Motorola E1060

EXKLUZÍVNE! Prvý kontakt s 3G fónom Nástupca 3G modelu E1000 s mladším dizajnom a množstvom funkcií.

Základná charakteristika

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + 3G

rozmery: 107 x 53 x 21 mm,

hmotnosť: 125 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: VGA + 1,3 Mpix, záznam videí,

pamäť: 32 MB + TransFlash,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3, MPEG4, WMV, WMA prehrávač,

batéria: Li-Ion, 1000 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/170 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Mal som možnosť sa na niekoľko minút "pohrať" s týmto nedávno predstaveným modelom. Prinášame vám preto krátke skúsenosti a najmä zopár snímok v našej Galérii.

Veľmi ma prekvapil dizajn tohto modelu. Kombinácia bielej farby s oranžovou sa dizajnérom určite vydarila. Motorola zmenila oproti modelu E1000 hlavný ovládací prvok z netradične umiestneného joysticku na štvorsmerné tlačidlo pod displejom. Tento krok bol istotne správny, keďže ani ja som nebol s joysticku v modeli E1000 práve nadšený.

Hlavným lákadlom E1060-ky je veľký displej s QVGA rozlíšením.

Klávesnica sa opäť nachádza aj po stranách displeja, čo mi pripomína Siemens SX1. Tu je však usporiadanie ovládacích prvkov opačné, keďže práve alfanumerické tlačidlá nájdeme na bežnej pozícii pod displejom. Klávesnica je kvalitná.

Funkcie sa budú takmer zhodovať s modelom E1000. Zväčšila sa pamäť z 19 MB na 32, ale iné zásadné zmeny vo funkciách nenastali.

Pridávam moje dávnejšie SKÚSENOSTI S MOTOROLOU E1000

Dizajn

Motorola je na dnešné pomery veľký telefón, ale mne jeho rozmery ani hmotnosť veľmi neprekážali. Možno je to však týmto ročným obdobím, kedy nosíme všetci kabáty, vetrovky a nohavice. Každopádne, E1000-ka padne akurát do mužskej ruky.

Ovládaniu sa budeme venovať neskôr, tu len pripomeniem, že Motorola E1000 je jeden z mála prístrojov (a možno zatiaľ jediný), ktorému tvorcovia umiestnili joystick medzi tlačidlá 5 a 2, a 8 ďalších ovládacích prvkov nájdete pozdĺž displeja, podobne ako v prípade SX1 (ten má však na tomto mieste alfanumerické znaky). Nad displejom je zreteľný kryt reproduktora s logom výrobcu. Vedľa neho je sekundárna kamera pre uskutočňovanie videohovorov.

Bočné strany sú ochudobnené o všetky možné typy tlačidiel, čo ma trocha mrzí. V spodnej časti pravej bočnej steny nájdete len gumený kryt otvoru pre handsfree.

Zadnej stene dominuje objektív fotoaparátu s bleskom ? intenzívnou diódou. Výmena SIM karty je pomerne jednoduchá, zadný kryt akumulátora sedí pevne, ale po stlačení špeciálneho tlačidla sa tento veľmi ľahko uvolní.

Výmena SIM karty aj TransFlash pamäťovej karty je jednoduchá, no zamrzí, že oba typy kariet meníte až po vybratí batérie. A pritom by bolo tak jednoduché umiestniť vstup pre pamäťovú kartu do bočnej steny.

Spracovanie telefónu je veľmi dobré.

Na záver tejto kapitoly spomeniem dva pozdĺžne otvory pre reprodukciu hudby a melódií nachádzajúce sa v hornej časti oboch bočných strán. Je to perfektný spôsob, ako vyniknú prehrávané stereo skladby s priestorovým efektom.

Klávesnica

Klávesnica je najšpecifickejšou časťou prístroja. Joystick umiestnený medzi tlačidlami 2 a 5 sa ovláda dobre, jeho pozícia nenarúša prácu s telefónom a veľmi rýchlo som si na ňu zvykol. Joystick slúži aj na potvrdzovanie volieb. Pod displejom sa nachádza ďalšia trojica tlačidiel: 2 užívateľské, ktorým môžete priradiť v pohotovostnom stave ľubovoľnú funkciu a stredové tlačidlo patentované Motorolou (známe tlačidlo Menu). Pozdĺž displeja sa nachádzajú dve štvorice tlačidiel. Naľavo sú to dve šípky pre reguláciu hlasitosti reproduktora, tlačidlo pre videohovor a zelené tlačidlo. Napravo je vstup do WAP-u, spustenie kamery, návrat späť a červené tlačidlo. Ja by som síce zvolil inakšie rozloženie tlačidiel a dvojitý kláves pre reguláciu hlasitosti by som určite umiestnil na bok prístroja. Na tento spôsob rozloženia ovládacích prvkov som si však rýchlo zvykol.

Spracovanie tlačidiel je výborné, sú dostatočne veľké a text sa s nimi píše veľmi dobre. Aj ich podsvietenie si zaslúži pochvalu. Tlačidlám môžete priradiť rôzne telefónne čísla. Blokovanie klávesnice uskutočníte kombináciou: menu a *, rovnako ako na Nokiách.

Displej

Displej je Motoroly E1000 je jedinečný. Rozlíšenie 320 x 240 bodov (76 800) na ploche 34 x 46 mm (1 564 mm štvorcových) značí, že na každom štvorcovom milimetri vidíte až 49 bodov. Nedávno recenzovaná Nokia 7710 dosahuje rozlíšenie 64 bodov/milimeter štorcový, ale aj Motorola ma svojim displejom milo prekvapila.

Keďže je to Motorola, na úvodnej obrazovke môžete vidieť 4 funkcie priradené jednotlivým smerom joysticku. Horný stavový riadok je zobrazený takmer pri každej funkcii. Motorola ponúka odjakživa množstvo možností personalizácie svojich prístrojov. Môžete zmeniť nielen zobrazenie menu, ale aj zoradenie jednotlivých funkcií. V ponuke nového prístroja nájdete jedinú grafickú tému, ostatné je pravdepodobne možné stiahnuť z internetu. Obrázok umiestnený na ploche displeja môže byť vycentrovaný, zobrazený formou dlaždíc alebo roztiahnutý na celú jeho plochu. Nechýba ani šetrič displeja, ktorý môže byť animovaný a spustený v zadaný čas.

Použité písmo je zbytočne hrubé. Takto na displeji vidíme naraz najviac 8 riadkov textu (písanie aj čítanie správy, menu, WAP). Nastaviť môžete šetrenie batérie vypnutím displeja po určitej dobe. Podobne je možné zmeniť jas displeja a čas podsvietenia.

Veľmi sa mi páči, že na displeji ostane akýkoľvek údaj až do jeho zmeny, a to aj niekoľko hodín. Napríklad rozpísaný e-mail som si našiel na displeji aj na druhý deň. Podobnú skúsenosť mám aj s Nokiami.

Rýchlosť menu nie je najvyššia, ale nebral by som ju ani veľmi kriticky. Viditeľnosť údajov na slnku mohla byť tiež lepšia, ale pri určitom uhle pohľadu dokážete informácie na displeji rozoznať pri každom svetle.

Fotoaparát

Megapixlový fotoaparát nedosahuje kvalít konkurencie. Počas dobrých svetelných podmienok ho Nokia 7710 tromfla ľavou zadnou. Ja však fotky z telefónu často zmenšujem na štvrtinový rozmer, a tak z megapixlovej snímky spravím kvalitnejšiu VGA alebo obrázok s rozlíšením 800 x 600 bodov, pričom ho vylepším úpravou kontrastu, gama korekciou a zmenou nasýtenia. Tento postup je pre dosiahnutie peknej fotky v počítači z Motorola E1000 nutný.

K dispozícii máte až 8.násobné priblíženie, ktoré je však len výrezom z pôvodnej veľkosti. Pri snímaní kamerou nad displejom získate maximálne rozlíšenie 352 x 288 bodov a najviac 2x zoom. V prípade fotoaparátu nechýba ani časovaná samospúšť, blesk, zmena jasu. Motorola vo svojich prístrojoch umožňuje aj nastavenie svetelných podmienok, expozície, rozlíšenia (1,23 Mpix, 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b.), kvality (3 stupne) aj zvuku uzávierky. Reakcie fotoaparátu sú rýchle, najmä rozdiel medzi stlačením joysticku a odfotením je minimálny.

Fotoaparát umožňuje aj záznam 30-sekundových videí. Pri nahrávaní je možné použiť 2x zoom. Rozlíšenie snímky je pravdepodobne 176 x 144 bodov, ale každopádne je ich kvalita o trocha vyššia než z mojej Nokie 6230 či iných aktuálnych telefónov.

Obrázky

Pri prehliadaní obrázkov vidíte na displeji ich 3 miniatúry s názvom (kamera ho vytvorí z dátumu a poradia). Po zväčšení vybraného obrázku vidíte tento na asi 3/5 displeja, pričom ostatnú časť tvorí informácia o názve a veľkosti. Obrázok je bez problémov možné odoslať cez Bluetooth, MMS alebo e-mail. Prítomnosť funkcie zoom aj pri prezeraní obrázkov ma milo prekvapila. Teda, až do okamihu, než som chcel priblížiť megapixlový záber. E1000-ka totiž umožňuje len priblíženie na skutočnú veľkosť, čím dosiahnete malý výrez pôvodnej fotky, ktorým sa veľmi zle pohybuje. Túto funkciu teda odporúčam len pri VGA a menšom rozlíšení.

Obrázky je možné umiestňovať a ukladať do tzv. kategórií.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávanie MIDI a stereo MP3 melódií je lahôdkou. Mototrola E1000 totiž obsahuje 2 reproduktory a ponúka dokonca priestorovú reprodukciu zvuku. Nechýbajú ani zoznamy skladieb, do ktorých veľmi jednoducho vložíte vybrané MP3-ky priamo v telefóne. Zvuky a melódie je možné tiež zoskupovať v kategóriách.

Prehrávanie MP3 skladieb je možné na pozadí. Vtedy na hlavnom displeji pod horizontálnymi smermi joysticku vidíte namiesto funkcií možnosť pohybu medzi skladbami (vpred a vzad). Podržaním joysticku je možné pri spustenom prehrávači presunúť sa aj v prehrávanej skladbe. Pod názvom operátora vidíte názov prehrávanej skladby. Skladby je normálne možné počúvať z telefón aj bez slúchadiel, pričom kvalita reprodukcie je asi najvyššia, akú som kedy z telefónu počul. Skladby je možné opakovať alebo náhodne vyberať.

Motorole E1000 nechýbajú profily, a to hneď 5. V každom je možné zmeniť hlasitosť, melódiu, zvuk SMS, zvuk CB správ, alarmu, dátových hovorov, prenosu súborov, video hovorov, zobrazenie ID volajúceho, hlasitosť tlačidiel, zvuk pripomienky. Tichý režim aktivujete podržaním #.

Prehrávač videí

Ten je zhodný s prehrávačom hudby či obrázkov.

Pamäť

zdieľaná: 19 MB + TransFlash pamäťové karty.

kontakty: pravdepodobne 1 000 kontaktov,

SMS: ?

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam ponúka spoločné zobrazenie kontaktov na SIM karte a v telefóne. Ich vyhľadávaní e je možné podľa prvého písmena alebo pomocou viacerých zadaných počiatočných znakov. Nechýbajú ani skupiny volajúcich, v tomto prípade nazvané kategóriami: all, general, business, personal, VIP, medzi ktorými meníte pomocou * a #. Zoradenie kontaktov podľa mena, rýchlej voľby, hlasovej poznámky alebo e-mailu ma milo prekvapilo. Reakcie telefónneho zoznamu sú však pomerne pomalé.

Hovor

S telefonovaním s E1000-kou nie sú spojené žiadne extrémne neduhy. Telefón sa v ruke drží dobre, hlasitosť reproduktora je dostatočná. Na displeji vidíte dĺžku a meno volaného, resp. volajúceho. Hlasné handsfree je vďaka dvom reproduktorom veľmi kvalitné a dostatočne hlasné. Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu aj správ, možnosť vytvoriť nahrávku telefonátu som však nenašiel. V registri hovorov pod zeleným tlačidlom nájdete volané, prijaté aj neprijaté hovory, u všetkých uskutočnených zobrazuje prístroj aj ich dĺžku.

Písanie textov

Na displeji takmer vždy vidíte rovnaký tučný font so zobrazením 8 riadkov textu. Pri písaní pomáha slovník iTAP, ktorý používa výnimočne len Motorola. My sme však nemali k dispozícii telefón so slovenskou lokalizáciou, preto sme slovník v E1000-ke veľmi neskúšali.

Akýkoľvek písaný text je možné kopírovať alebo vystrihnúť a vložiť na inom mieste v telefóne. Posun o riadok nižšie uskutočníte podržaním tlačidla *. Klávesnicu, čo sa týka písania textov, hodnotíme kladne.

SMS

Jednoduchým editorom SMS správ nič nepokazíte, a to si zrejme povedali aj tvorcovia Motorola E1000.

MMS

Správny MMS editor musí podporovať stránkovanie správy. V tomto prípade ma Motorola E1000 nesklamala. Podobne aj pri objavení možností vložiť novú snímku, nové video alebo nahrávku počas tvorby multimediálnej správy.

E-mail

Čakal som lepší e-mailový prehliadač. Nepozná diakritiku a namiesto znakov š č ť ž atď. píše otázniky. Vždy však len jeden, a tak sa aj text s diakritikou ešte dá čítať. V Inboxe vidíte naraz 8 e-mailových adries posledných odosielateľov. Viac by sa mi však páčilo použitie tenšieho a možno aj menšieho písma a zobrazenie odosielateľa a súčasne aspoň časti predmetu správy. E-maily je možné kontrolovať v pravidelných intervaloch (0,5 až 8 hodín), milo ma prekvapila aj prítomnosť automatického podpisu. Každú kontrolu e-mailov môže telefón zvukovo hlásiť. Pri čítaní e-mailových správ vidíte naraz 7 kompletných riadkov, čo je pri tak peknom displeji neskutočne málo. 1,5-násobné riadkovanie je skutočne zbytočné, osobne preferujem menšie písmo a viac zobrazeného textu na displeji. Ak som prijal správu s prílohou, Motorola E1000 ju ani nestiahla, ani ma na ňu neupozornila, skrátka, akoby neexistovala. Odoslanie e-mailu s obrazovou, video alebo zvukovou (aj MP3) prílohou však E1000-ke problémy nerobí. Pri príjme správ(y) nie ste informovaní, aká časť je už stiahnutá, pri odosielaní je však na displeji zobrazený grafický percentuálny ukazovateľ. Dokonca nechýba ani automatické mazanie odoslaných správ, a to podľa veku správy (3, 5 alebo 7 dní) alebo ich počtu v telefóne (1-99).

Instant messaging

O funkcii IM sme písali v článku: IM: instant messaging v telefónoch Motorola. Wapujúci čitatelia ho nájdu v kategórii Tipy a triky.

WAP

Neviem prečo, ale za celý čas sa mi nepodarilo prehliadnuť si pomocou internetového prehliadača Motoroly E1000 žiadnu klasickú webovú stránku. Takže som ho používal len na WAP. Nastavenie prehliadača som si poslal z adresy https://secure.mouse2mobile.com/clients/hellomoto/default.asp. Pod položkou hlavného menu Prístup na web sa nachádza niekoľko volieb. Nájdete tu okrem samotného prehliadača aj záložky (99), uložené stránky (pravdepodobne podľa voľnej pamäte), históriu (naposledy navštívené stránky), zadaj URL, nastavenia prehliadača a "web sessions", prekladané asi ako webové relácie. Tu sú uložené nastavenia pripojenia. Keď som sa pokúšal nastaviť nastavenie prístupu sám, prehliadač nefungoval. Preto som bol rád, že Motorola umožňuje zaslanie nastavení SMS-kou. V nastaveniach prehliadača mažete históriu, zobrazenie zvukov a zapnutie zvukov, mazanie cache pamäte a cookies. Na WAP-e vidíte naraz 10 riadkov textu, prehliadanie je rýchle, sťahovanie súborov z WAP-u funguje ako má. Offline prehliadanie stránok, ktoré nie sú ručne uložené nie je možné. Pri písaní do formulárov sa počítajú napísané znaky, čo sa niekedy celkom dobre hodí. Prehliadač mal problémy aj so zobrazovaním obrázkov, ale to najmä na domovskej stránke Orange World.

Prenos dát

Motorole E1000 nechýba lokálne spojenie cez Bluetooth alebo kábel (neobsahuje však mini USB port ako niektoré iné Motoroly). Diaľkové spojenie nás zaujíma najmä kvôli GPRS a EDGE. O EDGE som sa vyjadril v úvode článku, Motorola E1000 ho nepodporuje. GPRS samozrejme áno. Počítadlo prenesených dát som v telefóne hľadal márne. Je však pravdepodobné, že som bol len neúspešný a v skutočnosti sa v prístroji nachádza.

Ďalšie funkcie

Budík - ľubovoľný počet budíkov s vlastným názvom, časom, melódiou (akoukoľvek zozariadenia) a hlasitosťou. Žiaľ, opakovania budíka sme sa tentoraz nedočkali.

Kalendár - jednoduchý, umožňujúci aj automatické mazanie udalostí po zadanej dobe. Ako východzí poslúži mesačný alebo týždenný náhľad. V nastaveniach nájdete určenie počiatočnej hodiny každého dňa, reminder time-out a možnosť pripomenúť udalosť vždy alebo len pri zapnutom prístroji.

Kalkulačka je jednoduchá

Hry a Java aplikácie

Nemali sme možnosť vyskúšať originál hry, reakcie prístroja na hry pre V300/500/600 však boli bleskové. Prístroj umožňuje nastavenie vibrácii, hlasitosti a podsvietenia Java hier a aplikácií.

Výdrž, batéria

Mne telefón vydržal 1 deň intenzívneho používania. Ten displej batériu poriadne vyšťavil. Nechýba krátka, ale hlasná signalizácia vybitej batérie s vizuálnym upozornením a poteší šetrenie batérie vypnutím displeja.

Výhody:

2G+3G,

displej,

množstvo ovládacích prvkov,

úplný register hovorov,

zvuky a MP3 prehrávač.

Nevýhody:

chýba EDGE, IrDA, HTML prehliadač,

ani Push to talk som nenašiel,

a načo je nám A-GPS?

Motorola E1000 je veľmi zaujímavý prístroj bez otvoreného OS, ktorý však nastúpi na rad až o rok, pri spúšťaní UMTS u nás. Je veľmi pravdepodobné, že pôjde o jeden zo základných UMTS telefónov v našich končinách. Nokia mu zatiaľ konkuruje 6630-kou s OS Symbian. Motorola E1000 je však úplne odlišný telefón s veľkou pamäťou (vďaka TransFlash) určený na fotografovanie, počúvanie MP3 skladieb, záznam a sledovanie videí, rozplývanie sa nad perfektnými melódiami a ich reprodukciou, a samozrejme videotelefonovanie. Zatiaľ má čas, ale už čoskoro bude určite patriť medzi žiadané prístroje aj u nás.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 23:14

Akvatam: Len kedy sa zacne predávat. Slusne moze konkuravat novym nokiam. Je to klasicke "icko" a to mnohym vyhovuje viac ako slilder.

anonymous19.06.2005 - 20:41 Trvalý odkaz

Riso: Otazkou je, ci sa u nas vobec bude predavat. K nam sa podla mna dostanu az dalsie 3G fony.
Je to novinka, tak zaciatok predaja odhadujem najskor na jesen.

anonymous20.06.2005 - 15:51 Trvalý odkaz

A79: Podla mna pekna uprava E1000. Fakt je ten telefon zivsi.. E1000 som mal moznost odskusat, toto je krajsie :)

anonymous20.06.2005 - 17:15 Trvalý odkaz

Atlis: Velmi mi to pripomina SendoX, tiez to bol taky tucniak... ;-)

anonymous20.06.2005 - 17:44 Trvalý odkaz

7wcsnurka: motka,atlis 21mm je na 3g vela :-?

Celá diskusia 6 príspevkov