Samsung C5212 Duos

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Dual SIM mobil s 1,3 Mpix fotoaparátom a FM rádiom s nahrávaním.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz, Dual Standby (2 SIM karty naraz),

rozmery: 113 x 49 x 14 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 98),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 35 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 60 MB + microSD (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 200 SMS, 1 000 položiek kalendára,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je novým modelom radu Duos s podporou dual SIM režimu. Podobne ako ostatné modely z tohoto radu, aj C5212 podporuje plnohodnotnú prácu s dvoma SIM kartami súčasne. Novinka sa dizajnovo takmer zhoduje so starším modelom D780 Duos, zmeny sú len nepatrné. telefónu je pevná, nikde nič nevŕzga ani nepraská. Ani pri silnom uchopení telefónu, prípadne stlačení zádneho krytu sa neozve žiaden zvuk. Pevnosť telefónu je zabezpečená kvalitnými plastami a klasickej konštrukcii. Dizajn telefónu je jednoduchý, no v tomto prípade platí staré známe - v jednoduchosti je krása. Samsung C5212 na mňa na prvý pohľad zapôsobil. Predná strana telefónu ukrýva 2,2-palcový displej, orámovaný čiernym lesklým plastom s logom DUOS pod mriežkou reproduktoru. Klávesnica je vo farbách krytu, iba stredové ovládacie tlačidlo je striebornej farby. Na pravej strane nájdete spúšť fotoaparátu a tlačidlo na spustenie manažéra SIM kariet. V pravom spodnom rohu telefónu sa logicky nachádza otvor na pútko. obsahuje dvojtlačidlo zvyšovania hlasitosti a krytý otvor pre slúchadlá, nabíjačku a dátový kábel súčasne. Na sa nachádza iba objektív fotoaparátu s malým zrkadielkom. Po odňatí zadného krytu a batérie sa vám naskytne pohľad na miesto pre dve SIM karty a pamäťovú kartu microSD. Tá sa nepochopiteľne vkladá pod batériu. Jednoduchšie by bolo pri výrobe otočiť čítačku karty smerom doprava a vyrobiť otvor na kryte. Vkladanie a vyberanie pamäťovej karty by bolo oveľa jednoduchšie.

tvorí jeden celok pozostávajúci z alfanumerickej a ovládacej časti, ktorá je vo farbe krytu. Iba stredové ovládacie tlačidlo je striebornej farby. Alfanumerická časť má menšie, no dostatočne široké klávesy. Pri písaní počuť pomerne hlučné cvakanie. Ovládacia časť pozostáva zo štvorsmerného stredového tlačidla s potvrdzovacím stredom, dvoch softvérových tlačidiel a tlačidiel na prijatie a ukončenie hovoru. Klávesy sa pomerne dobre stláčajú a majú dostatočný odpor. Celkovo je písanie na Samsungu C5212 pohodlné a nemám voči nemu žiadne väčšie výhrady.

telefónu má uhlopriečku až 2,2 palca, no ponúka pomerne slabé rozlíšenie 176 x 220 bodov. Už jeho vyspelejší predchodca, D780 Duos ponúkal QVGA rozlíšenie. No v Samsungu sa nakoniec rozhodli pre zastaralé rozlíšenie, ktoré kazí dojem z pomerne veľkého displeja. Pri práci v menu to však príliš nevadí. Problém s priamym slnečným svetlom je už pri Samsungoch klasickým problémom a C5212 nie je v tomto výnimkou. Menu a prostredie telefónu je klasické samsungovské. Na výber máte z troch farebných tém - biela, bordová, modrá. Mne osobne sa najviac páčila bordová. Podsvietenie, jas, farby vytáčacieho displeja a názvu operátora sú už štandardne nastaviteľné položky v menu každého Samsungu.

telefónu ponúka rozlíšenie 1,3 megapixelov, no fotí veľmi nekvalitne. Výsledné snímky sú podpriemernej kvality a vhodné akurát tak ako momentky do pamäte telefónu. Telefón ponúka štandardné nastavenia, ako vyváženie bielej, meranie expozície, štyri efekty, nastavenie kvality a rozlíšenia, a samospúšť. Okrem fotoaparátu si môžete zvoliť aj videokameru. Tá natáča videá v rozlíšení 176 x 144 bodov vo formáte MPEG4. Prezeranie fotografií a videí prebieha na celej obrazovke. V prípade obrázkov je možné aj ich priblíženie.

je jednoduchý, poradí si s prehrávaním MP3 a AAC súborov. Samsung C5212 vám skladby nijako neroztriedi, budete si ich musieť manuálne popridávať z pamäte telefónu alebo pamäťovej karty. Svoju hudbu môžete pridať do štyroch playlistov po 30 skladieb. Nastavenie prehrávača ponúka niekoľko druhov ekvalizérov pre lepší výkon reproduktoru alebo slúchadiel. Klávesové skratky, ktorými môžete jednoducho meniť nastavenia prehrávania, vám uľahčia prácu počas prehrávania. Prehrávanie môže bežať aj na pozadí. V Samsungu C5212 funguje aj automatické vypnutie prehrávača, pokiaľ by ste ho chceli používať ako hudobný prehrávač pri zaspávaní (napríklad v spojení s nejakým Bluetooth reproduktorom cez A2DP profil). Okrem hudobného prehrávača nájdete v ponuke aj jednoduché bez podpory RDS, ale s nahrávaním. Hlasitosť reproduktoru pri prehrávaní ma prekvapila svojou hlasitosťou.

Samsung C5212 je v prvom rade telefón, dokonca s možnosťou používania dvoch SIM kariet súčasne. Prácu s nimi zvláda výborne. Na pravej strane telefónu sa nachádza tlačidlo na rýchle spustenie manažéra SIM kariet, kde môžete jednu, či obe (de)aktivovať, vybrať im ikonu a pomenovať ich. Pri zmene predvolenej SIM karty je nutný reštart telefónu. Pri hovore sa zobrazuje spolu s číslom volajúceho aj informácia o čísle SIM karty, z ktorej je (alebo na ktorú je) uskutočňovaný hovor. Rovnako aj pri zmeškanom hovore, okrem čísla volajúceho, sa zobrazuje aj číslo SIM karty, na ktorej je zmeškaný hovor. Telefónny zoznam pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. Zobraziť môžete kontakty z telefónu a SIM kariet zvlášť alebo spolu. Profily vám umožnia nastaviť vyzváňací tón, tón SMS a ostatné upozornenia v jednom profile na každú SIM zvlášť.

Jednoduchý editor

je jednotný. Pri písaní odrátava z 1 836 znakov a zároveň počíta na koľko SMS vás daný text vyjde. Pri vložení multimediálneho súboru sa správa automaticky zmení na MMS. Výpisy o doručení a možnosť uloženia odoslaných správ nájdete v nastaveniach. Do pamäte telefónu uložíte 200 SMS správ. Multimediálne správy sa ukladajú do zdieľanej pamäte. V ponuke je aj jednoduchý e-mailový klient s automatickým sťahovaním pošty každú hodinu. Limit sťahovania správ môžete nastaviť od 100 kB až "bez obmedzenia".

Pripojiteľnosť Samsungu C5212 je len základná. Lokálne ju zabezpečuje Bluetooth a USB kábel, diaľkovo zase GPRS a EDGE. Zabudovaný internetový prehliadač postačí na prezeranie jednoduchých WAP stránok.

Z organizačných funkcií spomeniem 5 rôznych

s nastaviteľným časom budenia, melódiou, hlasitosťou, dňami budenia, časom odkladu, počtom opakovaní odkladov a možnosťou aktivácie budenia aj pri vypnutom telefóne. Okrem budíka ponúka Samsung C5212 aj štandardný balík organizačných funkcií ako (bez náhľadu položiek v mesačnom zobrazení), poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačka a prevodník. V menu aplikácií nájdete, ako vždy, balík užitočných funkcií - diktafón, časovač, stopky, jednoduchý editor obrázkov a 8 java hier.

Výdrž Samsungu C5212 je výborná, o čo sa stará pomerne silná batéria. Na jedno nabitie mi vydržal viac než tri dni. Nezabudnite si však svoj mobil pred odchodom nabíjať, pretože Samsung pri signalizácií vybitej batérie už nespustí žiadnu multimediálnu funkciu (fotoaparát, prehrávač, rádio...).

Výhody:

- dve SIM karty naraz,

- automatické vypnutie prehrávača hudby,

- nahrávanie z FM rádia.

Nevýhody:

- microSD sa vkladá pod batériu,

- tlačidlo OK spúšťa prehliadač v pohotovosti,

- slabý fotoaparát.

Orientačná cena: 179 € (5 392,55 Sk Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung C5212 je telefón, ktorý vychádza z modelu D780 Duos, no ponúka o niečo horšiu výbavu. Narozdiel od staršieho modelu ponúka fotoaparát a displej s nižším rozlíšením. Prácu so SIM kartami však zvláda rovnako bezchybne. Samsungu C5212 chýbajú prepracovanejšie funkcie či podpora sietí tretej generácie. Svoje nedostatky však čiastočne kompenzuje veľmi dobrou výdržou, ktorá poteší najmä tých, ktorí nosia so sebou neustále 2 telefóny a kombinujú tak súkromné a firemné číslo či viacerých operátorov. Konkurencia ponúka lepšie vybavený slajder Emgeton Noble 3G, ktorý sa pýši podporou sietí tretej generácie a skvelým displejom. Okrem Emgetonu na našom trhu nájdete aj dual SIM slajder Samsung D880 Duos alebo o niečo lepšie vybavený Samsung D980 Duos.

Produktová stránka: Samsung C5212 Duos

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung C5212 Duos

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.03.2009 - 17:01

Petriq24: Neviem preco ale mam pocit,akoby som ten telefon uz niekde videl.Je ta podobnost s L700-kou cisto nahodna?...

anonymous05.03.2009 - 23:55 Trvalý odkaz

djthunder: Myslim, ze celkom schopny mobil,ktory splni svoju ulohu a urcite bude mat zaujimavu cenu

anonymous08.03.2009 - 17:57 Trvalý odkaz

nivea: tak to radsej Evolve GX602 Dual za cca 125€

anonymous27.03.2009 - 17:02 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

Diskusia premazana.

anonymous29.03.2009 - 16:56 Trvalý odkaz

jackass22: Len preto ze ma dual sim nie je to mid end. Ma to funkcie stareho mobilu, uz len ten display...proste neist do toho

Celá diskusia 12 príspevkov