Samsung S3500

PRVÝ KONTAKT s low-midendom Slajder s 2 Mpix fotoaparátom, hudobným prehrávačom a FM rádiom s RDS i nahrávaním.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 100 x 48 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 135 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 96?),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), kalendár,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b.,15 fps),

pamäť: 40 MB + microSDHC (až do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS, 100 e-mailov, 100 MMS.

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB403450BE (asi 800 mAh),

výdrž: do 4 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je typický dizajnom telefónov tejto značky spred pár rokov. Na druhej strane sa tento model snaží napodobniť vlaňajší Samsung U900 Soul. Viacerí ľudia mi však potvrdili, že S3500 pôsobí lacno.

Spracovanie prístroja je i napriek tomu príkladné.

nie sú ochudobnené o žiadne podstatné prvky, ovládač hlasitosti sa nachádza pre zmenu v tej ľavej. Otvor pre pútko bol logicky umiestnený v ľavom dolnom rohu. Spodná aj horná stena sú prázdne. Samsung v tomto modeli opäť použil svoj vlastný konektor pre všetko. Uvítal by som aspoň 3,5 mm jack pre slúchadlá. Zvláštnosťou konštrukcie mnohých slajderov od Samsungu je ochrana objektívu v zavretom stave. Kvôli tomu však musíte pre použitie fotoaparátu vysunúť . Otvoreniu aj zavretiu prístroja môžete nastaviť správanie - prijatie hovoru, ukončenie aplikácie.

Ovládacie prvky v bočných stenách aj pod displejom považujem za veľmi dobre spravené - tvarovaním aj zdvihom. Horšie je to s alfanumerickou

, po ktorej som sa prstom pohyboval len s nutným pohľadom. Hmatové odlíšenie tlačidiel je veľmi slabé. Zaujímavosťou Samsungu S3500 je ľavé výberové tlačidlo, ktoré má v pohotovostnom stave priradenú funkciu . Pod ním sa totiž nachádza vami uložených funkcií. Samsung sa očividne inšpiroval funkciou "Ísť na" v Nokiách. Nerozumiem však jednému. Ak mám 12 voľných políčok pre 12 možných funkcií, načo ich mám ručne vyberať? Logické by bolo, že by všetkých dvanásť možných funkcií už bolo vybraných, len by som si určil ich poradie. Zvláštny prístup.

V novom telefóne bola šípke nadol priradená funkcia

. Tá po potvrdení o tri sekundy zazvonila ako bežný telefonát, ten som prijal, na obrazovke sa ukázalo sekundové počítadlo, ktoré zmizlo až po ukončení fiktívneho hovoru. Hovor sa nenachádzal ani v zozname posledných hovorov. Falošnému hovoru môžete nahrať 30-sekundový záznam, ktorý bude potom opakovane reprodukovaný. Viem si síce predstaviť niekoľko situácií, pri ktorých sa takáto funkcia môže zísť, no i tak mi to pripadá ako dobrá hova...ehm...zvláštnosť. Z bláznivých funkcií som oveľa viac ocenil rôzne tóny tlačidiel v profiloch (glossy, hudobná skrinka, metallic, pípnutie). Hudobná skrinka premení tlačidlá 1 až 8 na klasickú hudobnú stupnicu.

prístroja je klasický, s QVGA rozlíšením. V nastaveniach môžete zmeniť domácu obrazovku, a štýl písma, efekty prechodov... Na domácej obrazovke môžu byť zobrazené efektné hodiny podľa použitej témy, ale ja som si radšej zvolil nudnú pripravenú tapetu a mesačný náhľad na kalendár, ktorý označuje aj dnešok a dni s udalosťou. Po vstupe do menu si Samsung, tradične, pamätá naposledy použité položky.

je jednoduchý, s primeraným množstvom nastavení. Po spustení fotoaparátu sa hľadáčik zobrazuje na celej obrazovke na ležato, čo v spojení s povinnosťou mať vysunutý mobil pôsobí trocha zvláštne. Pri dvojmegapixelovom rozlíšení digitálne priblíženie nefunguje, čo vlastne aj oceňujem. Perfektnou funkciou je 360-stupňová panorama, (2160 x 176 b.) ktorú vytvoríte jednoduchým otáčaním sa okolo vlastnej osi. SKlamaním pre mňa bolo, že si panorámu môžem priblížiť len hneď po jej odfotografovaní. Pri bežnom prezeraní snímok je možné priblížiť len tie s tradičným pomerom strán.

s rozlíšením 320 x 240 bodov bol pre mňa príjemným prekvapením. Na displeji s rovnakým rozlíšením vyzerá záznam celkom dobre, škoda len nižšej kvality zvukovej stopy.

Pamäťová karta je nezmyselne umiestnená

, a tak pri nahrávaní skladieb a iných súborov budete zrejme viac používať kábel, než mobil stále vypínať. Lenže, kábel v balení nie je.

je tradičný, funguje aj na pozadí. Zaujímavosťou prehrávača je automatické vypnutie prehrávania hudby po pol, jednej alebo dvoch hodinách.

Samsungu S3500 nechýba ani

s automatickým ladením dostupných rozhlasových staníc a RDS. Hlasná reproddukcia je naozaj hlasná, ale bez hĺbok. Samsung môže byť právom hrdý na možnosť záznamu hudby z FM rádia do formátu M4A (= MPEG4 bez videa; 56 kbps). Kvalita nahrávky stačí aj na počúvanie rádia pri cestovaní do práce aúplne dostatočná je pri hlasnej reprodukcii, kedy vyššia kvalita aj tak stráca zmysel. Reprodukovanie rádia na pozadí model S3500 bez problémov zvláda.

Pri slabej batérii nespustíte ani fotoaparát, ani prehrávač hudby, ani FM rádio.

Telefonovanie so slajderom príjemných tvarov je vždy radosť. Zadaním trojice číslic sa zobrazia

, v ktorých sa táto kombinácia nachádza. Radšej mám však hľadanie z domácej obrazovky v štýle slovníka T9 (ako na Windows Mobile či nových Symbian zariadeniach). Samsungu S3500 nechýba osem rýchlych volieb, žiadne ďalšie extra funkcie však neponúka.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prácu so

trocha obmedzuje menej pohodlná klávesnica, viacero vlastností sa mi však zase páči. Napríklad hromadné mazanie správ po jednotlivých priečinkoch alebo blokovanie správ podľa odosielateľa či predmetu. V e-mailoch si môžete automaticky žiadať potvrdenie o doručení aj prečítaní, nechýba ani podpis. Interval automatickej kontroly je 30 minút až 24 hodín. Sklamaním je opäť limit na správu 100, 200 alebo 300 kB.

Samsung S3500 ponúka len podporu GPRS a EDGE, žiadne 3G, ani Wi-Fi. Prenos dát lokálne uskutočníte aj cez kábel, Bluetooth alebo pamäťovou kartou...ktorá je, ako som už spomínal, pod batériou.

NetFront 3.4 si celkom slušne a svižne poradil aj s titulkou Fony.sk. Funkcia Page Pilot zobrazí miniatúru stránky s červenou lupou.

K

sa dostanete rovno z hlavnej ponuky. Môžete si ich vytvoriť hoci aj päť, pričom každý môže byť opakovaný, so svojou melódiou (alebo vibráciou), hlasitosťou, nastavenou dobou odkladu 1 až 10 minút a automatickým zapnutím pri vypnutom telefóne. Takéto prepracované budíky môžu ľudia využívať nielen na budenie, ale aj na pravidelné dávky liekov a podobne. Samsung S3500 ponúka aj so spomínaným mesačným náhľadom na domácej obrazovke. Opäť musím pripomenúť nelogické správanie pri novej udalosti - ak zmením jej začiatok z 8:00 napríklad na 13:00, nezmení sa automaticky aj jej koniec z 8:59, a tak ho musím vždy ručne upravovať. Inak kalendáru nemám ani veľmi čo vytknúť. No, ešte obmedzenú kapacitu na 100 schôdzok, 100 výročí, 100 dní voľna, 100 dôležitých a 100 súkromných upozornení.

Z ďalších funkcií sú prítomné aj poznámky, úlohy, svetový čas, ergonomická kalkulačka, prevodník jednotiek. V aplikáciách nájdete aj diktafón s obmedzením 60 minút, časovač a stopky.

Hry sä väčšinou v skúšobných verziách, plné sú len dve - sudoku a jumpboy.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výhody:

- FM rádio s RDS aj nahrávaním,

- panoráma v rámci fotoaparátu,

- záznam QVGA videí

Nevýhody:

- chýba 3,5 mm jack,

- pamäťová karta pod batériou,

- viac skúšobných hier než plných verzií.

Orientačná cena: 119 € (3 584,99 Sk) (zatiaľ len v T-Mobile)

Záver

Samsung S3500 sa vydaril. Za tie peniaze sa naozaj oplatí. Najmä hudobné funkcie ma zaujali, len škoda tej menej pohodlnej klávesnice. Ja píšem menej správ, ale kto ich odošle aj niekoľko denne, bude zrejme z pohodlia ich písania sklamaný. A čo konkurenti? Silným súperom je o pár eur drahšia Nokia 6300, Sony Ericsson S500 či lacnejší S302, v predaji sú stále Samsung D900i aj LG Chocolate a za veľmi podobné ceny ako S3500.

Produktová stránka: Samsung S3500 (SK)

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.04.2009 - 02:18

d: sikovny telefon, uz sa tesim nan :) za tu cenu a za tu vybavu je slusny zakladny imidzovy aparatik a preco nie, celkom som zvedavy :)

anonymous07.04.2009 - 11:16 Trvalý odkaz

Samsung master: Risko, Sasa ti odkazuje ohladom toho falosneho hovoru, ze asi ta este v zivote neotravoval nejaky chlap ktory sa ti zdal byt hnusny :-D

anonymous08.04.2009 - 11:26 Trvalý odkaz

zelovoc: je kovovy ci plastovy?

anonymous08.04.2009 - 12:59 Trvalý odkaz

d: telefon je plastovy s kovovym nadychom :)
ale vyzera elegantne a je aj na pocit skor kov...
len bohvie aka tam bude vydrz...
na prve chytenie je to nieco ako sam u800soul

Celá diskusia 11 príspevkov