Lenovo: v Q3 2014 výrazne narástli predaje smartfónov a tabletov

Lenovo zverejnilo svoje hospodárske výsledky za druhý fiškálny štvrťrok ukončený 30. septembra 2014, t.j. tretí kvartál podľa nášho kalendára. Za výbornými výsledkami sú aj rekordné dodávky mobilných zariadení.

Štvrťročné tržby dosiahli výšku 10,5 miliárd USD, čo je 7 % medziročný nárast. Zisk rástol ešte rýchlejšie, pričom medziročne príjem pred zdanením vzrástol o 24 % na 329 miliónov USD a výnosy medziročne vzrástli o 19 % na 262 miliónov USD. Zároveň firma zaznamenala rekordné dodávky smartfónov, počítačov a tabletov vo výške 35,6 milióna.

Hrubý zisk spoločnosti v druhom fiškálnom štvrťroku sa medziročne zvýšil o 15 %, na 1,46 miliardy USD, s hrubou maržou na úrovni 13,9 %. Prevádzkový zisk za tento štvrťrok medziročne vzrástol o 29 % na 365 miliónov USD.

Lenovo sa vôbec po prvý raz stalo jednotkou medzi predajcami v segmente PC+Tablet, s 14,1 % trhovým podielom, teda medziročným nárastom o 1,2 %. Ide o významný medzník, ktorý spoločnosť dosiahla o šesť kvartálov skôr než plánovala. Za tento úspech spoločnosť vďačí globálnym dodávkam tabletov v počte tri milióny, čo je 30,6 % medziročným nárastom, ktorý bol spôsobený predajmi mimo Číny.

ikona

Lenovo spúšťa na Slovensku predaj smartfónovAž doposiaľ výpočet produktov z produkcie Lenova na našom trhu končil pri notebokoch, počítačoch, úložiskách či tabletoch. Počnúc dnešným dňom sa situácia mení. Rodina Lenovo sa rozrastá o smartfóny, a spúšťa na Slovensku predaj hneď štyroch modelov.

Lenovo rozšírilo aj dodávky smartfónov, a to medziročne o 38 %, pričom na konci štvrťroku zostáva na štvrtej pozícii, aj keď si minulotýždňovým uzatvorením investície Motorola zabezpečilo tretiu pozíciu.

Konsolidované obraty v segmente mobilných zariadení, vrátane smartfónov a tabletov, počas Q3 2014 medziročne klesli o 6 % na 1,4 miliardy USD, čo predstavovalo 13 % z celosvetového obratu spoločnosti za tento štvrťrok. Boli zaznamenané rekordné celosvetové dodávky smartfónov, ktoré vzrástli o 38 %, čo bolo spôsobené predajom na viac ako 45 trhoch.

V Číne segment smartfónov zostal silný, zatiaľ čo dopyt mimo Číny bol ešte výraznejší. India/Juhovýchodná Ázia, Rusko/vznikajúce trhy EMEA a Latinská Amerika vykázali vynikajúce výsledky, s jednotkovým rastom v príslušnom poradí - o 120 %, 400 % a 150 %.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 11.11.2014 - 11:33

Lenovo je obrovská firma z minoritného postavenia IBM u notebookov spravili svetovú jednotku s podielom 30%. Smartfónov predali 16,9 milióna. Xiaomi je mladá (cca 3 roky) "malá" firma, ktorá je momentálne svetovou. 3. A predali 17.3 mil. smartov.

Celá diskusia 1 príspevok