Apple iPhone 6

Nový model prináša tenké telo, kovovú konštrukciu, väčší 4,7'' HD displej, výkonnejší procesor, vylepšený 8 Mpix fotoaprát, iOS 8, až 128 GB kapacitu, barometer a konečne i NFC.

Základné parametre:

OS: iOS 8

chipset: Apple A8 s 64-bit. architektúrou

procesor: dvojjadrový, M8 motion coprocessor

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 138 x 67 x 6,9 mm,

hmotnosť: 129 gramov

displej: LCD IPS, Retina HD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 750 x 1 334 b., 326 ppi, uhlopriečka 4,7'' (119 mm), oleofóbny povlak

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, f/2.2, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps, slow motion až 240 fps),

predná kamera: 1,2 Mpix s HD videom, HDR

pamäť: pamäť 16 GB, 64 GB alebo 128 GB, 1 GB RAM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps), LTE do 150 Mbps

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, barometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 810 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: od 699 eur / od 19. 9. 2014

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Apple podľa očakávaní predstavil dvojicu nových iPhonov - iPhone 6 a iPhone 6 Plus, ktoré sa líšia najmä veľkosťou displeja. Predstavenie sa však nezaobišlo bez technických problémov. Hoci spoločnosť fanúšikom sľubovala a lákala ich na žívý prenos, ten nakoniec správne nefungoval ani na zariadeniach s OS X či iOS. Web Apple.com dokonca niekoľkokrát úplne spadol.

IPS displeje oboch noviniek nesú označenie Retina HD. Sú prekryté zosilneným krycím sklom a zahnuté pri okrajoch pre pohodlnejšie ovládanie. Majú tiež špeciálnu polarizačnú vrstvu, ktorá by mala zaručiť lepšiu viditeľnosť zobrazovaného obsahu aj na priamom slnečnom svetle a širšie pozorovacie uhly.

iPhone 6 dostal podľa očakávaní 4,7-palcovú uhlopriečku, čo je o 0,7 palca viac než pri predchádzajúcich modeloch 5 a 5S. Budúci majitelia sa budú pozerať na rozlíšenie 750 x 1 334 bodov. V porovnaní s minuloročným iPhone 5S je teda pixelov o 38 % viac. Naopak, "šesťka" je štíhlejšia. Nad vaším stolom bude vyčnievať len 6.9 mm. Bohužiaľ, so stenšovaním už nedokázala držať krok šošovka fotoaparátu a z tela mierne vytŕča. Hmotnosť sa zvýšila len 17 gramov.

Apple sa s ovládatelnosťou väčšieho displeja pasuje po svojom. Dvojité stlačenie stredového tlačidla posunie celý obraz nižšie, čím priblíži ovládacie rozhranie a ponuky z horného okraja obrazovky bližšie k vášmu palcu. Po vzore konkurencie s Andoidom a Windows Phone sa navyše vypínač presťahoval na pravú stranu telefónu. Dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tradičný mechanický prepínač vibračného režimu (tu by sa naopak mala konkurencia učiť od Applu) budú oproti. Všetky hrany sú výrazne zaoblené.

Rozloženie ostatných prvkov sa zdá sa nezmenilo, 3,5 mm audio jack a (bohužiaľ naďalej iba) mono reproduktor zostali na spodnej strane. V jej strede je nabíjací Lightning konektor.

Väčší displej by nemal mať žiadne problémy so zobrazením hociktorej z 1,3 milióna aplikácií v App Store aj bez dodatočného zásahu ich vývojárov. iPhohe 6 ich zatiaľ špeciálnym spôsobom natiahne, takže zaberú celý displej. Zatiaľ sa teda nezobrazí viac obsahu a písmo či ovládacie prvky budú len väčšie, vývojári však určite začnú nové rozlíšenie veľmi rýchlo využívať naplno, podobne ako to bolo pri prechode z iPhone 4S na štvorpalcový iPhone 5.

Výkon bude dodávať nový procesor Apple A8. Samozrejme, aj on je postavený na 64-bitovej architektúre. Má 2 miliardy tranzistorov vyrobených 20 nm technológiou. Je o 13 % menší, no o 25 % rýchlejší ako A7-ka. Grafický výkon oproti iPhonu 5S narástol o polovicu. Mal by sa tiež oveľa menej zahrievať, hliníkové telo by sa teda malo aj pri náročnom hraní stále držať pohodlne. K tomu pomôže aj špeciálna nadstavba OpenGL a herný engine Metal, predstavený už spolu prvou zmienkou o iOS 8.

Apple si už tradične stráži presnú veľkosť operačnej pamäte i kapacitu batérie, no podľa starších špekulácii by iPhone 6 mal ponúkať 1 GB RAM. Oproti najvýkonnejším Androidom by to bolo oveľa menej, no v prípade zariadení s iOS sme už zvyknutí, že to nespôsobuje žiadne problémy. Batéria by zas mala ponúknuť 50 hodín prehrávania hudby a 11 hodín prehrávania videa či surfovania na internete. Oproti iPhone 5S je to len hodina navyše, spolu s väčším displejom a úspornejším hardvérom sa teda zdá, že Apple hon za obrovskými kapacitami batérií (a želania väčšiny verejnosti) naďalej ignoruje. Že by bol práve tento údaj najväčším sklamaním?

Pribudla nová generácia pohybového koprocesora. Ako inak, tentoraz sa volá M8. Ten môže fungovať hlavne ako krokomer, no spočíta aj vyšliapané schody a relatívne nastúpané prevýšenie počas dňa (s pomocou zabudovaného barometra). Podobne fungoval aj koprocesor M7, ten však zaznamenané dáta vedel zobraziť len na niektorej z aplikácií tretích stráni.

iPhonu 6 nesmie chýbať podpora pre siete štvrtej generácie (LTE). Pribudla aj podpora pre VoLTE, ktorá 4G využíva aj pre prenos hlasu. To však bude musieť podporovať aj operátor a ako vieme, niektorí z nás s iPhonom 5S stále čakajú aj na podporu pre takto rýchly dátový internet. "Šestka" by však mala byť trojnásobne rýchlejšia aj pri pripojení cez domácu Wi-Fi. Američania a Briti (T-Mobile a EE) cez ňu budú môcť dokonca aj telefonovať.

Vylepšení sa dočkal aj fotoaparát, nie však jeho 8-megapixelov. Zostal dvojitý blesk pre vernejšie podanie farieb aj v tmavých podmienkach. Clonové číslo objektívu dostalo hodnotu f/2.2. Fotoaparát by však mal zaostrovať dvakrát rýchlejšie, lepšie filtrovať šum a spracovávať viac svetla. Softvér môže neustále zaostrovať na tváre a sledovať úsmev ľudí v zábere. Tradične podarená panoráma (telefón pri nej držíte na výšku) teraz spojí až 43 megapixelov. Obraz však bude aj naďalej (narozdiel od iPhone 6 Plus) stabilizovaný len digitálne.

Video zachytí vo Full HD rozlíšení pri 30 alebo 60 fps. Pri ňom by mal byť obraz stabilizovaný špeciálnym "kino efektom". Automatické preostrovanie počas záznamu je samozrejmosťou. Spomalené zábery bude možné nakrúcať pri 120 alebo 240 snimkach za sekundu, tu však už maximálne rozlíšenie pravdepodobne klesne.

Aj predný fotoaparát (označovaný ako FaceTime HD) dostal clonové čislo f/2.2. Prepustí o 81 % viac svetla než ten nad displejom iPhone 5S a dokáže zachytiť sériu selfie (alebo hociakých iných) snímok, z ktorých potom vyberiete tú najlepšiu. Podobná funkcia (burst mode) je už niekoľko rokov známa z klasických fotoaparátov.

Snímač odtlačkov prstov Touch ID budú môcť konečne využívať aj aplikácie tretích strán, namiesto zadávania hesla k zabezpečeným údajom. Telefónu v hornej časti pribudlo aj NFC, prostredníctvom Apple Pay totiž bude možné platiť aj v obchodoch. Systém bude používať kartu, ktorú máte spárovanú s vašim účtom v iTunes. Zdá sa teda, že za rožky či nový album budeme platiť rovnakým spôsobom, číslo kreditnej karty by však u obchodníka nemalo zostať uložené a Apple tvrdí, že ani on nezíska prístup k informáciám o tom, kde alebo koľko a za čo platíte. Používať by sa mal jednorázový kód, je však otázne, ako sa k službe postavia naše banky. Prípadné rozširovanie určite potrvá niekoľko mesiacov. V prípade straty telefónu sa platby automaticky zablokujú cez iCloud a položku Find My iPhone.

Oba nové telefóny Applu budú vypustené s iOS 8. Ten sme si predstavili už pred niekoľkými mesiacmi. Aktualizácia na novú verziu operačného systému bude pre staršie zariadenia uvoľnená 17. septembra, následne sa na ňu teda pozrieme podrobnejšie.

ikona

Apple iPhone 6 - zbohom jablkovým mobilom do jednej rukyRecenzia zaobleného smartfónu z Cupertina so 4,7-palcovým Retina displejom, opäť o čosi lepším 8 Mpix fotoaparátom a ďalšími opatrnými vylepšeniami.

iPhone 6 bude dostupný vo verziách s 16 GB, 64 GB a 128 GB vnútorným úložiskom, 32 gigabajtová veria z ponuky podľa očakávaní vypadla. Americké ceny pri dvojročnej viazanosti budú 199, 299 alebo 399 dolárov. V nemeckom e-shope je uvedená plná cena 699 eur za 16 GB verziu. Tabletofón iPhone 6 Plus bude vo všetkých verziách o stovku drahší. Len pre zaujímavosť, staršie modely v USA okamžite zlacnejú, farebný a plastový 5C bude pri dvojročnej viazanosti dokonca zadarmo.

Oba modely by sa do predaja mali dostať až 19. septembra. Slovensko sa však zrejme dočká až v niektorej z ďalších vĺn. Do "konca roka 2014" by sa však mali predávať už v 115 krajinách sveta.

Diskusia k článku:

Nightmare 10.09.2014 - 00:36

Si robia prdel? NIC MOC

ondrakomous10.09.2014 - 01:01 Trvalý odkaz

za me dobry. koukal jsem jeste na zprostredkovanej prenos, kde to komentoval nejakej borec, ten z toho byl uplne vyrizenej, rekl tak dvacetkat za minutu amazing, kdyz ukazali ty hodinky a ted zacali predvadet, co vsechno dovedou, jako musim se priznat, ze sem u toho sedel jak prikurtovanej a ze sem fakt taky cumel, neco neuveritelnyho proste, mel jsem pocit, ze sleduju nejakej futuristickej film. myslim, ze tyhle chytry hodinky uplne zmeni celej mobilni svet. ty telefony moc nekomentuju, ty uz sme vsichni videli v leaku, sou krasny a drahy. myslim, ze Cook mel tentokrat pravdu, kdyz rekl, ze tohle budou nejlepsi iphony vsech dob.

nerd10.09.2014 - 02:32 Trvalý odkaz

Ondro a co ten displej? Vidim ze ma brutalnu jemnost :). Vyzera horsie ako som cakal

Michal10.09.2014 - 02:59 Trvalý odkaz

No, nič nove, prečo ja mam pocit každym rokom, že je Apple čoraz viac vzdialenejsi od konkurencie?..ale smerom dozadu. WAU bezkontaktne platby, uplne že super, objavili Ameriku že do mobilu dali NFC hned z toho spravili progres jak hovado. 2 a trištvrte rocna Xperie s, alebo P už NFC mali..LTE no wau zase rok stare. 4,7palca a .no trošičku lepšie ako HD rozlišenie. Display ktorý rozmermi a rozlišenim pripomina 2 a pol roka stary Samsung galaxy S3.. Rozmery? trochu moc. nie je to lze alebo neprijatelné, to vobec, hrubka je uplne fantasticka..ale žeby zrovna bol kompaktný..hmm. 5 palcová S4 alebo Ztko malo len o milimeter dva viac..takže uprimne vela nevyužiteho miesta, čo zase mne nejako nevadi len mi ide o princip ako Apple vždy vyhlasoval ako chcu robit kompaktne zariadenia s jednoručným ovladanim,, tak sa mi nezda moc, že by sa toho držali. Viem že rozlišenie udava len velkost fotky..ale aj v tomto by sa konečne mohli trošku pohnut. 8mpix nie je zle, uplne stači, nie keždy pozera fotky na 120cm obrazovke televizora..ale..ale už len z hladiska progresu, ked už tí zakaznici to kupuju za tolke prachy tak by si ich tento "najlepší" vyrobca mohol aspon trochu važit že trochu progresu a vyvoja a zlepšenia ponukne. nič by im neubližilo tam dat aspon tých 12mpix..Satio malo 12mpix už pred 5timi rokmi. Dizajn? je nadherný o tom po tom, určite sa aj bude držat v ruke vyborne, kovoný luxusny, ale až nie tak moc aby si za najslabsiu verziu pytali 7stovak. Najvačší fail, ako vždy. Pani damy, kedže s tým robim viem to velmi dobre. Najvačšia slabina a najhoršia stranka iphonov bola vždy vydrž baterie. S 1800tovkou nech sa pri HD 4,7 palca a akmer 14cm strčia doprdele. Nech je mobil akýkolvek krasny , luxusny, vykonny a drahy..ked je vybitý tak snim možeš akurat tak podložit nohu od stola.

Michal10.09.2014 - 03:07 Trvalý odkaz

Ondro, uprimne? O tom to je, presne o tom a ty si na to naletel. Obrovsky marketing, obrovske predstavovanie, obrovske reklamy, halo recepcie vernisaže, osvetlenie, nazvučenie, presne to ma spravit z hovna niečo uplne vynimočne. Prave to herectvo a neustale opakovanie ako je všetko incredible a amazing oblbuje ludi. Vieš..ked niečo iní vyrobcovia vynašli prvýkrat použili vyrobili pred rokom dvoma troma..to je jedno..ked to s opozdenim 1-2-3 roky konečne použije aj apple tak je to proste AMAZING a každy sa z tej funckcie ide uplne pototo..

Celá diskusia 108 príspevkov