HTC Desire 510 - odvážny experiment pre nenáročných

Recenzia svižného LTE androidu s podpriemerným 4,7'' displejom a 5 Mpix fotoaparátom bez automatického zaostrovania či LED blesku.

Spoločnosť HTC má na našom trhu dobré meno a jej smartfóny strednej a nižšej strednej triedy sa tešia veľkej obľube. Spomeňme napríklad model Desire 500, ktorý vídavam snáď na každom kroku. Mať vo svojom portfóliu zaujímavý kúsok v tejto cenovej kategórii je veľmi dôležité. Práve tieto modely sú totižto horúcimi kandidátmi pri upisovaní sa operátorovi na niekoľko mesiacov. HTC zbrojí pred blížiacimi sa Vianocami, ktoré sú v mobilnom ponímaní sviatkom vyjednávania s retenčným oddelením, a svoje portfólio obohacuje o model Desire 510.

ikona

Základné info: HTC Desire 510Cenovo dostupný smartfón s výbavou strednej triedy prináša 4,7'' FWVGA displej, štvorjadrový procesor, LTE, 5 Mpix fotoaparát bez LED blesku a 2 100 mAh batériu.

Úspešný a prelomový dizajn minuloročného modelu HTC One nastolil smer aj pre ďalšie modely tejto značky. Výnimkou nie je ani novinka Desire 510. Lenže ostáva to iba pri vzhľade. Pri cenovo dostupnejších modeloch siaha HTC skôr po plaste. Plast samotný mi príliš nevadí, no nie je plastová konštrukcia ako plastová konštrukcia. V prípade Desire 510 sú moje dojmy skôr negatívne. Prevedenie je viac-menej v poriadku. Zadný kryt dobre dolieha k zvyšnej časti konštrukcie a pri manipulácií v ruke telefón neškrípe. Prvým mínusom je povrchová úprava. Tá priťahuje odtlačky a nečistoty ako divá. Teda aspoň nami testovaná sivá verzia. Povrch sa čistí pomerne ľahko, no je to otravné.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Druhým mínusom sú rozmery a hmotnosť. Plastový telefón vážiaci 158 gramov? Tak to sa len tak ľahko nevidí. Napríklad model LG L90 váži o viac než 30 gramov menej a vynovený Samsung Galaxy S3 Neo takmer o 25 gramov. Telefón pôsobí robustným dojmom a podľa mňa zbytočne. A nepotešia ani samotné rozmery. Najmä ak berieme do úvahy to, že HTC opäť siahlo po riešení umiestniť tlačidlá na displej. Porovnajme si to opäť s modelom LG L90. HTC Desire 510 meria 140 x 70 x 10 milimetrov, v prípade LG L90 je to 127 x 67 x 10 milimetrov. Treba však zdôrazniť, že LG má tlačidlá pod displejom. Použiteľná časť obrazovky modelu HTC Desire 510, teda bez tlačidiel, začína približne 2,5 centimetra od spodného okraja. Softvérové tlačidlá sa neskrývajú v každej aplikácií a niekedy to môže robiť šarapatu. Napríklad pri hraní hier, kedy sú ovládacie tlačidlá umiestnené blízko šípky späť.

Pri prezeraní obsahu bočných stien už tradične krútim hlavou nad umiestnením tlačidla napájania. To je opäť hore a pre zmenu umiestnené viac naľavo. Nedávno testovaný Desire 610 ho mal viac napravo. V HTC by si už konečne mohli sadnúť za spoločný stôl a dohodnúť sa. Ideálne ho premiestniť do pravej bočnej steny. Umiestnenie tlačidla do hornej steny narobí problémy ako pravákom, tak aj ľavákom. Bez prehmatávania to nejde.

Ľavá stena je prázdna, v pravej nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti. MicroUSB konektor sa nachádza v spodnej stene a je už tradične otočený dolu hlavou. Využijete ho na nabíjanie alebo prepojenie s PC. Funkciu pripojenia externých zariadení cez USB OTG žiaľ nepodporuje.

Reproduktor je iba jeden a nájdeme ho na zadnej stene. Hlasitosť je dostatočná, kvalita pomerne slušná. Napriek umiestneniu na zadnej stene nie je zvuk príliš tlmený a zvonenie som počul aj ak bol telefón pohodený na posteli.

Mriežka nad displejom ukrýva iba slúchadlo s dobrou hlasitosťou. Na notifikačnú diódu výrobca zabudol. Som však rád, že nezabudol na senzor automatickej regulácie jasu. Jediným prvkom nevyužitého priestoru pod displejom je mikrofón. To plytvanie miestom ma naozaj mrzí.

Ak by ste čakali, že HTC aj tu použilo krásny Super LCD displej, sklamem vás. Na 4,7-palcovej uhlopriečke sa stretávame s obyčajným TFT-čkom, s podpriemerným rozlíšením 480 x 854 b. A to by v smartfóne tejto cenovej relácie už nemalo čo robiť. Napríklad už spomínaný LG L90 ponúkne qHD rozlíšenie a LG Optimus L9 II dokonca HD rozlíšenie. Viditeľný raster som ako-tak zakamufloval zvolením písma Helvetica, ktoré má tenký profil a čítanie textu je o čosi pohodlnejšie. Viac než rozlíšenie ma sklamala samotná kvalita displeja. Tá je podpriemerná. Farby sú vyblednuté, už pri pohľade z menšieho uhla sa výrazne deformujú a dobrú čitateľnosť na priamom slnku znemožňuje mimoriadne lesklý povrch. O slabej kvalite svedčí aj podpora multitouch. Mne sa pomocou aplikácie podarilo zaregistrovať maximálne tri dotyky naraz. Tento nedostatok pocítite najmä pri rýchlom písaní, kedy za vami displej skrátka nestíha. Liezlo mi to na nervy.

Odlúpnutím zadného krytu sa dostávame k vyberateľnej batérii s kapacitou 2 100 mAh a slotom na microSIM a microSD kartu.

HTC Desire 510 poháňa Snapdragon 410, prvý 64-bitový chipset od Qualcommu. Chipset pozostáva zo štvorjadrového procesora s taktom 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 306. Výkonu je dostatok a chipset zvládne aj hranie náročnejších hier. Ja som vyskúšal hru FIFA 2014. Dojem z hrania však kazí nekvalitný displej a prekážajúca trojica tlačidiel na displeji. Z 8 GB interného úložiska je k dispozícii približne polovica. Nie je to príliš veľa, no poteší aspoň možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu.

V oblasti konektivity sme v poslednej dobe zvedaví najmä na prítomnosť dvoch trojpísmenkových skratiek – NFC a LTE. Prvá menovaná žiaľ chýba, no LTE už nie. HTC Desire 610 tak môže byť vhodným kandidátom na cenovo dostupný smartfón, s ktorým si zavoláte a zasurfujete aj v sieťach štvrtej generácie.

Najväčším pozitívom tohto smartfónu je svižné a prepracované prostredie HTC Sense 6.0, ktoré v tomto prípade beží nad Androidom 4.4.3. HTC to s prostredím skrátka vie a s rýchlymi reakciami sa stretávame aj pri jeho lacnejších modeloch. To sa o niektorých výrobcoch povedať nedá. O chod systému a spustené aplikácie sa stará RAM s kapacitou 1 GB. Dostupných je 865 MB a voľných bolo zvyčajne 300 MB, čo je slušná hodnota.

Klasické domáce obrazovky dopĺňa obrazovka Blinkfeed. Na nej si môžete nechať zobraziť novinky zo sociálnych sietí a obsah správ. Najnovšie už medzi správami nájdete aj slovenský obsah, v ktorom nechýba ani náš portál. Počet klasických obrazoviek si môžete meniť, maximálny počet je päť. Vo výsuvnej lište nájdem viacero skratiek a prostredníctvom troch bodiek pod nimi sa dostávam priamo do nastavení príslušnej funkcie.

Menu s aplikáciami je zobrazené vo forme matice, pričom jej veľkosť si môžem zmeniť. Buď využijem redšiu mriežku 3 x 4 alebo podľa mňa prehľadnejšiu 4 x 4. Aplikácie môžu byť zoradené abecedne, od najnovších alebo vlastným premiestňovaním.

O vyzretosti prostredia HTC Sense svedčia aj dobre prepracované aplikácie. Číselník podporuje inteligentné vytáčanie a pri zadávaní prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. Výborný telefónny zoznam Ľudia vám po pridaní viacerých účtov prepojí kontakty so zhodnými názvami a navrhne prepojenie kontaktov, v ktorých našiel nejakú zhodu. Priamo v kontakte nájdete okrem základných informácií aj prehľad posledných hovorov, správ, e-mailov a aktualizácie zo sociálnych sietí. Čísla dotieravých ľudí si môžete pridať medzi blokované hovory.

Internetový prehliadač od HTC opäť nesklamal a ponúka automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. Pri tomto nie najjemnejšom rozlíšení sa to hodí ešte viac. Zvyšnou funkcionalitou sa podobá ostatným prehliadačom. Máme tu podporu viacerých otvorených okien, prezeranie v režime inkognito alebo vyhľadávanie na stránke.

Prehrávač hudby s príjemným dizajnom a prehľadným prostredím rozdelí skladby podľa interpretov, albumov, priečinkov a žánrov. Na obrazovke prehrávania nesmú chýbať základné tlačidlá prehrávania a priestor pre zobrazenie obrázku albumu. Ten si môžete dodatočne stiahnuť spolu s obrázkom interpreta a textom skladby. Po opustení aplikácie sa ovládanie prehrávača presunie do výsuvnej lišty a taktiež na zablokovanú obrazovku. HTC nezabúda ani na FM rádio. Aj keď funkčne dosť chudobné. Zobrazí iba názov stanice (RDS) a umožní pridať si ju medzi obľúbené. Zobrazenie názvu skladby (RT), časovač vypnutia a možnosť nahrávania vysielania chýba.

Po displeji prichádza ďalšie výrazné sklamanie. A týka sa fotoaparátu. S chýbajúcim LED bleskom sa ešte ako-tak vyrovnám, ale vynechať v telefóne tejto cenovej relácie automatické zaostrovanie? HTC ma sklamalo.

A nepoteší ani samotná kvalita fotografií. Na prezeranie v telefóne postačí, na väčšom displeji si však už všímam chýbajúce detaily a ostrosť. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Slabšie výsledky fotoaparátu ideálne zakamuflujete automatickým zostrihom videí. Na ten sa prekvapujúco nezabudlo. V ponuke nájdete viacero motívov, ktoré poslúžia na oživenie vašich momentiek. Takéto video následne jednoducho pošlete vašim známym alebo pripnete na sociálne siete.

Výhody:

+ LTE

+ svižné a prepracované prostredie HTC Sense

+ internetový prehliadač s automatickým zalamovaním textu

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- zbytočne veľký

- chýba notifikačná dióda

- podpriemerný displej

- fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku

Orientačná cena: približne 180 €

Záver:

Svižné prepracované prostredie a podpora LTE. A v tomto momente končím s pozitívami. HTC Desire 510 ma vôbec neoslovil. Prerastené telo s nevyužitým miestom pod displejom podpriemernej kvality, chýbajúca notifikačná dióda a fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku? S touto výbavou to bude mať Desire 510 pri súčasnej konkurencii dosť ťažké.

Diskusia k článku:

blue.dot 16.10.2014 - 13:11

S4 mini je za 200€.. Moto G 2014 je za 190€... Desire 510 180€.. kurna fakt uz neviem ktory mobil vybrat. Poradte. Hlavne chcem dobry displej ale nie obrovske (momentalne mam Nexus S a na jeho displej je pre mna super), min 1GB RAM, min 8GB vnutorneho, podporu pamatovky a najviac hlavne USB OTG... Do tych 200€? Chcel by som to moto G a Samsungu sa vyhnut, ale za tu cenu.. Resp. je nieco ine?

Peto16.10.2014 - 16:10 Trvalý odkaz

Ak sa chces vyhnut samsungu tak urcite moto g

Šimon16.10.2014 - 16:18 Trvalý odkaz

Vyskúšaj Gsmart Guru G1 2gb ram 32gb rom 13mpx zadny 5predny 4jadro za 190 eur

Nightmare17.10.2014 - 02:54 Trvalý odkaz

...ak Ti nevadi cinak ale dobry tak jednoznacne
Xiaomi Redmi 1S
4-jadrak 1,6,IPS displej,OTG...

Celá diskusia 7 príspevkov