Na jeden záber: Apple iPhone 6 Plus

Krátka videorecenzia a drobné postrehy z trojdňového používania prvého tabletofónu od Apple s krásnym 5,5'' displejom, výkonným procesorom a vylepšeným fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu. Sklame nevýrazný dizajn, potešilo by aj dotykové pero.

Predstavenie nových modelov iPhonu bolo pre niektorých sklamaním. Spredu Samsung, zozadu HTC One M8. Na prvý pohľad rozoznateľný rukopis Apple bol preč. Nebyť loga s nakúsnutým jablkom na zadnej strane, identifikácia výrobcu by nebola až taká jendoznačná. Sklamala ma aj úplne oblá konštrukcia, ktorá spôsobuje, že mám pri manipulácii s telefónom neistý pocit, akoby mi mal každú chvíľu vypadnúť z ruky. Skrátka, chce to nejaký kryt.

Na ovládanie iPhonu 6 Plus jednou rukou môžete, samozrejme, zabudnúť. Aj na takú základnú vec, akou je hovor, budete potrebovať dve ruky. Konštrukcia je ako vždy ukážkovo pevná, rovnako sa nedá nič vytknúť ani displeju, je výborný a i za slnečného dňa na ňom vidíte to, čo potrebujete.

ikona

Základné info: Apple iPhone 6 PlusPrvý tabletofón Applu má rovnaký dizajn ako menší súrodenec iPhone 6, no väčší 5,5'' displej s Full HD rozlíšením, rovnako výkonný procesor, vylepšenú 8 Mpix iSight kameru s optickou stabilizáciou obrazu a nechýba ani NFC.

Na zadnej hliníkovej stene sa nezachytávajú žiadne odtlačky, no displej je od nich stále špinavý. To snáď vyrieši len matná fólia na displej. Vypínač sa presťahoval z hornej steny do pravého boku, a podľa mňa mohol byť umiestnený ešte o centimeter nižšie. Klávesy ovládania hlasitosti sú na tom správnom mieste a ani počas hovoru s telefónom pri uchu som nemala problém so správnym tlačidlom na zvýšenie či zníženie zvuku. Môžem povedať, že počas trojdňového používania som s jeho veľkosťou a rozmiestnením konektorov nemala žiadny veľký problém, no v zadnom vrecku nohavíc som ho, tak ako tam mávam iné telefóny, nenosila. Už príliš vytŕčal. Je naozaj dlhý.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Niektorí používatelia hlásili problémy s padaním aplikácií, pomalou animáciou ikon, no ja som sa za tie tri dni s ničím podobným nestretla. Možno náhoda. Súčasťou prvého nastavenia nového iPhonu je aj možnosť oskenovať si odtlačok prsta. Snímač umiestnený v stredovom tlačidle pod displejom funguje bezchybne a presne. Na Samsungu Galaxy S5 som túto funkciu nepoužívala, pretože ma skener občas zdržiaval a nie vždy fungoval presne. No pri iPhone je veľmi návykový a bezproblémový.

Písanie na softvérovej klávesnici na výšku je pohodlné a komfortné, i pri rýchlom písaním som urobila len minimum preklepov. Problémom nie je (pri správnom uchopení) ani používanie dvoch palcov pri zadávaní textu. To sa však o klávesnici v režime landscape povedať nedá. Telefón je naozaj vysoký a pri jeho držaní na šírku som mala problém dočiahnuť palcami do stredu klávesnice bez toho, aby som veľmi naťahovala prsty.

Ťažko sa mi je vyjadrovať k výdrži. Mala som ho len krátko a prvé dva dni som mu dala naozaj zabrať, takže batéria bola vyšťavená za pol dňa. No napriek tomu si dovolím tvrdiť, že viac než dva dni bežnej záťaže zrejme nezvládne. Skôr sa nevyhnete každodennému rituálu: dať telefón pred spaním na nabíjačku. Pre istotu.

A čo by som mu, okrem veľmi oblej a tým pádom šmykľavej konštrukcii, vytkla? Zrejme len notoricky známe nedostatky, ktoré sa s Applom ťahajú už roky:

-Bluetooth využijete len na spárovanie s bezdrôtovým príslušenstvom. Na prenos súborov medzi dvomi zariadeniami zabudnite. Áno, na posielanie fotografií medzi iOS a OS X je skvelá funkcia Air Drop, ale pokiaľ chcete poslať známemu napríklad práve nasnímanú momentku a on má Android či Windows Phone, neostáva nič iné, než nejaký messenger alebo e-mail. No na to ale treba aj internetové pripojenie a bez dátového balíčka niekde v teréne to môže byť problém.

- absencia slotu na pamäťové karty je problémom aj iných značiek, nielen iPhonov. Výhodou je väčšia bezpečnosť a rýchlosť systému, no pokiaľ chcete mať v mobile množstvo fotografií, rozsiahlu hudobnú knižnicu a niekoľko filmov vo vysokom rozlíšení, budete si musieť aj priplatiť za model s vyššou kapacitou. Pri 16 GB kapacite môže byť neskôr problém aj s obyčajnou aktualizáciou systému.

- Lightning konektor má svoje výhody, ale univerzálny microUSB by určite mnohých potešil viac. Nosiť so sebou špeciálny kábel je otravné. A kvalita originálneho nabíjacieho kábla nie je taká, ako by sme od Applu očakávali. Pri každodennom používaní a prenášaní gumenný obal kábla praská a stáva sa tak nebezpečným. Za originálny kábel si Apple pýta dvadsať eur, čo je podľa nás prehnaná cena.

- iTunes je zrejme nočná mora všetkých nováčikov v používaní iOS. Aspoň podľa ohlasov v diskusiách na internete. Kým sa používateľ naučí čo a ako, určite si párkrát šťavnato zanadáva. No nakoniec si zvykne (alebo aj nie) na to, že fotografie, hudbu a film so so svojím počítačom zosynchronizuje len cez tento Apple softvér.

Medzi pozitíva, pre ktoré by som iPhone 6 Plus odporučila patrí:

- krásny veľký displej a výborné pozorovacie uhly, problém nie je ani jeho čitateľnosť v exteriéri

- pevná tenká konštrukcia, nikde nič nevŕzga, všetky diely k sebe doliehajú (aj keď práve oblá konštrukcia je zároveň aj mínusom)

- výborný fotoaparát a video s optickou stabilizáciou obrazu

- presný snímač odtlačkov prstov

- rýchly systém iOS 8.1. Jeho ďalšie výhody oceníte najmä v kombinácii s MacBookom (prijímanie hovorov a SMS správ na notebooku, funkcia Handoff Continuity - pokračovanie práce z Mac OS na iOS a opačne a iné)

Najväčšieho zástupcu z Apple telefónov ocenia najmä tí, čo ho budú denne používať ako pracovný nástroj, na e-maily, pohodlné prezeranie webu, úpravu dokumentov a podobne. Chýba snáď len stylus, s ktorým by bola práca na telefóne jednoduchšia. Verím, že Apple by mu vymyslel množstvo zaujímavých funkcií. Ostatným bude stačiť menší súrodenec iPhone 6. Komu sa nepáči nový dizajn, nepotrebuje ešte kvalitnejší fotoaparát s ešte lepším videom (pretože aj pri iPhone 5S sú snímky i video výborné) a uprednostňuje kompaktnejšie rozmery s pohodlným ovládaním jednou rukou, tomu by som odporučila minuloročný iPhone 5S. Z môjho subjektívneho pohľadu je aj oveľa krajší a nepomýlite si ho s inou značkou.

Na jeden záber: Apple iPhone 6 Plus

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Diskusia k článku:

Marek 05.11.2014 - 15:01

Teší msa keď si doma pozriem video recenziu, dúfam že nebudem banovať že mám iba iPhone 6 :) "Za originálny kábel si Apple pýta dvadsať eur, čo je podľa nás prehnaná cena". Včera som kúpil originál kábel za 7,50€ :)

Lenka Ivančíková05.11.2014 - 15:44 Trvalý odkaz

original Apple alebo alternativneho vyrobcu? Tam je dost rozdiel.

Marek05.11.2014 - 15:55 Trvalý odkaz

Napísal som originál kábel :-) Dokonca ten predajca predáva originál za rovnakú cenu ako alternatívu.
Pozeral som tie znaky originálneho príslušenstva čo má Apple na svojej stránke, a je to na 99,9% originál, všetko sa zhodovalo, tak ma to celkom potešilo. Ešte keby sa dala 1 ročná medzinárodná záruka niekde u nás predĺžiť aspoň na dva roky, bol by som spokojný.

3x je to originál takže ak sa vznieti tak bude chyba u Apple,

S týmto plne súhlasím, je to fakt hrôza:
"iTunes je zrejme nočná mora všetkých nováčikov v používaní iOS"

Knoxville05.11.2014 - 15:55 Trvalý odkaz

Potom sa nečuduj ak sa ti tvoj ajfónik počas nabíjania vznieti.
Dávaj bacha.. :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.11.2014 - 16:03 Trvalý odkaz

iPhone sa neda necertifikovanym kablom ani nabit.

Celá diskusia 17 príspevkov