Nokia E75

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Smartfón s QWERTY klávesnicou, 3 Mpix fotoaparátom s AF, 3,5 mm jackom, podporou HSDPA, Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 50 x 14 mm,

šírka otvoreného prístroja: 79 mm,

hmotnosť: 139 gramov (zistená: 141 g),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4"), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 85 MB + 4 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BL-4U 1 000 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 10 dní pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, rozpoznávanie hudby, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, 4 GB microSD, stereo slúchadlá, dátový kábel, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je nový pracovný nástroj z "éčkovej" série. Hlavným vylepšením tohoto modelu oproti predchodcom je, okrem zaujímavého dizajnu, aj novo vyriešené uloženie qwertz klávesnice. Nokia E75 je nástupcom, či skôr konkurentom, stále veľmi úspešného modelu E71, preto sa ich budem snažiť .

nápadne pripomína populárnu Nokiu E51. Sedemdesiatpäťka je o dva milimetre hrubšia, no ponúka plnohodnotnú výsuvnú qwertz klávesnicu naviac. Predná strana obsahuje veľký displej, alfanumerickú klávesnicu, reproduktor, svetelný senzor a malý fotoaparát pre videohovory. Okolo displeja sa nachádza čierny lesklý lem, ktorý sa ľahko ušpiní. Z rovnako lesklého materiálu je vyrobená aj klávesnica, takže telefón budete musieť často pretierať. Keďže je Nokia E75 pracovný nástroj, nenájdete na nej žiaden dizajnérsky prvok, ktorý by bol rušivý. Na pravej strane sa nachádzajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti, spúšť fotoaparátu a tlačidlo hlasových povelov. Musím pochváliť jeho polohu, keďže mnohí výrobcovia ho nelogicky umiestňujú na nevhodné miesta. dominuje veľký kovový kryt batérie. Doň zasahuje objektív fotoaparátu. Novinkou oproti E71 je kvalitný externý reproduktor na zadnej stene telefónu. obsahuje krytý slot pamäťovej karty a konektor microUSB slotu, ktorým mobil aj nabíja. ukrýva otvor pre tenkú nabíjačku a mikrofón. Na sa nachádza audio konektor. Musím pochváliť výrobcu za použitie štandardného 3,5 mm jacku. Snáď bude Nokia pokračovať v tomto trende a 3,5 mm konektory nájdeme v každom novom výrobku (v Eseries ho už výrobca umiestnil na E63 aj E75). Konštrukcia telefónu je pevná, výsuvná časť nevŕzga a nemá tendenciu sa hýbať. Pri práci s telefónom v zavretom stave nemá spodná časť vôľu sa samovoľne vysúvať. Narozdiel od E71 má nová E75 (logicky) väčšiu časť tela vyrobenú z plastu a obsahuje menej kovových prvkov. To jej však neuberá na kvalite a rovnako ako každý model radu E, aj Nokia E75 má kvalitnú konštrukciu.

sa skladá z dvoch častí. V zavretom stave ovládate mobil pomocou alfanumerickej klávesnice, ovládacích dvojtlačidiel a štvorsmerného d-padu s potvrdzovacím stredom. Ten opäť plní funkciu upozorňovania na zmeškané udalosti blikaním. Páči sa mi neobmedzene dlhého upozorňovania na zmeškanú udalosť či prijatú správu. Udalosti, pri ktorých bude blikať si môžete nastaviť. Funkcia "dýchania" sa, narozdiel od E71, dá logicky nájsť a vypnúť. Ovládanie sa nedočkalo zmeny, tá nastala iba pre tlačidlo na rýchly vstup do kontaktov, ktoré bolo nahradené tlačidlom pre mazanie. hlavnej ovládacej časti sú malé a ťažko sa stláčajú ľuďom s väčšími prstami. Klávesy sú spojené do trojtlačidiel a predelené v riadkoch. Problém som mal zo začiatku len so spodným riadkom (*, 0, #), ktorý je po krajoch zmenšený a viac zaoblený. Pri ostatnej časti klávesnice som nemal najmenší problém, či už pri písaní, alebo ovládaní. Nokia E75 obsahuje aj , ktorá sa ukáže po vysunutí spodnej časti doľava. Po jej vysunutí sa displej automaticky pretočí naležato. Otočenie displeja dosiahnete až pri vysunutí po najvrchnejší rad kláves (qwertzuiop). Páči sa mi, že vysunutiu klávesnice môžete priradiť okrem špecifického zvuku aj spustenie aplikácie. Táto klávesnica by mala urýchliť a uľahčiť prácu s poštou, browsovaním webu a celkovo pri písaní dlhších textov na telefóne. Opak je však pravdou, mne osobne klávesnica nevyhovovala. Jej nulový zdvih, veľké klávesy a široký rozostup mi bránili pri rýchlom písaní, na ktoré som zvyknutý z E61i alebo E71. Na začiatku sa isto nevyhnete častým preklepom, najmä v oblasti spodnej polovice klávesnice. Chvíľa cviku to však oveľa zlepší, no moje písanie po niekoľkých desiatkach správ nebolo tak rýchle ako na E71. Ako spokojnému užívateľovi "éčkových" Nokií mi vadilo umiestnenie tlačidla "Chr" v ľavej časti klávesnice. Intuitívne som ho hľadal stále v pravom spodnom rohu, podobne ako je to na E61i či E71. Celkovo však musím klávesnicu, či už výsuvnú alebo alfanumerickú, pochváliť za jej hlučnosť, resp. skôr tichosť. Podsvietenie reguluje senzor automaticky, podľa svetlosti prostredia. Výsuvná qwertz klávesnica je podsvietená jemne dobiela. Alfanumerická časť o niečo silnejšie. Vrchná ovládacia časť je stále, spodná alfanumerická len v prípade úplnej tmy.

telefónu je posadený na výšku, no využijete ho často aj . Jeho rozmery su totožné s displejom použítým v modeli E71. Pri porovnaní kvality som nebadal žiadne rozdiely, displej je rovnako jemný a farby zobrazuje verne. Od E71 pribudol akcelerometer, ktorý displej automaticky otáča podľa polohy telefónu. Citlivosť už našťastie nie je tak prehnaná ako u Nokie 5800 XpressMusic. Funkciu automatického pretáčania displeja môžete v menu vypnúť. Viditeľnosť displeja na slnku je dobrá. Pohotovostný režim štandardne ponúka možnosť zobrazenia dôležitých údajov na displeji. Nechýba tiež prepínanie dvoch vami prispôsobených pohotovostných režimov. Nokia E75 má nové menu, ikony sú zoradené v klasickom rozložení 3 x 4 a sú graficky lepšie spracované než v E71. Zoradenie a štýl menu je viac podobný telefónom bez OS, no našťastie tu máme funkciu manuálneho radenia položiek v menu, a tak je len na vás, ako si aplikácie roztriedite. V Nokiách je už zvykom možnosť zmeny zobrazenia menu na ikony alebo menej populárny zoznam. V možnostiach personalizácie displeja sa zmeny od E71 neudiali. Stále je možné nastaviť podsvietenie displeja v rozpätí 5 - 60 sekúnd a šetrič displeja od 5 do 90 sekúnd. Telefón narozdiel od E71 ponúka iba dve témy - čiernu v biznisovej a súkromnej verzií. Pribudla však možnosť zvoliť si hlasový pohotovostný režim, pri ktorom telefón položky číta. Pre správne vyslovovanie bude treba nainšťalovať slovenčinu alebo češtinu.

sa nedočkal žiadnych výrazných zmien. Jeho kvalita je porovnateľná s kvalitou fotoaparátu v Nokii E71. V hárdvérovej výbave pribudlo tlačidlo fotoaparátu, ktoré pri polovičnom stlačení zaostruje a pri úplnom odfotografuje záber. Novinkou je, že už pri ostrení si LED blesk prisvetľuje okolie. Fotoaparát stále ponúka maximálne rozlíšenie 3,2 megapixelov s možnosťou nahrávania VGA videa. V menu fotoaparátu (pre Eseries) pribudla položka ISO, ktorú môžete nastaviť na tri hodnoty (nízka, stredná, maximálna). Páčila sa mi možnosť využitia Nokie E75 aj ako zariadenia na stráženie objektu, keďže v nastaveniach je ponúknutý sekvenčný režim, ktorý fotografuje každých 10, 30, 60 sekúnd (... 5, 10, 30 minút) daný objekt až do zaplnenia pamäte. Veľkou novinkou je , a tak z neho môžete vymazať nepotrebné nastavenia, a tie dôležité pridať či posunúť na vyššie pozície. Prezeranie fotografií v galérií je riešené prostredníctvom miniatúr. Oceňujem, že pri otvorení konkrétnej fotografie sa sama roztiahne na celý displej a pretočí naležato. Na prehrávanie videa slúži aplikácia videocentrum, ktorá vám vaše videá roztriedi podľa pôvodu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2976 kbps; zvuk: AAC, 94 kbps; celkovo: 23 MB / min.)

v Nokii E75 má jednu podstatnú vec navrch. Oproti ostatným modelom Eseries použila Nokia v novom modeli 3,5 mm konektor, vďaka ktorému si môžete k svojmu mobilu pripojiť akékoľvek slúchadlá alebo reproduktory. Vďaka tomu som si mohol napojiť mobil na svoje domáce stereo alebo počúvať hudbu na ceste s kvalitnými slúchadlami. Zvuk E75-ky je výborný a po správnom nastavení ekvalizéru dostanete podľa mňa kvalitné prehrávanie. Dodávané stereoslúchadlá sú tiež dobrej kvality, no oveľa väčší hudobný zážitok som mal po pripojení svojich slúchadiel. Prehrávač už štandardne rozdelí hudbu podľa interpretov, albumov, podcastov, žánrov a skladateľov. Počas prehrávania je zobrazený aj obal albumu. Prehrávanie je možné aj v pohotovostnom režime.

Telefón ponúkne aj jednoduché

, navyše konečne s podporou RDS. Reprodukcia cez externý reproduktor je kvalitná a dostatočne hlasná.

Zabudovaný prijímač GPS sa mi zdal byť menej citlivejší než ten, ktorý je použitý v mojej Nokii E71. Prijímač v nej je však podstatne horší než v E71 kolegu Riša. Na jeho citlivosť nemal vplyv zavretý či otvorený stav. Na pamäťovej karte sú pripravené Nokia Maps aj so stiahnutými mapami s platnou licenciou na tri mesiace zadarmo. Potom si buď kúpite licenciu ku Nokia Maps alebo nejaký iný softvér (napríklad TomTom, Sygic Mobile, Garmin Mobile...). Vyhľadanie satelitov trvalo pri studenom štarte a vypnutom AGPS približne 3-4 minúty.

Pamäť telefónu je 85 MB. O ďalší úložný priestor sa stará dodávaná microSD karta s kapacitou 4 GB. Pokiaľ by vám nestačilo ani toľko, máte možnosť si rozšíriť pamäť až do 16 GB. Po prvom spustení prístroja ukazuje telefón okolo 60 MB (zo 120 MB) voľnej pamäte RAM.

Nokia E75, narozdiel od staršej E71, nemá špeciálne tlačidlo na rýchly vstup do kontaktov. A tak sa o vstup do telefónneho zoznamu stará pravé softvérové tlačidlo. Jednoduchšie je však napísať hľadanú kombináciu znakov priamo v

, E75 vám rovno vyhľadá zodpovedajúci kontakt. Vyhľadávanie, ukladanie, počet zapísaných detailov, to všetko už poznáte zo starších éčkových Nokií. V telefónnom zozname sa teda žiadne zmeny nekonajú. Nakoniec, veď ani nie je čo vylepšovať. Telefonovanie a práca s hovorom je taktiež rovnaká ako na E71, počas hovoru môžete plnohodnotne pracovať s mobilom.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

nezostal rozdelený. Tvorba MMS a SMS má tentoraz znova jednotný editor. Pri písaní môžete vložiť akýkoľvek súbor, správa sa potom sama zmení na multimediálnu. Pamäť správ je zdieľaná a tak sa nemusíte báť, že by ste si nemali kam svoje SMS ukladať. Celkovo písanie a čítanie správ je takmer totožné so staršími modelmi. Zobrazenie novej SMS sa uskutočňuje, podobne ako pri ostatných udalostiach, v maličkom okienku v spodnej časti aktívneho pohotovostného displeja.

Nokia E75 obsahuje už nainštalovanú novú verziu

, vďaka ktorej si svoje správy môžete spravovať pohodlne v telefóne. Tento e-mailový klient považujem za veľmi vydarený a sám som jeho spokojným používateľom už pár mesiacov. V Nokii E75 nastala nových e-mailov v pohotovostnom režime. Na staršej E71 zobrazovalo predmety posledných dvoch e-mailov, v E75 sa vrátili k predchádzajúcemu režimu zobrazenia - názvu schránky spolu s počtom neprečítaných mailov - napríklad "miso@fony.sk (17)". Páči sa mi nová možnosť pravidelnej synchronizácie začínajúcej na desiatich minútach. V mojej E71 so stiahnutým Nokia Messaging mám možnosť byť pripojený stále, no pravidelné sťahovanie začína na jednej hodine.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Integrovaný

je už štandardne na vysokej úrovni. Oproti prehliadaču v E71 sa zmien nedočkal, opäť ide o klasický s rýchlymi reakciami a navigačnou mini-mapou pri skrolovaní. Pri prehliadaní využijete širokú škálu konektivity, od globálneho prenosu dát cez GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA až po lokálne pomocou technológie Bluetooth a Wi-Fi. Nokii E75 chýba podpora HSUPA a zastaralý infraport, ktorý sa v E71 nachádzal.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Špeciálne tlačidlo rýchleho prístupu má v ovládacej časti aj kalendár. Ponúka rovnaké funkčné vybavenie ako jeho predchodca. Opäť je prepojený s pohotovostným režimom, kde zobrazuje aktuálne udalosti naplánované na dnes. Páči sa mi, že nový

v Nokiách zobrazuje pod mesačným náhľadom aj aktuálne udalosti z označeného dňa. Pri prvom zapnutí kalendára bolo potrebne zadefinovať predvolenú e-mailovú adresu. Na aký účel slúži táto funkcia sme neprišli. Zrejme ide o pravidelnú synchronizáciu kalendára so službou Nokia Ovi. Budík v Nokii E75 je štandardný. Môže byť opakovaný alebo jednorázový a budí aj pri vypnutom telefóne. Stále nedokáže budiť FM rádiom.

Z ostatných pracovných funkcií je v ponuke opäť slovník s predvoleným anglickým jazykom. Slovenčinu je treba doinštalovať. Slovník je nielen prekladový ale aj výkladový, čo sa mi mnohokrát zišlo. Okrem neho nájdete v ponuke aj QuickOffice, ktorý dokumenty nielen prehliada, ale aj edituje. Adobe PDF, rozpoznávanie čiarových kódov, aktívne poznámky, prevody, prenos súborov a záznam zvuku patrí k základnej výbave každej pracovnej Nokie. Novinkou v tomto rade je aplikácia umožňujúca sťahovať a hrať N-Gage hry. V telefóne je pripravená jedna hra a niekoľko trial verzií na stiahnutie, ku ktorým sa môžete dostať po zaregistrovaní a vytvorení konta.

Pod krytom Nokie E75 už bohužiaľ nenájdete výbornú 1 500 mAh batériu. Nahradila ju "tisícka", s ktorou výdrž na jedno nabitie o značnú časť klesne. Napriek tomu pri aktívnom používaní mi vydržala dva dni, čo považujem za lepší priemer.

Výhody:

- 3,5 mm jack

- pripravený Nokia messaging,

- časované profily,

- čítanie položiek v pohotovostnom režime.

Nevýhody:

- menej pohodlná klávesnica,

- batéria 1 000 mAh,

Orientačná cena: 412 € (12 592,67 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia E75 je skvelý pracovný nástroj s rovnako výbornou multimediálnou výbavou. Nástupca E71-tky ale neponúka žiadne zásadne vylepšenia, pre ktoré by ste museli svoj starší pracovný nástroj zahodiť. Ponúka však nové riešenie qwertz klávesnice, ktoré mnohým užívateľom na E71 nesedelo. Zmizlo tiež vypínacie tlačidlo a IrDA. Nopak, E75 zaujme 3,5 mm audio konektorom, širokými možnosťami pripojenia na web, výborným displejom využiteľným ako na výšku, tak na šírku vstavanou navigáciou. Nová verzia Symbianu ponúka aj časované profily. Je priamym konkurentom o necelý rok staršej E71. Ak sa vám zapáčila funkčná výbava tohoto modelu, no nemáte dostatok finančných prostriedkov, môžete sa poobhliadnuť aj po E63-ke, alebo lacnejšej verzii E75-ky bez qwertz klávesnice, ktorou je Nokia E51.

Produktová stránka: Nokia E75

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu E75

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.04.2009 - 17:46

ja osobne som zstancom tych co pisu ze ide o zaujimavy kusok... dobre vyriesena je ta cast s klavesnicou qwertz ale aj alfanum.presne telefon ma hned 2 vyuzitia sice by som bol za ocosi vacsi dysplay ale tak aj tieto miery sa daju. a naco sa tu vlastne rozpisovat mam ho4rokom a spokojnost hlavne ked potrebujem rychlo napisat nejaky email a nemusim tukat jak debil do dotykoveho dysplaya. baterkovo stale slucna vydz 3dni a to nehovorim ze ten telefon mi slahol uz asi100x na zem a az na par malych oderkov slape dalej ako hodiny...je to len vec vkusu..a tie sprote decka co to ani nedrzali v paprci by som do riti nakopal...bud nemaju na iny telefon alebo su to skratka len hlupe deti co sa nerozumeju modernej technologii

anonymous16.02.2009 - 15:40 Trvalý odkaz

Micho: Jediny benefit oproti E90 je velkost...

anonymous16.02.2009 - 15:41 Trvalý odkaz

Tiger1403: Skoda tej baterie, to bude zase vydrz. Som zveavy na konstrukciu ale aspon tu cenu dali normalnu, lebo ak by to bolo ako pri e90, tak hruza.

anonymous16.02.2009 - 16:30 Trvalý odkaz

Pa: Nechapem naco tam drbli 2 klavesnice.Ten display mohli krasne natiahnut a potom by ju mohli pouzit aj nejaky manazeri,ale s takymto miniarturnim displayom.U mna 0 bodov.

anonymous16.02.2009 - 17:08 Trvalý odkaz

ssamoo: mam E71 a bez qwerty uz do dalsieho fonu asi nepojdem. Proste vylepsena 71ka sa mi zda, konecne 3,5 jack. Nevyhodu ale vidim v baterii, pravdepodobne nebude stihat..

Celá diskusia 93 príspevkov