Šesť mesiacov s Prestigio MultiPhone 5500 Duo

Čitateľ Filip sa s nami podelil o polročné skúsenosti z používania lacného, päťpalcového dual SIM androidu. Potešili farebné kryty, sklamal pozorovacími uhlami.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Filipa Kríža

Úvod

Približne na začiatku februára som privítal nástupcu môjho asi rok starého brandovaného smartfónu. Rozhodovanie o novom pomocníkovi nebolo ťažké. Prioritou bola nízka cena ale zároveň slušný pomer ceny a výkonu. Do úvahy pripadalo len niekoľko modelov, respektíve značiek. Napokon k nám domov dorazil Multiphone 5500 od Prestigia. V predaji je aj verzia s NFC pod označením MultiPhone 5501.

ikona

Prestigio MultiPhone 5501 - puzdro a NFCRecenzia lacného androidu s 5'' WVGA displejom, iba 512 MB RAM, 5 Mpix fotoaparátom, 2 000 mAh batériou a podporou NFC.

Konštrukcia

V triede lacných androidov sa úroveň spracovania veľmi rýchlo zlepšuje, príkladom je aj Prestigio 5500. Predná strana pravdepodobne nemá žiadne ochranné sklo ale škrabancom na displeji som sa zatiaľ úspešne vyhol. Zadný zaoblený kryt vďaka soft touch úprave nezachytáva vo veľkej miere odtlačky a je príjemný na dotyk. Pri používaní som sa stretol s nepríjemnými zvukmi veľmi vzácne. Pozor treba dávať na vystupujúci objektív fotoaparátu.

Čo sa týka dizajnu, je to dosť subjektívna záležitosť. V tomto prípade Prestigio zapadá medzi tie nenápadné. Ale len do chvíle, kým nenasadíte jeden z farebných zadných krytov. V balení sa totiž nachádza 5 krytov – čierny, žltý, zelený (skôr mi to pripomína limetku), červený a modrý. Farby ale nie sú ostré, skôr majú reflexný nádych. Teda až na čierny kryt. Vzhľadom na päťpalcový displej je aj celý mobil veľký, ovládať ho jednou rukou je komplikované.

Displej

Jednou z najdôlejžitejších súčastí je displej, tu sa stretávame s rozmerným 5-palcovým. Nepoteší avšak nízkym rozlíšením 480 x 854 bodov. V praxi to nie je až tak zlé a raster vidno len pri kruhových ikonách. Aj farebné podanie je v rámci triedy na dobrej úrovni. Avšak najväčším problémom sú pozorovacie uhly, jedným slovom katastrofa. Pri priamom porovnaní so ZTE Blade G či Huawei Ascend Y530 jasne prehráva práve v tomto smere. Nevyhnete sa ani častému čisteniu displeja, zachytávanie odtlačkov je veľmi intenzívne.

Výkon a hardvér

Dvojjadrový procesor MediaTek je taktovaný na frekvencii 1,2 GHz a spolupracuje s len 512 MB operačnou pamäťou. Práve nízka kapacita RAM je brzdou vo svižnejšom fungovaní. Na jednoduché úkony reaguje smartfón celkom promptne. Pri náročnejších aplikáciach nastáva zdržanie, počkám si niekedy aj päť sekúnd. Výkonom sa môže porovnávať napríklad práve s Huaweiom, a u ZTE Blade G sa stretnete so sekaním už aj v spúšťači. "Kostrbaté" je aj používanie multitaskingu. V Antutu dosiahol cez 10-tisíc bodov. Vnútorná pamäť je 4GB, na aplikácie je prístupných iba 1,3 GB a našťastie je možnéj presúvanie aplikácií na SD kartu.

Fotoaparát

Pôvodne som na fotoapárat náročný nebol, avšak od kúpy sa mnoho zmenilo a momentálne je práve kvalitný snímač u mňa na prvom mieste. Prestigio s rozlíšením päť megapixelov a LED diódou mi aj napriek slušným výsledkom už nestačí. Snímky občas strácajú ostrosť alebo sú preexponované. V noci alebo pri slabšom osvetlení kvalitu nečakajte. Zaujímavosťou je fotografovanie pri snímaní úsmevu. Video je pravdepodobne v HD kvalite, v nastaveniach sa totiž o kvalite dočítate len – najvyššia, vysoká, stredná, nízka. Predná kamera so svojimi 0,3 Mpix zázraky nepredvádza, pre milovníkov selfie je to len núdzovka.

Systém

Základom je Android vo verzii 4.2.2 v takmer čistej podobe. Veľmi ma potešilo a prekvapilo, že od februára Prestigio stihlo vydať až tri aktualizácie. Vychytalo dosť veľa múch a odrazilo sa to na plynulosti. Ako napovedá názov, v telefóne nájdeme dva sloty na SIM kartu. Túto funkciu som vyskúšal len raz a nemám žiadne námietky. Pri použití dvoch kariet už ale klesá výdrž. Pri vložení jednej SIM a pri striedmom používaní mi vydrží deň a pol. Ak ho ale potrápite dosiahnete ledva deň.

Plusy

+ cena

+ farebné kryty v balení

+ častá aktualizácie firmvéru

+ svižnosť prostredia

Mínusy

- nedostatočné pozorovacie uhly

- slabý jas displeja v exteriéri

- pomalé nabíjanie

- zaváhanie pri veľkých aplikáciách

Záver

Ak by som sa rozhodoval znova, favoritom by bolo, napriek menším nedostatkom, opäť Prestigio. V ničom nezaostáva a v niektorých oblastiach príjemné prekvapí. Poteší farebnými krytmi a slušným farebným podaním. Svižný chod narušia len náročnejšie aplikácie. Problémy s Wi-Fi, mobilným internetom alebo GPS som nezaznamenal žiadne. Za dostupnú cenu, ktorá sa pohybuje okolo stodesať eur, dostatočne poslúži nenáročnému používateľovi.

Diskusia k článku:

idam 03.08.2014 - 15:08

Ja som volil Xiaomi a môžem povedať,že aj po 3 mesiacoch nelutujem.Je síce trochu drahší,ale je to iný level.Hodne ľudí sa nestačilo diviť,že "čína" a aký parádny fón.

kamil04.08.2014 - 12:43 Trvalý odkaz

Zatial naj mobil aký som mal ;) velký displej,kryty,adnroid 4.2,5mega foto...Ak niekto zvažuje kúpu tohto smartfónu,určite možem odporučit ;)

Celá diskusia 2 príspevky