Dvojmesačné skúsenosti s tabletom Asus Fonepad 7

Čitateľ Martin vyzdvihol na 7'' tablete s HD displejom cenu, funkciu telefonovania a výdrž. Má však veľmi lesklú prednú aj zadnú stranu a občas nedostatočnú RAM.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Martina Ferčíka

Úvod

Musím priznať, že som androiďák, a nikdy som iný operačný systém nepoužíval, a tak som sa pri kúpe tabletu nemal prakticky o čom rozhodovať. Pred vyše dvoma mesiacmi som si hľadal tablet v cenovej kategórii do 150 €. Jedinou podmienkou bol slot na SIM kartu a aspoň priemerný ten výkon. Po dlhom pátraní a rozhodovaní som sa rozhodol pre FonePad 7 od Asusu. Prakticky jedinou inou možnosťou bol tablet Lenovo Tab A8-50, no odradil ma procesor od MediaTeku. Asus ma zaujal hlavne dobrým pomerom cena / výkon a príjemným bonusom bolo aj možnosť s tabletom telefonovať. Navyše som už predtým tablet od Asusu vlastnil, a tak sa kúpa tabletu stala realitou.

ikona

Základné info: Asus Fonepad 7 (ME372CG)Nástupca sedempalcového tabletu s plnohodnotnou funkciou telefonovania prináša silnejší dvojjadrový 1,6 GHz procesor, vylepšený 5 Mpix fotoaparát, rýchlejší prenos mobilných dát a predné stereo reproduktory.

Konštrukcia

Konštrukcia je samozrejme plastová, ale mne osobne to nevadí. Tablet má vďaka tomu celkom príjemnú hmotnosť 300 gramov. Prednú stranu od iných tabletov značky Asus odlišujú asi len dva stereo reproduktory. Moja kritika smeruje iba na zadnú stranu, ktorá je lesklá a pomerne rýchlo som na nej našiel tenké škrabance. Navyše som sa musel zmieriť s tým, že sa zadná strana ľahko zašpiní. Tablet je ale pevný a ani po dvoch mesiacoch nič nevŕzga. Ani pri silnejšom zovretí.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej

Pýchou alebo kameňom úrazu každého dotykového tabletu či smartfónu je displej. V tomto prípade výrobca zvoli sedempalcový IPS panel s HD rozlíšením 1280 × 800 pixelov. To nám vykúzli jemnosť 216 ppi. Myslím si, že to je v danej cenovej kategórii viac než dostatočné. Sám hodnotím displej pozitívne. Farby sú pomerne živé a verné, tak isto aj pozorovacie uhly sú výborné. Ak sa vám farby nepáčia, poteší vás aplikácia Splendid, kde si ich môžte upraviť podla vašej fantázie. Iba tá čitateľnosť na slnku mohla byť lepšia, ale zatiaľ som si vždy poradil. Taktiež poteší automatická regulácia jasu. Najväčším problémom je oleofóbna vrstva. Tablet je doslova magnetom na odtlačky prstov a mne neostáva nič iné ako tablet stále leštiť. Prekáža mi to aj z praktického dôvodu: keď si aj nastavím odomykací vzor, tak sa krásne premietne na vypnutej obrazovke v podobe mastnôt.

Hardvér

Srdcom tabletu je dvojjadrový procesor Intel Atom Z560 s taktom 1,6 Ghz. Grafickým akcelerátorom je PowerVR 544MP2 a k tomu sa pripája ešte 1 GB RAM. V Antutu zaznamenal tablet slušných 22 300 bodov. Nie som veľký hráč najnovších 3D hier, takže neviem veľmi posúdiť, ako si s nimi tablet vie dať rady, ale bez sekania zvládol hry Beach Buggy Blitz i Death Trigger 2. Interný ukladací priestor má kapacitu 8 GB, z ktorých je reálne dostupných len 3,97 GB. To nie je na tablet práve oslňujúca hodnota, ale aplikácie sa dajú bez problémov presúvať na pamäťovú kartu. Viac by som ocenil aspoň o 0,5 GB väčšiu kapacitu RAM, kedže sa občas stane, že voľnej RAM-ky ostáva menej než 100 MB. A to už tablet citeľne spomalí.

Operačný systém

Operačným systémom je Android 4.4.2 Kitkat. Keď som ho kupoval, bežal na 4.2.2 Jelly Bean a mám pocit, že bol vtedy o niečo svižnejší. Je však pravda, že som si ho na najnovší android aktualizoval na druhý deň kúpy a tak to prirovnanie nie je celkom dokonalé. Po update na KitKat sa výrazne zmenilo prostredie. To je teraz farebnejšie a celkovo živšie.

Čo ma mierne mrzí je, že po aktualizácii zmizlo z lišty so softvérovými tlačidlami tlačidlo na vyvolanie miniaplikáci, ktoré plávali na pozadí. Pre mňa to znamená zdržanie, pretože ak chcem zapnúť kalkulačku, musím najprv blúdiť v menu. Čo sa týka vyladenia systému, je na pomerne dobrej úrovni, síce sa občas stretnem s pádom aplikácie, ale je to skôr rarita.

Fotoaparát

Fotoaparáty sú u drvivej väčšiny tabletov zanedbávané. Tak trošku nechápem prečo. Ale to je môže byť len môj subjektívny názor. Najviac ma mrzí absencia LED diódy. Áno, samozrejme, na tablete za 130 € sa nedá očakávať. V reči čísel, tablet má päťmegapixlový zadný a 1,2 Mpx predný fotoaparát. Zadný zvláda natáčať Full HD video, predný len v HD kvalite. Ale stačí. Výsledky sú pre mňa uspokojivé, nie som veľmi náročný. Na snímanie dokumentov je to plne dostačujúce a momentky zaznamená pomerne dobre.

Zvuk

Tablet sa pýši dvojicou reproduktorov na prednej strane. Toto umiestnenie považujem za najideálnejšie. Reproduktory hrajú celkom kvalitne, ale pri najvyššej hlasitosti tablet trošku rezonuje. Každopádne treba vyzdvihnúť hlasitosť. Ešte sa mi nestalo, že by som prepočul hovor. Budík mávam asi na štvrtinovej hlasitosti a aj tak ma ihneď zobudí. Kvalita hovoru je tiež na slušnej úrovni.

Batéria

Batéria má kapacitu 3950 mAh. V praxi to u mňa znamená, že ak tablet ráno vytiahnem z nabíjačky, väčšinou mi večer ostane asi tak 20 % batérie. Treba však povedať, že tablet vôbec nešetrím. U mňa jeden deň predstavuje asi 3 až 4 hodiny surfovania po webe, jedna hodina videí na YouTube, hodina hrania a pritom som nonstop pripojený buď na W-Fi alebo na mobilnú sieť. A tablet používam ako mobil, takže denne treba počítať aj s nejakým jedným hovorom a 2 - 3 SMS-kami. To znamená, že môžem výdrž ohodnotiť ako dobrú.

Plusy:

+ cena

+ displej

+ slot na SIM kartu, funkcia telefonovania

+ dostatočný výkon

+ príjemné prostredie

Mínusy:

- tablet je magnetom na odtlačky prstov

- lesklá zadná strana

- 1 GB RAM niekedy nestačí

Záver

Po dvoch mesiacoch používania môžem povedať, že som spokojný a ak hľadáte 3G tablet za prijateľnú cenu, môžem ho len doporučiť. Má síce niektoré muchy, ale mne nič podstatné nechýba. Momentálne ho dokonca používam ako primárny telefón. Môže to vyzerať podivne, ale v dobe tabletofónov už to taký šok nie je. Teší ma aj podpora od Asusu. Hlavne na túto cenovú kategóriu je to chvályhodné.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu