Skúsenosti so Sony Xperia M po roku používania

Čitateľ Jakub je so svojim telefónom takmer spokojný, oceňuje svižnosť prostredia a slušnú výdrž, kritizuje však fotoaparát a zlú čitateľnosť displeja v exteriéri.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jakuba Kajky

Úvod

Telefón používam niečo vyše roka, za ten čas som sa stretol s množstvom kladov ale aj záporov. Telefón je klasickej konštrukcie, vyrobený celý z plastu. Predná časť patrí štvorpalcovému TFT displeju s rozlíšením 480 x 854 pixelov a trom senzorovým tlačidlami. Vzadu nájdeme objektív päťmegapixelového fotoaparátu a logo výrobcu.

ikona

Základné info: Sony Xperia MSmartfón s OS Android 4.1 Jelly Bean, dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' FWVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, kompletnou dátovou výbavou a 1 750 mAh batériou..

Displej

Displej, ako už bolo napísane vyššie, disponuje veľkosťou štyri palce a rozlíšením 480 x 854 bodov, čo je pri tejto uhlopriečke úplne postačujúce. Je dostatočne jemný a ani po roku používania sa mi nepoškriabal, čo som pri použití ochranného sklíčka predpokladal. S pozorovacími uhlami to je už horšie. Už pri miernom náklone farby strácajú svoju sýtosť a nastáva aj menšia deformácia obrazu. Viditeľnosť na slnku tiež nie je najlepšia, v lete sa mi bežne stávalo že na priamom slnku som ani pri plnom jase displeja nič nevidel.

Sony Xperia MOperačný systém a hardvér

Telefón dostal 1 GB operačnej pamäte RAM, dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz a grafický procesorom Adreno 305. Čo pre tento telefón bohato postačuje. Operačným systémom je tu Android vo verzií 4.1 Jelly Bean. Pri používaní som sa nestretol s vážnejším sekaním ani pri spustení viacerých aplikácií naraz. Dokáže si bez väčších problémov poradiť aj s náročnejšími aplikáciami a hrami. V zariadení som využíval viacero aplikácií od tretích strán, ktoré mi k tomuto bezproblémovému chodu napomáhali. Musím vyzdvihnúť najmä používanie Clean Mastra ktorá nielen premazáva pamäť RAM, ale maže aj nevyužite súbory, alebo ponúka jednoduchého správcu aplikácií. Pri príjmami hovorov mi telefón sem tam zamrzne a hovor sa nedá prijať, ale s týmto problémom sa potyká takmer každý smartfón od Sony ktorý mi prešiel rukami.

Fotoaparát

Fotoaparát je s rozlíšením päť megapixelov a dokáže aj automaticky zaostriť. Na pravej strane zariadenia je dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Jej praktické umiestnenie a pohodlné ovládanie mi vyhovovalo. Kvalitu fotografií by som zaradil medzi podpriemerné. Dobrú snímku dokáže zhotoviť výhradne len za dobrých svetelných podmienok, pri zhoršenom osvetlení sú fotografie nekvalitné, plné šumu. Výrazný problém som zaznamenal hlavne pri zaostrovaní, kedy sú fotografie rozmazané a farby nepresné.

Výdrž

Batéria disponuje kapacitou 1750 mAh čo je na telefón s takýmto displejom a úsporným procesorom veľmi slušná hodnota. Telefón pri bežnom používaní vydržal dva až tri dni. Pri náročnejšom používaní (hry, časté surfovanie po webe) vás nesklame a do večera určite vydrží.

Záver

Tento telefón zrejme nenadchne každého, mňa zaujal hlavne svojou cenou, rýchlosťou a svižnosťou prostredia. Medzi hlavné nedostatky by som zaradil displej so zlou čitateľnosťou v exteriéri a podpriemerný fotoaparát. Čo sa však v tejto cenovej kategórií dalo trochu čakať. Sony Xperiu M by som odporučil mladým a nenáročným používateľom.

Diskusia k článku:

Tomáš 08.11.2014 - 18:29

So všetkym suhlasim, čakal som lepšieho nastupcu ako je M2 stačil by 4,3" qHD displej baterka by stačila rovnaka ako pri M2 a dizajn by som nechal rovnaky 2gb ram (alebo aspon 1,5gb) Inak prach to je to najhoršie prednu kameru mam po pol roku celu zaprašenu a neviem s akého dovodu ako sa tam mohlo tolko prachu dostať...

Michal08.11.2014 - 21:43 Trvalý odkaz

eM-ko bol vo svojej triede a cenovej hladine dobrý mobil, u operatorov bestseeler aj v bielej aj čiernej farbe. U SONY jeden z mala čo sa v danej triede a cene triede celkom podaril a tak pokryl nejaké požiadavky trhu Inak je to dobre napisane len trochu skromné a treba podotknut ešte jednu vec. Xperia M je hodne kazový telefon.

ondrakomous08.11.2014 - 22:54 Trvalý odkaz

to nevadi, ze je to strucne napsany, nazory od lidi jsou vzdycky prinosny.

Lumiak62509.11.2014 - 12:48 Trvalý odkaz

Ja mám Sony Xperia M v v bielej farbe vo verzii dual SIM ako druhý mobil. Autor si neupdateoval mobil. Android je po update na Xperiu M, ktorý bol niekedy v júni vo verzii 4.3. Android 4.4, ale už podľa zdrojov zo Sony nedostane. Čo sa mi na tom mobile páči je dlhá výdrž batérie aj, keď sú tam 2 SIM-ky a vymeniteľná batéria. Aj po update na verziu 4.3 mobil reaguje svižne. Tiež si tam môžem nastaviť farby na upozorňujúcej dióde. Nevýhoda je, že aplikácie sa nedajú presunúť na pamäťovú kartu, ale zase ja tam mám plno miesta, lebo neinštalujem blbosti. Ten display mohli dať IPS, ale čo už. :)

Lumiak62509.11.2014 - 13:02 Trvalý odkaz

Ešte dodám, že autor zvbytočne používa Clean Master. Všetky Cleany sú v Androide zbytočné. Linux na ktorom jadre je Android postavený nemá registre. To nie je desktopový Windows. Dokonca ani na WP8.1 Cleanery sa nepoužívajú a ani antivírus. V Androide sú zbytočné hlavne Cleanery, ktoré v podstate nič nerobia, iba špehujú, lebo majú plné práva na celý Android. Podľa Google je v Androide zbytočný aj antivírus. Antivírus je v Androide dobrý, iba, ak je zariadenie rootnuté a niekto ťahá apky z tretích strán. Nikdy som nepoužil v Androide Cleaner a všetky Androidy mi idú svižne. Mám ešte aj staršie HTC s ruskou zmrzlinou 4.0 a ani na tablete cleanery nepoužívam. SKôr sa im vyhnite. Je to, iba spyware, ktorý nič nerobí okrem špehovania. Ľudia to ťahajú, lebo to používali aj vo Windowse a neuvedomujú si, že sú na inom OS. Netreba ťahať apky podľa počtu stiahnutí ani z tretích strán a treba číťať ich práva.

Celá diskusia 6 príspevkov