Nokia 6710 Navigator

RECENZIA smartfónu Navigačný smartfón s 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian S60 3rd edition,

procesor: 600 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 105 x 50 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 39 x 52 mm, uhlopriečka 66 mm (2,6"), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), autofókus, LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 60 MB + 120 MB RAM + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, TV-Out,

batéria: BL-5F, 950 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 18 dní pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, držiak do auta, stereo slúchadlá, dátový kábel, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokiu 6710 Navigator ste na našom trhu mohli postrehnúť už dávnejšie, nakoľko sa tento smartfón predáva už niekoľko týždňov. Navigačná novinka z dielne Nokie je zaujímavým kúskom, ktorý prináša spojenie funkčne nabitého mobilu s bezplatným doživotným navigačným softvérom Ovi Maps 3.

"Nokia 6710 Navigator prináša spojenie funkčne nabitého mobilu s doživotným navigačným softvérom Ovi Maps 3 fungujúcim aj bez SIM karty."

telefónu sa nesie v tradičnom poňatí. Nokia stavila na osvedčený dizajn predchodcu, ktorý mierne inovovala. Konštrukčným materiálom je plast, vďaka ktorému Nokia 6710 pri silnejšom uchopení mierne praská. Nemusíte sa však báť, pri bežnom používaní tento neduh ani nepostrehnete. Pri prvom vysunutí som si všimol jemnú vôľu hornej časti. Napriek tomu je nový Navigator pevný telefón. Prednú stranu tvorí veľký displej, sedem ovládacích tlačidiel a štvorec s potvrdzovacím stredom.

"Novinkou je dotykový prúžok pod displejom, ktorý slúži na zoomovanie."

Na pravej strane sa nachádzajú tlačidlá ovládania hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Pri pohľade na bočné steny telefónu si ihneď všimnete mierneho zahnutia spodnej časti, podobne, no nie tak výrazne ako na HTC Hero. Na

nájdete objektív päťmegapixelového fotoaparátu s duálnym LED bleskom. V spodnej časti sa nachádza aj otvor reproduktoru. Zadný kryt je tvorený z pogumovaného plastu, čo pôsobí protišmykovo. Na ľavej strane sa nachádza krytý otvor pre pamäťovú kartu a microUSB konektor. Zaujímavou je aj horná strana, ktorá ukrýva otvor pre tenkú nabíjačku a 3,5 mm jack. Otvor pre pútko nájdete v spodnej strane.

Rozloženie klávesnice je totožné s predchodcom. Hlavnú ovládaciu časť tvoria veľké tlačidlá a zmenšené klávesy Menu a C. Hlavný ovládací štvorec sa dočkal zmenšenia, no na pohodlnosti ovládania mu to neubralo.

"Nechýba ani nokiácke "dýchanie" stredového tlačidla, ktoré upozorňuje na zmeškané udalosti."

Rovnakým štýlom upozorňuje na aktívné GPS aj špeciálne tlačidlo "hviezdička", ktoré spúšťa aplikáciu Ovi Maps. Alfanumerická klávesnica mohla mať väčšie tlačidlá, ktoré by sa rozprestierali po celej ploche spodnej časti. Klávesnica Nokie 6710 Navigator patrí, čo sa týka tuhosti a hlučnosti, k tým lepším.

Podstatnú časť prednej strany zaberá

. Veľká, 2,6-palcová obrazovka používa rozlíšenie QVGA, ktoré bohate postačuje na všetky činnosti. Jeho výhodou je aj výborná čitateľnosť za každých podmienok. Jas displeja reguluje automatický senzor, ktorý sa nachádza nad displejom. Silu podsvietenia je možné nastaviť aj manuálne. Operačný systém Symbian S60 sa nachádza v Nokii 6710 Navigator vo verzii 9.3 s Feature Packom 2. Ten umožňuje usporiadanie ikon pohotovostného displeja vo vodorovnom, ale aj zvislom usporiadaní. Nastavenia displeja umožňujú meniť veľkosť písma, časový limit šetriča či osvetlenia displeja. Reakcie telefónu sú rýchle, nový Navigator patrí k tým vydarenejším a rýchlejším smartfónom značky. Prítomný je aj akcelerátor, ktorý automaticky otáča obrazovku.

"Nastavenia fotoaparátu sú bohaté, fotografie pekné, video kvalitné s malou dátovou spotrebou."

Fotoaparát je ďalším prvkom, ktorý sa dočkal zlepšenia. Päťmegapixelový objektív dopĺňa duálny LED blesk a autofókus, výsledné fotografie sú dobrej kvality. Škoda, že chýba aktívny kryt objektívu, ale Nokia to vyriešila aspoň čiastočne - objektív je totiž vsadený o kúsok hlbšie. To však neochráni pred prachom a nečistotami. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté; umožňujú meniť veľkosť snímkov, voliť medzi rôznymi režimami snímania, zapisovať GPS súradnice do fotografií či aktivovať LED blesk a

. Záznam videa ponúka rovnaké možnosti prispôsobenia. Nahráva vo výbornom rozlíšení 640 x 480 bodov vo formáte MP4. O prezeranie obrázkov a videií sa stará galéria. Tá dokáže triediť snímky a videá podľa rôznych kritérií. V základnom zobrazení však zobrazuje všetky obrázky pomiešané.

"Na približovanie fotografií môžete použiť dotykový prúžok."

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,8 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 10 fps, 1990 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 16 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby umožňuje plnú správu hudobnej knižnice. Jeho možnosti sú široké. Vybrať si môžete z niekoľkých ekvalizérov, ktoré si môžete aj upraviť. Nechýba zosilňovač basov ani rozšírené stereo. Hudobný prehrávač je prepojený aj s pohotovostným režimom, v ktorom vidíte názov a čas prehrávanej skladby. O častejšie využívanie hudobných funkcií telefónu sa postará 3,5 mm jack. Tento krok od Nokie chválim. Hudobné vybavenie telefónu dopĺňa FM rádio, ktoré podporuje RDS. Ponúka automatické ladenie staníc v online režime. Internetové rádio v ponuke chýba, stiahnuť si ho však môžete bezplatne z Ovi Store.

"O častejšie využívanie hudobných funkcií telefónu sa postará 3,5 mm jack."

Hlavným zameraním Nokie N6710 Navigator je navigovanie. Použitou aplikáciou sú Ovi Maps vo verzii 3.01 s mapami od Navtequ. Telefón obsahuje predinštalované mapy Európy s plnou licenciou. Aplikácia mi spočiatku odmietala nájsť polohu a ustavične hlásila absenciu GPS signálu. Po vložení dátovej SIM karty s povolením prístupu na internet telefón bleskovo našiel svoju polohu na prvýkrát. Odvtedy navigácia fungovala bezproblémov. Zaujímavosťou počas navigácie je kompas, podľa ktorého sa otáčajú aj mapy. V nastaveniach nechýba prepínanie režimov mapy (mapa, satelit, terén). Mapy môžete sledovať aj v 3D režime. Prepočítavanie trasy je rýchle. Navigácií robili problémy jednosmerky. Staršie zákazy a jednosmerky rozpoznala aplikácia bezproblémov, no s novšími cestami v niektorých častiach Bratislavy mala problémy. Napriek tomu som však s navigáciou v Nokii 6710 classic bol spokojný a nič podstatné mi v nej nechýbalo. Pri testovaní aplikácie som sa stretol s jediným problémom, a to, že aplikácia pri navigovaní bez cieľu po čase zhasne podsvietenie displeja. To by nebol až taký problém, keby sa pri zhasnutí displeja zároveň nestratil GPS signál. S problémom som si nevedel dať rady a nepodarilo sa mi ho do konca testovacej doby vyriešiť. Otravné bolo aj neustále dožadovanie sa telefónu na pripojenie k internetu.

"Okrem navigačného softvéru nájdete v balení aj držiak do auta."

Konštrukcia

nie je príliš pevná, no na svoj účel dobre poslúži. Spolu s držiakom sa v balení nachádza aj autonabíjačka, nebudete teda musieť dokupovať žiadne príslušenstvo. Problémom bude vo vrchnej stene mobilu, kedy vám pri navigovaní môže kábel zavadzať. Každopádne, Nokiu za prítomnosť kompletného príslušenstva chválime. Mnohým používateľom ušetrila peniaze.

Pamäť telefónu hlási pri prvom spustení presne 60 MB úložného priestoru a približne 40 MB RAM. Celková pamäť RAM hlási 119 MB. Pamäťová karta sa vkladá do ľavej steny. Jej výmena je možná aj za chodu telefónu. Podporované sú microSDHC karty s maximálnou kapacitou 16 GB.

Možnosti telefónneho zoznamu sú tradičné. Smartfóny od Nokie ponúkajú výborné možnosti práce s kontaktami. Nechýba hromadné označovanie, odosielanie, mazanie či zálohovanie kontaktov. V kontaktoch môžete vyhľadávať postupným zadávaním znakov alebo pomocou zadávania so slovníkom T9. Pamäť telefónneho zoznamu je limitovaná voľnou pamäťou telefónu. Kontakty zahŕňajú aj aplikáciu Ovi kontakty, ktorá funguje na princípe messengerov. Zobrazuje všetky Ovi kontakty, ktoré sú aktuálne online. V smartfónoch s Feature Packom 2 nechýbajú ani časované profily, ktoré sú mimoriadne návykové. Časovať môžete všetky profily okrem "normálneho" a "režimu off-line".

"Na Nokii 6710 Navigator mi chýbalo najmä inteligentné vyhľadávanie kontaktov na domácej obrazovke."

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. v Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je spoločný. Jeho možnosti sú totožné s ostatnými staršími smartfónmi od Nokie. Pri vložení objektu alebo predmetu sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Písanie správ je jednoduché a pohodlné, pomôcť vám môže aj slovník T9. V nastaveniach odporúčam zmeniť režim tvorby MMS na neobmedzený a veľkosť vloženej snímky na veľkú. Taktiež si môžete zvoliť či vám budú chodiť výpisy o doručení. Aktivovanie či deaktivovanie ukladania odoslaných správ sa nachádza pod položkou Iné.

V Nokii 6710 Navigator si môžete vybrať, ktorý z dvoch pripravených e-mailových klientov budete využívať. V ponuke je klasický zabudovaný klient a aplikácia Nokia Messaging. Pre kvalitnejšie e-mailové služby odporúčam využívať druhý variant. Nastavenie a používanie aplikácie je jednoduché a zvládne to každý používateľ. Možnosti klienta sú naozaj široké. Nakoľko sa za Nokia Messaging momentálne neplatí, je pre smartfóny od Nokie najlepšou voľbou. Viac o aplikácii sa dozviete v samostatnom článku alebo videu.

"Internetový prehliadač neprináša žiadne novinky."

si poradí s prezeraním wapu a webu. Prehliadanie uľahčuje navigačná minimapa, klávesové skratky či história posledných navštívených stránok. Aj pri prezeraní internetu môžete využiť dotykový pás na zoomovanie. V menu a záložkách internetu sa nachádzajú skratky k mobilným verziám stránok ako YouTube, MySpace, Hi5 či Facebook. Nechýba ani prepojenie so službami Ovi, ktoré zastupujú aplikácie Zdieľanie online, Files on Ovi a Ovi kontakty. Nokii 6710 Navigator nechýba ani plná podpora konektivity. O prenos dát sa postarajú technológie UMTS, HSDPA, HSUPA, ale aj Wi-Fi a Bluetooth. Nechýba ani DLNA.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kalendár zobrazuje záznamy v mesačnom náhľade s informačnou lištou o aktuálnych údajoch v označenom dni. Pripomienkam môžete nastaviť vlastný tón a odklad upozornenia. Budíkov si môžete nastaviť viacero. Budeniu môžete nastaviť vlastný čas, tón, opakovanie či popis budenia. V menu organizéra nájdete aj balíček funkcií známych najmä zo smartfónov radu Eseries. Menovite: Adobe PDF, slovník, Quickoffice, prevody, kalkulačka, aktívne poznámky, Zip manažér a správca súborov sa pravidelne nachádza v každom novšom smartfóne.

V menu aplikácií nájdete okrem vstavaných hier (Brain Champ., Bounce Tales) aj všetky užívateľom nainštalované aplikácie. Ja som v telefóne používal len Jbak Taskman a ScreenSnap, ktorý slúži na vytváranie screenshotov.

Nokia 6710 Navigator mi pri bežnom používaní vydržala na jedno nabitie približne dva dni. Netrúfam si však odhadnúť na koľko sa skráti výdrž pri dennom využívaní navigácie a bežných funkcií mobilu. Nokia mohla do svojho navigačného modelu vsadiť aspoň 1 500 mAh batériu.

Výhody:

- držiak a autonabíjačka v balení,

- doživotná licencia Ovi Maps

- 3,5 mm jack,

- prítomnosť HSPA a DLNA

Nevýhody:

- chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov,

- nabíjací konektor na vrchnej strane,

- málo pamäte RAM,

Orientačná cena:328 € (9 881,30 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 6710 Navigator je výborným navigačným smartfónom. Ponúka slušnú funkčnú výbavu a pomerne dobrý navigačný systém v jednom tele. Nechýbajú jej pracovné ani zábavné funkcie a prekvapil ma aj obsah balenia, ktorý zahŕňa všetko potrebné. Konkurenciu Nokie 6710 vidím v jednom z navigačných mobilov od Garminu, a to G60 a M20. Rozhodujúcim faktom bude konštrukcia a výhody operačného systému.

Druhý názor

Richard Hombauer: Hlavným rozdielom medzi Nokiou 6710 Navigator a rôznymi inými smartfónmi s navigačnou licenciou je cena. Nokia je jednoducho výnimočne lacná, a to aj napriek naozaj bohatej výbave. HSPA, GPS, Wi-Fi, spoľahlivý displej, a pritom všetkom malé rozmery sú hlavnou devízou 6710-ky. A keď pripočítate praktický držiak aj auto-nabíjačku v balení, niet nad čím rozmýšľať. Problémom držiaka je jeho dĺžka - v mojom aute pri umiestnení do spodnej časti čelného skla na telefón ani nedočiahnem, pred pripojením nabíjačky zase šokuje umiestnenie konektora v hornej stene.

Produktová stránka: Nokia 6710 Navigator

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.11.2009 - 15:21

Tiger1403: 5mpix. a nema Autofocus? A na radio sa zabudlo? omg

anonymous16.02.2009 - 19:37 Trvalý odkaz

lol: Nema Autofokus ta co nokia zacala setrit ? nejak sa mi nezda...

anonymous16.02.2009 - 19:44 Trvalý odkaz

Peti: Mam rad NOKIU ale co je vela to je vela. 5mpx a bez autofokusu?a len LED blesk?tak tomuto nechapem

anonymous16.02.2009 - 20:11 Trvalý odkaz

kajs: parada NOKIA je NOKIA predeje hovoria seme za seba

Celá diskusia 45 príspevkov