Samsung S3110

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s 1,3 Mpix fotoaparátom, EDGE a FM rádiom s nahrávaním.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 109 x 45 x 11 mm,

hmotnosť: 77 gramov (zistená: 75 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 176 x 220 b., 31 x 38 mm, uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 1,3 Mpix, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + microSD (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 200 SMS, 400 udalostí,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB043446BE (zrejme 800 mAh),

výdrž: do 3,5 hod hovoru / 220 hod. pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, GPS, blogovanie, akcelerometer, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung S3110 je ďalší z radu tenkých mobilov klasickej konštrukcie, ktoré jeden po druhom púšťa Samsung na trh. Novinka jednoduchý, no zaujímavý dizajn v rôznych farebných variantoch. My sme testovali strieborno-čiernu verziu, ktorá je podľa mňa najvydarenejšia. S3110 je jednoznačne priamou reakciou na Nokiu 5000.

Napriek tomu, že je

low-end, pôsobí na mňa oveľa drahším dojmom. Matný strieborný lem telefónu, materiál ovládacích tlačidiel, ktorý imituje kov a lesklé orámovanie displeja nepôsobia vôbec lacno. Práve naopak, telefón na pohľad vyzerá výborne. Nielen dizajn, ale aj jeho konštrukcia je zvládnutá na úrovni. Všetky časti držia pevne spolu a telefón nevŕzga ani pri silnejšom uchopení. Konštrukciu Samsungu S3110 jednoducho musím pochváliť. Na telefónu nájdete vo vrchnej časti nelogicky umiestnený otvor na pútko, v spodnej zasa krytý otvor pre pamäťovú kartu microSD. štandardne obsahuje krytý Samsungový konektor pre nabíjačku či slúchadlá a tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Na zadnej strane nájdete len vytŕčajúci kryt objektívu 1,3-megapixelového fotoaparátu. Okrem konštrukcie treba vyzdvihnúť aj nízku hmotnosť prístroja.

Hoci

tvorí na pohľad malé štvorsmerné tlačidlo obdĺžnikovitého tvaru, s jeho ovládaním som nemal najmenší problém. Dokonca ani s potvrdzovacím stredom, ktorý je len akýmsi úzkym vytŕčajúcim obdĺžnikom. Ovládanie je teda aj napriek zvláštnemu tvaru bezproblémové. Alfanumerická gumová klávesnica ma prekvapila svojou väčšou tuhosťou, no písanie na nej je pohodlné a presné. Samsung bohužiaľ opäť priradil potvrdzovaciemu tlačidlu v pohotovostnom režime prístup na WAP. Okrem tejto fungujú aj ostatné klávesové skratky. Stlačenie ovládacieho tlačidla nadol spustí fotoaparát, stlačením doľava sa dostanete do editoru správ, stlačením nahor sa dostanete do a vpravo vás zavedie do hudobného prehrávača. Klávesnici sa dá priradiť štandardne aj čas podsvietenia.

používa dnes už neštandardné, no stále uspokojivé rozlíšenie 176 x 220 bodov. To na dvojpalcovom displeji vôbec neprekáža. Na domácej obrazovke si môžete umiestniť , takisto aj hodiny, ktoré sa menia podľa použitej témy. Tie sú pripravené celkom tri - modrá, biela a zelená. Tvorba vlastných tém známa z ostatných Samsungov však chýba. V nastaveniach si štandardne môžete meniť jas a dĺžku podsvietenia displeja. Po vstupe do menu si Samsung pamätá naposledy použité položky. Viditeľnosť na slnku je opäť mizivá vďaka odrazovému sklíčku.

K

sa dostanete okrem menu aj klávesovou skratkou s logom. Po prvom spustení si určite nezabudnite zmeniť nastavenie hľadáčika na "so štandardným pomerom strán". Inak nikdy v hľadáčiku neuvidíte celú snímku. Megapixelový fotoaparát robí fotografie nízkej kvality čo vidno hlavne pri priblížení snímky alebo po odoslaní do počítača. Jeho možnosti sú ale rôzne. Ponúka na výber z viacero rozlíšení, časovač, efekty, rámčeky či vyváženie bielej. Okrem fotoaparátu si môžete nakrútiť aj video s dĺžkou závisiacou len od kapacity pamäťovej karty. Jeho rozlíšenie je však limitované na 176 x 144 bodov. Pri prezeraní snímok a videí stačí stlačiť mriežku a prezeranie nasleduje v celoobrazovkovom režime.

Štandardný, no výborný Samsungový

vám umožní všetko to, na čo ste zvyknutí z vyšších modelov. Triedenie hudby, hodnotenie, nastavovanie, ekvalizér či prehrávanie na pozadí. Už dávnejšie som postrehol aj užitočnú funkciu automatického vypnutia prehrávača, ktorá sa hodí najmä pri zaspávaní. Prehrávanie cez externý reproduktor je dostatočne hlasné, toto Samsung zvládol na výbornú už aj v low-endoch. Pri prehrávaní hudby sa však už aj tak pomalšie reakcie telefónu ešte viacej spomalia a telefónu tak grafické efekty ako prechody v menu trvajú o poznanie dlhšie. Dodávané slúchadlá sa vyrovnajú bežným značkovým slúchadlám v hodnote 10 eur.

Prítomné je aj jednoduché

, ktoré vám naladené stanice aj nahrá ako MP3 v pomerne slušnej kvalite (128 kbps). Kvalita prehrávania cez externý reproduktor je dobrá, hlasitosť postačujúca na počúvanie vonku kdesi pri práci. Podpora RDS chýba.

Pamäťová karta sa vkladá do pravej steny telefónu. Podporovaný je formát microSDHC až do výšky 8 GB. Pri kopírovaní dát odporúčam použiť redukciu na SD kartu alebo Bluetooth, keďže sa dátový kábel v balení nenachádza.

Telefonovanie s tenkým Samsungom S3110 je radosť, jeho hmotnosť a tvar zabezpečuje výborné držanie pri hovore.

je bežný. Pri zadaní trojice číslic sa zobrazia mená, v ktorých sa táto nachádza. Radšej mám však vyhľadávanie kontaktov v pohotovostnom režime v štýle zadávania slov slovníkom T9 (podobne ako na Windows Mobile či nových Symbian zariadeniach). Nechýba ani rýchla voľba či profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť. Žiadne ďalšie extra možnosti Samsung neponúka.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Práca so

je zvládnutá výborne. Na klávesnici sa píše pohodlne, reakcie telefónu pri písaní sú však trošku pomalšie. Páči sa mi však jednoduché pridávanie multimediálnych súborov, ktoré zvládne naozaj každý. Prítomné sú aj rôzne výborné nápady. Napríklad hromadné mazanie správ po jednotlivých priečinkoch alebo blokovanie správ podľa odosielateľa či predmetu. Telefón si pamätá aj posledných príjemcov správ, ktorých aj ponúkne v políčku odosielateľ. Jednoduchý e-mailový klient môže automaticky žiadať potvrdenie o doručení aj prečítaní, nechýba mu ani podpis. Interval automatickej kontroly je 1 až 12 hodín.

O lokálny prenos dát sa postará Bluetooth, USB kábel a pamäťová karta, o globálny zasa GPRS či EDGE. Zabudovaný

je starý známy NetFront vo verzii 3.4, ktorý si poradí aj s hlavnou stránkou Fony.sk.

K budíku a organizačným funkciám sa dostanete priamo z hlavného menu. Pripravených je celkom 5 budíkov, ktoré môžu byť opakované, s vlastnou melódiou, hlasitosťou a dobou odkladu (od 1 do 10 minút). Budík vás zobudí aj pri vypnutom telefóne (ak si zapnete funkciu automatické zapnutie). Ponúknutý

zobrazuje dni v mesačnom náhľade a môže byť zobrazený aj na domácej obrazovke. Za zmienku stojí už len jeho obmedzená kapacita na 400 záznamov.

Samsung S3110 ponúka aj ďalšie organizačné funkcie ako: poznámky, svetový čas,

, prevodník, diktafón, časovač, stopky. Okrem toho nájdete v menu aj jednoduchý editor obrázkov, SIM toolkit menu a 9 demoverzií známych Java hier. Tie si nemôžete minimalizovať.

Telefón mi vydržal na jedno nabitie viac než 5 dní, čo považujem za výborný výkon.

Výhody:

- výdrž telefónu,

- konštrukcia a dizajn,

- nahrávanie FM rádia,

Nevýhody:

- slabší fotoaparát,

- pomalé reakcie,

- hlavné tlačidlo smeruje z domácej obrazovky do internetu,

Orientačná cena: 85,90 € (2 587,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S3110 je jednoduchý mobil klasickej konštrukcie určený do rúk používateľom s nižšími nárokmi. Telefón sa snaží osloviť svojich potenciálnych majiteľov predovšetkým nižšou cenou, sympatickými rozmermi a rôznymi farebnými variáciami. Okrem toho ponúka displej s rozlíšením 176 x 220 bodov, 1,3-megapixelový fotoaparát, hudobný prehrávač a FM rádio s možnosťou nahrávania v kvalite MP3. Jeho konkurentom je Sony Ericsson S312, ktorý ponúka lepší fotoaparát a Nokia 5000. Tá ale, narozdiel od Samsungu, obsahuje QVGA displej a chýba jej podpora pamäťových kariet.

Produktová stránka: Samsung S3110

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.06.2009 - 20:26

METALMER: keby ta vydrz baterie bola lepsia na tych vykonnejsich fonoch =P

anonymous06.06.2009 - 00:06 Trvalý odkaz

METALMER: stacila by taka, aka na tomto =)

anonymous06.06.2009 - 15:07 Trvalý odkaz

vito from ke: galeria - 404

*vdaka za upozornenie, opravene - redakcia*

anonymous06.06.2009 - 15:12 Trvalý odkaz

hellwet159: fotak je slaby mohli ho dat lepsi aspon 2mega :)

Celá diskusia 4 príspevky