Samsung Galaxy Note Edge (SM-N915G)

Špeciálna edícia 5,6-palcového Galaxy Note 4 s 3 GB RAM, ktorá ponúkne displej aj na pravom okraji zariadenia. Ten dokáže zobraziť dodatočné informácie. Dostupná však bude len na vybraných trhoch. (doplnené živé fotografie)

Základné parametre:

OS:Android Android 4.4.4 KitKat + TouchWiz UI

chipset: ???

procesor: štvorjadrový, 2,7 GHz

grafický procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 151 x 82 x 8 mm,

hmotnosť: 174 gramov

displej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 440 x 2 560 b. + 160 b. uhlopriečka5,6'' (142 mm)

fotoaparát: fotoaparát 16 Mpix, LED blesk, autofókus, pravdepodobne podporuje aj nahrávanie 4K videí (3 840 x 2 160 b., 30 fps), Smart OIS, HDR

predná kamera: 3,7 Mpix, f1.9,

pamäť: pamäť 32 / 64 GB (dostupných 24 GB) + 3 GB RAM (dostupná 2,7 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps), LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass akcelerometer, informačná dióda, čítačka odtlačkov prstov, barometer, snímač srdcovej frekvencie, infračervený port

batéria: Li-Ion batéria 3 000 mAh, Fast Charging

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neznáma, Q4/2014 na vybraných trhoch

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznámy

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Samsung odštartoval veľtrh IFA 2014 v Berlíne tlačovou konferenciou, na ktorej uviedol štyri nové produkty. Dva smartfóny - Galaxy Note 4 a Galaxy Note Edge spolu s hodinkami Gear S a súpravou Gear VR. Všetky nové zariadenia majú lákať displejmi s vysokým rozlíšením a výkonným hardvérom.

Galaxy Note Edge bude tvoriť špeciálnu edíciu modelu Note 4. Zadná strana s imitáciou kože sa nemení, no jeho pravý okraj ponúkne ďaľších 160 pixelov, ktoré popri 5,6-palcovom Super AMOLED displeji s rozlíšením 1 440 x 2 560 bodov dokážu zobraziť dodatočné informácie. Samsung tak naplno začína experimentovať s praktickým využitím zahnutých displejov.

Skosený okraj pochopiteľne neprišiel ani o dotykové ovládanie. Dokáže zobraziť 7 skrolovatelných panelov, ktoré budú viditeľné aj bez otvorenia špeciálneho puzdra Flip Wallet. Panely budú môcť zobraziť napríklad aktuálny čas, zmeškané udalosti alebo nastavenia budíka. Správy či počasie budú čerpať zo serverov Yahoo, ktoré ponúknu aj množstvo tapiet na uzamykacej obrazovke podobne, ako to dokáže Bing pri zariadeniach s Windows Phone.

Bočný displej Galaxy Note Edge využijete aj pri prehrávaní videa alebo fotografovaní. V tom prípade tabletofón otočíte na šírku a 160 pixelov navyše ponúkne virtuálnu spúšť (presne na mieste, kde by ste čakali tú hardvérovú) alebo tlačidlá pre ovládanie videoprehrávača. Základná obrazovka Androidu 4.4 KitKat ju zasa využije na 7 ďalších ikon pre rýchly prístup k nainštalovaným aplikáciam alebo doplnkom ako LED svetlo, záznamník zvuku či pravítko.

O dostatočný výkon sa postará štvorjadrový procesor s taktom 2,7 GHz a 3 GB operačnej pamäte. Vnútorné úložisko bude dostupné v 32 alebo 64 GB veľkosti, ktorú budete môcť ešte rožšíriť microSD kartou (podľa špecifikácii však nesmie mať väčšiu než 64 GB kapacitu). Partnerstvo s Dropboxom potom prinesie 50 GB v cloude zadarmo až na dva roky.

Zaostávať nebude ani 16-megapixelový fotoaparát, ktorý spojí schopnosti optickej a digitálnej stabilizácie (Smart OIS). Záznam videa by mal zvládnuť v 4K rozlíšení. Predná kamera zaznamená statické snímky s veľkosťou 3,7 Mpix. Špeciálny softvér zachytí selfie snímky so šírkou záberu 120°, ktoré vytvoríte pootočením zariadenia podobne, ako pri zachytávaní panorámy. Namiesto spúšte bude možné použiť aj senzor tepovej frekvencie.

Celú sériu produktov Galaxy Note spája dotykové pero S Pen ukryté v spodnej časti prístroja. Teraz dostalo novú funkciu Smart select, ktorá dokáže ukladať ľubovoľný text z webstránok alebo časti screenshotov do virtuálnej schránky. Jej obsah potom môžete vložiť do e-mailu či správy, pričom takto možno preniesť aj niekoľko obrázkov naraz. Každý pritom môže pochádzať z inej aplikácie.

Chýbať nebude ani možnosť rozdeliť obrazovku na viac častí zároveň (Multi Window) a zefektívniť si tak multitasking medzi obrazovkam. Nezabudlo sa ani na infračervený port pre ovládanie televízie či bielej techniky v domácnosti.

Špeciálna "zahnutá" edícia Galaxy Note bude mať mierne menšiu batériu s kapacitou rovných 3 000 mAh. Ani tu však nechýba technológia Fast Charging, ktorá by mala úplne vybitý tabletofón dobiť na 50 % v priebehu 30 minút (Samsung tvrdí, že je to takmer dvakrát tak rýchlo, ako to dokáže súčasná generácia Note 3.

Galaxy Note Edge bude zatiaľ dostupný len na vybraných trhoch a k nám sa zrejme tak rýchlo nedostane. V prípade Samsungu sme však už zvyknutí na to, že si niektoré prvky na svojich zariadeniach testuje a tak sme presvedčení, že čoskoro príde ďalšia vlna produktov, kde bude zahnutý displej využitý naplno. Pomôcť by k tomu malo aj uvolnenie SDK balíčka pre vývojárov, ktorí by 160 pixelovú časť displeja mali využiť aj pri svojich aplikáciách v Google Play.

Živé fotografie

Za dopravu a ubytovanie počas výstavy IFA 2014 ďakuje redakcia Fony.sk spoločnosti Samsung.

Diskusia k článku:

Erik 03.09.2014 - 19:13

co som pozeral priamy prenos a cital na nete, tak procer by mal byt Snapdragon 805 a grafika Adreno 430. ale to neviem na 100%... :)

huje®03.09.2014 - 20:44 Trvalý odkaz

Pre ľavákov ako stvorené :-)

Celá diskusia 2 príspevky