Samsung B5702 Duos

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Dual SIM slajder s 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom s RDS, prehliadačom dokumentov a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 106 x 52 x 17 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 139 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 36 x 49 mm, uhlopriečka 2,4'' (61 mm),

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), autofókus, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 56 MB + microSD (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 300 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (redukcia v balení), FM rádio s nahrávaním, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: 1 200 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, redukcia na 3,5 mm jack, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung B5702 vychádza rok po predstavení podobného dual SIM slajderu D880 Duos, no neprináša žiadne väčšie zmeny...okrem vydarenejšieho dizajnu.

Novinka je vyrobená podľa štandardného samsungovského dizajnu, ktorý sme mohli vídavať pri starších slajderoch. Usporiadanie tlačidiel a strieborný lesklý lem okolo hornej vysúvacej časti akoby z oka vypadol známemu modelu D900i. Novinkou sú dve modré diódy ukryté v leme displeja, ktoré signalizujú, ktorá karta ja používaná ako primárna. Túto signalizáciu si môžete v menu vypnúť, no ja som ju považoval za užitočnú pomôcku pri používaní dvoch SIM kariet. Samsung B5702 je na dnešné pomery netradične hrubý a ťažký. Jeho vyššiu hmotnosť spôsobuje aj použitie kovových prvkov. Kombinovanie plastov a kovu oceňujem a radšej budem nosiť vo vrecku ťažší, no kvalitnejší mobil, než mať výhradne plastový a ľahký model. Konštrukcia telefónu je teda pevná a telefón nemá ani pri vysúvaní vôlu sa vychyľovať do strán. Ale späť k dizajnu. Bočné steny mobilu sú hrubé (až 17 mm), ocenil by som použitie 3,5 mm jacku v jednej z nich. Namiesto neho sa na pravej strane nachádza spúšť fotoaparátu a tlačidlo na prepínanie SIM kariet. Vo vrchnej časti pravej steny nájdete nelogicky umiestnený otvor na pútko. Ľavá stena obsahuje dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a krytý samsungový konektor pre slúchadlá a nabíjačku. Vo vrchnej a spodnej časti sa nenachádzajú žiadne prvky. Zadná strana mobilu je pomerne nudná, obsahuje len logo výrobcu a nápis "dual standby". Páči sa mi použitie kovového zadného krytu batérie. Po vysunutí sa objaví objektív trojmegapixelového fotoaparátu so zrkadielkom na autoportréty. Fotoaparátu bohužiaľ chýba blesk.

Ovládanie telefónu je štandardné a ničím sa nelíši od ostatných Samsungov. Hlavný ovládací prvok tvoria dve systémové tlačidlá, štvorsmerné tlačidlo s potvrdzovacím stredom, mazacie tlačidlo a klávesy na prijatie či ukončenie hovoru. Plastová imitáciu kovu sa mi na tlačidlách páči, telefón tak vyzerá drahšie. Snáď večným problémom bude u Samsungov stredové potvrdzovacie tlačidlo, ktoré vás v pohotovostnom režime dostane na internet. Táto nepochopiteľná funkcia sa bohužiaľ nachádza aj v Samsungu B5702. Po odsunutí hornej časti sa odkryje alfanumerická klávesnica. Tlačidlá sú rozdelené do štyroch riadkov pričom každé v jednom riadku je predelené asi milimetrovou medzerou. Jednotlivé riadky sú oddelené striebornými pásmi. Klávesnici môžete v nastaveniach klasicky priradiť vlastný čas podsvietenia.

Displej, podobne ako u ostatných Samsungov, je už tradične veľmi dobrý. Dostatočná veľkosť a QVGA rozlíšenie nesklame ani náročnejších používateľov. Klasickým problémom je slabá čitateľnosť na slnku. Situáciu čiastočne zachráni použitie bielej témy v kombinácii s plným jasom, no aj tak je viditeľnosť údajov, oproti iným výrobcom, nedostatočná. V pohotovostnom režime vidíte na displeji hodiny (ich dizajn záleží od použitej témy) a názov predvolenej SIM karty. Telefón podporuje aj funkciu "moje menu", ku ktorému sa dostanete stlačením ovládacieho tlačidla nahor. Menu je klasické - matica 3 x 4 ikony ničím špeciálnym neprekvapuje. Telefón si v menu pamätá poslednú pozíciu. Nastavenia displeja umožňujú umiestniť ako pozadie pohotovostného režimu kalendár. Ten je dokonca aktívny, na dni s udalosťou vás upozorní podčiarknutím. Na výber máte aj tri témy - biela, hnedá a čierna. Klasicky si môžete prispôsobiť aj vytáčací displej, privítaciu správu, jas a dobu podsvietenia. Položka externé osvetlenie vypína modré diódy, ktoré hlásia použitie SIM kariet.

Trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom robí fotografie priemernej kvality. Pri dobrých svetelných podmienkach sú fotografie použiteľné aj na tlač menších rozmerov, no pri šere či úplnej tme je vidno výrazný šum. Fotografovanie je našťastie riešené na šírku, takže nie je treba nastavovať pomer strán hľadáčika ako pri ostatných bežných Samsungoch. Fotoaparát ponúka niekoľko možností nastavení. Medzi nimi nechýba fotografovanie viacerých záberov po sebe, nastavenie rozlíšenia, vyváženie bielej, farebné efekty či nastavenia kvality výslednej fotografie. Zvuk spúšte sa dá vypnúť. Výborné sú aj klávesové skratky, ktoré pomôžu pri rýchlom nastavení fotoaparátu. Samsung B5702 nahráva aj video v QVGA rozlíšení a MP4 formáte. V manažéri súborov dokážete prezerať obrázky aj video v celoobrazovkom režime. Pri prehrávaní stačí stlačiť mriežku.

Hudobný prehrávač v Samsungoch je už tradične výborný. Hudbu vám prehľadne roztriedi podľa údajov zo skladieb. Pri prehrávaní si môžete tradične vybrať z pripravených ekvalizérov, vizualizácií či iných nastavení. Prehrávanie na pozadí je podporované, no pozor na spomalené reakcie telefónu pri hrajúcej hudbe. Páči sa mi možnosť automatického vypnutia prehrávaču po 30, 60 a 120 minútach. Hlasitosť reproduktoru pri prehrávaní je dostatočná, no počul som už aj kvalitnejšiu a hlasnejšiu reprodukciu v Samsungoch. Veľkým plusom je prítomnosť redukcie na 3,5 mm jack v balení spolu s pomerne kvalitnými špuntovými slúchadlami. Chýbali mi akurát nadstavce do ucha s rôznymi veľkosťami.

V menu sa nachádza aj FM rádio, ktoré nahráva záznam vo formáte MP3 s dátovým tokom 128 kbps. Rádiu chýba funkcia RDS. FM rádio ponúka tiež automatické vypnutie po určitom čase.

Pamäť telefónu je dostatočných 56 MB, doplnených pamäťovou kartou microSD, ktorá môže mať kapacitu až 8 GB. Nevýhodou je, že pamäťová karta sa vkladá pod batériu.

Telefonovanie so Samsungom B5702 je vďaka vysúvacej konštrukcii pohodlné. Napriek pomerne hrubej spodnej časti sa telefón drží v ruke dobre. Hlavnou výhodou Samsungu je práca s dvoma SIM kartami naraz. Zmena vo fungovaní a ovládaní SIM kariet oproti predchádzajúcim modelom nenastala - opäť si pomenujete SIM karty, označíte ikonou a zvolíte jednu ako predvolenú. Z nej sa budú uskutočňovať hovory a posielať správy. Pokiaľ sa rozhodnete telefonovať z druhej SIM, nie je nutné reštartovať telefón. Na zmenu použitej SIM karty pred hovorom (alebo SMS správou) slúži tlačidlo na pravej strane telefónu. Po jeho stlačení sa v hornej lište displeja zvýrazní číslo, z ktorej SIM karty sa nasledujúci hovor (správa) uskutoční. Reštart telefónu je potrebný iba pri zmene predvolenej SIM karty. V telefóne nájdete aj funkciu automatického prepínania SIM kariet, kde si môžete načasovať, ktorá zo SIM kariet má byť v danom čase použitá ako predvolená. Podporované sú aj profily, v ktorých môžete každej SIM karte nastaviť vlastný tón hovoru a správy. Samsung B5702 nemá obmedzený počet tónov určených pre správy, v tomto Samsungu si môžete konečne nastaviť akýkoľvek zvuk ako tón správy. Výhodou Samsungov je aj opakované upozorňovanie na zmeškanú SMS, ktoré si môžete pre každú kartu nastaviť zvlášť v intervaloch 2, 5 alebo 10 minút. Pre zmeškané e-maily nastavujete samostatné opakovanie.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Jednoduchý editor správ SMS a MMS je jednotný. Pri vložení súboru sa správa automaticky zmení na multimediálnu. V nastaveniach môžete zvoliť, či chcete ukladať odoslané správy. V ponuke nájdete aj výpisy o doručení, ktoré môžete tiež deaktivovať. Pri posielaní správy vyberiete najprv kontakt(y), na ktorý chcete správu odoslať a potom pomocou tlačidla v bočnej stene vyberiete, z ktorej SIM sa správa odošle. Telefón podporuje aj jednoduchý e-mailový klient, ktorý vám dokáže správy automaticky sťahovať najčastejšie každú hodinu. Limit sťahovania je neobmedzený. Pamäť správ pojme až 300 SMS-iek.

Internetový prehliadač si poradí aj s jednoduchými webovými stránkami. Na stránke vám pomôže pri orientácií aj minimapa. Prehliadač je funkčný pre obe SIM karty, nastavenie profilov je nutné robiť zvlášť. Keďže telefón nepodporuje siete tretej generácie, budete si musieť vystačiť s prenosom dát cez EDGE. O lokálny prenos sa postará Bluetooth a USB kábel s podporou mass storage.

V menu organizéru nájdete kalendár, ktorý používa mesačný náhľad. Ten má kapacitu na 1 000 rôznych záznamov. Okrem kalendáru vám váš čas pomôžu organizovať aj úlohy a poznámky s kapacitou po 100 záznamov. Z ďalšej klasickej ponuky menujem funkcie ako stopky, časovač, diktafón, kalkulačka, svetový čas či prevody. Samsung B5702 obsahuje aj prehliadač dokumentov, ten však nie je vyriešený prakticky. Pomalé reakcie a asbencia zalamovania riadkov ho odsudzuje iba na núdzové používanie.

V telefóne nájdete pripravených aj zopár demoverzií Java hier. Pre ich úplnú funkčnosť je treba zakúpiť plné verzie. Minimalizácia a teda ani spúšťanie viacerých aplikácií naraz nie je možné.

Samsung B5702 Duos vydrží vďaka 1 200 mAh batérii naozaj dlho. Na jedno nabitie s používaním dvoch SIM mi vydržal priemerne 3 dni.

Výhody:

- modré diódy,

- kovové prvky,

- redukcia na 3,5 mm jack v balení,

Nevýhody:

- pamäťová karta sa vkladá pod batériu,

- hrúbka,

- viditeľnosť displeja na slnku,

Orientačná cena: 224 € (6 748,20 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Novinka s netradičným označením B5702 púta pozornosť nielen vydareným a osvedčeným dizajnom, ale aj výbavou. V plastovom tele s kovovými prvkami nájdete okrem podpory dual SIM režimu aj výbornú multimediálnu ponuku. Trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, hudobný prehrávač podporujúci rôzne formáty a FM rádio uspokoja potreby aj náročnejších používateľov. Konkurenciu Samsungu B5702 robia najmä prístroje rovnakej značky.

Produktová stránka: Samsung B5702

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.08.2009 - 03:18

vilo: skoda ze nema blesk, hned by som ho bral. stacila by hocijaka led dioda, nemusi mat xeon

anonymous15.04.2009 - 18:09 Trvalý odkaz

qwert: fakt skoda...k 3mpx mohli uz supnut blesk...ale paci sa mi ten 2.4 displej...,, a este (uz asi moc vymyslam) ale keby bol nejaky este so symbianom, dual sim =tak ho rovno berem...:)

anonymous17.04.2009 - 22:39 Trvalý odkaz

Lubeno: vie mi niekto poveda?, že ?i u tohto mobilu (pripadne aj u D980) je možnos? selektívneho zobrazovania tel. zoznamu v telefone a na SIM karte?

anonymous17.04.2009 - 22:41 Trvalý odkaz

Lubeno: u starších mobilov od Samsungu, ako U600 alebo E570 to možne nie je. v?aka

anonymous19.04.2009 - 00:18 Trvalý odkaz

banyo: u D980 to možné je

Celá diskusia 22 príspevkov