Samsung i8910 HD

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s 8 Mpix fotoaparátom s AF, HD videom, 3,5 mm jackom, GPS, Wi-Fi, HSPA a TV výstupom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian S60 9.4 5th Edition,

procesor: ARM Cortex 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (900 / 1900 / 2100 MHz) + HSDPA

rozmery: 123 x 58 x 13 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: 147 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 46 x 82 mm, uhlopriečka 94 mm (3,7"), aktívny pohotovostný režim (widgets),

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí HD (1280 x 720 b., 25 fps),

pamäť: 50 MB + 256 MB RAM + 8 / 16 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB, aj nabíja), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS a RT), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer, kompas,

batéria: Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, batéria, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i8910 je dlhoočakávaná novinka, ktorá ma už pri predstavení zaujala najmä veľkým kapacitným displejom, operačným systémom Symbian, osemmegapixelovým fotoaparátom, HD videom a hudobným prehrávačom.

Samsung i8910 je telefón, ktorý zaujme na prvý pohľad. Jeho

pôsobí draho a luxusne. O tom, že tento telefón je nielen pekný, ale aj kvalitne vyhotovený, som sa presvedčil už po prvých spoločných chvíľach. Konštrukcia telefónu je tvorená lesklými čiernymi plastami, ktoré držia naozaj pevne. Samsung i8910 ma prekvapil svojou vyššou hmotnosťou, no tá je vzhľadom na jeho rozmery odpustiteľná. Elegantný čierny dizajn dopĺňa efektný strieborný lem displeja, v ktorom sú, v spodnej časti, uložené tri ovládacie tlačidlá. Po stlačení jedného z nich sa rozsvieti displej a ohromí vás svojou veľkosťou a jemnosťou. Po úvodnom vynadívaní sa na veľký 3,7-palcový displej si môžete všimnúť v hornom ľavom rohu malú na videohovory a senzor, ktorý riadi podsvietenie obrazovky. Na vyniká strieborná spúšť fotoaparátu, ktorú dopĺňa krytý microUSB konektor a nenápadný zámok displeja. Umiestnenie microUSB konektora v polovici pravej strany je nepraktické najmä pre pravákov. Pri zapojenej nabíjačke sa telefón nepohodlne drží. Zadnej strane dominuje okrem loga výrobcu aj 8-megapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Samsungu i8910 obsahuje slot microSD karty a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. V hornej časti ľavej steny sa nachádza otvor na pútko. Spodná strana obsahuje jeden z páru stereoreproduktorov, ukrýva krytý 3,5 mm jack a druhý z dvojice reproduktorov, ku ktorým sa vrátim neskôr.

Kapacitný

telefónu je pýchou celého Samsungu i8910. Jeho kvalita je výborná. Dovolím si povedať, že displej kvalitou predčil aj iPhone. Jeho jedinou chybou je slabšia viditeľnosť na priamom slnku. Rozlíšenie 360 x 640 bodov na 3,7-palcovej uhlopriečke je výborné, písmo a detaily sú na obrazovke ostré a jemné. Odozvy pri dotyku kapacitného displeja i8910 HD sú rýchle, ovládanie je preto pohodlné. Domáca obrazovka sa skladá z dvoch častí - základnej a tzv. fotokontaktov, ku ktorým sa dostanete ťahom doprava. To najlepšie uvidíte v pripravovanom Mobilnom týždenníku. Štýl základnej obrazovky môžete meniť. Buď použijete pohotovostný režim s widgetmi, ktorý si môžete rozdeliť na tri ďalšie obrazovky alebo použijete režim so štyrmi skratkami, ktoré si môžete navoliť v menu. Widgetov je v ponuke viac než dosť, ak vás časom omrzia, môžete si stiahnuť ďalšie. Menu telefónu spustíte skratkou na displeji, hárdvérovým tlačidlom či ťahom doprava, kedy sa obrazovka efektne otočí, podobne ako v telefónoch LG a ich S-Class UI. Menu telefónu je na Symbian mierne netradičné, hlavné ikony sú graficky zmenené. Napriek tomu mi toto farebné "disco menu" vyhovuje viacej než to štandardné nudné v Nokiách 5800 či 5530 XpressMusic. Vzhľad menu môžete meniť, rovnako ako aj usporiadanie ikon. V nastaveniach displeja môžete voliť veľkosť písma, jas (ak deaktivujete automatickú reguláciu) a časový limit podsvietenia. V telefóne sú pripravené aj dve grafické témy.

Fotoaparát je jedným z hlavných ťahúňov nového Samsungu. jeho prostredie aj prácu s ním tiež najlepšie uvidíte v pripravovanom Mobilnom týždenníku. Osem megapixelov doplnených autofókusom je v dnešnej dobe slušný nadpriemer. Na začiatku však fotoaparát (alebo skôr výrobcu) pokarhám za absenciu xenónového blesku aj aktívneho krytu objektívu. V tomto má navrch oproti Samsungu i8910 HD dvanásťmegapixelový model Satio od Sony Ericssonu. No, koniec koncov, aj bez týchto vymožeností musím fotoaparát Samsungu jednoducho pochváliť. Fotografie sú kvalitné nielen na displeji, ale aj na obrazovke počítača či televízora. Fotoaparát si bezproblémov poradí s ďalekými aj blízkymi objektami. Možnosti prispôsobenia fotografovania sú skutočne nadštandardne široké. Vybrať si môžete z režimov snímania (jednoduché, nepretržité, panoráma, úsmev, mozaika, rám) či scénických režimov (západ slnka, interiér, šport, krajina, text, protisvetlo...). Okrem fotografií štandardných pomerov strán môžete fotografovať aj vo wide režime, kedy telefón ponúkne na výber z troch veľkostí: W6M (3264 x 1836 b.), W2M (2048 x 1152 b.) a W0.2M (640 x 360 b.). Fotografovať teda môžete nielen v tradičnom ale aj v širokouhlom režime. Pozor pri fotografovaní bledých objektov v noci, silný LED blesk totiž blízke objekty presvetľuje, a tak sa môže stať že namiesto objektu sa na displeji objaví len biela škvrna. V nastaveniach si môžete zapnúť aj časovač, farebné efekty, prispôsobiť vyváženie bielej, ISO či meranie expozície. Ako správnemu modernému fotomobilu, ani i8910 nesmie chýbať pomôcka vo forme detekcie žmurkania či stabilizátoru. Veľkým sklamaním nových dotykových Symbianov je zachovanie veľkosti fotografií pridávaných do e-mailov. Kto z nás má záujem odosielať e-mailom z mobilu 8-megapixelové snímky veľké cez 3 MB?

Samsung i8910 sa pýši taktiež dvomi čarovnými písmenami HD, ktoré znamenajú podporu nahrávania videa v HD kvalite. Novinka dokáže nahrávať video v rozlíšení 1280 x 720 bodov s 25 fps. Video je nielen na displeji, ale aj na monitore počítača skutočne prekvapivo pekné. Jednoducho povedané, tak kvalitné video ešte žiaden mobil nedokázal nahrať. Na druhej strane si obrovskú kritiku zaslúži úbohá zvuková stopa (približne štvrtinovej kvality oproti bežnému smartfónu od Nokie). V Samsungu i8910 je pripravených aj zopár ukážkových videí, ktoré demonštrujú prácu s telefónom a fotoaparátom. Slúžia taktiež na ukážku kvality prehrávaného videa, nakoľko telefón má podporu DivX a vnútornú pamäť 8 GB. Tá poslúži ako slušná filmotéka pre milovníkov mobilného sledovania seriálov či filmov.

Prezeranie fotografií a videí v galérii je presne také na aké ste zvyknutí v dotykových symbianových smartfónoch. Zmena oproti iným modelom nie je žiadna. Videá a fotografie používajú spoločný priečinok a zobrazujú sa v miniatúrach. Prezeranie fotografií je plynulé, pri väčších záberoch trvá načítanie snímky väčšinou zlomok sekundy.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 24 MB, MPEG4; obraz: 1 280 x 720 b., 22 fps, 9374 kbps; zvuk: AMR, 32 kbps; celkovo: 70 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je ďalšia vec, ktorou si ma Samsung i8910 získal.

ponúka prehľadný zoznam všetkých skladieb roztriedený podľa interpretov, albumov, žánrov či skladateľov. Po výbere a pustení skladby sa objavia informácie o skladbe, obrázok albumu a základné ovládacie prvky. Oceňujem umiestnenie tlačidiel na zmenu ekvalizéra a shuffle na prehrávača. Sú to funkcie, ktoré často využívam, a pri iných mobiloch musím kvôli nim nezmyselne neustále chodiť do menu. O kvalitu zvuku sa stará aj podpora 5.1 surround zvuku, ktorý logicky funguje až po pripojení slúchadiel či reproduktorov. V možnostiach nájdete aj niekoľko zvukových efektov, čím môžete vylepšiť kvalitu prehrávania. Pochváliť sa môžete aj efektnou grafickou vizualizáciou, ktorá slúži ako ekvalizér. Po pretočení telefónu do horizontálnej polohy vám hudobný prehrávač zobrazí všetky albumy, medzi ktorými môžete listovať a vyberať si skladby rovnako ako na iPhone. Ako vidíte, možnosti hudobného prehrávača sú naozaj nadštandardne široké. To však nie je koniec. O výborný hudobný zážitok sa stará aj séria kvalitných a hlasných stereoreproduktorov, ktoré hravo prehlučnili reproduktory v mojom notebooku. Ak vám ich hlasitosť a kvalita nebude stačiť, jednoducho do hornej steny pripojíte vďaka 3,5 mm audio jacku akékoľvek slúchadlá či reproduktory. Oceňujem aj funkčné tlačidlá regulácie hlasitosti pri zamknutom displeji. S touto funkciou majú problémy najmä hudobné kusy od Nokie.

V telefóne sa nachádza aj

, bohužiaľ však bez podpory internetového. To si budete musieť zobstarať formou externej aplikácie. Integrované FM rádio dokonale zvláda nielen funkciu RDS ale aj RT (Radio Text = zobrazovanie prehrávaných skladieb). Vyhľadávanie staníc je jednoduché, stačí prstom posúvať posuvník. Do rýchlej voľby si môžete uložiť šesť staníc, zvyšné sú prístupné cez skratku. Chválim citlivosť rádia, ktoré naladí všetky stanice aj pri zmotaných slúchadlách.

Nakoľko Samsung i8910 HD neobsahuje zabudovaný navigačný softvér, nemohol som vlastnosti GPS modulu riadne otestovať. Podarilo sa mi nainštalovať iba jednoduchšiu java aplikáciu Google Maps, ktorá však nefungovala správne. Telefón nedokáže v Java aplikácii simulovať alfanumerickú klávesnicu, a tak mi pri navigovaní nefungovalo približovanie. Tým sa stáva Google Maps pre mňa nevyužiteľným. S ostatnými aplikáciami ako Opera mini nemal telefón najmenší problém.

Pamäť telefónu sa delí na viacero sektorov. Prvá časť s kapacitou 50 MB slúži na ukladanie kontaktov, správ, poznámok či pripomienok. Druhá, multimediálna časť, ponúka dokopy 7,7 GB priestoru na ukladanie aplikácií, hudby, fotografií, videa či rôznych iných súborov. Celkovú pamäť 8 GB môžete ešte rozšíriť pamäťovou kartou microSDHC s maximálnou kapacitou 32 GB. Dokopy teda 40 GB priestoru pre váš osobný kontent.

Samsung i8910 sa napriek svojim väčším rozmerom a hmotností drží pohodlne, preto je telefonovanie bezproblémové. Počas hovoru je displej odomknutý, no nemusíte sa báť nechceného ukončenia hovoru, pretože po priložení telefónu k uchu sa vypne podsvietenie a displej nereaguje na dotyk. Po odtiahnutí senzor zareaguje a rozsvieti displej, čím znova umožní ovládať ho dotykom. Táto vymoženosť chýba mnohým dotykovým telefónom, a preto za ňu Samsung i8910 chválim.

je rozdelený na samostatné kontakty a skupiny. S kontaktami môžete pracovať. Hromadné posielanie, kopírovanie, mazanie či synchronizácia so vzdialeným serverom je možná. Pamäť pre kontakty je obmedzená voľnou pamäťou telefónu. V Samsungu i8910 nájdete aj časované profily. Najjednoduchší prístup k nim je cez zabudovaný widget na domácej obrazovke. Ponúknutých je štandardne šesť profilov s možnosťou tvorby ďalších vlastných. Výhodou novej verzie Symbianu sú aj časované profily.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor a schránka správ je na smartfónoch s operačným systémom Symbian už tradične spoločný. Stále platí, že pokiaľ chcete textovú správu zmeniť na multimediálnu stačí pridať akýkoľvek súbor alebo v úvode správy vložiť text do položky predmet.

je pohodlnejšie a rýchlejšie než v Nokii 5800 či 5530 Xpress Music. Stará sa o to rýchlejší procesor Samsungu a výhody kapacitného displeja. Zaujímavosťou je, že pokiaľ telefón otočíte, editor bude naďalej ponúkať . Samozrejme naležato. Pokiaľ budete chcieť využívať softvérovú , budete si ju musieť manuálne prehodiť. Telefón si samozrejme pamätá poslednú konfiguráciu, a tak vám bude automaticky ponúkaná qwerty klávesnica pokým ju znovu nezmeníte. Softvérová qwerty sa vďaka veľkému displeju ovláda výborne a s písaním som nemal najmenšie problémy. Dajte si však pozor na príliš rýchle písanie, telefón vám napísané znaky nezaregistruje v domnienke, že išlo o preklep. Okrem virtuálnych klávesníc môžete využiť aj mód , teda takzvaného ručného kreslenia znakov. Po chvíľkovom tréningu som nemal problém bezchybne napísať kratšiu správu práve týmto spôsobom.

Zabudovaný

je svojimi možnosťami zhodný s ostatnými klientmi v telefónoch s operačným systémom Symbian. Nastavenia sú jednoduché a zvládnuť by ich mal každý. Po rýchlom nastavení schránky telefón ponúkne spojenie so serverom a následné stiahnutie správ. Klient dokáže sťahovať správy pravidelne každých 5 minút až 6 hodín. Chýba prepojenie schránky s domácou obrazovkou, vyriešiť by to však mohol widget. V Samsungu i8910 HD, žiaľ, nemôžete použiť výborný Nokia Messaging.

Samsung i8910 vyniká aj skvelou konektivitou, ktorá zahŕňa rýchle prenosy cez UMTS, HSPA či Wi-Fi. O lokálne prenosy sa postará Bluetooth a microUSB konektor, ktorý telefón v režime mass storage aj nabíja.

v symbianových telefónoch stratil svoje čaro už dávno. Jeho funkčná výbava je priemerná. Obrovskou nevýhodou je nemožnosť pracovať s viacerými oknami prehliadača naraz. Takisto neukladá dlhodobú históriu prezretých stránok a nedokáže kopírovať text na wape.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Mobilná kancelária v menu ponúka štandardný balíček organizačných funkcií. Výborný

zobrazuje základne v mesačnom náhľade s možnosťou prepnutia na týždenný, denný a celkový prehľad udalostí. V spodnej časti tradične nájdete lištu s aktuálnymi udalosťami. Záznamy v kalendári môžete aj hromadne mazať. V nastaveniach si môžete vybrať vlastný tón upomienky a takisto aj odklad upozornenia. Budíku môžete nastaviť vlastný tón, čas a odklad budenia. Budení môže byť aj viacero. Menu kancelárie ponúka aj kalkulačku so základnými funkciami vrátane odmocnín, poznámky, prevody, slovník, správcu súborov, Zip manažér, Quickoffice, mobilnú verziu programu Adobe PDF a aplikáciu Smart reader. Tá dokáže prečítať čoraz populárnejší štvorcový grafický kód a zobraziť informácie z neho. Za zmienku stojí aj kompas, ktorý po jednoduchom vykalibrovaní (treba urobiť zopár ležatých osmičiek) ukazuje svetové strany pomerne presne.

V telefóne sa nachádza aj jedna pripravená hra. Ide o arkádu Asphalt Urban GT 4, ktorá vydrží chvíľu baviť. Z herného hľadiska je zaujímavým aj grafický akcelerátor, ktorý, na základe testu aplikácie GLBenchmark, dosiahol výborné hodnotenie. Pokiaľ by sa našli vývojári, ktorí by priniesli zaujímavé hry na túto platformu, Samsung i8910 by mohol grafikou hravo konkurovať iPhonu.

Výdrž tisícpäťstomiliampérovej batérie udrží Samsung i8910 pri bežnom používaní zhruba dva až tri dni. Pri pravidelnej kontrole mailovej schránky, občasnom fotografovaní, písaní správ a púšťaní hudby cez vstavané reproduktory a slúchadlá (asi 2 hodiny denne) mi telefón vydržal takmer dva dni.

Výhody:

- kvalita displeja,

- možnosti hudobného prehrávača,

- citlivosť FM rádia,

- podpora DivX,

- nahrávanie HD videa.

Nevýhody:

- chýba xenónový blesk a kryt objektívu

- zvuková stopa videa,

- slabšia viditeľnosť displeja na slnku,

- prehliadač nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz,

- absencia navigačného softvéru,

Orientačná cena: 499 € (15 032,90 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nástupca úspešného modelu i900 Omnia, tentoraz s číselným označením i8910, prináša so sebou veľa zmien. Medzi hlavné patrí zmena operačného systému z Windows Mobile (Samsung Omnia) na Symbian S60 (i8910 HD sa pôvodne nazýval Omnia HD). Novinka sa pýši aj označením HD, keďže dokáže natáčať video v rozlíšení až 1 280 x 720 bodov. Oproti svojmu predchodcovi ponúka kvalitnejší fotoaparát a podporu HSUPA, a to až do výšky 5,76 Mbps. No konkurenciou nového Samsungu i8910 nie je staršia Omnia, ale smartfón HTC Hero s operačným systémom Android či novinka LG GD900 Crystal, ktorá ponúka podobnú funkčnú výbavu no bez výhod operačného systému.

Druhý názor:

Richard Hombauer: Samsung i8910 HD je pre mňa milým prekvapením. Sprvu ma odrádzali jeho rozmery, ale neskôr som pochopil, že si i8910 ten veľký kapacitný displej zaslúžila. Operačný systém má množstvo drobných nedostatkov ako napríklad dvojité potvrdzovanie položiek (prvou ju len označíte, druhou vyberiete), chýbajúce automatické zmenšovanie snímok odosielaných e-mailom či otravné pripomínanie udalostí v kalendári, ktoré keď po hodine hulákania na druhom konci domu zmeškáte, nikdy sa o nich už nedozviete. Ale to sú moje vážne výhrady skôr k OS od Nokie. Za zásadnú chybu považujem aj slabú zvukovú stopu v tak vychvaľovanom HD videu. Ja si radšej pozriem VGA video s 96 kbps AAC zvukom. Ale z celkového pohľadu patrí i8910 HD právom ku špičke. Otázna je skôr jeho cena. Za 500 eur by som nad ním uvažoval, ak by k nemu bola už aj navigácia a nejaký držiak do auta, ako tomu bolo v prípade niektorých balení Samsungu Omnia. Momentálne je podľa môjho názoru Omnia drahá, a veľmi ľahko ju prekoná Nokia N97 s len mierne vyššou cenou. Ani Nokia 5800 XpressMusic na tom nie je funkčne až tak zle, a pritom sa predáva podstatne lacnejšie. Ak ale chcete vydarený smartfón určený na telefonovanie, e-mailovú komunikáciu, surfovanie, používanie ako HSDPA/HSUPA modemu, počúvanie hudby a sledovanie DivX filmov so stereo zvukom, potom asi veľmi nemáte na výber. Z "nesmartfónov" by vás mohol zaujímať Samsung S8000 Jet.

Produktová stránka: Samsung i8910 HD

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung i8910 (Omnia HD)

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.09.2009 - 11:16

Rado: Nechápem pre?o tam nedali xenon a aktívny kryt objektívu, a taktiež 3.5mm jack. Takto zhovadili telefón ktorý mohol by? naozaj top.

anonymous16.02.2009 - 13:17 Trvalý odkaz

Miguel: Vidím,ze znova pokra?uje boj o Mpx. Som zvedavý, kedy sa radsej za?nú používa? kvalitnejšie optiky. Inak,dost ma prekvapila zmena OS.

anonymous16.02.2009 - 14:44 Trvalý odkaz

Tiger1403: Skoda toho xenonu, ale viac ma zaujima ram a cpu. A ak to nepoondia s cenou, tak by som aj teoreticky pouvazoval o kupe. :)

anonymous16.02.2009 - 15:16 Trvalý odkaz

fero25: To je super ze to ma hdtv vystup, ale ked nepribalia kabel do krabice tak si to mozu strcit. Omnia ma tiez tv vystup aj dokonca spustacu ikonku v systeme, ale nejak zabudli pribalit tv kabel do balenia.To by az tak nevadilo ze ho tam nedali, ale ked by sa dal aspon niekde kupit.

Celá diskusia 180 príspevkov