Samsung C3050

PRVÝ KONTAKT s low-endom Štýlový slajder s VGA fotoaparátom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 97 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 133 mm

hmotnosť: 86 gramov (zistená: 85 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 33 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm (2"),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 22 MB + microSD (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB483640BE, Li-Ion, 850 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, mass storage, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung C3050 je ďalším z radu jednoduchých, no spoľahlivých mobilov do "korunovej" ponuky našich operátorov. Nový model vychádza zo staršieho a stále veľmi obľúbeného modelu E250. Keďže sú tieto dva modely funkčne takmer totožné, budem sa teda zameriavať hlavne na ich porovnávanie.

je dizajnovo vydarený model, ktorý sa nápadne podobá kvalitnému high-mid-endu U900. Narozdiel od neho má C3050-tka telo vyrobené z plastu, no to jej neuberá na kráse. V zavretom stave zaujme dvojpalcový displej, ktorý sa vám po rozsvietení už nebude zdať taký atraktívny. Okrem neho na prednej strane nájdete aj štvoricu strieborných ovládacích klávesov a čierne štvorsmerné tlačidlo s potvrdzovacím stredom. Po vysunutí sa objaví alfanumerická klávesnica s takmer nulovým výstupom kláves. Aj tu možno vidieť inšpiráciu v drahšom modeli Soul. Na Samsungu C3050 nájdete už štandardne krytý konektor pre slúchadlá a nabíjačku. Oproti staršej E250 však pribudol otvor na pútko. Zadná strana okrem loga výrobcu neponúka nič. Objektív fotoaparátu spolu so zrkadielkom na autoportréty sa objavia až . Na nájdete opäť ovládacie tlačidlá hlasitosti a krytý slot na microSD kartu, ktorá môže mať kapacitu až 8 GB. Páči sa mi nízka hmotnosť Samsungu C3050. Pri nosení vo vrecku som o ňom takmer ani nevedel. Napriek jeho cene je konštrukcia na prvý dotyk pevná. Telefón nevŕzga ani pri silnejšom uchopení. Zadný kryt drží pevne a batéria v ňom "nelieta". Verím, že C3050-tka bude rovnako pevná a konštrukčne bez chýb ako moja stará E250-tka po dvoch rokoch používania.

je pomerne vydarená, jej rýchlosť a odpor mi vyhovoval. Pri písaní však vydáva pomerne hlasné cvakanie. Oproti E250-tke mi chýbalo pri mazaní znakov známe "céčko". Páči sa mi dizajn alfanumerickej klávesnice, no neviem si predstaviť akoby som bezproblémovo písal na nej naslepo. Po pár hodinách cviku sa dá naučiť kam treba položiť prst pri písaní, no ja preferujem klávesnice, s ktorými som zžitý hneď na prvý dotyk.

telefónu sa nedočkal žiadnych vylepšení. Stále je to ten istý dvojpalcový displej s rozlíšením 128 x 160 bodov, ktorý na prvý pohľad vzbudí dojem, no po rozsvietení sklame. Do tohto typu telefónu by sa hodilo použiť aspoň 176 x 220 bodov. Ideálne by však bolo QVGA, ktoré mnohí užívatelia považujú už za štandard. Hrubý raster bráni hlavne pohodlnému prezeraniu fotiek a videí. Pri práci s telefónom displej nerobí až také problémy. Menu telefónu sa oproti E250-tke zmenilo. Kým starší model ponúkal menu 3 x 3 ikony, C3050 má menšie ikony a ponúka rozloženie 3 x 4. Ikony síce pribudli, no funkcie nie. Nové menu Samsungu sa mi však menej páči než to staré, použité v modeloch série D a E, pri ktorých aj v nižšom rozlíšení vyzerali ikony menu výborne. V nastaveniach sú ponúknuté tri témy - zelená, biela a čierna. Ja som si zvolil automaticky čiernu, keďže som testoval čiernu verziu mobilu. Pri Samsungoch sa mi páčia rôzne možnosti nastavenia displeja ako jas, farby, efekty prechodu či čas podsvietenia displeja a klávesnice. Samsung C3050 ponúka aj , ktorého význam však nie je taký veľký, ako sa môže zdať. Ponúka dvanásť políčok, do ktorých môžete usporiadať dvanásť funkcií. Prakticky teda ide len o ich zoradenie, a nie výber.

sa tiež nedočkal vylepšenia. Ľudia kupujúci low-endy aj tak väčšinou lepší fotoaparát nepotrebujú, aj preto sa Samsung rozhodol opäť použiť zastaralé VGA rozlíšenie. Na príležitostné momentky postačí aj nekvalitných 640 x 480 bodov bez akejkoľvek prisvetľovacej diódy. Fotoaparát v C3050-tke ponúka široké možnosti nastavenia, no s takmer nulovým využitím, keďže pri tak nízkej kvalite sú efekty, rámčeky a iné vylepšenia takmer zbytočné. Na rozdiel od E250 sa v C3050 fotí už na šírku a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti slúži na približovanie objektov. Zoom však nie je možný pri zvolenom najvyššom rozlíšení. Vďačnou funkciou je panorama, ktorá automaticky sníma a spája zábery - vy len fotoaparátom pohybujte zľava doprava, okolo vlastnej osi. Výsledkom je však obrázok s rozmerom približne len 600 x 110 bodov. Prilíženie panoramy je možné len po jej odfotení, pri listovaní obrázkami už nie.

Video natáča v biednom rozlíšení 128 x 96 bodov vo formáte MP4. Prezeranie obrázkov nie je možné na celú obrazovku, zato ich je možné priblížiť. Fotografie z Nokie E71 v rozlíšení 3,2 megapixelov sa mi nepodarilo otvoriť. Rovnako aj video natočené vo väčšom rozlíšení, kedy telefón hlási nepodporovaný formát. Video v rozlíšení 176 x 144 poslané cez Bluetooth sa mi podarilo prehrať bez problémov a to dokonca aj na celoobrazovkovom režime.

Najväčších a hlavne pozitívnych zmien v Samsungu C3050 sa dočkal

. V staršom modeli E250 ste si mohli vytvoriť iba štyri playlisty po 30 skladieb a o prehrávaní na pozadí sa vám mohlo len snívať. Tieto obmedzenia pre novú C3050-tku neplatia. Hudobný prehrávač vám hudbu dokonca aj a to podľa interpretov, žánrov a albumov. Okrem vašich definovaných vám vytvorí aj playlisty s naposledy a najčastejšie prehrávanými skladbami. Páči sa mi, že napriek cene má telefón kvalitný hudobný prehrávač. Ten je pre mnohých oveľa podstatnejší než fotoaparát, keďže dnes je low-endový mobil využívaný hlavne na telefonovanie, písanie správ a prípadné počúvanie hudby. Počas prehrávania zobrazuje čas skladby, názov interpreta, skladby, hodnotenie a dokonca aj obal albumu, pokiaľ sa nachádza v zložke. V nastaveniach si môžete zvoliť aj jeden z deviatich pripravených ekvalizérov. Pri zaspávaní sa hodí aj funkcia automatického vypnutia prehrávania, ktorá mi chýba pri mobiloch iných značiek. Oceňujem aj celkom slušnú kvalitu a hlasitosť reproduktoru. Kvalita dodávaných stereo slúchadiel už nie je taká ohromujúca, naopak ich hlasitosť je prekvapivo vysoká. Telefón ponúka aj jednoduché s RDS. To ponúka automatické ladenie s možnosťou uloženia desiatich staníc. Hlasitosť cez reproduktor telefónu je postačujúca.

Telefonovanie so Samsungom C3050 je pohodlné. Pri prehrávaní sa počas hovoru skladba pozastaví a po skončení hovoru bude po vašom potvrdení opäť pokračovať. Pri vytáčaní na domácej obrazovke ponúka pri číselnej zhode kontakty z telefónneho zoznamu, nemusíte si tak pamätať celé číslo. Telefónny zoznam ponúka pamäť na 1 000 kontaktov, ktoré môžu byť viacpoložkové. Pri ukladaní narodenín kontaktu sa neuložia do kalendára. Pamäť SIM a telefónu môžete zobraziť spolu alebo oddelene. Hlasitosť slúchadla je dobrá a nemalo by sa stať, že v rušnom prostredí nebudete počuť volajúceho. Pri telefonovaní poslúži aj hlasné handsfree. Telefón ponúka aj šesť profilov, z toho jeden je režim offline, ktorý vypne celú rádiovú časť telefónu. Preddefinované profily nie je možné premenovať, no je možné vytvoriť si ďalšie vlastné. Podarilo sa mi ich vytvoriť až štyri a zrejme sa dá aj viac.

Editor správ

je u Samsungu C3050 jednotný. Pri písaní sa vám odrátava z 1836 znakov, čo je 12 správ. Po vložení multimediálneho obsahu sa správa automaticky prekonvertuje na MMS. Pred odoslaním dlhého textu môžete správu zmeniť z viacero SMS správ na MMS. Páči sa mi aj možnosť vkladať priamo v editore správ text z poznámky, kalendára či úlohy. V nastaveniach si môžete zvoliť či chcete ponechať kópiu odoslanej správy len pri MMS alebo aj SMS. Výpisy o doručení sú už samozrejmosťou. Telefón nepodporuje e-mailového klienta. Namiesto neho poskytuje pre lokálne posielanie správ zadarmo. Pamäť Samsungu C3050 pojme 200 správ + pamäť SIM karty.

Vstavaný

vám otvorí jednoduché web a wap stránky. Ponúka aj možnosť pri zadávaní URL adresy rovno ju aj uložiť ako záložku.

V menu

nájdete už štandardne balíček funkcií, ktoré vám pomôžu usporiadať váš čas. Jednoduchý vám uloží 100 záznamov každého typu. Aktuálne udalosti nezobrazuje v informačnom riadku pod mesačným náhľadom. Počiatočný deň a predvolený náhľad si môžete zvoliť v nastaveniach. Okrem kalendára vám pomôžu s pamäťou aj poznámky a úlohy, ktoré uložia rovnako po 100 záznamov. Ponuku balíčka organizačných funkcií ukončujú funkcie svetový čas, kalkulačka a prevodník. V menu aplikácie nájdete ešte diktafón s limitom na jednu hodinu, bluetooth, časovač, stopky, SIM toolkit menu a java hry. V telefóne je predpripravených 6 demoverzií rôznych hier. Podrobné majú samostatnú položku v hlavnom menu.

O výdrž na jedno nabitie sa stará batéria s kapacitou 850 mAh. Tá vydrží pri bežnom používaní mobilu odhadom aj tri dni. Mne sa za dva dni testovania pri používaní na písanie niekoľkých SMS denne a prehrávania hudby nevybil ani na polovicu.

Výhody:

- konštrukcia

- dizajn

- hudobný prehrávač

Nevýhody:

- displej

- fotoaparát

- nemožnosť otvoriť väčšie fotografie a videá

Orientačná cena: odhad 89 € (2 681,21 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung C3050 je skvelým a najmä štýlovým mobilom slúžiacim jednoduchším a nenáročnejším užívateľom. Za svoju cenu ponúkne toho naozaj dostatočne, no proti jeho voľbe hovorí najmä zastaralé rozlíšenie displeja. Komu však nevadí nekvalitný displej, tomu by mal Samsung C3050 splniť všetko čo od neho očakáva. V jeho prospech hovorí aj kvalitná konštrukcia a výborný hudobný prehrávač. Jeho priamym konkurentom je Sony Ericsson W205, ktorý ponúkne lepší fotoaparát, no menšiu užívateľskú pamäť. Nokia 5130 Xpress Music sa dá zohnať tiež za podobnú cenu, tá však ponúka už QVGA rozlíšenie displeja a 3,5 mm jack.

Produktová stránka: Samsung C3050

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.04.2009 - 02:00

mailox: napriek tym slabim parametrom je zaujimavo pekny

anonymous09.03.2009 - 16:59 Trvalý odkaz

Majo: Keby mal dobrú cenu, do 40€, bol by dobrý pre nenáro?ných ?udí.

anonymous09.03.2009 - 17:18 Trvalý odkaz

XenonFlash: na to ze to je low-end slusny fon :) skoda toho fotaku.. mohol mat aspon 1,3 mpix.. cenu by to aj tak zavratne nezdvihlo :)..

anonymous09.03.2009 - 20:01 Trvalý odkaz

marcol07: mne je fotak jedno nech tam ani neni ja fotakom na mobile nefotim... ak by bol do 40€ tak na sms a telefonovanie staci...

anonymous22.04.2009 - 02:00 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

Diskusia premazana.

Celá diskusia 96 príspevkov