Samsung Xplorer (Samsung B2100)

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Jednoduchý odolný mobil so svietidlom, 1,3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s nahrávaním a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, odolná,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 113 x 49 x 17 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 104 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm, uhlopriečka 45 mm (1,77''),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 8 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 300 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: svietidlo, odolnosť (IP57)

batéria: AB553446BU, 1 000 mAh

výdrž: do 9 h hovoru / 600 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje: aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung B2100 je ďalším odolným telefónom z dielne kórejského výrobcu. Po modeli B2700, uviedol Samsung na trh aj lacnejšiu verziu, ktorá okrem ešte vyššej odolnosti (IP57) ponúka jednoduchšiu, no dostatočnú, funkčnú výbavu.

Samsung B2100

Pri "dvetisícstovke" sa Samsung nevyhral s dizajnom. Mnohé prvky, ba až celý

telefónu, je okopírovaný od modelu B2700. Líšia sa iba v drobnostiach. Telo telefónu opäť tvoria pevné pogumované plasty, ktoré do seba bezchybne zapadajú, a tak zaručujú odolnosť voči vode a prachu. Prednú stranu tvorí malý displej spolu s gumennou klávesnicou. Oproti B2700 chýba kamera pre videohovory, no B2100 siete tretej generácie aj tak nepodporuje. Ľavú a pravú stranu opäť tvorí lem, ktorý zasahuje aj do prednej a zadnej strany. Ten je, pre zmenu a oživenie telefónu, červenej farby. pod krytom ukrýva spoločný konektor pre slúchadlá a nabíjačku, ktorý je opäť neštandardne-štandardný . Na nájdete hmatom dobre rozlíšiteľné tlačidlá na zvyšovanie hlasitosti a tlačidlo, ktoré podržaním spúšťa a zhasína . To sa nachádza na hornej strane spolu s otvorom na pútko, ktoré je tvaru otvárača na fľaše. Na tento účel však určite neposlúži. ukrýva reproduktor a objektív 1,3-megapixelového fotoaparátu. je veľmi dobre tesnený. Pribudol aj manuálny zámok zadného krytu. Jeho výhodu vidím práve pri pádoch, kedy mal zadný kryt pri iných modeloch tendenciu vypadnúť spolu s batériou. Nevýhoda spočíva v tom, že so zámkom pohnete len pevným nástrojom, či mincou. Pri pokusoch s rukou si najskôr vylámete nechty. Po otočení zámku nastáva ďalší problém s vyňatím krytu. Najjednoduchším spôsobom je buchnúť telefónom o dlaň druhej ruky - batéria zotrvačnosťou vytlačí uvoľnený zadný kryt.

telefónu tvorí jeden veľký gumový celok, pričom každý kláves jednotlivo vystupuje asi milimeter nad povrch. To zabezpečuje dobrú hmatateľnosť tlačidiel naslepo. Písanie na Samsungu B2100 je dobré, s rýchlymi odozvami. Zo začiatku mi nevyhovovala tuhosť klávesnice, no po pár hodinách testovania telefónu som si na ňu zvykol. Jednotlivé klávesy sú malé, a tak na písanie v pracovných či iných rukaviciach môžete zabudnúť. Nevýhodou klávesnice je opätovné použitie stredového tlačidla ako skratky na domovskú stránku internetového prehliadača. Na Samsungoch môžete použiť funkciu automatického zámku klávesnice.

telefónu používa rozlíšenie 128 x 160 bodov, čo aspoň predĺži výdrž batérie. V podmienkach, do ktorých je Samsung B2100 stvorený, je potrebnejšia výdrž na jedno nabitie, než QVGA displej. Jeho viditeľnosť na slnku je, žiaľ, podpriemerná. Samsung už mohol konečne pochopiť, že v outdoorovom telefóne užívateľ potrebuje aj dobrú viditeľnosť na slnku. Možnosti nastavenia displeja chválime pri každom modeli. Samsung B2100 opäť ponúka možnosť výberu a tvorby vlastnej témy, nastavenie vytáčacieho displeja, výberu efektu prechodov menu, nastavenie jasu aj času podsvietenia displeja a klávesnice. Opäť ma príjemne prekvapili bleskové reakcie displeja.

Jednoduchý megapixelový

robí snímky očakávanej priemernej kvality, ktoré však na zachytenie momentky celkom stačia. Na fotografovanie detailov sa príliš nespoliehajte. Chýbajúci autofókus a LED blesk určuje použitie fotoaparátu len za denného svetla. Možnosti nastavenia výslednej fotografie sú rôzne, od vyváženia bielej, cez rámčeky, efekty, rôzne veľkosti, až po časovač. Keďže je aj v tomto Samsungu nastavenie hľadáčika mylné, určite po prvom zapnutí nezabudnite zmeniť na "štandardný pomer strán". Inak nikdy pri zameriavaní neuvidíte celý záber, ale len jeho výrez.

Videokamera nahráva videá v rozlíšení 176 x 144 bodov a ponúka tiež možnosť doladenia výsledného videa efektami a vyvážením bielej. V galérii oceňujem konečne plne funkčné zobrazovanie všetkých obrázkov, fotografií a videií v celoobrazovkom režim (pri videu stlačením mriežky) s možnosťou priblíženia. Nerozumiem však, prečo Samsung túto možnosť neponúka v niektorých modeloch s QVGA displejom, kde je to viac očakávané, než pri outdoorovom telefóne s takmer nulovou viditeľnosťou na priamom slnku. Taktiež sa mi páči, že Samsung B2100 konečne zbytočne nenačítava miniatúry všetkých fotografií v galérií, ale zobrazí vždy len aktuálnu. Prezeranie je tak plynulejšie a nezaťažuje zbytočne slabý procesor telefónu.

je tradičný samsungový. Hudbu roztriedi na playlisty, interpretov, podľa žánrov, albumov a podcastov. Prehrávanie funguje aj na pozadí. Výbornou funkciou je aj automatické vypnutie prehrávača po vami zadanom čase. V nastaveniach si môžete vybrať z niekoľkých prednastavených ekvalizérov a vizualizácií, zapnúť opakované alebo náhodné prehrávanie a preniesť zvuk do iného zariadenia podporujúceho Bluetooth profil A2DP. Hlasitosť reproduktoru je výborná, pri položení na stôl sa vďaka vytŕčajúcemu pútku zvuk odráža a hlasitosť sa ešte o nejaké percentá zvyšuje. Páči sa mi, že po priložení prstu na reproduktor znížite jeho hlasitosť takmer na nulu. To sa hodí v situáciách kedy nechcete aby vás rušil prichádzajúci hovor alebo práve prehrávaná hudba, no taktiež to nechcete zrušiť, ani rozmýšľať, ktorým tlačidlom sa to len stišuje.

Jednoduché

bez RDS uloží stanice do pamäte s vami predvoleným názvom. Prehrávanie cez reproduktor je dostatočne hlasné na použitie Samsungu B2100 ako mobilného tranzistora. Kvalita dodávaných stereoslúchadiel je priemerná. Prekvapila ma však vysoká hlasitosť v slúchadlách, kedy som na maximálnom štrnástom stupni nevládal počúvať hudbu. Samsung B2100 umožňuje aj nahrávanie rozhlasového vysielania v MP3 formáte s dátovým tokom 128 kbps.

V telefóne tohoto typu som očakával prítomnosť užitočných funkcií v teréne akými boli krokomer a kompas v modeli B2700. V Samsungu B2100 ostalo prítomné iba svietidlo, ktoré sa spúšťa tlačidlom na ľavej strane telefónu. V menu položku spustenia svietidla nenájdete. Svetlo svieti nabielo a dostatočne jasno, v noci teda poslúži výborne.

Pamäť telefónu je 8 MB, no po spustení telefónu bolo prístupných iba päť. Našťastie podporuje Samsung B2100 aj pamäťové karty formátu microSD. Tá sa vkladá nanešťastie pod batériu, takže jej výmena bude obtiažnejšia. Do pamäte telefónu uložíte až 300 SMS správ, 1 000 položiek telefónneho zoznamu, 1 000 položiek kalendár (hurá!), 100 úloh a 100 poznámok. Pamäť pre multimediálne správy je zdieľaná.

Telefonovanie je pohodlné, mobil sa drží dobre, hlasitosť v slúchadle je hlasná a volajúceho počuť výborne aj v rušnejších miestach. Počas hovoru sa zobrazuje dĺžka hovoru, môžete odoslať správu alebo pridať volané číslo do kontaktov, takisto použiť hlasitý odposluch. Ten sa aktivuje stlačením stredového tlačidla a následným potvrdením. Pri vyťukaní troch čísel pri vytáčaní nájde telefón číselnú

z kontaktov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Editor správ

je jednotný. Po vložení súboru z galérie sa správa automaticky zmení na multimediálnu. V nastaveniach je možne zvoliť či má telefón ukladať odoslané SMS správy. Počet uložených odoslaných správ však nie je možné nastaviť. Pri písaní správy najprv zvolíte príjemcu, potom píšete text správy. K dispozícii je 1 836 znakov, ktoré sa odpočítavajú a rozdeľujú do viacerých správ. Nad príjemcom sa zobrazuje koľkú správu máte rozpísanú. Pri výbere príjemcu si pamätá aj posledné použité kontakty. Výpisy o doručení sú samozrejmosťou pri SMS aj MMS. Telefón ponúka aj jednoduchý blacklist čísel, od ktorých nechcete prijímať správy. Samotné písanie správ je na gumovej klávesnici pohodlné.

Samsung B2100 ponúka aj jednoduchého e-mailového klienta. Sprievodca nastavením vám pomôže nastaviť správne vaše konto. Nastaviť môžete aj limit pre sťahovanie - 100, 300, 500 kilobajtov až neobmedzene; frekvenciu sťahovania nových e-mailov začínajúcu na jednej hodine. Položka blokovania adries slúži ako blacklist na zablokovanie správ od rôznych odosielateľov.

Zabudovaný

si poradí s WAP aj jednoduchšími WEB stránkami. Tie si ale kvôli veľkosti a rozlíšeniu displeja príliš neužijete. Na občasné prezretie mobilných verzií obľúbených portálov prehliadač Samsungu B2100 postačí. Podporované sú dátové prenosy cez GPRS a EDGE.

v telefóne môže byť jednorazový alebo opakovaný. Vybrať si môžete dni, v ktoré vás má zobudiť, takisto aj posunutie budíka (o 1, 3, 5, 7, 10 minút) a opakovanie budenia. Budík vás zobudí aj pri vypnutom telefóne. zobrazí mesačný, týždenný aj denný náhľad s kapacitou 1 000 záznamov. Nechýba ani hromadné mazanie záznamov. V organizéri nájdete aj klasický balíček funkcií ako poznámky, úlohy, kalkulačka, prevodník a svetové hodiny. Z ďalších funkcií nájdete v telefóne aj diktafón, časovač, stopky, SIM toolkit menu a 7 java hier. Telefón prehliadač dokumentov nepodporuje, no dokumenty rozpozná a ponúkne možnosť ich odoslať.

O výdrž telefónu sa stará 1 000 mAh batéria, ktorá udrží telefón pri živote minimálne 2-3 dni aktívneho používania.

Výhody:

- zámok na utesnenom zadnom kryte,

- výdrž na jedno nabitie,

- hlasitosť hudobného prehrávača,

- prezeranie fotografií na celú obrazovku.

Nevýhody:

- microSD pod batériou,

- problematické vyňatie zadného krytu,

- stredové tlačidlo spúšťa domovskú stránku,

- stále slabá viditeľnosť displeja na slnku.

Orientačná cena: odhadom 130 € (3 916,38 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung B2100 je ďalším plne odolným telefónom na našom trhu. Jeho výhody ocenia užívatelia pracujúci v drsnejších podmienkach, ako aj športovci či tí, ktorí trávia veľa času v prírode. Na Samsungu B2100 sa mi páčil najmä výborný hudobný prehrávač a vynikajúca hlasitosť zadného reprudktora. Mne, ako častému používateľovi novších Samsungov, však chýbal lepší, a najmä vačší displej. Každopádne je nová dvetisícstovka zaujímavou kúpou. Konkurenciou Samsungu B2100 bude výkonnejší 3G model B2700 či o čosi horšie vybavený Sonim XP3. Ten sa však predáva za neporovnateľne vyššiu cenu.

Produktová stránka: Samsung B2100s

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.06.2009 - 16:42

Samsung master: Risko, v IP57 ta sedmicka znamena, ze zariadenie moze byt ponorene do vody do stanovenej hlbky/tlaku a na stanoveny cas. V tomto pripade je to 1m a 30 minut...

anonymous20.06.2009 - 18:22 Trvalý odkaz

Peter: takze nemoze ist napr. do hlbky 2m na 15 min? a pod hladinou sa da na nom pracovat (foto)?

anonymous22.06.2009 - 16:42 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT. Diskusia premazaná.

anonymous22.06.2009 - 19:59 Trvalý odkaz

hellwet159: som si myslel ze to je ten odolny samsung lebo sa mu podoba :)

Celá diskusia 15 príspevkov