Samsung BEAT DJ (Samsung M7600)

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom Dotykový 3G hudobný mobil s funkciou Beat DJ, 3 Mpix fotoaparátom s AF, HSDPA, podporou DivX a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 51 x 14 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: 102 g)

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 400 b., 36 x 62 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''),

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 90 MB + microSDHC (do 16GB), 2000 kontaktov, 500 sms,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, USB kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack na tele mobilu, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby, ICEpower (B&O), Virtual Surround Sound, BEAT DJ: hudobné filtre, schratch, mix,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač Netfront 3.5, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: AB463651BE, Li-Ion, 960 mAh

výdrž: do 5 h hovoru / 350 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobilný telefón, stereo handsfree s adapttérom na 3,5 mm konektor, USB kábel, cestovná nabíjačka, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Vo veľmi krátkom čase sa mi v rukách ocitla ďalšia kórejská novinka. Samsung M7600 je zaujímavý nie len dizajnom, ale aj označením Beat DJ.

Novinka svojím vzhľadom určite vzbudzuje pozornosť. Jednoduché a pravidelné

pôsobia elegantne. To však narúša modrastý lem okolo celého tela prístroja, ktorý dodáva punc mladosti. Po konštrukčnej stránke mu nie je čo vyčítať. Všetko perfektne sedí na svojom mieste, ani po dlhšej dobe používania sa neobjavili rušivé zvuky praskania. Zadný kryt batérie je potrebné síce vždy vylupnúť, no všetko prebieha primeranou silou. Pri je potrebné spomenúť aj zaujímavú štruktúru s menom výrobcu. V akomsi trojlístku je sústredený objektív fotoaparátu, dióda a zrkadielko. obsahuje ukrytý slot na pamäťové karty a spúšť fotoaparátu, zasa tlačidlo ovládania hlasitosti, posuvný zámok, miesto pre uchytenie pútka a ukrytý microUSB konektor. V týchto miestach si svoju pozíciu našla aj dvojica reproduktorov. K nim sa ale ešte vrátim. Ak ste si povedali, že hudobný mobil bez 3,5 mm konektora je nanič, tak vás poteším. Samozrejme u Samsungu naň nezabudli, ukryli ho na samý .

Už pri prvom kontakte by ste určite impulzívne hľadali nejaký systém otvorenia, vysunutia či otočenia

. No akékoľvek úsilie je bez odmeny. Ovládanie je postavené takmer výlučne na dotyku, výnimku tvoria už spomínané tlačidlá po bokoch a nenápadná trojica ukrytá v polkruhu pod displejom. Veľa ľudí v mojom okolí ju prehliadlo, pokladali to za určitý výstupok bez nejakej konkrétnej funkcie. Určite k tomu prispel aj fakt, že popisy tlačidiel ovládania hovoru a návratu naspäť nie sú nijak výrazné a navyše ani podsvietené. Klávesnica je k dispozícii len ako jeden druh - očakávajte jedine klasickú virtuálnu alfanumerickú klávesnicu. Odozva kapacitného displeja na dotyk je dobrá, spätnú odozvu vo forme zvuku a vibrácie si môžete ľubovoľne .

sme už spomenuli v spojení so zobrazením klávesnice. No to zďaleka nie je všetko, čo dokáže. Zobrazí cez 16 miliónov farieb, no hlavne disponuje technológiou OLED. Pripravte sa teda na úžasnú čiernu, jasné farby a neskutočný kontrast. Jas môže navyše dodatočne regulovať senzor, takže hlavne v noci ušetríte svoje oči. Rozlíšenie 400 x 240 bodov napovedá, že máte dočinenie so širokouhlou obrazovkou. Prostredie je veľmi podobné ostatným dotykovým Samsungom. Základom pohotovostnej obrazovky sú , ktorých je skutočne dostatok. Niekoľko z nich je možné stiahnuť z internetu, snáď sa postupom času zjavia aj ďalšie. Menu má štruktúru matice, no usporiadať si ho podľa vlastného uváženia nemôžete.

Ako som už skôr spomínal,

je súčasťou akéhosi trojlístku na zadnom kryte. Okrem diódy disponuje 3,2 Mpix rozlíšením a autofókusom. Akýkoľvek kryt však chýba, takže pozor na poškodenie. Nastavenia sú dostatočne podrobné, nechýba rozpoznanie tváre a zachytenie úsmevu, zaznamenanie GPS polohy do EXIF info. Pomerne zaujímavý je aj automatický režim panorámy, kde vás mobil doslova naviguje k ďalšej časti fotografie. Prítomnosť akcelerátora určite príde vhod pri prezeraní vašich záberov prostredníctvom galérie. Po vzore modelu PIXON, funguje po naklonení aj automatické posúvanie obrázkov a fotografií.

Záznam videa na jednej strane poteší rozlíšením VGA. Pri prezeraní na PC si tak rozhodne hanbu nespravíte. No sklamaním je zvuková stopa, ktorá postačuje nanajvýš na zaznamenanie reči. Nastavení je pomerne mnoho, každý si určite nájde ten svoj správny mix. Prezeranie záznamov je veľmi pohodlné vďaka už spomínanému akcelerátoru. Navyše okrem vlastných výtvorov je M7600 ideálnym spoločníkom na sledovanie filmov. Práve vďaka podpore DivX videa stačí nakopírovať svoje obľúbené filmy z PC na pamäťovú kartu. Žiadne ďalšie úpravy nie sú potrebné. Ak si to spojíte s výborným displejom, tak o zábavu máte postarané. Po pripojení slúchadiel máte k dispozícii aj emuláciu 5.1 priestorového zvuku, no priznám sa, že radšej som sledoval filmy práve bez tejto vymoženosti.

Hlavným lákadlom je samozrejme

. V prvom rade máte k dispozícii klasický . Skladby budete mať zoradené podľa názvu, interpreta, albumu, žánru či vytvárať si vlastné zoznamy. Pri listovaní v albumoch sa vám zobrazujú vo forme , následný výber a spustenie prehrávania sprevádza animácia roztočenia disku. Veľmi efektné. Pri prehrávaní nesmie chýbať výber a nastavenie ekvalizéra, opakovania a náhodného výberu. To všetko v kombinácii s dotykovým ovládaním, kvalitnými stereo reproduktormi a 3,5 mm konektorom. Hlasná reprodukcia patrí skutočne medzi to lepšie na trhu, zvuk je dostatočne hlasný a prekreslený, štandardne chýbajú len výraznejšie basové zložky. Po pripojení slúchadiel si rozhodne budete Samsung BeatDJ pochvaľovať ešte viac. No postupne sa dostaneme k najhlavnejšej časti hudobnej výbavy, a to funkcii . Ide vlastne o mix pult v mobile s možnosť skrečovania, vkladania zvukov a výberom jedného z desiatich filtrov. Všetko za pomoci dotykového ovládania v interaktívnom stredovom kruhu. Ak už po čase budete mať cvik v prstoch, tak si svoje výtvory môžete nahrať a prezentovať svojmu okoliu.

Skvelým doplnkom je samozrejme

. Určite poteší príjem RDS signálu, vďaka čomu budete vedieť minimálne názov stanice, ktorú počúvate. No navyše podporuje náš Samsung aj Radio text, teda príjem a zobrazenie dodatočných informácií prostredníctvom RDS signálu. Všetky štandardné funkcie dopĺňa absolútne neštandardný záznam hudby z FM vysielania, ktorý je stále doménou Samsungov.

Trochu prekvapením je prítomnosť GPS modulu v hudobnom mobile. Vďaka tomu máte možnosť zaznamenať polohu u vytvorených fotografií, no samozrejme aj využiť možnosti Google Maps. Využitie pre navigáciu je obmedzené výhradnou podporou Java aplikácií.

Vnútorná pamäť má 90 MB, čo nie je málo, no na hudobný mobil ani nie veľa. Našťastie tu máme možnosť rozšírenia pomocou pamäťových kariet microSD až do veľkosti 16 GB. Jej poloha na boku prístroja je ideálna na výmenu za pochodu.

Aj keď to možno tak nevyzerá, Samsung M7600 je stále v prvom rade mobil. Kvalita hovoru je na veľmi dobrej úrovni, reproduktor je dostatočne hlasný aj v hlučnom prostredí. Priamo z pohotovostnej obrazovky máte prístup k

. Pri zadávaní dochádza k postupnému prehľadávaniu uložených záznamov. Pamäť na kontakty zahŕňa číslo 2000, každý záznam ponúka pomerne veľký počet detailov. Nechýba samozrejme postupným písaním, no zaujímavejším je prechádzanie po začiatočných písmenách. Že vám to pripomína riešenie od Applu? No niečo podobné sa dá nájsť aj u smartfónov s operačným systémom Windows Mobile. Správanie v rôznych prostrediach si upravíte pomocou profilov. Ich možnosti nastavenia sú bohaté, no stále bez možnosti časovania.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Pokiaľ preferujete textovú komunikáciu, tak vedzte, že editor aj schránka pre

správy sú spoločné. No kým schránka MMS správ využíva zdieľanú pamäť, správy SMS sú obmedzené počtom 500. Pri písaní vám môže asistovať slovník T9, písanie na virtuálnej klávesnici tak môže byť o niečo komfortnejšie.

E-mailový klient patrí medzi špičku. Dokáže pracovať s viacerými kontami naraz, podporuje POP3 a IMAP4 a samozrejme umožňuje prezerať aj dokumenty. Nedokázal som sa však prepracovať k Push mailu a mierne problémy mi spôsobovalo obmedzenie počtu mailov. Ku konkrétnemu číslu sa mi dostať nepodarilo, no približne 900 správ v mojej schránke mi stiahnuť odmietol. Našťastie je tu možnosť sťahovať aj iba nové maily.

V oblasti prenosu dát sa dídžej rozhodne nemá za čo hanbiť. Na výber máte kompletnú štvoricu od GPRS až po HSDPA. Ruka v ruke ide aj výborný internetový prehliadač

vo verzii 3.5. Pohodlne zobrazuje aj bežné internetové stránky. Práve vtedy príde vhod akcelerátor a širokouhlý displej. Vyčítať sa mu snáď dá len nemožnosť pracovať s viacerými oknami naraz a občas neisté reakcie na dotyk prsta. Na krátke vzdialenosti poslúži pribalený microUSB kábel s možnosťou napájania či podpora Bluetooth.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Zorganizovať deň vám pomôže hneď z rána jeden z desiatich budíkov. Ich nastavenia sú dostatočne podrobné, aby ste sa zobudili za akýchkoľvek podmienok. Práve preto nechýba ani možnosť posunutia o nastaviteľnú dobu.

ponúka prehľadný mesačný, týždenný a denný náhľad. Jednotlivé záznamy môžete doplniť rôznymi podrobnosťami, nechýba samozrejme možnosť opakovania a pripomienok.

Z ostatných funkcií musím spomenúť aj poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačku, prevodník jednotiek, diktafón, časovač a stopky.

Podpora Java aplikácií asi nikoho neprekvapí. Pri spustení máte v spodnej obrazovky virtuálne tlačidlá na ovládanie. Práve pri hrách je to aspoň čiastočné riešenie. Samsung ma rozhodne potešil možnosťou minimalizácie aplikácií, aj keď Google Maps minimalizovať práve nešli. S ostatnými (napríklad Operou Mini) však problém nebol. V mobile nájdete predinštalovaných niekoľko aplikácii a hier, no hry sú opäť ako demo verzie.

Vzhľadom na dlhší pobyt Samsungu M7600 v mojich rukách, môžem spokojne vyhlásiť jeho výdrž za veľmi dobrú. Ani počas náročného dňa vás nenechá v štichu, pri bežnej prevádzke v 3G sieti sa výdrž pohybovala štandardne na úrovni dvoch dní. To sa samozrejme nezaobišlo bez nejakého videa, hudby, surfovania po internete, mailov a zopár minút hovoru. Prínos OLED displeja je teda rozhodne cítiť.

Výhody:

- širokouhlý AMOLED displej

- podpora prehrávania DivX videa

- hlasné a kvalitné stereo reproduktory

Nevýhody:

- chýba kryt fotoaparátu

- absencia hardvérovej alebo virtuálnej QWERTY klávesnice

- obmedzenie počtu e-mailových správ

Orientačná cena: ???

Záver

Samsung M7600 BeatDJ prišiel, zdržal sa dlhšie a zanechal výborný dojem. Kohokoľvek si podmaní svojím výborným displejom či zvukom. Pred známymi môžete zasa trochu machrovať pri mixovaní hudby. A práve to je jeho osud. Potom mu určite odpustíte aj zopár nedostatkov. Ja som ich po čase už bral len ako jeho súčasť. V každom prípade si konkurenciu bude hľadať len veľmi ťažko. Zo súrodencov má k nemu blízko S8300 UltraTOUCH, zameraním na hudbu by ešte do úvahy pripadala Nokia 5800. Určite si počkajte aj na video Samsungu BeatDJ, ktoré nájdete na Fony.sk už čoskoro. To, čo robí BeatDJ výnimočným, sa naozaj ťažko popisuje.

Produktová stránka: Samsung Beat DJ

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.05.2009 - 19:25

Richard Hombauer: DJ som mal pred chvilou v ruke a je to vydareny stroj. Uz som sa s nim hral aj davnejsie a to mixovanie je skutocne zaujimava vecicka. Cena bude vysoka, funkcie su priemerne, ale hudba je tu na prvom mieste. Pekna grafika, super efekty (rotovanie CD a pod.). Mne sa tento telefon celkom paci, je to taka zmena. Jednoducho zabavka. Hodnotenie kvality hudby a vystupu si nechame az na doma. :)

anonymous17.02.2009 - 19:35 Trvalý odkaz

borzik: telo vyzerá ako modem od huawei (?i ako sa to píše)

anonymous17.02.2009 - 23:45 Trvalý odkaz

XenonFlash: Za tu cenu co bude stat by tam malo byt aj GPS :DD.. Riso vidim ze si nejako extra na samsungy ked sa ti paci ten dizajn :D bez urazky ale ,,jednoducho zabavka" to bude asi len pre teba..

anonymous18.02.2009 - 00:19 Trvalý odkaz

Roman33: No tak vetre tomu je to kusok na pohladanie a GPS to ma tak okrem Wi Fi je to cele coooooolll

anonymous18.02.2009 - 02:28 Trvalý odkaz

Mikullas: Riso to narozdiel od teba drzal v ruke ;)

Celá diskusia 34 príspevkov