Sony Ericsson W995

PRVÝ KONTAKT s high-endom Hudobný 3G slajder s 8 Mpix fotoaparátom, GPS, HSPA, Wi-Fi a 3,5 mm konektorom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 97 x 49 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 126 mm,

hmotnosť: 113 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 39 x 52 mm, uhlopriečka 66 mm (2,6"), odolný voči poškriabaniu,

fotoaparát: 8,1 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (320 x 240 b., 30 FPS),

pamäť: 118 MB + 8 GB M2 karta, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (aj adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač NetFront 3.4, videohovor,

ostatné 2: GPS (Wayfinder 8), blogovanie, akcelerometer,

batéria: Li-Pol, BST-38, 930 mAh

výdrž: do 9 h hovoru / 350 h pohotovosti / do 3,5 h videohovor / do 20 h prehrávanie hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, 8 GB Memory Stick Micro, USB kábel, stereo slúchadlá, CD, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pár dní po uvedení na náš trh sa mi dostala do rúk ďalšia hudobná novinka. Zopár dní ho mal možnosť používať aj náš skúsený čitateľ Miloš Kováč, takže v článku sa objavia aj jeho komentáre. Takto budete mať k dispozícii dva nezávislé pohľady na jeden zaujímavý mobil.

novinky je pre značku typický. Testovaný kus bol v striebornej farbe, mne osobne by sa však viac páčil v čiernom prevedení. Rozmery sú viac než prijateľné, to považujem za najväčšiu výhodu oproti modelu C905. Použitým materiálom je plast v kombinácii s kovovými časťami. Vďaka tomu Sony Ericsson W995 pôsobí solídnym dojmom. Konštrukcia je rovnako kvalitná. Výsuvný mechanizmus si zaslúži uznanie, aj keď dorazy sú pomerne tvrdé. Posun hornej časti však ide veľmi ľahko a pomáha mu aj pružina. Zadná stena obsahuje okrem šošovky fotoaparátu aj diódu, znak Walkman a výklopný stojan. Ten zároveň maskuje aj posuvný zámok kovového krytu batérie. Na sa usídlil Fast port konektor a pomerne zapustené tlačidlo Walkman, je podstatne zaujímavejší. Šesť tlačidiel slúži ako spúšť fotoaparátu, ovládanie hlasitosti a prehrávača. V sa koná malý zázrak, keďže sme sa konečne dočkali Walkmanu s 3,5 mm konektorom. V jeho okolí ako aj na spodnej strane ešte objavíte oranžovú mriežku, ktorá ukrýva dvojicu reproduktorov.

Miloš: Konštrukcia je pevná, akurát pri poklepaní na vrchnú vysúvaciu časť je cítiť jemnú vôľu, cca pol mm. Horný kryt je kovový, kryt batérie tiež, zvyšok je plast. Tlačidlá hlasitosti sú príliš malé a zle umiestnené. Mohli sa nachádzať v hornej časti. Umiestnenie reproduktorov je síce efektné (horná a dolná strana prístroja), nie však efektívne. Zvuk z nich je iba nadpriemerný. WALKMAN, a nemá uchytenie pútka na tele prístroja. Dá sa síce uchytiť na

, ale telefón je vtedy umiestnený opačne a ovládanie je nepoužiteľné.

pod displejom síce nepatria medzi najväčšie, ale pracuje sa s nimi veľmi dobre. Sú vystúpené nad povrch, takže orientácia hmatom je výborná. Odpor aj zdvih je zvolený rovnako veľmi dobre, takže pri bežných úkonoch a ovládaní nebudete pociťovať žiadnu únavu. Vysunutím hornej časti sa dostanete k alfanumerickej časti. Jednotlivé tlačidlá sú samostatné, veľmi jemne vystupujú nad povrch, no majú takmer ideálny zdvih a odpor. Ani písanie dlhších textov prsty neunavuje.

Miloš: Klávesnica je ukážková – perfektný zdvih aj odpor (podľa mňa v tomto smere najlepší Sony Ericsson).

si zaslúži slová chvály. Pred vami ukáže plných 66 mm uhlopriečky, zobrazenie 262 tisíc farieb a jas regulovaný senzorom. Rozlíšenie QVGA síce nie je najvyššie, no je práve na hranici. Čitateľnosť je skutočne perfektná, neprekáža mu ani silné slnečné svetlo, jas sa vďaka senzoru automaticky reguluje. Vďaka veľkej uhlopriečke je väčšie aj písmo, takže za akýchkoľvek situácií nebudete mať problém prečítať čokoľvek. Sklíčko je navyše tvrdené a odolné voči poškodeniu. Prostredie telefónu však neprešlo žiadnymi zmenami, takže obrazovke stále chýba aktívny pohotovostný režim. Súčasťou výbavy sú aj štyri témy, z toho tri obsahujú flash animácie aj v menu. Prekvapený som bol však z rýchlosti odozvy. Aj napriek nastaveniu témy so spomínanými animáciami sú prechody a pohyb v menu rýchle a plynulé.

Miloš: Telefón je rýchly, vyhľadávanie mien pomocou T9 tiež. Kontextové tlačidlá neumožňujú zvoliť ľubovoľnú funkciu (priradené sú médiá a hľadať web), no sú vhodne zvolené. K štyrom smerom hlavného ovládača ide nastaviť už takmer všetko, aj konkrétna Java aplikácia. Obsahuje manuál v nastaveniach (používateľská príručka).

v zadnej časti prešiel veľkou zmenou. Okrem rozlíšenia 8,1 Mpix tu nájdete aj autofókus a diódu na osvetlenie. Takže sme sa konečne po dlhej dobe dočkali Walkmanu s automatickým zaostrovaním. Chýba však už tradične kryt objektívu, takže si musíte dávať pozor na poškodenie a čistotu šošovky. Ovládanie je v štýle ostatných Sony Ericssonov, rovnako je na tom aj dávka funkcií. Nechýba nastavenie režimu, panoráma, zachytenie úsmevu, či dokonca Best Pic. Samozrejmosťou je možnosť uložiť polohu GPS do EXIF informácií snímky. K dokonalosti snáď chýba už len manuálne nastavenie ISO. Výsledné fotografie síce nepatria k absolútnej špičke, no rozhodne ani k priemeru. Posúdenie však nechám na vás. Prezeranie spríjemňuje výborná multimediálna galéria, kde sa fotografie rozdeľujú podľa mesiacov, nechýba vytváranie vlastných albumov a možnosť prezentácie. Práve tu využijete aj zabudovaný akcelerátor, ktorý automaticky otočí obrazovku podľa polohy mobilu o 90 stupňov. Z rovnakého miesta môžete fotografie aj upravovať a ďalej posielať podľa potreby. Na úpravu poslúži PhotoFix, ktorý upravuje automaticky najmä kontrast a jas, prípadne PhotoDJ, kde je možnosť úprav podstatne širšia.

Miloš: Nefotí o nič lepšie ako W810i, ale to nie je zlé. Dá sa nastaviť pomalý alebo rýchly sled záberov pri Best Pic. Svetlo zaostrovania (nie blesk) sa dá vypnúť alebo nastaviť auto režim. Zvuk uzávierky sa dá vypnúť priamo v nastaveniach, takisto stabilizátor obrazu.

Záznam videa nezaznamenal žiadne zmeny. Rozlíšenie zostalo na hodnote 320 x 240 bodov, no stále poteší kvalitný AAC zvuk a 30 FPS. Nastavenia sú o niečo chudobnejšie, snímanú scénu môžete podľa potreby osvetliť diódou, použiť stabilizátor či zvoliť vyváženie bielej. Pri prezeraní opäť vstupuje do hry galéria, kde sa jednotlivé videá zoraďujú podľa názvu. Aj v tomto prípade oceníte prítomnosť akcelerátora, ktorý otočí automaticky obrazovku. V galérii nájdete aj aplikáciu YouTube, ktorá samozrejme slúži na sledovanie online videí. Na úpravu a vytváranie vlastných spotov určite príde vhod funkcia VideoDJ.

Miloš: Video opäť zaostáva, QVGA je na dnešnú dobu málo.

je u Walkmanov veľmi dobre prepracovaný a model W995 nie je výnimkou. Tradične vie zoradiť skladby podľa interpretov, albumov, názvu, žánru alebo roku vydania. Nechýba ani funkcia SensMe, vďaka ktorej si môžete prehrať skladby presne podľa vašej nálady. Nechýba vytváranie vlastných playlistov, nastavenie opakovania a náhodného výberu. V prípade Sony Ericssonu W995 sa opäť môžete tešiť na podporu Clear Sound a Clear Bass. Kvalita zvuku je skutočne veľmi dobrá a okrem pripravených predvolieb ekvalizéra si môžete nastaviť aj svoj. Ovládanie je možné viacerými spôsobmi, okrem štvorsmerového stredového tlačidla sú tu aj na pravom boku. Veľmi príjemným prekvapením pre mňa bolo, že fungujú aj pri zablokovanej klávesnici. Rovnako je to aj s reguláciou hlasitosti. Chýbať nesmie ani Shake Control, teda ovládanie pohybom. Stačí stlačiť a podržať na ľavom boku tlačidlo Walkman a mávnutím prechádzať po skladbách vpred a vzad. Rovnako naklonením mobilu k sebe a od seba môžete regulovať hlasitosť. Shake Control taktiež funguje aj pri zablokovanej klávesnici. Univerzálnosť použitia dokumentuje Sony Ericsson W995 použitím 3,5 mm konektora, aj keď v balení objavíte slúchadlá s redukciou, ktoré sa pripájajú k Fast portu. Dvojica reproduktorov na hornej a spodnej strane hrá pomerne hlasno, zaujímavým javom je, že spodný reproduktor hrá o poznanie hlasnejšie.

Miloš: Novinkou je prehrávanie hudobných nekomprimovaných wav súborov, čo v kombinácii s 16 GB (32 GB) kartou a kvalitnými slúchadlami robí z W995 vynikajúci prehrávač aj pre náročných. Zvukový výstup je na vysokej úrovni, o čom presvedčili už vyššie Walkmany predtým. Pri použití 3,5 mm konektora som však očakával ešte kvalitnejší zvukový prejav. Zázrak sa teda nekonal. Fast port s redukciou poskytuje rovnakú kvalitu, rozdiel som nepostrehol. Navyše oba hrajú súčasne a neovplyvňujú sa. Tlačidlá na boku ovládajú v zamknutom režime, aj keď je prehrávač na pozadí. Bluetooth A2DP streaming je nižšej kvality než u Nokie E51, navyše ovládanie hlasitosti z telefónu nefunguje.

Prítomnosť

vždy poteší. V prípade W995 nechýba automatické ukladanie staníc, podpora RDS a automatický režim zmeny frekvencie určitej stanice. Ak však čakáte aj Radio Text, tak vás musím sklamať. Poteším vás však prítomnosťou funkcie TrackID, ktorá funguje skutočne výborne.

Sony Ericsson W995 obsahuje

modul s podporou asistovaného štartu. Využijete ho najmä pri zabudovaných Google Mapách, aplikácii Stopár, ktorá môže slúžiť ako osobný tréner a samozrejme aj navigácii Wayfinder. V tomto prípade sa jedná o verziu 8 a na stránke výrobcu sa nachádza aj Map Loader, ktorým si do mobilu môžete zadarmo nahrať požadované mapy. Takže už nemusíte byť odkázaní len na neustále sťahovanie máp z internetu. Spoplatnená je potom licencia za samotnú smerovú a hlasovú navigáciu.

Výborným doplnkom je možnosť použitia diódy ako svietidla. S mobilom je úzko prepojená aj aplikácia Media Go. Ide o akéhosi správcu multimediálneho obsahu. Zvolíte si priečinky na sledovanie hudby, fotografií a videa a následne máte po pripojení možnosť všetky súbory synchronizovať. Pri hudbe sa napríklad vykoná kompletná analýza pre Sens Me, videá a filmy sú pri prenose automaticky konvertované na kompatibilný formát. Testoval som prenos DivX filmu s dĺžkou 2 h 42 min., rozlíšením 608 x 256 bodov a veľkosťou 944 MB. Skonvertované video malo formát MP4, veľkosť dokonca narástla na 977 MB a rozlíšenie sa zmenšilo na 320 x 128 bodov. Pri pozeraní na mobile som bol doslova unesený kvalitou, obraz nemal žiadne štvorčeky ani pri rýchlych scénach, zvuk bez straty kvality a celkové prehrávanie úplne plynulé.

Vnútorná pamäť 118 MB je v štandarde doplnená 8 GB M2 kartou. Slot sa síce nachádza pod krytom batérie, no tú nie je potrebné kvôli výmene vyberať.

V oblasti hlasovej komunikácie sa zmeny neudiali. Základom je pomerne známy prepracovaný

s pamäťou na 1000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie postupným písaním samozrejme nechýba, no tradične vyhľadáva len podľa spôsobu zoradenia. Opačný prípad nastane v prípade na domácej obrazovke. Okrem okamžitého prehľadávania uložených záznamov sa v štýle slovníka T9 zobrazujú aj zhody v menách. Perfektne funguje aj vzdialená synchronizácia kontaktov, takže v priebehu pár sekúnd som mal všetky čísla v mobile. V prípade profilov zostalo všetko po starom, takže opäť zostanete bez časovania a s možnosťou výberu jediného typu zvonenia pre všetky profily.

Miloš: Hlasitý hovor pri prijímaní a vytáčaní hovoru ide aktivovať okamžite bez akéhokoľvek oneskorenia. Ak je spárovaný s Bluetooth zariadením, je možnosť výberu medzi reproduktorom, Bluetooth slúchadlom alebo autorádiom.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textová komunikácia je zastúpená spoločnou schránkou a editorom pre

správy. Pri písaní môže asistovať slovník T9 bez skracovania, rozhodne poteší zobrazenie vo forme konverzácie. Pamäť nie je nijak limitovaná, takže výsledný počet závisí na vás.

E-mailový klient sa takisto nezmenil, takže opäť mi chýbala práca s viacerými kontami súčasne a podpora čítania dokumentov. Napriek tomu si perfektne poradí s POP3 a IMAP protokolmi, priamou podporou Push mailu a nepozná limit na počet stiahnutých správ. Jediné obmedzenie je veľkosť prijatej prílohy, ktorá môže mať maximálne 10 MB. Aj po prekročení tejto hranice sa však stále dostanete aspoň k textu správy.

Miloš: Medzi dumbmi si stále drží vysokú pozíciu. Umožnuje odosielať prílohy: akýkoľvek súbor, vizitku, web prepojenie, okamžité nahratie zvuku, videa, fotky. Prílohy do max. veľkosti 10 MB cez operátora aj Wi-Fi. Dá sa navoliť počet uložených mailov (maximálne do 1 000) a miesto uloženia – telefón / pam. karta. Podporuje zdieľanie viacerých kont. Každé môže mať samostatný zvuk upozornenia, čas kontroly (od 5 min.), odlišné dátové pripojenie aj pre prijímanie a odosielanie správ. Ak chcete použiť Wi-Fi, musí byť povolené lokálne pripojenie.

V oblasti prenosu dát sa tentoraz v Sony Ericssone nerobili žiadne kompromisy. Podpora dát začína u GPRS a siaha až po HSDPA s rýchlosťou 7,2 Mbps a HSUPA do rýchlosti 2 Mbps. Navyše tu máme aj prítomnosť Wi-Fi, takže máte k dispozícii rýchle dáta na viac spôsobov. Samozrejmosťou je podpora Bluetooth, lokálne je možné použiť aj USB kábel. Plná podpora dát sa nezaobíde bez kvalitného prehliadača. V prípade modelu W995 tu máme už známy

vo verzii 3.4 s podporou Flash animácií, zobrazením virtuálnej šípky a využitím akcelerátora na otočenie obrazovky. Nechýbajú ani klávesové skratky na zobrazenie náhľadu stránky a ovládanie priblíženia.

Miloš: Prehliadač je komfortný na ovládanie (pomocou klávesových skratiek), je veľmi svižný s rôznymi možnosťami zobrazenia. Na stránke sa dá hľadať vami zvolené slovo, alebo označiť a kopírovať text (adresu/link). Príde mi lepší než v Symbianoch S60, má jednoduchší posun späť, dlhodobé ukladanie histórie. Škoda, že nepracuje z viac oknami a nevie bežať na pozadí (iba čiastkovo vyvolaním Walkmana, resp. menu činností). Už nemrzne pri prijatí hovoru ako u starších modelov, takisto je odstránená chyba pri písaní do diskusie (po použití enteru sa zvyšný text nezobrazil).

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

S ranným vstávaním mi počas spoločných dní pomáhal jeden z piatich budíkov. Ich nastavenia sú dostatočne bohaté, môžete si zvoliť čas odloženia a hlasitosť a ako signál vám poslúži aj FM rádio. Vtedy treba mať samozrejme pripojené aj slúchadlá.

je rovnako totožný s ostatnými modelmi. Ponúka štyri druhy udalostí s nastavením opakovania, pripomienok a kompletným popisom. Na výber máte aj mesačné, týždenné a denné zobrazenie a chýbať nesmie ani vyhľadávanie.

Výbavu dopĺňajú aj samostatné úlohy, poznámky, ktoré môžete umiestniť na pohotovostnú obrazovku, kalkulačka kombinovaná s prevodníkom jednotiek, záznamník, stopky, odpočítavanie a úschovňa hesiel.

Podpora Java aplikácií je v podaní Sony Ericssonu na veľmi vysokej úrovni. Zvláda samozrejme minimalizáciu a multitasking, prístup k spusteným aplikáciám je vďaka tlačidlu Menu činností veľmi rýchle. V základe objavíte niekoľko hier a aplikácií. Niektoré z nich môžete použiť namiesto pozadia. Konkrétne Walk Mate na rátanie prejdených krokov, Sound Senzor na indikáciu okolitého zvuku alebo postavičku Elvisa, ktorá reaguje na pohyb mobilu. Za zmienku stojí aj aplikácia Voice Transformer, ktorou si nahráte ľubovoľný zvuk a následne si ho môžete zmodifikovaný uložiť.

Batéria s označením BST-38 má priemernú kapacitu 930 mAh. Výdrž záleží výrazne podľa záťaže mobilu. Pri zapnutej 3G sieti, neustálom pripojení e-mailovej schránky, občasnom surfovaní, počúvaní hudby a fotografovaní si nabíjačku vypýta už po jednom dni. Pri bežnej záťaži zahŕňajúcej najmä hovory a hudbu sa dostanete na úroveň viac ako dvoch dní. Stále teda musím hodnotiť výdrž ako veľmi dobrú.

Výhody:

- veľký a výborne čitateľný displej

- príjemné rozmery a kvalitná konštrukcia

- plná dátová konektivita s HSPA a Wi-Fi

- 3,5 mm audio konektor

Nevýhody:

- chýba kryt objektívu

- len QVGA video záznam

- absencia časovaných profilov

- žiadne zmeny v e-mailovom klientovi

Orientačná cena:387 € (11 658,76 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W995 je momentálne vlajkovou loďou značky na poli hudobných mobilov. Dokumentuje to komplexnou výbavou zahŕňajúcou HSPA, výborný Walkman prehrávač, 8,1 Mpix fotoaparát a veľký displej. Všetko je to zabalené v kvalitne spracovanom tele s príjemnými rozmermi. Určite nie je dokonalý, no má čo ponúknuť aj náročným užívateľom. Mne osobne sa s ním pracovalo výborne a príjemne prekvapený bol aj náš čitateľ a odborník na audio Miloš Kováč. Oproti modelu C905 ponúka podstatne menšie rozmery, ale vačší displej, chýba mu najmä xenónový blesk.

Produktová stránka: Sony Ericsson W995

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson W995

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Začať diskusiu