracujete, nastriháte a neviem čo ešte môžte odoslať v multimediálnej správe, ktorej editor má tradične vysoko kvalitné prostredie známe zo starších modelov. Ak chcete ušetriť, môžte využiť e-mailového klienta s tradične výbornými funkciami, mnoho výrobcov sa môže v tomto prípade od SonyEricssonu učiť. Ak ale patríte k uživateľom škótskeho typu, určite využijete služby funkcie Bluetooth, ktoré slúži nie len na prenos dát ale aj napr. na ovládanie vzdialených zariadení, spojenie s bezdrátovou náhlavnou sadou či priamu tlač pomocou Java aplikácie HP Print, prípadne nostalgicky použijete infračervený port. Samozrejme, textovky tiež ešte existujú ;) Novinkou medzi mobilnými zariadeniam je implementácia funkcie

Removable disk/USB Mass Storage. Na rozdiel od konkurenčnej Nokie, si musíte do počítača s OS Win XP nainštalovať potrebné ovládače, ktoré sa nachádzajú na priloženom CD v balení. Užívatelia Macov sú od tohto oslobodení, Windowsáci si budú musieť počkať na SP3. Náplasťou na to je, že súčasťou balenia K750i je USB kábel. Ako Removable disk/USB Mass Storage vystupuje len pamäťová karta, do pamäti telefónu sa dostanete jedine cez program File Manager, prípadne cez užitočnú aplikáciu dostupnú na internete ? Dateimanager. Do pamäti (externej či internej je možné nahrať akýkoľvek aj nepodporovaný súbor, telefón ho síce nespracuje, no prenášať sa dá. Príjemným osviežením je aj fakt, že pomocou dodávaného kábla si môžte doma sami vykonávať update FW zo stránok SonyEricsson.

Nemenej významným krokom vpred v podaní Clary je jej rádio. To totiž ponúka v telefónoch doteraz nevídanú funkciu RDS, ktorá umožňuje rádiu zobrazovať názov rádiostanice či názov aktuálne prehrávanej skladby (ak to sama stanica podporuje), tým odpadá povinnosť ručného zadávania názvu stanice do pamäti prístroja. Rádio funguje aj ako budík, netreba však zabudnúť, že funguje len pri pripojenej HF sady, bez nej máte smolu. (tu sa práve prejavuje už spomínané negatívum nového FastPortu, pretože pomerne veľa ľudí je zvyknutých nabíjať telefón práve cez noc)

Prehrávač Multimedia Player slúži na prehrávanie všetkých video a audio záznamov v telefóne. Môže byť minimalizovaný a bežať na pozadí, podobne ako u K700i a neobmedzuje prácu s aparátom. K jeho funkčnosti prispieva aj už spomenutý Music Button. Prehrávané skladby sa dajú pridávať do playlistov, video je konečne možné stopnúť a pokračovať v prehrávaní podľa potreby.

Pamäť

Kapacita pamäte v telefóne je 38 MB, ktorú dopĺňa pamäťová karta MemoryStick Pro DUO. Ja som pamäť vo fóne využil len na Java aplikácie, ostatné objekty som ukladal na kartu. 64 MB postačuje pre asi 100 fotografií v najvyššej kvalite. Pamäť pre 510 kontaktov nie je už obmedzená počtom položiek a pamäť na 100 SMS je dostatočná. Cena MemoryStick Pro Duo sa pohybuje na úrovni asi 1 300 Sk za 128 MB, 1 800 Sk za 256 MB a 2400 Sk za 512 MB. Vyrábajú ju dve spoločnosti: Sony a SanDisk (lacnejšie). Meniť kartu môžete kedykoľvek. K750i nerozlišuje v súboroch objekty na karte a v mobile, aj keď pri ich prehliadaní ich umiestnenie označuje malá ikona.

Telefónny zoznam

Sony Ericsson K750i si zapamätá 510 kontaktov s mnohými položkami. Pribudli aj nové položky, ako napríklad narodeniny (ktoré sa zaradia do kalendára pre každoročné pripomenutie) a prítomnosť (Presence ID). Skupiny kontaktov sú použiteľné len pre hromadné odosielanie správ alebo povolenie/blokovanie hovorov v profiloch. Zvonenia je nutné pridávať k jednotlivým kontaktom. V nastaveniach určujete, či bude východzí zoznam vo fóne alebo na SIM karte. Tlačidlám 1 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Ak tak nespravíte, podržaním alfanumerického tlačidla sa dostanete do východzieho zoznamu na prvý kontakt začínajúci na prvé písmeno na danom tlačidle. Nechýba ani funkcia opýtania sa na uloženie nového čísla volaného/volajúceho. Tiež poteší funkcia automatické uloženie kontaktu na SIM. Privítal som aj hromadné odoslanie (cez Bluetooth alebo IrDA) alebo mazanie kontaktov.Ku kontaktu je možné priradiť obrázok, ktorý zmení veľkosť na asi 170 x 150 b.

Hovor

Telefonovanie s K750i je príjemné, tento model sa príjemne drží v ruke a nie je ťažký. Pri zvonení vidíte striedanie mena a čísla na displeji. Obrázok volajúceho je dostatočne veľký. Všetky hovory sa nachádzajú pod tlačidlom Hovory, pričom medzi prijatými, volanými a neprijatými prepnete horizontálnym pohybom joysticku. Na displeji vidíte aj aktuálnu dĺžku hovoru, po zložení sa na pohotovostnom displeji zobrazuje dĺžka hovoru ešte niekoľko sekúnd. Na zmeškané udalosti dostatočne výrazne upozorní aj šetrič displeja. Hlasné handsfree je možné aktivovať už pri vytáčaní hovoru. Záznam hovoru som našiel len po vstupe do Možnosti - Diktafón (3 kroky).

Atlis: Okrem zábavných či multimediálnych funkcii je samozrejme K750i aj telefón a k tomuto účelu slúži lepšie ako kedykoľvek predtým. Telefónny zoznam pojme konečne nie 510 záznamov, ale 500 kontaktov s viacerými položkami. Túto dlhodobo vytýkanú chybu si SonyEricsson skutočne zobral k srdcu a je to vidieť. Vyhľadávať v kontaktoch sa dá podľa 10 znakov, mazacie ?c? kontakt nevymaže, no vymaže vyhľadávaný znak. Ku kontaktu možno priradiť obrázok či melódiu. Telefón podporuje volacie skupiny či profily tak ako sme u tohto výrobcu zvyknutí. Kvalita hovoru je nadštandardná. Mikrofón je veľmi kvalitný a hlasný. Počas hovoru môžte využiť hlasné handsfree, našťastie sa aj tu výrobca poučil a zapína sa polyfunkčnou klávesou, netreba ho ako v prípade K700i loviť v menu, hovor je možné zaznamenať vstavaným diktafónom.

Písanie textov

Na klávesnici K750-ky s pomocou slovníka T9 sa píše dobre, no existujú aj lepšie klávesnice. Jedinou nevýhodou je minimálny odstup tlačidiel od seba. V niektorých prípadoch je nedostatočný počet zobrazených riadkov, čo som spomenul už v kapitole Displej. Slovník T9 ponúka aj množstvo nastavení. Nechýba ani možnosť voľby písania s a bez diakritiky. Podobne je tu možnosť dopĺňania slov. Zaspomínal som si aj na časy, kedy som vlastnil Ericsson T65, s ktorým som písal správy vďaka bočnému tlačidlu na reguláciu hlasitosti ohromnou rýchlosťou. Dnes, pri presune tohto tlačidla na pravú stranu však pre mňa tento systém stratil zmysel.

SMS

Prijaté správy vidíte v zozname 3 , a to aj s úvodom alebo časom prijatia. Písanie správy na 4 riadkoch je takmer trestuhodné, pri čítaní sa parametre zlepšia. Odpočítavanie začne len niekoľko znakov pred koncom každej čiastkovej správy, pričom prechod na ďalšiu si ani nemusíte všimnúť. Nechýba plná podpora EMS štandardu, na ktorý sa často zabúda. Po zaplnení pamäte 100 správami ste na tento stav upozornení. K750i nedokáže automaticky mazať prijaté správy, čo ma trocha mrzí. Je však možné správy vymazať hromadne.

MMS

Do multimediálnej správy môžete vložiť okrem štandardných objektov aj novú fotku. 2 Mpix snímky vloží len po automatickom zmenšení na VGA (asi 40 kB), prípadne môžete snímky zmenšovať automaticky na QVGA, QQVGA. Pri tvorbe MMs vidíte neustále veľkosť vytvorenej správy. Zaujímavosťou je automatický podpis a už samozrejmosťou je doručenka. Neviem prečo, ale mne sa nepodarilo odoslať MMS nad 99 kB. Moji kolegovia píšu vždy o 300 kB. Záhada...

E-mail

E-mailový klient v 750i úplne postačuje mojim požiadavkám. Ponúka automatickú kontrolu schránky (každých 5, 30, 60 min., 2, 3, 4, 12 hod.) s automatickým odpojením. Do mobilu sa stiahnu buď hlavičky alebo hlavičky a text. Nechýba možnosť odoslať kópiu každého e-mailu na zadanú adresu, nastavenie mena odosielateľa a automatického podpisu. Pri čítaní e-mailu vidíte 8 riadkov textu a prekvapí úplná podpora diakritiky. Pri odpovedi volíte, či má obsahovať aj pôvodný e-mail.

CB správy

Cell Broadcast správy sú zobrazené pod názvom operátora permanentne na pohotovostnom displeji.

WAP

Záložky internetového prehliadača sa nachádzajú pod stredovým tlačidlom, a tak je vstup do sveta internetu pomerne jednoduchý. Priradiť však niektorému tlačidlu vstup na domácu stránku možný nie je. Pri wapovaní vidíte 8 riadkov textu, počas surfovania môžete vytočiť číslo, prečítať SMS, spustiť hudbu pomocou music button. Funguje aj história navštívených adries a zobrazí aj jednoduchšie webové stránky. Na WAP je K750i veľmi dobrý mobil.

Prenos dát

Na lokálny prenos slúži kábel (v balení USB), IrDA a Bluetooth, novinkou je pamäťová karta. Ja som najčastejšie využíval poslednú možnosť. Pripojenie počítača na internet prostredníctvom K750i cez Bluetooth bolo jednoduché. Len som fón vyhľadal a pripojil.

K telefónu dostanete aj CD s programom PC Suite, ktorý obsahuje niekoľko súčastí. Image editor vytvára pozadia s rozlíšením 176 x 220 b. (na celú plochu) namiesto 176 x 182 v staršej verzii. File manager slúži na prehliadanie fónu ako vymeniteľného disku. Je však nutná inštalácia programu. Pochybujem však, že by niekto potreboval v cudzích PC používať K750i ako vymeniteľný disk, keď je tak jednoduché používanie pamäťovej karty. Nechýba ani synchronizácia mobilu s PC.

Atlis: V dnešnej dobe už štandardný prehliadač WAP a jednoduchých WEB stránok nemôže v telefóne chýbať. V porovnaní s K700i sa podstatne zrýchlil a hlavne je oveľa kvalitnejší. Obrázky na stránkach sú zobrazované korektne, výhodou je aj veľká cache. Bohužiaľ, pre mnohých, SonyEricsson si ešte stále nerozumie s technológiou EDGE v telefónoch. Budete sa teda musieť pretĺkať svetom webu len za pomoci CSD, HSCSD a hlavne GPRS triedy 10. Prvé dostupné telefóny s EDGE budú až na jeseň, dovtedy bohužiaľ niet inej možnosti. Názory na to sa rôznia, môj názor je neutrálny. Ak vie SonyEricsson EDGE na výbornú v dátových kartách, musí aj v telefónoch, no na druhej strane telefóny sú na telefonovanie a modemy sú na internet...

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - jednoduchý kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je len jeden typ udalosti.

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Po jej odoslaní do PC zistíte, že nejde o TXT súbor, ale poznámku vo formáte pre Outlook. Na druhej strane vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model šestnástu priečku spomedzi 45 testovaných fónov s podporou 3D Java aplikácií. V novom mobile nájdete 3 hry: Puzzle, Tenis a leteckú strielačku.

Atlis: S Javou sa môžte vyblázniť do nekonečna. Je vo verzii 2.0 a naviac podporuje Micro Capsule 3D. Vstavané sú 3 hry ? Aero Mission 3D, dobre známy Super Real Tennis a Puzzle. Ja len spomeniem prvú z nich. Nie som extra na hry, ale táto ma skutočne chytila. Jedná sa o arcade letecký simulátor (ja som fanúšik letectva :D ) v 3D grafike. Strieľačka ako sa patrí s krásnou grafikou... Z iného súdka sú ďalšie dve aplikácie ? World Clock a HP Print ? jedna je nádherným ukazovateľom svetového času, druhá slúži na tlač obrázkov a kontaktov pomocou Bluetooth priamo do tlačiarne bez potreby PC.

Zaujímavou funkciou je Remote, diaľkový prístup k niektorým zariadeniam cez Bluetooth, ktorý je možné využívať na ovládanie MP3 prehrávača v PC, prezentácií a podobne.

Výdrž, batéria

Výdrž testovaného fónu nebola najhoršia. Časté fotenie, svietenie diódiu, kontrola e-mailovej schránky si však vyžadujú aj dosť energie. Výdrž aspoň 2 dni však nebola výnimkou. Stále je prítomný podrobný indikátor stavu batérie, ktorý presne ukazuje aj stav nabíjania.

Atlis: Všetko to čo som spomenul by nebolo možné bez základnej veci ? bez batérie. K750i je vyzbrojená batériou s kapacitou 900 mAh. Vyrábajú sa dve verzie, Li-Ion aj Li-Pol. Telefón som dostal v stredu nabitý na 85 percent. Počas celej doby testovania som ho ani raz nenabíjal (okrem iba občasných pripojení do USB ? K750i je totiž možné nabíjať aj priamo z počítača, je to pomalšie, ale pomôže). Displej bol nastavený na maximum, urobil som veľké množstvo fotografií, prehrával som hudbu, celkovo som sa s telefónom dosť hral, uskutočnil som asi 25 minút hovoru a odoslala niekoľko sms. Nabíjal som prvý krát po 2 dňoch, čo považujem za veľmi pekný výsledok. Mimochodom, počas nabíjania sa na indikátore stavu batérie zobrazuje žltý blesk a kapacitu batérie v percentách si môžte kedykoľvek skontrolovať v stavovom menu.

Výhody:

- dizajn,

- 2 Mpix s krytom,

- blesk s pohotovostným rozvietením,

- a mnoho ďalšieho.

Nevýhody:

- chýba EDGE,

- chýba priame opakovanie udalostí,

- nedokonalá viditeľnosť na slnku,

- rozostup tlačidiel.

Cena

od 13 990 Sk s DPH.

Je to špičkový telefón, ktorého všetky nevýhody sú zhrnuté do 4 bodov. Bol to veľmi príjemný týždeň plný zaznamenávania zážitkov a dôležitých momentov. K750i vo mne zanechala veľmi kladný pocit, že svet techniky myslí na ľudí a ich potreby. Len škoda toho EDGE...

Atlis: SonyEricsson K750i alias ?Clara? nie je dokonalý prístroj. Vyrobili ho ľudia a ani tí nie sú dokonalí. No ak by som ju mal prirovnať k hociktorému inému dostupnému porovnateľnému zariadeniu na trhu, v segmente high-end telefónov bez OS, len ťažko sa jej niekto z konkurentov vyrovná. Nemôžem nič len ju odporúčať všetkým, mladým i starým, manažérom aj študentom. Jej uvádzacia cena je adekvátna výkonu, keď si nájde cestičku k operátorom, bude ešte priaznivejšia a som presvedčený, že sa stane vyhľadávaným telefónom na trhu.

Dôležité odkazy:

kontakt

- nastavenie služieb SMS-kou

- domáca stránka K750i

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.07.2005 - 03:44

aquila: riso, normalne klobuk dole ze si aspon ciastocne upravil tu blbost co pisal atlis, ze k750i ma USB mass storage. ale tento pojem tam skratka nema co hladat :)

anonymous19.06.2005 - 20:02 Trvalý odkaz

Riso: Autorom je Atlis a ten uz davno tu vec opravil. Len Ty si stale opakoval svoje bez overenia skutocnosti. ;) Dufam, ze tuto temu uz mozeme uzavriet. :)

anonymous19.06.2005 - 20:49 Trvalý odkaz

aquila: riso, ale no zase nezavadzaj :) vo fore to neni opravene, takze atlis tu vec este stale neopravil :)

aj tak tam pise blbosti :) lebo neni tam napisane ze k750i NEMA usb mass storage

p.s. ale slubujem ze toto je tu moj posledny prispevok na tuto temu :)

anonymous19.06.2005 - 21:03 Trvalý odkaz

Jomi: hmm....a co tak urobit nejake fotky tymto telefonom.

anonymous19.06.2005 - 21:50 Trvalý odkaz

Ja: Ako nic v zlom, ale neni ta kostra recenzie taka ista, aka bola na MM.sk. JA viem, mozno ju Riso vymyslel, ale aj tak..

Celá diskusia 46 príspevkov