Nokia 5730 XpressMusic

RECENZIA smartfónu Hudobný smartfón s 3,2 Mpix fotoaparátom, plnohodnotnou klávesnicou, Wi-Fi, HSDPA a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 51 x 15 mm,

šírka otvoreného prístroja: 80 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4"), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 100 MB + 8 GB microSD (max. do 16 GB), 128 MB RAM

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor, FM rádio (s RDS), A2DP, vyhľadávanie hudby Say&Play,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora N-Gage,

batéria: BL-4U, 1 000 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 300 h pohotovosti / 25 h prehrávania,

SAR: 1,01 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-8, 8 GB microSDHC, microUSB kábel CA-101D, Stereo slúchadlá HS-83, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Novinka z dielne fínskeho výrobcu kombinuje klasický štýl ovládania a plnohodnotnú klávesnicu. Veľmi jednoducho sa dá povedať, že Nokia 5730 XpressMusic je hudobnou sestrou manažérskej Nokie E75.

fínskej novinky je v znamení pravidelných tvarov, farebná kombinácia zodpovedá zaradeniu do kategórie XpressMusic. Na test sme mali k dispozícii čierno-červenú verziu. Základným konštrukčným prvkom je plast, predná stena je navyše lesklá. S pravidelnými odtlačkami sa tak budete stretávať každý deň. batérie je matný, čo hodnotím veľmi pozitívne. Kvalita spracovania je miestami diskutabilná. Pri bežnom používaní som sa stretol s pravidelným praskaním ľavej časti. Mechanizmus vysúvania funguje pomerne ľahko, pri posune pomáha približne od polovice pružina. V sedí všetko presne na svojom mieste, v zatvorenom stave sa však stretnete s miernou vôľou. Podobne sú na tom aj ovládacie tlačidlá hudobného prehrávača naľavo od displeja. Pohybom prsta po nich zistíte, že sa približne o pol milimetra pohybujú zároveň s ním. Na takéto chybičky by si mal dávať fínsky výrobca lepší pozor. Ovládacích prvkov po bokoch veľa nenájdete. V sa nachádza dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a spúšť fotoaparátu. V spodnej stene objavíte tradičný tenký nabíjací konektor, v ľavom dolnom rohu zasa miesto pre upevnenie pútka. obsahuje ukrytý slot pre pamäťové karty microSD a microUSB konektor, ktorým môžete taktiež nabíjať batériu. Tu je vidno podobnosť s modelom E75, je teda len na vašom rozhodnutí, akým spôsobom budete Nokii dopĺňať energiu. V si svoje miesto našiel 3,5 mm konektor. V prednej časti sa medzi displejom a slúchadlom nachádza , ktoré použijete pri hraní N-Gage hier. Hudobný prehrávač si zaslúžil trojicu naľavo od displeja.

Ovládanie má svoj základ v

pod displejom. Napriek dostatočným rozmerom sú jednotlivé tlačidlá pomerne nahusto natlačené na seba. Minimálne rozlíšenie však neprispieva k práve najvyššiemu komfortu. Pri ovládaní som si musel dávať pozor na presnosť. Snáď najviac sústredenia si vyžadovali obe kontextové tlačidlá. Úplným opakom je hlavný štvorec s potvrdzovaním v strede. Je nad okolie, výrazne tvarovaný, aj keď by si možno zaslúžil o niečo väčšie rozmery. Samozrejmosťou je funkcia dýchania, ktoré zároveň informuje aj o zmeškaných udalostiach. Veľmi sa mi páči možnosť nastavenia doby informovania jeho blikaním aj neobmedzene dlhý čas. Keďže som spomínal podobnosť s modelom E75, tak aj v prípade 5730 XpressMusic máte k dispozícii klávesnice dve. Alfanumerická časť je veľmi dobre tvarovaná, rozlíšenie dotykom je dostatočné, no jednotlivé tlačidlá mohli byť o niečo väčšie. Ak máte hrubšie prsty, tak najviac problémov vám bude spôsobovať „2-ka“, ktorá je veľmi blízko ovládacieho štvorca. Vysunutím hornej časti do boku sa pred vami ukáže plnohodnotná klávesnica. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké, no sú uložené v jednej rovine a bez výraznejšieho rozlíšenia. Na pohodlné písanie si budete určite niekoľko dní zvykať. Po čase sa mi zdal byť príjemnejší aj odpor tlačidiel, no o nejakom komfortnom spôsobe zadávania textu nemôže byť reč. Aj po niekoľkých dňoch som robil preklepy a neustále som musel sledovať klávesnicu, aby som mal istotu, že stláčam to, čo chcem.

umiestnený na prednej stene je prakticky zhodný s manažérskou E75. Ponúka uhlopriečku 61 mm, rozlíšenie 320 x 240 bodov a zobrazí viac ako 16 miliónov farieb. Čitateľnosť je tradične výborná za akýchkoľvek podmienok. Jas navyše môže regulovať aj svetelný senzor. Použitým operačným systémom je Symbian S60 9.3 s Feature Pack 2. Samozrejmosťou je prítomnosť aktívneho pohotovostného režimu, ktorý ponúka aj niekoľko schém. Tie sú zhodné s modelom Nokia 5630 XpressMusic. Tešiť sa tak môžete na rýchlu voľbu až dvadsiatich kontaktov, zobrazenie informácií o e-mailoch, kalendári, nechýba prepojenie so službou Ovi a hudobným prehrávačom. Položky menu si môžete rovnako ľubovoľne preskupiť, prípadne si vybrať jeden zo štyroch známych spôsobov zobrazenia. Otočením mobilu, alebo vysunutím klávesnice, sa orientácia otočí na šírku. Prijal by som však o niečo vyššiu rýchlosť prekreslenia.

je umiestnený v zadnej časti, disponuje rozlíšením 3,2 Mpix, autofókusom a diódami na osvetlenie. Určite by potešil aktívny kryt. Fotografujete štandardne na šírku, na pravej strane displeja máte neustále k dispozícii prispôsobiteľný panel nástrojov. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba ani možnosť zaznamenania polohy podľa GPS. To oceníte napríklad pri uploade snímok na komunitné portály typu Picasa, v ktorých sa vám vpravo zobrazuje aj mapka s miestom, kde bola snímka vytvorená. Kvalitatívne patrí Nokia 5730 XpressMusic len k priemeru, nakoniec posúdiť to môžete aj podľa fotografií (tradične na konci našej Galérie). Na prezeranie je pripravená galéria, v ktorej máte všetky snímky rozdelené podľa mesiaca vytvorenia, albumov a samostatne oddelené sú stiahnuté obrázky. Isto oceníte prítomnosť akcelrátora, ktorý otáča obrazovku podľa polohy telefónu. Nechýba možnosť dodatočných úprav a odosielanie viacerými spôsobmi.

Záznam videa je už tradične veľmi dobrý. Maximálne rozlíšenie 640 x 480 bodov je podporené rýchlosťou záznamu 30 FPS. Svoje záznamy tak môžete spokojne prehrávať aj na PC. Nastavenia sú oproti fotoaparátu podstatne jednoduchšie, rozhodne poteší možnosť použiť diódy na osvetlenie snímanej scény. Záznamy sú taktiež zoradené v galérii, o prehrávanie sa stará už tradične Real Player.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 11 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2 861 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 22 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Základnou devízou série XpressMusic je

. V tomto smere sa novinka nemá za čo hanbiť. Hudobný prehrávač je spracovaný už tradične veľmi dobre. Ponúka rozdelenie skladieb podľa interpreta, albumu a žánru, vytvárať si môžete vlastné zoznamy, nechýba ani výber a nastavenie ekvalizéra, opakovania a náhodného prehrávania. Prehrávač je plne prepojený s pohotovostnou obrazovkou. Zaujímavým doplnkom je funkcia Say&Play. Stačí vysloviť názov interpreta, interpreta a albumu, skladby alebo zoznamu a o zvyšok sa postará rozpoznávanie hlasových povelov. Na moje prekvapenie všetko funguje veľmi dobre a presne a často vám to pomôže pri rýchlom vyhľadaní v množstve uložených skladieb. O hlasnú reprodukciu sa stará jediný reproduktor, ktorý patrí kvalitou skôr k priemeru. Žiadne nadpriemerné výkony nečakajte. Pripojením slúchadiel sa však situácia zmení. Štuple dodávané v balení zodpovedajú cenovej hladine 30-40 EUR. Vďaka 3,5 mm konektoru môžete použiť aj svoje vlastné.

je už tradičným doplnkom. Tešiť sa môžete na automatické uloženie staníc a podporu RDS. Navyše máte k dispozícii aj internetové rádio s množstvom staníc rozdelených podľa viacerých žánrov a krajín.

Prítomnosť zabudovaného GPS modulu som spomenul už pri fotoaparáte. Len pre informáciu doplním, že sa jedná o GPS s asistovaným štartom. V menu objavíte aj položku s priamym prístupom k aplikácii Nokia Mapy verzie 2. Moje pokusy o nahradenie novšou verziou v čase testu neboli úspešné.

Z vnútornej pamäte 256 MB je užívateľsky prístupných len niečo okolo 50 MB. Našťastie v balení objavíte aj 8 GB microSD kartu. Po spustení máte k dispozícii približne 70 MB RAM pamäte. Počas testovania som sa nestretol s informáciou o jej nedostatku.

Telefónny zoznam je zhodný s ostatnými modelmi s operačným systémom Symbian. Pamäť je obmedzená len voľnou pamäťou, vyhľadávanie funguje v celom mene, na výber máte zobrazenie pamäte v telefóne aj na SIM a samozrejme nechýba rozpoznávanie hlasového volania. Chýbala mi možnosť vyhľadania kontaktu priamo z pohotovostnej obrazovky. Ani použitie QWERTZ klávesnice nepomohlo. Správanie v rôznych situáciách majú na starosti profily, ktoré sú dostatočne podrobné a umožňujú aj časovanie.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Základom textovej komunikácie je spoločný editor a schránka pre

. Pri vytváraní môžete plynulo medzi nimi prechádzať. Pamäť nie je limitovaná počtom, pri písaní najmä na alfanumerickej klávesnici vám môže asistovať aj slovník T9.

E-mail si môžete nastaviť v dvoch samostatných klientoch. Prvým je štandardný, ktorý objavíte v menu správ. Druhým je aplikácia

. Oba podporujú rôzne protokoly, automatickú kontrolu schránok, spolupracujú s niekoľkými kontami súčasne a umožňujú aj čítanie dokumentov. Pri voľbe písania e-mailu sa vás systém sám spýta, akým spôsobom ho chcete vytvoriť a odoslať. Vzhľadom na zaradenie do hudobnej kategórie si však za licenciu na editovanie dokumentov budete musieť zaplatiť.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Revolúciu v oblasti prenosu dát čakať nemožno, no poteší podpora technológií GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA do rýchlosti 3,6 Mbps. Ak by bola rýchlosť vyššia a pribudla by aj podpora HSUPA, tak by som nemal najmenšie výhrady. Na kratšie vzdialenosti príde vhod Wi-Fi, lokálne môžete použiť Bluetooth, prípadne dátový microUSB kábel. Ten, ako som už spomínal vyššie, zároveň dobíja batériu.

zmeny žiadne nezaznamenal. Vzor nových modelov s rýchlymi skratkami k vybraným funkciám však zachovaný nie je. Napriek tomu zvláda plnohodnotné surfovanie po internete aj so zobrazením Flash animácií. Stále chýbajú toľko krát spomínané samostatné okná a označovanie a kopírovanie textu.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budíkov máte k dispozícii niekoľko, nastavenia sú dostatočne podrobné s udaním dní opakovania.

ponúka zasa možnosť posunúť pripomienku udalosti o vopred stanovený čas. Nechýba mesačný, týždenný a denný prehľad. Na výber máte jednu zo štyroch druhov udalostí.

Z doplnkovej výbavy sa môžete spoľahnúť aj na poznámky, aktívne poznámky, kalkulačku, diktafón, prevodník jednotiek a samozrejme aj slovník.

O zábavu sa postará podpora pre N-Gage hry. Samozrejmosťou je podpora Java a SIS aplikácií, ich minimalizácia a multitasking. Rovnako máte možnosť pristupovať k Ovi Store a nakupovať si rôzne aplikácie.

Batéria typu BL-4U je zhodná s modelom E75 a ponúka kapacitu 1 000 mAh. Čakal som zo začiatku relatívne priemerné výsledky, no bol som vcelku milo prekvapený. Pri neustálej kontrole mailov, zapnutej 3G sieti a plnom jase som musel nabíjačku použiť až takmer na konci druhého dňa.

Výhody:

- plnohodnotná QWERTZ klávesnica

- dodávaná 8 GB microSD karta

- výborná čitateľnosť displeja

Nevýhody:

- chýba vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky

- plastové časti pri stláčaní vŕzgajú

- nepohodlná manipulácia s tlačidlami pod displejom

Orientačná cena:309 € (9 308,90 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 5730 XpressMusic je zaujímavou kombináciou hudobného telefónu s plnohodnotnou klávesnicou. Mrzí ma nižšia kvalita spracovania a nie práve najpohodlnejšie ovládanie. Ak by bola aspoň plnohodnotná klávesnica výraznejšie tvarovaná, tak by sa komfort pri písaní radikálne zvýšil. Inak dostanete za veľmi zaujímavú cenu plne vybavený smartfón s prepracovanými hudobnými funkciami.

Druhý názor

Richard Hombauer: Hudobná verzia E75-ky patrí k najdrahším Nokiám, aj výborne vybavená dotyková 5800-ka je lacnejšia. A pritom 5730 XpressMusic nemá ani tak dobrý fotoaparát, ani tak dobrý displej. Výhodou je hardvérová QWERTZ klávesnica, no mne sa na nej písalo rovnako zle, ako na E75-ke. Na plnohodnotnú klávesnicu modelu E71 preto stále nedám dopustiť, a ak chcete písať veľa správ, vyskúšajte radšej tú. Ak vám ale ide o hudbu, 5730 s 8 GB pamäťovou kartou nebude zlou voľbou a na zopár e-mailov denne poslúži aj plochá QWERTZ. Ak pracujete s mobilom často v jednej ruke, bude práve konštrukcia E75-ky či 5730-ky pre vás hlavnou výhodou. Nokia 5730 XpressMusic je telefón veľkého počtu možností, ale aj kompromisov.

Produktová stránka: Nokia 5730 XpressMusic

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu 5730 XpressMusic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.09.2009 - 14:57

Martin: hudobne tlacitka su dotykove a svetielkuju podla nastavenia :)

anonymous11.03.2009 - 18:36 Trvalý odkaz

kredenc: dalsi model prehnany cez kopirak...Stale ten stary, špatny dizajn...

anonymous11.03.2009 - 19:18 Trvalý odkaz

McLoo: fsetko je v pohode, nemam vycitky zatial ziadke k tomuto telefonu. v vyzera dobre a hlavne symbian =)

anonymous11.03.2009 - 21:29 Trvalý odkaz

Tomasko007: Mam pocit ze to bude moj nasledujuci telefon :-)
NICE :-)

anonymous11.03.2009 - 23:56 Trvalý odkaz

djthunder: Kedy konecne Nokia zacne robit aj dizajnovo zaujimave kusky?Bol som zarity nokiak,ale uz ma vazne prestali bavit tie ich vytvory a na funkcnu stranku sa stale vyhovarat nemozu...proste pre mna je Nokia uz osumela:-)

Celá diskusia 39 príspevkov