Samsung Gear S (SM-R750) - technologický zážitok roka

Recenzia najnovších smart hodiniek s veľkým displejom, GPS, Wi-Fi a podporou aplikácií, do ktorých som vložil nano SIM kartu a používal pár dní ako hlavný mobil.

Najprv som Gear S spároval cez Bluetooth so Samsungom Galaxy S5 mini, ktorý na nejaký čas používam ako svoj mobil. Bez smartfónu s logom Samsungu nie je možné Gear S ani len zapnúť. Potom som počkal na aktualizáciu Galaxy Apps aj aplikácie Samsung Gear Manager nevyhnutnej pre prvé naštartovanie inteligentných hodiniek. Následne som si Gear S prispôsobil v rámci spomínanej aplikácie - podobne ako iné hodinky série Samsung Gear. Nainštaloval som si do nich nejaké aplikácie (je ich viac, než by ste čakali, ale tisícky to nie sú a mnohé stále nie sú úplne autonómne - vyžadujú spustenie aplikácie aj v pripojených hodinkách), potom si prispôsobil rôzne upozornenia a automaticky nastal aj prenos kontaktov z telefónneho zoznamu.

ikona

Základné info: Samsun Galaxy SInteligentné hodinky s elegantným dizajnom, zakriveným 2'' Super AMOLED displejom, slotom na SIM kartu, snímačom tepu srdca, certifikáciou IP67, GPS, Bluetooth 4.1, OS Tizen a 300 mAh batériou. (doplnené živé fotografie + VIDEO)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

K hodinkám dostanete aj nabíjaciu kolísku, ktorá je hlavne redukciou na microUSB konektor. Bez nej hodinky nemáte ako nabiť. Budem si musieť dávať poriadny pozor, aby som ju nestratil alebo nezabudol na chalupe. Mohli byť aspoň dve v balení - jednu by som mal neustále v aute (tam Gear S nepotrebujem mať na ruke, na hovory môže byť tento zázrak spárovaný s autorádiom cez Bluetooth) a druhú pri posteli. Niekto si možno plánuje pomocou Gear S merať spánkovú aktivitu, ale vo všeobecnosti je to zbytočnosť. Či ste sa dobre vyspali, viete predsa aj bez hodiniek.

V kolíske sa nachádza aj maličká záložná batéria. Dosahuje asi polovičnú kapacitu oproti batérii v hodinkách, takže poslúži skôr na núdzové nabitie než záložný zdroj na každý deň. Škoda.

Tým sa dostávame k dvom najvážnejším nedostatkom prevratnej novinky. Prvým je slabá výdrž na jedno nabitie. Keď ich budete používať len ako príslušenstvo k mobilu podobne ako hodinky Gear Neo, vydržia vám dva až tri dni merania krokov, stopovania času či upozorňovania na nové udalosti v pripojenom smartfóne od Samsungu. Keďže som ani pri hodinkách Gear 2 neprišiel na chuť otravným upozorneniam - keď raz mobil odložím, nechcem byť rušený - nelákala ma táto vymoženosť ani v prípade Gear S.

Už hodinky Gear 2 som používal ako samostatné zariadenie, t.j. ukazovateľ času, stopky, časovač, merač tepu a krokomer, teda ako inteligentný náramok pre meranie športových aktivít s fotoaparátom. Najviac mi na nich chýbala podpora SIM karty.

Medzičasom som tak začal behávať s mobilom v ruke. Je to otravné, ale zlákalo ma relatívne presné meranie trasy podľa GPS v mojej obľúbenej aplikácii Sports Tracker s možnosťou vkladania fotografií do trasy. Rád si neskôr zaspomínam nielen na dosiahnutý čas či prekonanú nadmorskú výšku, ale aj situácie, ako sme stretli stádo koní, ako sme museli obchádzať vyvalený smrek či beh v daždi s doteraz najlepším kilometrovým časom. A keď sme si s kamarátom zmysleli, že trasu o pár kilometrov predĺžime, naše ženy sme o tom bez problémov informovali, aby sa o nás nebáli. A keby prišlo k najhoršiemu, aspoň si máme ako zavolať pomoc.

A potom nastal ten krásny okamih - test Samsung Gear S. Vybral som teda microSIM zo Samsungu Galaxy S5 mini, orezal ju na nanoSIM (išlo už o najnovší typ SIM karty, pripravený na tento účel) a vložil pod kryt s tesnením do magických hodiniek, o akých som sníval ešte ako malý chlapec.

SIM karta je nevyhnutná na telefonovanie, esemeskovanie aj využívanie GPS. Bez SIM karty tie hodinky strácajú význam, to si kúpte radšej nejaké lacnejšie "gear-ká".

Upozornenia môžu byť zvukové alebo vibračné, na zvuky s vibráciami zabudnite. Nechýba ani tichý režim. Keďže občas hodinky odložím (nabíjanie, sprchovanie), zvykol som si nakoniec na hlasné zvukové upozornenia.

Telekom aj Orange ponúkajú špecifickú službu, ktorá umožňuje používať dve SIM karty k jednému mobilnému číslu. Tá je ako stvorená na tento prípad. Ktoré zariadenie prihlásite ako posledné do siete (teda napríklad prepnete hodinky z letového režimu do normálneho), to bude od daného momentu slúžiť na telefonovanie, esemeskovanie, surfovanie po internete, atď. Písali sme o tom v článku Potrebujete dve SIM karty na jedno číslo? Vyhráva Telekom.

Ja som používal Gear S prakticky ako hlavný mobil. Žiadne e-maily, žiadne surfovanie po webe (Operu Mini som v aplikáciách pre Gear S zo záhadných dôvodov nenašiel, hoci taká aplikácia existuje - videl som ju na vlastné oči na iných Gear S spojených s Galaxy S5), ale opať len hovory, esemesky, k tomu S Health, prehrávač hudby, predpoveď počasia, stopky, časovač, nejaká hra... Telefonoval som najmä nahlas - v odstavenom aute, tichej izbe aj na ulici. Vždy som bol milo prekvapený, ako reagovali ľudia na druhej strane. "Ty nevoláš klasicky s mobilom na uchu? To máš tie nové hodinky od Samsungu? Nepočuť žiaden rozdiel!" Časom sa však niektorí ozvali, že sa počujú dvakrát. Dôvod som nezistil.

Gear S ponúka aj možnosť Bluetooth prepojenia s autorádiom či nejakým handsfree. Testovacia vzorka však v takom prípade vždy zamrzla. Spolieham sa na aktualizáciu softvéru. Podobne ako ozvenu, aj túto funkciu otestujem pri opätovnom dlhodobom teste Gear S, na ktorý sa chystám.

Ovládanie hodiniek si vyžaduje malý tréning. Rýchle potiahnutie prsta zhora nadol znamená krok späť. Pomalší ťah zo stredu obrazovky nadol vysunie možnosti (napríklad v zozname posledných hovorov tu môžete prepnúť zo zmeškaných na všetky alebo v hudobnom prehrávači zapnúť opakovanie či náhodný výber). Ťah odspodu nahor odsunie domácu obrazovku a zobrazí zoznam všetkých aplikácií. Podržanie prsta na domácej obrazovke vám ju umožní prispôsobiť. Žiaľ, súčasné zobrazenie digitálnych hodín, predpovede počasia, prejdených krokov v danom dni a stavu batérie v % ponúka len jeden štýl prehnane farebných hodín bez možnosti zmeny tapety. Tá je totiž aktívna, farebne sa prispôsobuje dennej fáze a vyjadruje doteraz uplynutú časť dňa (niečo ako jedna ručička na 24-hodinových hodinách). Ale zvykol som si.

Odsunutie domácej obrazovky doprava znamená skok k posledným upozorneniam, odsunutím základných hodín doľava zase preskočíte na widgety aplikácií ako hudobný prehrávač, kalendár, S Health. Maximálny počet widgetov aplikácií napravo od domácej obrazovky je päť.

Veľmi dôležitým ovládacím prvkom je tlačidlo pod zahnutým displejom, ktorý si zaslúži iba chválu. Podržaním tlačidla dosiahnete ponuku pre vypnutie, reštart, letový režim, wifi, zvuk a mobilné siete. Dvojitému stlačeniu môžete priradiť vlastnú funkciu, ja som tak zobrazoval zoznam naposledy použitých aplikácií. Počas behu totiž občas potrebujem vidieť aj iné údaje než S Health meranie a dvojitým stlačením sa k nemu dostanem najrýchlejšie.

Bežné stlačenie tlačidla znamená rozsvietenie obrazovky (keď je znasnutá), návrat na domácu obrazovku (keď máte spustenú nejakú aplikáciu) a zhasnutie obrazovky (keď už ste na domácej obrazovke).

Vyhľadávanie kontaktov je inteligentné, práca s poslednými hovormi prekvapivo detailná a kvalita hovoru výborná. Hovor môžete odmietnuť správou spomedzi niekoľkých šablón alebo vlastnou esemeskou. Gear S totiž ponúkajú bežné písanie správ na dotykovej QWERTY klávesnici. A funguje to! Stačí ich stiahnuť z ruky. Ešte radšej som písal na klasickej klávesnici 3 x 4 (ako na starých mobiloch) so zapnutou predikciou. Tak dokážem písať správy aj na ruke.

Aplikácia E-mail vyžaduje pripojenie k mobilu, Rozvrh (kalendár) zobrazuje len udalosti v rámci budúceho týždňa stiahnuté z kalendára telefónu, nové vytvárať nedokáže. Prehrávač hudby ponúka hlasnú reprodukciu aj prenos hudby do pripojených Bluetooth slúchadiel. Hudobné súbory do hodiniek so štvorgigabajtovou pamäťou presuniete z mobilu pomocou aplikácie Samsung Gear Manager.

Uvítal by som, keby viacero aplikácií bolo samostatných, nezávislých od mobilu. Keď mám na ruke mobil so SIM kartou a podporou Wi-Fi, čakal by som aj samostatný e-mailový prehliadač, kalendár a ďalšie aplikácie priamo synchronizované s Gmailom a podobnými službami. Stačilo by synchronizovať údaje párkrát denne, alebo len ručne, aby nebol nápor na batériu nijak obzvlášť veľký. Riešením tak ostáva pripojenie k nejakému novšiemu smartfónu či tabletu s logom Samsung, ktorý budete mať trebárs doma na Wi-Fi sieti, a vďaka nemu môžete mať v hodinkách aktuálne e-maily, správy z facebook messengera, hangouts-u, atď. Ale, úprimne, nakoniec by ste tieto funkcie aj tak začali plnohodnotne vybavovať práve tým mobilom či tabletom na wifine.

Nasadenie na akúkoľvek ruku je otázkou sekúnd, prispôsobenie zvládne každý. Hodinky majú výborný tvar a sú naozaj pohodlné.

Nastavenia Gear S obsahujú položky:

Štýl - zmena hodín, tapety, farebného motívu a písma

Hovor - tu môžete zapnúť presmerovanie hovorov z hodiniek do mobilu, keď je v blízkosti, alebo zapnúť prijímanie hovorov hlasovými povelmi.

Zvuk - režimy, hlasitosti, vibrácie, zvonenia a zvuky pri dotyku.

Zobrazenie - jas, čas do zhasnutia obrazovky, budiace gesto (hodiny alebo posledná obrazovka?), automatický čas.

Pripojenia - mobilné siete, roaming, prenos dát, spotreba dát, Bluetooth, Wi-Fi, letový režim.

Oznámenia - zapnutie / vypnutie

Správy - prázdne

Nerušiť - zapnutie / vypnutie

2x tlačidlo - vyberte si, čo sa má stať po dvojitom stlačení jediného tlačidla

Osobný zámok - ak nastavíte PIN, Gear S sa zamkne po vzdialení sa od mobilu.

Pohyby - budiace gesto (rozsvietenie hodiniek typickým pohybom ruky), stíšenie hovorov či hudby priložením ruky na displej.

Jazyk a vstup - typ klávesnice, tvar klávesnice, predikcia.

Šetrenie energie - zapnutím sa aktivuje monochromatické zobrazenie a vypnú sa všetky funkcie okrem hovorov a správ.

Resetovať - vynulovanie hodiniek.

Informácie - informácie, správa PIN kódu SIM karty.

Po niekoľkých dňoch som nakoniec začal používať Šetrenie energie. Tento čiernobiely režim obmedzí Gear S na čas, hovory a esemesky. Na pozadí počíta aj kroky, takže po prepnutí do normálneho režimu ich máte všetky pekne napočítané. Mrzí ma komplikované prepnutie hodín do úsporného režimu - v nastaveniach prístroja. Čakal by som ho v ponuke pre vypnutie, vedľa letového režimu.

Po zapnutí úsporného režimu sa vypnú aj mobilné siete. Musíte tak kliknúť na typické koliesko vpravo hore a zapnúť ich. Inak sa vám nik nedovolá. Obmedzené funkcie aj farby mi vlastne vyhovovali - to, prečo mám Gear S na ruke (hovory, správy) funguje ďalej, ale energiu nespotrebúvajú zbytočnosti.

Pozor, Šetrenie energie neodpája Bluetooth a pripojenie k mobilu zrejme stále beží na pozadí, čo sa drasticky prejaví na výdrži na jedno nabitie. Hodinky Gear S v úspornom režime a zapnutými mobilnými sieťami vydržia aj dva dni plnohodnotného používania (pár hovorov a esemesiek denne, vypnuté 3G), no iba s odpojeným mobilom. Po pripojení nabitej kolísky (redukcie na microUSB) sa výdrž predĺži o ďalší deň. To je veľmi slušné a návykové. Akonáhle však hodinky prepnem do normálneho režimu, pripojím ich k smartfónu, idem si na hodinku zabehať so zapnutým GPS, o dve hodiny mám na displeji o 20 % kapacity batérie menej.

- bez smartfónu Samsung ich ani nezapnete

- chýba fotoaparát

- výdrž v normálnom režime so SIM kartou 12 - 24 hodín

- nabíjanie len pomocou redukcie

- nie úplne spoľahlivé meranie pulzu počas behu

+ redukcia na microUSB nabije hodinky takmer do polovice

+ kvalita hovoru aj možnosť pripojenia Bluetooth handsfree

+ GPS meranie počas behu, zápis do mapy, atď.

+ prekvapivé možnosti S Health aplikácie (merať môžete aj UV žiarenie)

+ režim Šetrenie energie s výdržou dva celé dni

+ pohodlie nosenia

Na jeden záber: Samsung Gear S

Záver

Hodinky Samsung Gear S sú jednoznačne to najzaujímavejšie, čo som mohol v tomto roku otestovať. Či mi budú chýbať? Nuž, bez smartfónu s logom Samsung ich plnohodnotne nevyužijete (ani nový kontakt do nich bez synchronizácie so smartfónom nedostanete), výdrž na jedno nabitie je stále pomerne slabá, nabíjaciu kolísku by som istotne čoskoro niekde zabudol a na meranie behu radšej ostanem pri Sports Traskeri v nejakom šikovnom smartfóne do ruky. Jedna vec je však istá. Veľmi nerád telefonujem, všetko sa snažím vybaviť prostredníctvom správ, e-mailov, messengerov. Tie ma tak nevyrušia v práci či zábave. S hodinkami Gear S je to iné. Vo vrecku iPhone so súkromnou SIM kartou, na ktorú má číslo zopár ľudí a na ruke mini mobil, na ktorý mi volajú všetci ostatní. A konečne je telefonovanie zábava. Navyše, mám pri sebe prakticky dva mobily, a pritom mám obsadené len jedno vrecko na nohaviciach. Navyše, úplne mi vyhovuje používanie v režime Šetrenie energie (elegantný čiernobiely režim s percentom batérie na domácej obrazovke, plnohodnotným telefonovaním a esemeskovaním, bez akýchkoľvek zbytočností), v ktorom som nakoniec hodinky Gear S používal 80 % času.

Už len dokúpiť druhú nabíjaciu kolísku, šikovné Bluetooth handsfree a nejaký Samsung tablet k domácej wifine pre synchronizáciu kontakov a kalendára.

Keď som si pred asi tisíc rokmi kúpil svoj prý mobil, Alcatel One Touch Club+, bol som z neho úplne unesený. Po trápnych vysielačkách konečne prelomový komunikačný nástroj. Hodinky Gear S sú pre mňa podobne prelomové. Podobne, ako skok z vysielačky na mobil, aj prechod z bežného mobilu na telefón v hodinkách považujem za technologickú inováciu desaťročia. Už teraz sa teším na ďalšiu generáciu.

Diskusia k článku:

Hovedo 09.11.2014 - 18:27

Super recenzia

Patrik09.11.2014 - 23:53 Trvalý odkaz

Chcem sa spytat ci sa daju sparovat aj s S III a este mi v recenzii chybalo spomenutie prehliadacu myslim ked je tam ta wifi ci sa daju plnohodnotne pouzit ako prehliadac? Dakujem

Richard Hombauer10.11.2014 - 08:51 Trvalý odkaz

V obchode s aplikaciami som webovy prehliadac nenasiel, hoci Opera Mini pre tieto hodinky existuje (co spominam aj v clanku). Zoznam kompatibilnych zariadeni snad doplni niekto za mna.

Enceladus10.11.2014 - 14:29 Trvalý odkaz

Dobra recenzia,zaujimavy produkt,ale este dobre,ze nemam taky hekticky zivot aby som tie hodinky potreboval.ak nechcem byt ruseny,vypnem mobil a hotovo,prejdene kroky ma absolutne nezaujimaju ani nic podobne.na bicykli mam cyklopocitac a tam ma zaujima akurat tak max. Rychlost a celkove a denne kilometre.cize prena osobne absolutne nevyuzitelna vec,ale naozaj velmi zaujimave hodinky pre zaneprazdnenych ludi a technologickych nadsencov :-)

Richard Hombauer10.11.2014 - 15:36 Trvalý odkaz

praveze, ked nechcem byt ruseny mailami, facebookami, ale rad by som len prijimal hovory a sms, pripadne na vacsinu hovorov len poslal spravu, aby sa dotycny ozval neskor, su tie hodinky v uspornom rezime idealne. a ked mi bude volat niekto dolezity, nemusim nikde po vreckach hladat mobil :)

Celá diskusia 17 príspevkov