Najzaujímavejšie aplikácie pre hodinky s Android Wear

Operačný systém Googlu pre nositeľné príslušenstvo (tzv. wearables) Android Wear je vonku už pár mesiacov. Pokúsili sme sa vybrať tie najzaujímavejšie aplikácie, ktoré by ste na svojich nových hodinkách mohli používať.

Inteligentné hodinky sú hitom tohto roka. Okrem produktov LG a Samsungu sa na trh dostali už aj krásne okrúhle Moto 360 od Motoroly. Posledná aktualizácia im podľa niektorých ohlasov tiež výrazne pomohla predĺžiť výdrž na jedno nabitie, ktorá bola pôvodne najväčším sklamaním.

Hodinky s Android Wear dokážu zobrazovať notifikácie od aplikácií tretích strán alebo z asistenta Google Now. Samozrejmosťou je aj zbieranie a analýza údajov o vašom pohybe či zobrazovanie aktuálneho času. Ďalšie možnosti pochopiteľne získate nainštalovaním nových aplikácií z obchodu Google Play.

Ponuka by sa mala časom ďalej rozširovať, my sme sa zatiaľ rozhodli nájsť tie najzaujímavejšie, ktoré by ste so svojimi novými hodinkami mohli používať už teraz.

Jednou z takých môže byť Facebook Messenger. Ak ho na svojich hodinkách spárujete so svojim smartfónom a poskytnete mu tak internetové pripojenie, na vašom zápästí zobrazí všetky nové správy. Z displeja hodiniek na ne budete môcť priamo odpovedať, či už prostredníctvom miniatúrnej klávesnice alebo hlasom (tu však môže byť problémom rozpoznávanie slovenčiny). Cez maličký displej tiež dostanete možnosť stlmiť všetky ďalšie notifikácie Messengera na vašom telefóne - to pre prípad, že sa k nim chcete vrátiť neskôr a zvonenie telefónu pri každej ďalšej správe by vás len vyrušovalo. Cez hodinky môžete ovládať aj konkurenčný instant messenger WhatsApp.

(obr: androidpolice.com) Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Find My Phone potom urobí presne to, čo naznačuje názov aplikácie - umožní vám nájsť svoj zapatrošený smartfón tak, že na ňom aktivuje vyzváňanie. Opäť to pôjde hlasom alebo dotykom na displej hodiniek.

Český vývojár David Vávra zas pripravil WearSquare. Ten dokáže zobraziť najbližšie podniky zaznamenané v databáze geolokačnej hry Foursquare. Pre rýchly check-in tak už nebudete musieť vyťahovať telefón.

Podobne rýchlo budete môcť posielať vopred nadefinované SMS správy zo šablón niekoľkým vašim kontaktom vďaka Wear Quick SMS, regulovať hlasitosť prehrávanej hudby na spárovanom telefóne cez Wear Volume alebo jedným dotykom odoslať SMS správu či e-mail v prípade núdze, keď vás obslúži Emergency Panic Button Alert.

Wear Quick SMS, Wear Volume a Emergency Panic Button Alert

Zísť sa môžu aj aplikácie Showear či Lockable, ktoré dokážu displej hodiniek zablokovať, ak ich napríklad necháte bez dozoru pri sprchovaní sa či športových aktivitách. Nikto sa tak nedostane k vaším citlivým údajom. V škole či práci zasa poslúži kalkulačka Wear Calc.

Kedže sa jedná o otvorený operačný systém, nainštalovať si budete môcť aj iné launchery základnej obrazovky či vzhľady, ktorými hodinky ukazujú to najdôležitejšie - presný čas. Svoje inteligentné hodinky chystá aj Apple. Tie do predaja odštartujú až budúci rok, no spoločnosť potrebuje podporu práve od vývojárov nových aplikácií. Nalákať sa ich snažila už na keynote, ktorej dominovali nové iPhony 6 a 6 Plus.

ikona

Smart hodinky Apple Watch chcú prevalcovať konkurenciuO smart hodinkách Applu sa hovorilo už veľa a dlho, no vždy išlo len o fámy a špekulácie. Teraz sú však konečne tu, a dokonca v dvoch veľkostiach. Sú vodeodolné, zmerajú vám tep, spočítajú kalórie a môžete ich ovládať aj hlasom.

Zdroj: Google+ (Moto 360 I W. Piekarski), Android Police, Facebook, TNW

Diskusia k článku:

Začať diskusiu