Samsung Omnia (Samsung i900)

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s OS Windows Mobile, dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom a podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

RECENZIA: Samsung Omnia (Samsung i900)

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera:

Používam súčasne niekoľko telefónov, aktuálne Nokiu N82, Nokiu E71 a BlackBerry Bold (9000). Mesačne mi rukami prejde niekoľko telefónov, Samsung Omnia je však prvý telefón s OS Windows Mobile, ktorý som používal aj ako hlavný mobil.

Odporúčané odkazy:

- Samsung Omnia vo fóre

- recenzia Samsungu Omnia

- galéria Samsungu Omnia

- video Samsungu Omnia

Už asi dva mesiace som aktívnym používateľom štýlového zariadenia s Windows Mobile 6.1 Professional v českom jazyku. Procesor má presné označenie ARM920T PXA312. 128 MB RAM ponúka po spustení voľných až 96 MB.

Import kontaktov zo Symbianu do Windows Mobile sme riešili v tejto téme.

PLUSY

Spracovanie a dizajn prístroja sú podľa môjho názoru ďaleko pred ostatnými smartfónmi. Virtuálna myš a touchpad sú výbornými pomocníkmi pri práci s telefónom v jednej ruke. Nastaviť si môžete zobrazenie šípky na displeji alebo pohyb kurzora do strán pohybom prsta po čiernom tlačidle. Niekto vďaka takejto vymoženosti na Omnii nepoužíva vôbec dotykové pero.

Veľký širokouhlý displej je perfektný na web aj navigáciu. Práve iGO 8 som si na Omnii nevedel vynachváliť. Pri používaní na výšku v originálnom držiaku vidno pekne dlhý úsek cesty pred vami.

Podržaním spodnej časti tlačidla hlasitosti sa spustí LED svietidlo v zadnej stene. Podržaním hornej časti tlačidla hlasitosti sa zväčší obraz displeja, tzv. lupa.

Ovládanie virtuálnej myši pomocou touchpadu je nenormálne návykové. Stredná citlivosť je ideálna, ale môžete si ju zmeniť.

Páči sa mi nastavenie domácej obrazovky (nastavenia - dnes) na vzhľad Samsung Theme 1 a položky Samsung Today 2 + cLaunch + Kalendár.

V rámci Samsung Today 2 je prítomná výborná ponuka rýchlych telefónnych volieb. Deväť ľudí sa mi zobrazí formou fotografie, stačí jeden dotyk a objaví sa ponuka: videohovor, volať na mobil, volať do práce, volať domov, poslať SMS/MMS.

Pri Samsung Today 1 môžete meniť ikony (v rohoch stačí chvíľu podržať alebo dvakrát kliknúť).

Aj napriek českej lokalizácii je možné nastaviť kalendár a čas po slovensky.

V hlavnej ponuke sa posunom prsta zhora nadol zobrazia ďalšie skratky k vybraným funkciám, pohybom sprava doľava sa zase zobrazia zástupcovia.

Po stlačení "zeleného" tlačidla sa v pohotovostnom stave zobrazí virtuálna klávesnica s funkciou Telefón. Ak skryjete tlačidlá, zobrazia sa všetky posledné hovory a pod nimi celý telefónny zoznam. Chcem však poukázať na niečo iné. Na týchto virtuálnych tlačidlách vyhľadá Omnia akýkoľvek kontakt pomocou slovníka T9. Stlačením 7-3-8 sa zobrazia mená zodpovedajúce písmenám na týchto tlačidlách, napríklad "PETer", "REViský", a pod.

Samsung Omnia (ako aj ostatné Windows Mobile telefóny) považuje odmietnutý hovor, logicky, za neprijatý.

Výhodou Omnie spomedzi štandardných Windows Mobile zariadení je TV výstup. Ale kde zoženiete TV kábel sa ma už nepýtajte.

Zobrazenie prijatých SMS ako konverzácie je pre mňa veľkou výhodou napríklad pri kontrole SMS-iek od banky.

Práca s e-mailami je podľa mojich predstáv - aj nastavenia, aj okamžité odosielanie správy na pozadí (v Symbiane musíte pre písaním ďalšieho e-mailu počkať, až sa predchádzajúci e-mail odošle).

Udalostiam v kalendári môžete nastaviť východzí čas zvukovej pripomienky. Ja napríklad vyžadujem udalosti bez pripomenutia, a tak som si pripomínanie úplne zrušil a aktivujem ho len individuálne, kedy treba.

Synchronizáciu udalostí som pôvodne robil cez GooSync (kalendár s Google Calendar) a zálohu kontaktov na pamäťovú kartu cez PIM Backup. Ale neskôr sa objavil oveľa jednoduchší spôsob: Google Sync - synchronizácia Google kontaktov a kalendára. Nastavenie synchronizácie pre Windows Mobile nájdete TU.

Pripravený internetový prehliadač Opera 9.5 je to najlepšie, čo som v kombinácií s takto veľkým displejom mohol mať k dispozícii na "každorannú" kontrolu obľúbených internetových stránok.

Hry Solitaire a Bubble breaker ma pri počiatočných útrapách s Omniou presvedčili, že ju používať chcem.

Mnohí majitelia odporúčajú inštaláciu aplikácie S2U2 zo stránky ac-s2.com. Omniu to sčasti premení na iPhone. Nevýhodou je, že po zakmnutí displeja vás nezobudí budík. To rieši inštalácia externej aplikácie G-Alarm.

Moje úložisko - 8 GB (aleo 16 GB) pamäť dopĺňajúca pamäť zariadenia a pamäťovú kartu. Sekundárnu flash pamäť oceníte napríklad v prípade, keď si kúpite navigačný softvér na 2 GB karte.

MÍNUSY

Pero (stylus) nie je zasunuté v tele prístroja, ale na prívesku. Ten je síce elegantný a zíde sa aj pri vyťahovaní telefónu z tašky, vrecka, no v držiaku v aute o telefón neustále klopká.

Na Omnii chýba tlačidlo naspäť. Tlačidlo OK/zavrieť som priradil krátkemu stlačeniu spúšte fotoaparátu.

Na prispôsobenie sú k dispozícii len dve tlačidlá v pravej bočnej stene, každé vyvolá inú funkciu stlačením a inú podržaním. Štyri takto priradné funkcie sú mi však málo.

Samsung i900 má na tele jediný konektor, aj to neštandardný samsungový. Keby bol prítomný aspoň 3,5 A/V konektor, alebo miniUSB.

Počas nabíjania nevidíte, aká časť batérie je už nabitá. Jediným indikátorom, že je mobil už nabitý, je červené svetielko na vypínacom tlačidle, ktoré svieti len počas nabíjania.

Množstvo rôznych telefónnych zoznamov, ale takmer žiadny skutočne praktický. Teda...až na jeden, ktorý spomínam v plusoch.

Synchronizácia záznamov v kalendári si s Google Calendar úplne nerozumie, a tak radšej vytváram všetky udalosti v mobile a Google Calendar slúži len ako záloha (napríklad pri výmene mobilu). Ak vytvorím celodennú udalosť v Google Calendar, mesačný náhľad Omnie mi ju neukáže.

Automatická kontrola e-mailov sa niekedy zasekne.

Telefóny s Windows Mobile neponúkajú počítadlo dát.

Samsung Omnia neponúka profily. To rieši aplikácia G-Profile.

Pri odosielaní súborov cez Bluetooth je zakaždým nutné vyhľadanie zariadení okolo. Omnia neponúka pamäť na použité zariadenia. Príjem súborov cez Bluetooth funguje okamžite, Omnia sa pýta až na uloženie súboru. To považujem za veľkú výhodu. Ak mám napríklad v ruke mobil s nejakým zaujímavým súborom, nemusím hneď vstávať pre Omniu, stačí ju vyhľadať a nechať súbor odoslať.

Batéria má údajne kapacitu ať 1 440 mAh, ale výdrž na jedno nabitie zodpovedá skôr slabšiemu článku. Spočiatku to boli ani dva dni (30-minútová kontrola e-mailov, niekoľko hovorov, solitaire...), neskôr po vypnutí 3G, vyhľadeného písma, automatického otáčania displeja (nastavil som si ho na podržanie fotospúšte), automatického svetelného senzora (jas displeja ručne na minimum) som dosiahol tri dni.

Hlásenie slabej batérie je tiché, po prvom upozornení trvá do vypnutia len dve-tri hodiny nečinnosti.

Navigácia s iGO 8 znamená neustále pripojenú auto-nabíjačku a ručne nastavenú reguláciu jasu na minimum. Pri vyššej hodnote jasu už orgininálna nabíjačka nestíha telefón dobíjať. Odber prístroja je vtedy až 800 mA (a možno až 1 000 mA!).

ZÁVER

Omnia je výborné zariadenie s Windows Mobile. Ak ste na tento operačný systém nejakým spôsobom naviazaní (používanie navigácie iGO, zakúpenie iných aplikácií pre Windows Mobile, návyk na vybrané vlastnosti operačného systému) a nepotrebujete hardvérovú klávesnicu, bude Omnia jedným z horúcich favoritov. Ja používam Omniu najmä na navigovanie pomocou iGO 8 (ktoré si neviem na tomto prístroji vynachváliť), ranné prezeranie obľúbených internetových stránok (Opera 9.5 v Omnii je podstatne lepšia než na zabudovanom prehliadači v OS Symbian), prácu s elektronickou poštou a telefonovanie (skratky formou miniatúr fotografií mojich známych či rýchle vyhľadávanie). Najvážnejším nedostatkom Omnie je jednoznačne absencia hardvérovej klávesnice.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.02.2009 - 21:24

Arrow79: Ja by som doplnil do minusov este velmi nachylne materialy na poskriabanie. Ram sice vyzera ako kovovy, ale da sa bez problemov poskriabat nechtom. Takisto, vadi mi dost makke sklicko. Omnia nieje z tych mobilov, ktore sa ovladaju jemnym dotykom. Osobne som ju dakedy velmi chcel, momentalne som rad, ze ju nemam ;) Displej mohol byt jemnejsi, pokial sa web nenazoomuje, tak nieje citatelny vobec...

anonymous23.02.2009 - 22:56 Trvalý odkaz

McElroy: Tento mobil som vyuzival vyse tyzdna a musim povedat, ze je to velmi nepodareny telefon... Vyzera super, sice je dost pomaly, ale to som ozelel, mp3 prehravac je o nicom a tiez pomaly, ale budiz... Ale ten displej. Samsung mi potvrdil, ze dotykace proste nevie, displej reagoval veeelmi zle a nepresne... Napisat dlhsi text je skoro nemozne... V porovnani kvality reakcie kvality displeja na dotyk s iphonom mozme povedat, ze omnia je trabant a iphone najnovsie BMW s xdrive a vybavou agenta 007...

anonymous23.02.2009 - 23:30 Trvalý odkaz

Arrow79: S tym displejom uplny suhlas. Potvrdenie toho, ze WM6.1 este nieje uplne pripraveny na dotykove ovladanie, uvidime ako na tom bude 6.5. Plus samozrejme nesmieme zabudnut na uplne odlisnu technologiu pouzity pri iP a Omnii.

anonymous23.02.2009 - 23:44 Trvalý odkaz

McElroy: osobne by som si kupil WM jedine s HW QWERTY a vsetkymi ovladacimi klavesmi... co sa 6.5 tyka, myslim, ze to bude to iste... budu tam vacsie ikonky, aby sa clovek trafil prstom, ale to je uz aj teraz(rozsirenia)... celkovo tlakovy displej je menej citlivy a to je kamen urazu... a myslim, ze u WM zariadeni je problem SW a HW komunikacie... proste ked sa to vyrobcom nepodarilo vyladit za tak dlhu dbu, tak to o niecom svedci(vsak apple prisiel s prvym telefonom a ovladanim a kvalitou ovladania dotykom zzatlkol ostatnych do zeme)...
uz len na porovnanie omnie s Nokiou 5800 je nokia 2krat lepsia, co sa displeja tyka...
a kto videl omniu HD, da mi urcite za pravdu, ze samsung dotykace prosto nevie(niezeby na tom boli iny o moc lepsie)...

anonymous24.02.2009 - 08:52 Trvalý odkaz

riki: Ja Omniu mam a vobec nelutujem, displej vobec nereaguje pomaly, neviem ci ti co skusali mali nejaky stary FW alebo co.. je jasne ze reaguje pomalsie ako iPhone kedze v OMNII mam naraz spustenych aj 10 veci.. ale ziadne dalsie minus pre mna u displeja neni.. navigacia je vyborna, prehravac si tam nahram aky chcel?m a je to v poho.. pisanie textov je len vec zvyku a rozhodne na nom dnes uz nepisem pomalsie ako na starsom mobile.. program cLaunch ponuka velmi dobre riesenie ked chcete mat vsetko co radi pouzivate na Today obrazovke (odporucam).. podla mna vyborny telefonik, ktory prekracuje ramec potrieb bezneho uzivatela.. ja by som ho nemenil za nic ine co na trhu je..

Celá diskusia 50 príspevkov