Sony Ericsson J210i

Recenzia low-endu Minimum funkcií, pekný dizajn a dobrá cena...

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 101 x 43 x 19 mm,

hmotnosť: 74 gramov,

displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 128 b., 28 x 28 mm,

pamäť: 650 kB, 200 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, kábel (starší typ konektora),

zábava: WAP 1.2.1, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, BST-35, 700 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru/200 h pohotovosti

SAR: 0,7 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

podpora MP3, Java, fotoaparát, e-mail a mnoho ďalších funkcií.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R2D

prgCXC 1250104

CDA102416/1R3B

Obsah balenia:

mobil, batéria BST-35, nabíjačka, návod.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson J210i je podobný modelu J300i, rozdiely sú len v niektorých funkciách a dizajne, dá sa však povedať, že obidva sú určené rovnakej cieľovej skupine. Ja osobne preferujem model J300i, ktorý je dizajnovo zaujímavejší a má poriadnu pamäť. J210i je podľa môjho názoru už príliš ochudobnený o moderné a žiadané funkcie (MP3 skladby, Java aplikácie a pod.) a cenový rozdiel medzi spomínanými modelmi je len niekoľko stoviek.

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa len zasúva, jej výmena je rýchla. Zapnutie prístroja sprevádza animácia s melódiou, ktorú sa mi vypnúť nepodarilo.

Dizajn

Sony Ericsson J210 je jednoduchý mobil, použité materiály však nepôsobia lacno. V ruke sa drží príjemne. Dizajn hodnotím tiež kladne, aj keď som si na takéto jednoduché tvary nemohol prvé dni zvyknúť.

Spredu láka tento model kombináciou matnej a lesklej farby, kovová mriežka nad reproduktorom tiež pôsobí elegantne. Bočné steny sú holé, v ľavej sa ukrýva iba infraport. V hornej stene je iba otvor pre pútko, čo považujem za nelogický krok. Ak vám telefón visí na krku a prijmete napríklad správu, šnúrka vám vadí pri pohľade na displej. Ak je otvor v spodnej časti, všetko je omnoho jednoduchšie. V spodnej časti nájdete len starý typ konektora známy už z modelov T65, T68i a ďalších. Zadná stena je prázdna, kompletne celú ju tvorí odnímateľný kryt batérie. Spestrením je logo a názov výrobcu a v hornej časti nápadný obrazec vytvorený z otvorov pre reprodukciu zvukov. Výrobca nepoužil žiadne protišmykové prvky, čo je v dnešnej dobe, žiaľ, bežné. Displej je pod úrovňou okolitej steny, čo aspoň mierne bráni jeho poškodeniu. Spracovanie mobilu je perfektné, žiadne vŕzganie nečakajte.

Klávesnica

Drobná klávesnica sa vyznačuje dobrým joystickom, okolo ktorého sú 4 tradičné tlačidlá, medzi ktorými nechýba dvojica YES a NO, ktorá v low-endovom rade Sony Ericssonov doteraz nikdy nechýbala. Alfanumerické tlačidlá sú priehľadné a intenzívne podsvietené oranžovým svetlom, pod tlačidlom NO je ukryté aj červené svetielko signalizujúce vybitú batériu. Podržaním tohto tlačidla tiež zapnete a vypnete prístroj. Tlačidlá sú výborne hmatovo odlíšiteľné, pôsobia na mňa však tvrdšie, než by bolo vhodné. Ich odpor mohol byť menší. Nechýba automatický zámok klávesnice, ktorý túto zablokuje po niekoľkých sekundách nečinnosti. Jednotlivým (štyrom) smerom joysticku môžete priradiť ľubovoľné funkcie. Pri písaní sa z klávesnice ozýva jemné pukanie, nie je určite najtichšia.

Displej

Pasívny displej je v dnešnej dobe už prežitkom, avšak šetrenie nákladov výrobcov núti vracať sa k zastaranejším technológiám. Tou lepšou stránkou je celkom pekná grafika a viacero možností nastavení. Rýchlosť prístroja mohla byť vyššia, J210i nereaguje vždy podľa mojich predstáv. Majiteľov tohto modelu potešia grafické témy, šetrič, obrázok na pozadí. V nastaveniach je možné aktivovať aj úsporný režim, ktorý prakticky úplne zhasne displej po určitej dobe nečinnosti a veľmi účinne tak znižuje spotrebu energie. Viditeľnosť údajov na displeji na slnku je dobrá, menší odraz spôsobuje ochranné sklíčko. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5 riadkov.

Nastavenie kontrastu som našiel len v servisnom menu, ktoré vyvoláte touto kombináciou tlačidiel v pohotovostnom stave (pomlčky slúžia na oddelenie jednotlivých úkonov):

pohyb joystickom doprava - stlač * - pohyb joystickom doľava - pohyb joystickom doľava - stlač * - pohyb joystickom doľava - stlač *

Menu je ikonové (3 x 3 položky) a veľmi pekne graficky spracované. Aktívna ikona sa vždy výrazne zväčší. Ďalšie úrovne sú textového charakteru so zobrazením 5 položiek pod sebou. Pohyb v menu je bleskový, rýchlosť reakcií prekvapila aj viacerých fanúšikov tejto značky.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Obrázky

Obrázky sú inteligentne umiestnené v Správcovi súborov. V náhľade vidno naraz 4 zmenšeniny obrázkov. Priblíženie obrázkov tu chýba, prezerať je možné len snímky roztiahnuté podľa šírky displeja. Pri tzv. prezentácii sa zobrazujú obrázky na čiernom pozadí. Objekty je možné odosielať cez infraport a MMS. Obrázky je možné použiť ako pozadie či priradiť ku kontaktu.

Melódie a prehrávač hudby

V telefóne nájdete niekoľko vydarených MIDI melódií, ďalšie môžete prijať napríklad infraportom.

Pamäť

Len 600 kB udáva výrobca, ja vidím cez 650 kB, čo na situácii nič nemení. Avšak na niekoľko MIDI melódií, MMS-iek a obrázkov to bohato postačuje. Pamäť na 200 mien a 100 SMS je pravdepodobne v tejto kategórii dostatočná.

Telefónny zoznam

Sony Ericsson J210i má jednopoložkový telefónny zoznam staršieho typu. Zobrazuje naraz mená na SIM aj v telefóne, zmena zobrazenia nie je možná. Vyhľadávanie mien sa uskutočňuje podľa prvého znaku. Skrátka, telefónny zoznam je už pekne zastaraný. J210-ka ponúka starú dobrú vymoženosť, pri použití nového čísla (volaní, príjme hovoru a pod.) sa opýta na jeho uloženie. Takýto telefónny zoznam mal môj Ericsson T65-ka, kedysi špičkový telefón za výbornú cenu. S J210-kou som si pekne zaspomínal.

Hovor

Telefonovanie s malým, veľmi ľahkým prístrojom, ktorý sa výborne drží v ruke je pohodlnou záležitosťou. Hlasitosť regulujete joystickom, maximálna hodnota je dostatočná. Počas hovoru môžete vstúpiť do zoznamu a registra hovorov. Aktuálnu dĺžku hovoru vidíte neustále. Záznam hovoru ani vstup do menu možný nie je.

Písanie textov

Klávesnica je slušná, nechýba slovník T9 s možnosťou zapnúť/vypnúť diakritiku. Reakcie mobilu pri písaní však nie sú najrýchlejšie, pri písaní správy so slovníkom T9 je cítiť spomalenie už pri konci prvej správy.

SMS

Počas písania správy do nej môžete pridať objekt podľa štandardu EMS, ktorý uznáva väčšina výrobcov mobilných telefónov s výnimkou Nokie. Tiež je možné vďaka EMS formátovať text ? veľkosť, štýl, zarovnanie. Pripísaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie znakov sa začína 25 znakov do konca každej čiastkovej správy. Dlhé správy je možné vypnúť. V zozname doručených správ pekne pomocou ikony rozpoznáte SMS-ky uložené na karte alebo v telefóne. Zvuk prijatia správy môže byť nahradený všetkými melódiami v mobile.

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená 100 kB. V nastaveniach môžete zapnúť automatické mazanie správ, škoda, že toto nie je možné aj v SMS-kách.

Pri spustení editora je nutné určiť objekt, ktorý chcete pridať (aj text). Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má. Nechýba možnosť určenia farby pozadia.

WAP

Jednoduchý wapový prehliadač zobrazujúci 7 riadkov textu. Nechýbajú záložky a pri zadávaní adresy si pamätá posledné použité stránky.

Prenos dát

Pre lokálny prenos dát slúži dátový kábel a infraport, pre dátové prenosy vzduchom využívame CSD a GPRS pripojenie. V tomto prípade bol použitý dátový konektor staršieho typu.

Organizačné funkcie

Budík - dvojica budíkov, jednoduchý a opakovaný. Obidba budia aj vo vypnutom stave.

Kalendár - jednoduchý kalendár s týždenným a mesačným náhľadom. Umožňuje hromadné vymazanie všetkých pripomienok. Pripomienky je možné kopírovať, nie však zadať pravidelné opakovanie.

Z ostatných funkcií tu nájdete časovač, stopky a kalkulačku.

Hry

Podpora Java aplikácií Sony Ericssonu J210i chýba, preto sa bude jeho majiteľ pravdepodobne musieť uspokojiť s trojicou vstavaných hier využívajúcou technológiu Mophun.

Casino Wheels ? hrací automat.

Deep Abys ? panáčik prekonávajúci prekážky a zbierajúci body.

Alien Scum ? strieľačka.

Výhody:

- cena,

- spracovanie a dizajn,

- infraport.

Nevýhody:

- chýba Java,

- slabý displej,

- chýba podpora MP3 zvonení.

Cena

okolo 4 000 Sk.

Sony Ericsson J210i je veľmi jednoduchý prístroj. Vo svojej cenovej kategórií má viacero konkurentov. Dizajnom zaujme pravdepodobne najviac, je to slušný mobil. Funkčne nie je nezaujímavý, avšak nemôžem napísať, že by ma nejako prekvapil. Je to skrátka dobrý lacný mobil, slušný nástupca modelu T230i. Milo ma prekvapil infraport a teda možnosť výmeny obrázkov a zvonení.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.12.2005 - 00:01

Henrich: Ak mobil má hry v mophune tak možno umož?uje aj ich nahrávanie cez kabel ?i wap. Tychto hier je aspo? 50 a tak by mal užívate? nahra? si ?alšie hry.SonyEricssonK750i/R1AA Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 1 príspevok