Microsoft Lumia - zo smartfónov začína miznúť logo Nokie

Microsoft oficiálne potvrdil, že nad displejmi nových Lumií nájdeme jeho deväť písmen. Názov Nokia postupne zmizne aj zo sociálnych sietí a všetkých produktových stránok. Zmena by mala prebehnúť počas najbližších týždňov, vyhnú sa jej zatiaľ iba entry-level modely s uzavretým OS.

To, čo sa začalo postupným vypadávaním názvu "Nokia" z tlačových správ pri predstavení nových modelov a pokračovalo tichými zmenami na internetových stránkach či premenovaním systémových aplikácií, teraz Microsoft priznal aj oficiálne. Legendárne meno z nových windowsfónov úplne zmizne. Celý prerod Lumií od Nokie na Lumie od Microsoftu by mal prebehnúť v nasledujúcich týždňoch.

Microsoft premenuje, prípadne nanovo vytvorí aj všetky kanály na sociálnych sieťach. Na Facebooku, Twitteri či Instagrame si tak fanúšikovia budú musieť nájsť nové účty s názvom "Microsoft Lumia".

Zákazníci síce na pultoch obchodov stále nájdu Lumie s logom Nokie, no v súčasnosti najnovšie modely 830, 730 a 735 by mali byť tými poslednými, ktoré ho na sebe ponesú.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Už ďalší model, ktorého presné špecifikácie zatiaľ nepoznáme, by mal mať nad displejom označenie Microsoft. Pôvodne sa pritom špekulovalo, že spoločnosť použije iba branding Lumia - softvérový gigant je totiž známou značkou, no nie všetci zákazníci si ju spájajú s práve najpozitívnejšími asociáciami. Možno aj preto na tabletoch Surface či na hernej konzole Xbox nájdeme len logo so štyrmi oknami alebo ikonu X, no radšej bez označenia výrobcu. Ten akoby nebol dostatočne "cool" pre hráčov alebo nové, viacúčelové zariadenia.

V prípade smartfónov bude Microsoft zrejme odvážnejší a ku svojím výrobkom sa hrdo prizná. Už v apríli sme písali, že Microsoft teoreticky názov "Nokia" používať môže, a to až do roku 2024. Problémom je však dohoda so spoločnosťou Nokia Group (teda tou časťou, ktorá zostala nezávislá, naďalej sídli vo Fínsku a stará sa napríklad o mapy HERE). Tá totiž bude môcť od roku 2016 opätovne vyrábať mobilné telefóny pod značkou Nokia a je veľmi pravdepodobné, že tak aj skutočne urobí.

ikona

Z mobilnej divízie Nokie bude Microsoft Mobile, Lumie asi zostanúSpoločný e-mail rozposlaný dodávateľom vysvetľuje, že mobilná divízia Nokie bude po odkúpení Microsoftom používať meno Microsoft Mobile. Odhadujeme tiež, že nové smartfóny z tejto dielne naďalej ponesú označenie Lumia, no logo Nokie sa zo sveta windowsfónov pravdepodobne potichu vytratí.

Potenciálne Nokie od roku 2016 by tak boli dielom Nokia Group a Microsoft sa potrebuje čím skôr odlíšiť. Situácia ho teda prinútila logo Nokie čo najrýchlejšie vymazať a do podvedomia zákazníkov pretlačiť myšlienku, že nové Lumie sú čiste jeho dielom, pričom s prípadnými (opäť fínskymi) Nokiami od 1.1. 2016 nemá nič spoločné. V Redmonte preto spustili čo najrýchlejší rebranding.

Zdá sa však, že Microsoftu zatiaľ záleží len na segmente smartfónov s operačným systémom Windows Phone. Entry-level modelov ako Nokia 130 bežiacich na OS Series 30+ za zatiaľ žiadne vymazávanie označenia netýka.

Zdroj: Microsoft

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 24.10.2014 - 17:03

"Nokia" používať môže, a to až do roku 2024" ? Ja mám info, že do Novembra 2015, čo dáva logiku. Keďže od 2016 podla dohody môžu opäť vyrábať mobily.. NOKIA je existujúca fungujúca značka. Sotva si mohol niekto myslieť, že dovolí používať svoje meno inej firme. Keď niekto prišiel s názvom NOKIA By Microsoft. Iba som sa pousmial. Od začiatku tvrdím, že víťazstvo bude ak získajú značku LUMIA. Vymýšlať ďalší názov by bolo šialené. Takže aj "vlk je sýty a koza zostala celá". ™LUMIA má vcelku silné meno a je dobre, že Microsoft získal tento zabehnutý TradeMark, ktorý kúpili spolu s PureView, ClearBlack, Asha - zrejme už používať nebudú.

Michal26.10.2014 - 03:10 Trvalý odkaz

Dnes som sa prehrabaval v praci starými maketami Nokie. Vracal som sa pri nich v čase spat do rokov 2000-2006. Doba kedy Sonyericsson dychal Nokii na chrbat a len tieto 2 značky dokazali pokryt 70percent predajov mobilov vo svete. I ked ja som v tej dobe bol zastancom prave Sonyericssonu tak som vždy bral uvah uspechy nokie. KEd Nokia a Ericsson pokladali v prvej polovici 90tych rokov zaklady GSM sieti v Europe, vacsina dnesných výrobcov telefonov ešte ani nebola na svete. Celé jadro, kontext, princip, technologie bolo v rukách týchto dvoch značiek, ktorým do smrti budú ostatní vyrobcovia platit miliony za patenty. Je mi až na zvracanie ked sa pozrem na trh s mobilnými telefonami a vidim najvačšie predaje v rukách Samsungu a Applu, hlavne ked 90 percent technologii čo používajú majú od Ericssonu alebo Nokie. JE mi luto velmi Nokie, že tak padla, že sa tak straca, že to proste nepremysleli dobre a ubrali sa zlým smerom a i ked patria stale k tým najkvalitnejsím a najmenej kazovým telefonom, meno Nokia už nemá zdaleka tak silný ráz. Pri nadpise tohto članku som sa zamyslel že, či fakt..že také meno ako je Nokia odide z trhu? A napadla ma fraza "uctime si pamiatku" lebo Ericssonu a Nokii vdačime za to, že vobec máme mobilné telefony.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease26.10.2014 - 13:51 Trvalý odkaz

Taká malá poznámka. Prvé mobilné telefóny sú od Motoroly..

Michal26.10.2014 - 16:01 Trvalý odkaz

Nie vsak mobilne telefony tak povediac dnesneho typu. Nazvyme to skor bezdratove prenosne zariadenia, z ktorych sa dalo telefonovat. Pritom vsak vobec patent na bezdratovy telefon je omnoho starsi ako motorola ci Ericsson a ma vyse 100rokov. Plnohodnotny nazov mobil by som osobne dal az telefonom,ktore podporovali siete druhej generacie,cize GSM a tam to o motorolach nie je. dokonca aj siete prvej generacie cize NMT polozil Ericsson. Ale tu je to o subjektivnom pohlade kazdeho cloveka co povazuje za mobil,aku technologiu ale ak sa ma vravet o mobiloch dnesneho typu,cize telefonoch podporujucich siete druhej generacie GSM tak je vo v rukach finov a svedov. Dovtedy prenosne telefony nemali ani vyzvanaci ton,ani display,ani operatora prevadzujuceho frekvencie ani nic vlastne.

Celá diskusia 12 príspevkov