BlackBerry je opäť v zisku, ťaží však najmä zo služieb

BlackBerry po niekoľkých ťažkých mesiacoch konečne vykázalo v poslednom štvrťroku mierny zisk na úrovni 6 miliónov dolárov. Až 46 % tržieb však tvorí predaj služieb, najmä riešenia BlackBerry Enterprise Service.

Kanadská spoločnosť BlackBerry sa v poslednom období nachádzala vo veľkej kríze, kedy nebolo vôbec jasné, či z mobilného trhu nezmizne úplne. Nový šéf John Chen však prišiel s plánom záchrany v podobe partnerstva s Foxconnom a zacielením sa na indonézsky či mexický trh. Výrobca tiež ukázal zaujímavý model Passport a znovuzrodený koncept dotykového telefónu s tradičnou QWERTY klávesnicou BlackBerry Classic.

Chenova spoločnosť by podľa posledných údajov mohla byť z najhoršieho vonku. Za tretí fiškálny kvartál (Q3 2015) ukončený 29. novembrom 2014 konečne vykázala mierny zisk na úrovni 6 miliónov dolárov (približne 4,88 mil. eur).

Zaujímavé je pritom rozdelenie tržieb. Z celkovej sumy 793 miliónov dolárov totiž tvoril predaj hardvéru len 46 %, rovnako ako služby (ďalších 46 %) a 8 % predaj softvéru spolu so zvyškom aktivít. BlackBerry totiž predalo len 1,9 milióna kusov svojich mobilných zariadení, kým ešte pred rokom to bolo 4,3 milióna kusov. Skutočný prínos oboch naposledy predstavených noviniek, obvzlášť najnovšieho Classicu, by sme však mali spoznať až v ďalšom období.

Zatiaľ čo trhový podiel BlackBerry OS v konkurencii Androidu, iOS a Windows Phone klesol pod 1 %, zdá sa, že ozdravný plán zameraný na služby, biznis a vládny sektor funguje. Predaje licencií na riešenie BlackBerry Enterprise Service (BES), ktoré firmám umožňuje aj správu či vzdialené vymazanie dát z iOS či Android zariadení, dosiahli 6,8 milióna kusov, čo je viac než 100 % nárast oproti Q2 2015.

Kanaďania tiež vo veľkom nakupovali, napríklad poskytovateľa virtual SIM riešení Movirtu alebo spoločnosť zaoberajúcu sa kryptovaním hlasovej a textovej komunikácie Secusmart.

BlackBerryfoto: BlackBerry

ikona

BlackBerry: bude rok 2014 rozhodujúci?Nasledujúci rok by mal byť pre kanadského výrobcu kľúčový. K obratu by mohla pomôcť výroba lacnejších zariadení vo Foxconne, zrušenie konferencie BlackBerry Live a výmena vedenia. Spoločnosť by chcela byť od roku 2016 znovu zisková.

Zdroj: Market Wired, Engadget

Diskusia k článku:

Začať diskusiu