Sharp Aquos Crystal nemrhá miestom okolo displeja

Pri mnohých súčasných smartfónoch kritizujeme zbytočne veľké a nevyužité plochy okolo displeja. Sharp ide opačnou cestou, jeho Aquos Crystal nemá okraje prakticky žiadne. Zostala mu len nevyhnutná brada pod obrazovkou, kde nájdeme predný fotoaparát.

Trend zväčšovania displejov v smartónoch zdá sa stále pokračuje. Vlajkové lode Sony a Samsungu (Xperia Z a Galaxy S4) prekonali 5-palcovú hranicu len minulý rok a dnes sa už s podobnými uhlopriečkami stretávame pravidelne. Pri niektorých modeloch ale veľké rozmery začíname kritizovať, najmä v prípade zbytočných a nevyužitých plôch okolo displeja.

Dá sa to však aj inak. Menej tradičný výrobca Sharp totiž prišiel s modelom Aquos Crystal. Ten ponúka dostatočný výkon vďaka štvorjadrovému procesoru Qualcomm Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz a neobvyklej 1,5 GB operačnej pamäti RAM.

Aquos Crystal ale zaujme najmä 5-palcovým LCD displejom s HD (720 x 1 280 b.) rozlíšením, presnejšie tým, že panel okolo seba nemá prakticky žiadne okraje. Pre hornú hranu a obe bočné strany totiž platí, že tam kde končí obrazovka, končí aj celý smartfón. Práve minimalistický dizajn robí novinku revolučnou a neobvyklou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Výbavu smartfónu s operačným systémom Android vo verzii 4.4.2 KitKat dopĺňa podpora pre LTE siete, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS a dvojica fotoaparátov. Zadný dokáže zhotoviť 8-megapixelové fotografie alebo Full HD video, predný potom 1,2 Mpix snímky a videozáznam v HD rozlíšení. Jeho objektív sa však spolu s logom musel presťahovať do spodnej časti prednej steny.

Energiu by mala Sharpu Aquos Crystal dodávať 2 040 mAh batéria a kedže 8 GB vnútorné úložisko nepatrí k tým najväčším, myslelo sa aj na slot pre microSD karty až do veľkosti 128 GB.

Unikátna konštrukcia vyvoláva aj niekoľko otáznikov. Displej s krycím sklom natiahnutým až tesne k okrajom by mohol byť náchylnejší na poškodenie pri prípadných pádoch. Na produktových fotografiách tiež nevidno reproduktor pre telefonovanie. Zvuk by sa do vášho ucha mal dostávať pomocou vibrácií vibrácií podobne ako napríklad v prípade okuliarov Google Glass, no sklamaním bude najmä neprítomnosť senzora priblíženia. Pri telefonátoch sa preto o zablokovanie displeja postará špeciálny softvér.

Novinka bude zatiaľ dostupná len v USA u operátora Sprint, kde bude stáť 239 dolárov (v prepočte teda len 181 eur). Dúfame však, že tento model nasadí povestného chrobáka do hlavy aj ostatným výrobcom, ktorí by mohli byť ohľaduplnejší k rozmerom našich vreciek. O všetkom najlepšie vypovedá nasledujúci obrázok, na ktorom vidíte Aquos v porovnaní s HTC One (M8). Oba majú 5-palcový displej, no Sharp je o 15 mm nižší a 4 mm užší (131 x 67 x 10 mm, 141 g).

obr.: phonearena.com

Zdroj: Sprint

Diskusia k článku:

Nightmare 27.08.2014 - 02:42

Krasny displej...

steve27.08.2014 - 09:46 Trvalý odkaz

Krasny, to ano. Nechcel by som vsak byt v kozi majitela pri jeho prvom pade /teda mobilu/.

martian27.08.2014 - 11:59 Trvalý odkaz

Moja prva myslienka: kde to ma reproduktor? :)

Peto27.08.2014 - 12:15 Trvalý odkaz

zadny reproduktor je vzadu, a v clanku mas napisane ze na telefonovanie budú slúzit vibracie (neviem ako to funguje)

ondrakomous27.08.2014 - 12:40 Trvalý odkaz

moje prvni myslenka: neufikli to nejak blbe? petipalec jenom 131mm, paneboze, tos to je naozaj fantasticke. akorat, ze sharp je vyrobce displayu, ten tu konstrukci nedelal pro zakaznika ale pro sebe, aby usetril. na prvnich rendrech bez horniho ramecku, na druhych rendrech bez spodniho ramecku a finalni rendry, kde bude fotka holeho displaye z vyrobniho pasu, damy a panove, dokazali sme to.

Celá diskusia 13 príspevkov