Asus ZenFone 4 (A450CG) - plnohodnotný dual SIM s pekným prostredím

Recenzia lacného dual SIM androidu s 4,5'' WVGA displejom, procesorom od Intelu, zaujímavým prostredím ZenUI a a podpriemerným 8 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.4.2 KitKat + Zen UI

chipset: Intel Atom Z2520

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz

grafický procesor: PowerVR SGX 544

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 137 x 68 x 11 mm,

hmotnosť: 145 gramov

displej: TFT IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., uhlopriečka 4,5'' (114 mm), Gorilla Glass 3,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí

predná kamera: 0,3 Mpix

pamäť: pamäť 8 GB (dostupných 4,54 GB) + 1 GB RAM (voľnej 980 MB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 750 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 129 eur / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.4.2 KitKat

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Menej skúsení a nenároční používatelia sa pri výbere svojho prvého smartfónu pohybujú v cenových reláciách okolo 150 €. Potenciálu tejto kúpnej sily si je vedomý aj ASUS, ktorý prichádza s trojicou noviniek. Do danej kategórie spadá cenovo najdostupnejší model ZenFone 4.

ASUS ZenFone 4 je jednoduchý smartfón s jednoduchým dizajnom. Neprekvapí, no ani neurazí. Príslušnosť do triedy low-endov by ste pravdepodobne odhadli už pri prvom kontakte. Plastová konštrukcia je pevná, no samotné prevedenie pôsobí až príliš plastovo a pripomína mi dávnejšie cenovo dostupné smartfóny spoločnosti Huawei. Pocit nižšej ceny umocňujú väčšie rozmery, z ktorých prekvapí najmä hrúbka 11,3 milimetra. Takéto číslo sa už v dnešnej dobe nenosí. A nenosia sa ani tie hrubé nevyužité okraje po bokoch displeja. Sú to vážne nedostatky? Nie. Pri danej cene mu to určite odpúšťam. Len skrátka viem, že niektorí výrobcovia to vedia urobiť krajšie.

Zaoblená zadná stena pridáva na pohodlí pri používaní v jednej ruke a vďaka drsnejšiemu povrchu sa telefón v ruke nešmýka. Škoda tých rozmerov. Dočiahnuť do protiľahlého horného rohu bez prehmatávania dá zabrať.

Rozloženie prvkov mi vyhovovalo. Tlačidlo napájania nájdem spolu s tlačidlom hlasitosti v pravej stene. Najradšej by som ich videl ešte o pár milimetrov nižšie, no dá sa na to zvyknúť. Vrúbkované prevedenie s imitáciou kovu pôsobí celkom efektne. Tlačidlá z tela dostatočne vystupujú a sú pohodlne hmatateľné. Ľavá stena je prázdna, hore sa nachádza 3,5 mm audio konektor a v tej dolnej nájdeme microUSB konektor. Otočený opačne, no zato s podporou USB OTG. USB kľúč zvládol ľavou zadnou a po pripojení sa v hornej lište objavila aj informácia o veľkosti úložiska tohto kľúča. S externým diskom si už ale neporadil.

Do útrob zariadenia sa dostávam pomocou štrbinky na zadnom kryte. Tu ma už čakajú dve prekvapenia. Jedno pozitívne a jedno negatívne. Tým negatívnym je zabudovaná batéria. S prípadnou výmenou vám pravdepodobne pomôže iba servis. Zabudovanú batériu hádžem za hlavu a teším sa z dvoch slotov na SIM karty, konkrétne vo verzii microSIM. K prívlastkom lacný a plastový tak pridávam aj pojem dual SIM. A ten sa ráta.

Ešte viac sa ale ráta to, že obe SIM karty sú aktívne. Väčšina ostatných dual SIM smartfónov môže iba ticho závidieť. Čo to v praxi znamená? Počas hovoru na jednej zo SIM kariet sa vám vaši známi vedia dovolať aj na tú druhú. O prichádzajúcom hovore ste informovaný na obrazovke. V nastaveniach nechýba možnosť zvoliť si prioritnú SIM kartu na hovory a dátové pripojenie.

Na zadnej stene nájdeme zapustený objektív fotoaparátu, LED blesk a mriežku hlasného reproduktora. Tá klame telom. Reproduktor pod ňou je v skutočnosti o dosť menší. Hlasitosť je ale vysoká a pri položení na rovný povrch nie je zvuk tlmený.

Vpredu poteší výrazná viacfarebná notifikačná dióda. Na senzor automatickej regulácie jasu sa akosi zabudlo, a tak vám neostáva nič iné, iba si ho upravovať manuálne. Pod displejom nájdeme tri dotykové tlačidlá s výraznými ikonami, lenže bez podsvietenia. Počas dňa je to v poriadku, no v noci musíte stláčať naslepo. O dotyku vás uistí výrazná vibračná odozva. Naozaj výrazná. Telefón podľa mňa viac hučí než vibruje.

Napriek nižšej cenovke sa ASUS rozhodol použiť kvalitný IPS displej. Na 4,5-palcovej uhlopriečke ponúkne dostatočné rozlíšenie 480 x 854. Je pravdou, že by som tu radšej videl qHD rozlíšenie (540 x 960 bodov), no pri danej cenovke mu to až tak nevyčítam. Pri klasickom používaní je to akceptovateľné. Treba si ale zvyknúť na približovanie pri prezeraní webu a horšie zobrazenie obrázkov a videí. Chválim verné a živé podanie farieb a slušné pozorovacie uhly. Ak vám farby nesadnú, stačí zavítať do aplikácie Splendid, v ktorej si môžete upraviť teplotu, zvýšiť odtieň, sýtosť alebo zapnúť režim živé farby. A v čom má displej slabiny? Za nedostatky možno považovať už spomínanú chýbajúcu automatickú reguláciu jasu a slabšiu čitateľnosť na slnku. Ani pri maximálnom jase to nebolo bohviečo. Odsek o displeji ukončím ešte jednou pozitívnou informáciou. Ochranu pred prípadnými škrabancami si pod svoje krídla vzalo ochranné sklíčko Gorilla Glass 3. V cenovo dostupnom smartfóne to určite poteší.

ASUS opäť siahol po chipsete z kuchyne Intelu. V útrobách nájdeme Intel Atom Z2520 s dvojjadrovým procesorom taktovaným na 1,2 GHz a grafickým procesorom PowerVR SGX544MP. V benchmarku Quadrant Standard dosiahol 6864 bodov a v AnTuTu to bolo 18 324 bodov. Interný ukladací priestor s kapacitou 8 GB ponúkne reálne dostupných 4,54 GB. Väčšie aplikácie si môžete pokojne preniesť na microSD kartu. Za túto možnosť dostáva ASUS pochvalu. Slot si rozumie s pamäťovkami do kapacity 64 GB.

Nad Androidom vo verzii 4.4.2 beží nadstavba ZenUI. Tá sa podľa mňa vydarila. Graficky pekne spracované prostredie pôsobí hodnotným dojmom a ponúka viacero zaujímavých funkcií. Spomeniem napríklad výsuvnú lištu s množstvom skratiek a trojicou rýchlych skratiek aplikácií (tu poteší rýchle spustenie svietidla) a prehľadnú zablokovanú obrazovku s tromi skratkami, informáciami o počasí a nadchádzajúcimi udalosťami. V zozname aplikácií si môžem zvoliť veľkosť zobrazovanej mriežky, aplikácie skryť a dokonca ich aj zamknúť. Opäť palec hore. Po nastavení PIN kódu si tak viete zamknúť napríklad galériu alebo aplikáciu Správy. Zamknúť viete aj doinštalované aplikácie.

Prostredie je nielen pekné, ale aj svižné a plynulé. Gigabajtová RAM-ka dostávala počas používania zabrať a voľných bolo zvyčajne 100 – 150 MB. Pri väčšom počte spustených aplikácií už treba rátať s ich opätovným načítavaním.

ASUS sa inšpiroval u ostatných výrobcov a tiež prichádza s možnosťou aktivovať si zjednodušený režim prostredia. Na hlavnej obrazovke sa zobrazia veľké hodiny a skratky do tých najpoužívanejších aplikácií. Všetko je jednoduchšie a písmo väčšie.

Základné aplikácie sú dobre spracované a ponúkajú všetko potrebné. Číselník poteší inteligentným vytáčaním s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne. Pochválim aj možnosť pridať si neželané kontakty do black listu.

V ponuke aplikácií nájdete množstvo zaujímavých kúskov od samotného výrobcu. V aplikácii SuperNote si môžete zapisovať a kresliť poznámky, Story slúži na vytváranie albumov z vašich fotografií a všetky dôležité úlohy si môžete zaznamenať v aplikácii Do It Later.

Osemmegapixlovému fotoaparátu nechýba automatické zaostrovanie, LED blesk a poradí si s natáčaním videí vo Full HD rozlíšení. Papierové hodnoty sú teda dobré, no aká je realita? Výsledné fotografie a videa sú podpriemernej kvality. Fotoaparát sa potrápil aj pri dobrých svetelných podmienkach, kedy fotografie často trpeli nereálnymi presaturovanými farbami a chýbala aj ostrosť. Opäť však platí, že pri danej cenovke tu nemôžeme čakať zázraky.

Na príležitostné zachytenie momentiek postačí. Prostredie je prehľadné a miestami pripomína to v smartfónoch značky Samsung. Najmä ponuka režimov. Nechýba ani HDR, no funkčne príliš neprekvapí. Snímanie trvá až príliš dlho, výsledná kvalita je podpriemerná a pri pohybujúcich sa objektov je vidieť duchov. Nad ponukou režimov potešia oddelené spúšte pre fotoaparát a kameru.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 39 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 117 MB / min.)

Prehrávač hudby prekvapil možnosťou prepojenia s cloudovým obsahom služieb ASUS WebStorage, Dropbox, OneDrive a Drive. Podobnú funkciu ponúkajú niektoré smartfóny od LG. Prehrávač vám skladby rozdelí podľa albumov, umelcov, žánrov, skladateľov a priečinkov. Na hlavnej obrazovke nájdeme tradičnú trojicu tlačidiel a obrázok albumu. Po opustení prehrávača sa ovládanie presunie do výsuvnej lišty a taktiež na zablokovanú obrazovku. Audio výbavu dopĺňa FM rádio s RDS a RT.

Výhody:

+ aktívny Dual SIM

+ IPS displej s ochranným sklíčkom Gorilla Glass

+ notifikačná dióda

+ zaujímavé a svižné prostredie

+ možnosť presúvať aplikácie na SD kartu

+ podpora USB OTG

Nevýhody:

- slabšia čitateľnosť displeja na slnku

- chýba automatická regulácia jasu

- vstavaná batéria

- podpriemerný fotoaparát

Orientačná cena: približne 129 € (pricemania.sk)

Záver:

ASUS ZenFone 4 asi veľký prievan nespraví, no v svojej kategórii sa určite nestratí. Jeho esom v rukáve bude určite aktívna podpora dvoch SIM kariet. Za približne 130 eur tak získate v podstate dva telefóny. Medzi pozitíva možno zaradiť aj prekvapivo svižné a zaujímavé prostredie ZenUI, slušný displej, aj keď so slabšou čitateľnosťou na slnku, a maličkosti v podobe výraznej notifikačnej diódy a podpory USB OTG. Za dve hlavné sklamania považujem chýbajúcu automatickú reguláciu jasu a podpriemerný fotoaparát, ktorý mal čo robiť aj pri dobrých svetelných podmienkach.

Komu by som ASUS ZenFone 4 odporúčil? Určite nenáročnému používateľovi, ktorý potrebuje byť neustále zastihnuteľný na dvoch číslach. A pri vhodne zvolenej farebnej verzii možno učarí aj vášmu školopovinnému dieťatu.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

rtg 27.09.2014 - 14:18

tie fotky vyzeraju dobre, preco podpriemerny fotak?

ondrakomous27.09.2014 - 23:42 Trvalý odkaz

taky mi prijdou fotky v cajku. kazdopadne dik za recenzi, muzete udelat jeste recenzi na ten vetsi asus? Dik.

Me_Gusta28.09.2014 - 03:05 Trvalý odkaz

aj ja by som bol viac zvedavý na ZenFone 5, ten vyzerá fakt dobre :)

Šimon28.09.2014 - 13:24 Trvalý odkaz

na etotalku zenfone 5 za 170euro bez postovneho

Celá diskusia 13 príspevkov