Facebook prevzal instant messenger WhatsApp, Google chce svoj vlastný

Regulačné úrady nakoniec povolili prevzatie populárnej chatovacej aplikácie Facebookom. O WhatsApp sa zaujímal aj Google, no ten pravdepodobne už budúci rok predstaví vlastný program, ktorý nebude vyžadovať Gmail účet.

Viac než sedem mesiacov trvalo dokončenie transakcie, ktorou chcel Facebook prevziať populárnu aplikáciu pre chatovanie a telefonovanie WhatsApp. Spoločnosť svoj zámer oznámila už na konci februára, potrebovala však povolenie zo strany európskych a amerických regulačných úradov (Európskej komisie a Komisie pre burzy cenných papierov).

Celý prevod bol navyše o niečo drahší, časť z 16 miliárd dolárov totiž mala byť vyplatená prostredníctvom akcií Facebooku, no ich hodnota v priebehu roka výrazne stúpla. Celková suma za WhatsApp tak teraz činí 21,8 miliárd dolárov (cca 17,49 mld. €), pravdepodobne aj s trojmiliónovou prémiou pre zamestnancov. Zakladateľ instant messengera Jan Koum a ľudia z jeho okolia totiž mali prejsť do organizačnej štruktúry Facebooku, za čo v priebehu nasledujúcich štyroch rokoch dostanú ďalšie tzv. RSU (Restricted Stock Units) akcie.

ikona

Facebook kúpi WhatsApp za 16 miliárd dolárovPo neúspešnej snahe odkúpiť Snapchat nakoniec Facebook predsa len dostane pod svoje krídla ďalšiu chatovaciu aplikáciu. Pre používateľov WhatsApp by sa nemalo nič zmeniť, služba vraj bude naďalej fungovať samostatne.

Facebook v posledných mesiacoch nakupoval pomerne často, pod jeho krídla prešiel Instagram i spoločnosť Oculus, známa napríklad náhlavným systémom pre virtuálnu realitu Rift alebo partnerstvom so Samsungom pri výrobe okuliarov Gear VR.

Naopak, neuspel pri snahe o kúpu Snapchatu a úspešný takmer nebol ani pri WhatsAppe, kedže enormný záujem oň prejavil aj Google. Ten síce prevádzkuje službu Google Hangouts, ktorú každodenne používame aj my v redakcii, no Hangouts od používateľov vyžaduje registráciu prostredníctvom Gmailu.

Google však chystá enormnú expanziu na indickom trhu, pri ktorej by mala pomôcť aj séria lacných smartfónov Android One. Práve tam by sa nový "nezávislý" instant messenger hodil. Špekuluje sa, že Google nakoniec vytvorí vlastnú alternatívu. Aplikácia bez previazania s Gmail kontom by sa mohla objaviť už budúci rok.

ikona

Android One: lacný smartfón pre rozvojové trhyGoogle sa chce zamerať aj na rozvojové krajiny, kde si ľudia nemôžu dovoliť drahší model telefónu, a preto chce ponúknuť svoj model za dostupnú cenu. Napriek nízkej cene ponúkne slušnú výbavu.

Zdroj: The Verge, The Economic Times

Diskusia k článku:

aesace 08.10.2014 - 10:37

Google si to pokaslal tym divnym Hangoutom, ktory vsetci prestali pouzivat hned ako nahradil klasicky Talk.Kto im moze za tie 'inovacie'?

Celá diskusia 1 príspevok