Huawei Ascend G620s - adept na mobil roka do dvoch stoviek

Kvalitne spracovaný smartfón s 5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, dostatkom výkonu a 2 000 mAh batériou. Prekážať môže grafická nadstavba Emotion UI.

Huawei stále rastie. Na trh posiela množstvo skutočne zaujímavých kúskov, ktoré útočia najmä cenou. Nami testovaný Ascend G620s to robí poriadne agresívne, veď v súčasnosti ho zoženiete za cenu hlboko pod 200 eur.

ikona

Základné info: Huawei Ascend G620sCenovo dostupný smartfón strednej triedy s 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 4.4 KitKat, 8 Mpix fotoaparátom, LTE, NFC a 2 000 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na prvý dotyk by ste ho pritom umiestnili možno aj o triedu (a ďalšiu stovku) vyššie. Má pomerne veľké rozmery a nad displejom si okamžite všimnete prednú kameru i senzory priblíženia či automatickej regulácie jasu displeja. Naľavo od nich dokonca môže blikať alebo svietiť viacfarebná notifikačná dióda - zelenou farbou pri klasických upozorneniach, modrou pri udalostiach z Facebooku a žltou pri nabíjaní.

Dobrý dojem vyvoláva aj mohutná plastová vanička, do ktorej sa celé telo smartfónu zacvakáva. Kryt má síce textúru, ktorá pripomína kožu, no na dotyk je tvrdý ako skala. V ňom sú otvory pre 8-megapixelový fotoaparát, LED blesk a mono reproduktor. Audio jack je na hornej strane, nabíjací microUSB konektor zasa dolu. A hlavnému mikrofónu sekunduje ešte druhý, to nevyzerá vôbec zle.

Po zložení zadného krytu navyše objavíte aj NFC anténu a slot na microSD kartu s maximálnou kapacitou až do 32 GB, tak kde sa vlastne šetrilo? Prekvapivo to nebolo ani na displeji - na svojich piatich palcoch ponúka dostatočné HD (720 x 1 080 b.) rozlíšenie a veľmi dobré pozorovacie uhly. Vyčítať mu môžem len väčšiu medzeru medzi zobrazovacím panelom a krycím sklom, zážitok z používania a odozvu pri dotykoch teda nesprevádza tak bezprostredný pocit ako pri niektorých high-endoch od konkurencie.

Veľkú kritiku si zaslúžia nepodsvietené senzorové tlačidlá pod displejom. Môžu síce po každom dotyku zavibrovať, ale čo z toho, keď na ne v úplnej tme vôbec nevidíte. Možno mohli byť radšej rovno systémové, tak ako to presadzujú posledné verzie Androidu KitKat a Lollipop.

Android 4.4.4 je vlastne prítomný aj tu, no kruto ho potláča grafická nadstavba Emotion UI 2.3 (EMUI). S tou som bojoval počas celého testovania.

Život s ňou bude otázkou zvyku, no nechápem, prečo musí upravovať ešte aj tradičné ikony jednotlivých aplikácií z Google Play. Logicky ich tak po prechode z iného androidu hľadáte dlhšie, pretože Disk má zrazu zelené pozadie, Hangouts šedé, Messenger modré… Pätica ikon v spodnej lište, ktorá sa s jednotlivými domácimi obrazovkami nepresúva, zas pre istotu pod sebou nemá žiadny text. To je niečo, za čo vám každý poriadny UI dizajnér okamžite vynadá.

Emotion UI sa očividne inšpirovalo v operačnom systéme iOS. Dokladá to napríklad možnosť okamžite zapnúť fotoaparát priamo z uzamknutej obrazovky, ale aj štvorica skratiek pre Kalendár, Kalkulačku, Svetlo či Hodiny (budík), ktorú vysuniete ťahom prsta odspodu. Kvôli tejto lište sa však musíte naučiť svoj smartfón odomykať ťahom prsta zo stredu obrazovky smerom nadol a nie tak, ako je to prirodzenejšie, teda zospodu hore. Niekedy sa totiž netrafíte a namiesto odblokovania len vytiahnete skratky, čo po treťom neúspešnom pokuse začne byť otravné.

Smartfóny od Huaweiu nemajú samostatné menu s aplikáciami. Všetko, čo do G620s nainštalujete, okamžite putuje priamo na domácu obrazovku. To sťažuje usporiadanie ikon a widgetov tak, ako by ste potrebovali. Zatrasenie telefónom ich aspoň zarovná rovno za seba a odstráni prázdne miesta, no opäť je to horšie riešenie než na väčšine ostatných androidov. Jasné, v iOS to funguje, ale tam nemáte ikonu pre každý widget zvlášť. Chcete počúvať rozhlas cez nové iRádio od RTVS? Dobre, stiahnite si ešte runtime Adobe AIR. Síce ho nikdy neotvoríte, pretože pracuje len na pozadí, ale v Huaweioch bude jeho ikona vždy svietiť na základnej obrazovke.

Rýchle prepínače v notifikačnej lište sú naopak super. Po stiahnutí z horného okraja obrazovky ich tam bude päť, ostatné zobrazíte ďalším rozbalením ponuky. Páči sa mi, že je tu schovaná aj regulácia jasu. Zvyčajne ju totiž mám na automatike, kedy jej posuvník vidieť nepotrebujem. V prípade potreby ale zostáva stále rýchlo dostupná. Nechýba tu režim nerušiť, tlačidlo pre screenshot, ultra šetriaci režim a režim používania v rukaviciach. Funguje výborne, Ascend G620s bude dobrý telefón na zimu.

S notifikačnou lištou som ale aj tak strácal trpezlivosť, pretože niektoré z aplikácií zobrazujú detaily upozornenia šedou farbou na šedom pozadí. Všetko, čo vám oznamuje napríklad taký Swarm je prakticky neviditeľné.

Bohužiaľ, nepomohla ani zmena motívu prostredia. V notifikačnom centre budú stále len dve nudné farby, mení sa iba zvyšok Emotion UI. Niektoré z motívov aspoň zmenia spôsob odomykania telefónu z vertikálneho na horizontálny, čo odstráni vyššie spomínané kolízie s lištou rýchlych skratiek.

Spravme si prestávku a poďme opäť chváliť. Podržanie vypínača zobrazí menu, z ktorého viete nielen zapnúť letový režim, ale aj prepínať medzi normálnym, tichým a vibračným režimom, ako napríklad na Samsungoch. . Nechýba ani tlačidlo pre rýchly reštart celého zariadenia. To pre prípad, že sa s ním pravidelne budíte, cez noc zostáva stále zapnutý a vy dostanete pocit, že už reaguje mierne pomalšie.

Ale viete čo? Ja som ten pocit vôbec nemal. Štvorjadrový procesor ponúka dostatok výkonu. Papierový 1 GB operačnej pamäte síce vzbudzuje obavy, no postačí aj náročnejšiemu majiteľovi. V systéme som mal nainštalovaných približne 65 aplikácií, ktoré mi z 4 GB internej pamäte dostupnej po prvom zapnutí telefónu nechali ešte "luxusných" 900 MB. A to pamätajte, že všetka hudba či fotografie môžu ísť na SD kartu. RAM pamäť väčšinou ponúkala ešte 200 MB, ako vás rýchlo informuje aj prehľadný ukazovateľ v ponuke multitaskingu. Kliknutie na "metličku" potom okamžite zabije všetky zbytočné procesy a uvoľní ďalšie miesto.

Teší ma aj inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch telefónnej aplikácie či samostatná karta pre obľúbené či často volané čísla. Snaží sa aj systémová klávesnica so samostatnou bodkou a čiarkou, škoda len, že prepínač pre špeciálne znaky nie je úplne vľavo dole. Tam je tlačidlo pre aktiváciu písania technológiou Swype a vy si ho budete pravidelne omylom stláčať. Na výber je však aj klávesnica Google z čistých Androidov alebo akákoľvek alternatíva z obchodu s aplikáciami.

Hlavný 8-megapixelový fotoaparát ma prekvapil. Snímky netrpia prehnaným šumom a relatívne v poriadku sú aj farby. Navyše si celkom dobre poradí aj s fotografiami zachytávanými v tmavom prostredí. Dokáže tiež zaznamenávať Full HD video, pri ktorom dokonca ponúka tlačidlo pre pauzu. Problémy mu však spôsobuje citlivosť na svetlo, obloha je namiesto očakávanej modrej vždy prepálená. Malý dynamický rozsah snímača je v tejto cenovej kategórii bežný.

Zázraky nečakajte ani od HDR režimu. Vyhrať sa však môžete s vodoznakmi. Blbinkou, ktorá do fotografie dokáže vložiť napríklad aktuálny dátum, polohu či teplotu podobne, ako to robia niektoré samostatné aplikácie typu InstaWeather. Nesklame ani dvojmegapixelový predný fotoaparát (bez zaostrovania), ktorý vás už tradične upozorní, že sa máte pozerať nie na seba, ale do šošovky snímača. Výsledné fotografie tak budú prirodzenejšie. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Využiť môžete aj FM rádio, ktoré však neponúka rozpoznávanie názvu staníc RDS ani nahrávanie vysielania. Aspoň má časovač automatického vypnutia. Od hlasitého reproduktoru príliš veľa nečakajte. Hrá priemerne kvalitne i hlasno. Dodávané slúchadlá sú mizerné, určite si kúpte nejaké iné.

A čo výdrž? Dobrá, 2 000 mAh batéria vás bez problémov prevedie celým dňom. Nabíjať síce budete každý večer, no v štichu by ste nemali zostať ani pri využívaní LTE.

Na menej skúsených používateľov myslia aj hlavné Nastavenia. V karte Všeobecné rýchlo nájdete základné veci, v karte Všetko sa následne môžete vyhrať s detailami. Napríklad s tým, ktorá aplikácia môže používať len Wi-Fi, a ktorá aj mobilné dáta.

Odporúčam sem zamieriť hneď po kúpe telefónu, systém je totiž nastavený tak, aby sa pri novej aplikácii vždy opýtal, či môže jej upozornenia zobrazovať v notifikačnej lište, alebo nie. Rovnako upozorňuje aj na "aplikácie nadmerne využívajúce batériu", čo je však úplná hlúposť. V praxi to totiž bude prebiehať asi takto: po chatovaní cez Messenger alebo surfovaní prostredníctvom Chrome a následnom odložení telefónu vám prístroj po ďaľších 5 minútach zazvoní, aby vás upozornil, že Messenger spotrebováva energiu. Jeho zatvorenie samozrejme ponúkne až "po funuse", keď ste svoj smartfón už odložili. A kto by bol prekvapený, že aplikácia zaťažuje batériu keď ju… používa?

V Správcovi upozornení teda kliknite na "Povoliť všetko" (a až potom prípadne zakážte konkrétnu aplikáciu) a v položke "Úspora energie" na nastavenia a vypnutie ponuky “Upozorniť na nadmerné využite”. Inak budete permanentne vyrušovaní niečím, čo ušetrí maximálne 5 % batérie.

Oveľa užitočnejší je Ultra úsporný režim, ktorý povolí iba SMS správy a telefonovanie. Ten by mal čas využitia predĺžiť až dvojnásobne a zapínať sa môže aj automaticky, napríklad pri posledných desiatich percentách energie.

Výhody:

+ cena

+ predný fotoaparát

+ kvalitné spracovanie

+ veľký displej s dostatočným rozlíšením

+ informačná dióda

Nevýhody:

- výrazné zásahy grafickej nadstavby

- chýbalo mi menu s aplikáciami

- otravné notifikácie

- nekvalitné slúchadlá v balení

Orientačná cena: 175 €

Záver

Huawei Ascend G620s je hardvérovo skutočne veľmi slušne vybavený kúsok. Nebojím sa povedať, že v tejto cenovej kategórii jeden z najlepších. Má dostatok výkonu, internú pamäť rozšíriteľnú microSD kartami a skvelý displej. Spracovanie a konštrukcia sú tiež príkladné a ustáli by aj umiestnenie minimálne o jednu cenovú kategóriu vyššie. Fotoaparát dokáže robiť kvalitné snímky, no vyžaduje si väčšiu zručnosť a pozornosť pri kompozícii záberov s oblohou alebo veľkým rozdielom medzi svetlom a tieňmi.

Ak by v ňom bežal čistý Android 4.4.4 KitKat alebo niektorá z grafických nadstavieb od iných výrobcov, odporúčal by som ho všetkými desiatimi. Emotion UI mi však príliš nesadol, či už kvôli chybám v notifikačnej lište alebo nezmyselným popretím jednej z hlavných výhod Androidu - samostatným zoznamom aplikácií a prispôsobiteľnou domácou obrazovkou s widgetmi.

Dojem z prostredia a grafickej nadstavby však môže byť čiste subjektívna záležitosť, preto najmä v prípade, že ste nejaký Huawei v minulosti spokojne používali, rozhodne neváhajte a G620s-ke dajte šancu tiež.

Snímky z fotoaparátu:

Diskusia k článku:

Ray Ben 30.10.2014 - 18:03

uplne vam chybi kapitola dispay.

Ray Ben30.10.2014 - 19:52 Trvalý odkaz

Možno je to adept, ale jedine ak v kategórii Android mobil roka a určite nie všeobecne.

Peto30.10.2014 - 20:45 Trvalý odkaz

Presne o tej nadstavbe som pred par dnami pisal ze je neprehladna kvoli tomu ze nema mnu s aplikaciami. Aspon vidim, ze nejsom sam kto si to mysli...

blue.dot30.10.2014 - 21:35 Trvalý odkaz

Asi predsa len pojdem do novej Moto G (2014).

Matej Krajčovič30.10.2014 - 22:48 Trvalý odkaz

V článku spomínam dostatočné rozlíšenie (HD v cenovke okolo 200 € je OK) a dobré pozorovacie uhly. Farby sú v poriadku, možno ho ovládať aj v rukaviciach, drahšia konkurencia má len menšiu medzeru medzi sklom a panelom... Škoda toho Emotion UI, ale časť používateľov bude určite zvyknutá.

Celá diskusia 54 príspevkov