Samsung Galaxy Tab S 8.4 - úžasný displej, zložité prostredie

Tenký tablet s jemným 8,4" displejom a WQXGA rozlíšením, slušným fotoaparátom, 3 GB RAM a 16 GB úložiskom. Vyčítať mu možno iba príliš zložité prostredie.

Za etalón na poli tabletov sú ešte stále považované najmä iPady. Konkurencia sa však snaží, a platí to hlavne o Samsungu. Ten to neskúša iba nízkou cenou, za ktorú by ponúkol len pochybný výkon a lacné plasty. Jeho nová séria Galaxy Tab S bez akýchkoľvek pochýb ponúka prémiové zariadenia so všetkým, na čo si len spomeniete. Samsung síce len ťažko ovplyvní ponuku aplikácií v Google Play a ich vzhľad špeciálne upravený pre veľké obrazovky, no na funkciách vo svojom prostredí TouchWiz zapracoval poriadne. Možno až príliš.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab S 8.4 - položí iPad mini Retina na lopatky?

Elegantný tablet s tenkým telom a špičkovou výbavou prináša jemný 8,4'' WQXGA displej, osem alebo štvorjadrový procesor, 8 Mpix fotoaparát s AF a LED bleskom, infraport, čítačku odtlačkov prstov a 4 900 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Galaxy Tab S 8.4 sme už pri jeho uvedení označili za hlavného konkurenta iPadu mini s Retina displejom. V papierových parametroch ho poráža vyšším rozlíšením displeja (2 560 x 1 600 b. oproti 2 048 x 1 536 b.), väčšou uhlopriečkou (8,4” oproti 7,9”), nižšou hmotnosťou (294 gramov versus 331 gramov) a k tomu všetkému je ešte aj o pol milimetra tenší. Kto by to jablko vôbec kupoval?

No, minimálne niekto, kto chce ušetriť 100 eur a nechce celý deň maturovať nad jeho nastavovaním a ponukami, ale o tom neskôr.

A áno, ešte niekto, kto nechce na zadnej strane plast. Ten môže byť v prípade Galaxy Tab S 8.4 v čiernej alebo bielej farbe s textúrou tvorenou jemnými jamkami. Tu sa teda nejedná o žiadny perforovaný materiál, kryt ani nedokážete z tabletu zložiť a dostať sa tak k batérii, no to je už koniec-koncov tradícia. Zo zadnej strany tak vystupuje zlaté logo, objektív 8-megapixelového fotoaparátu s LED bleskom a dvojica bodov pre pripojenie obalov či ochranných krytov.

V bielom variante sú logo i plastový rámik okolo zariadenia v zlatej farbe. Nechám na vás, či je to vkusné, no podľa mňa by Samsungu prospelo, ak by zákazníkom ponúkal aj striedmejšiu voľbu. Tú zrejme budete hľadať v čiernej, no chcelo by to ešte niečo.

Vpredu je nádherný displej a pod ním naše obľúbené hardvérové tlačidlo pre návrat na základnú obrazovku alebo vyvolanie vyhľadávania. Asistujú mu tlačidlo pre návrat Späť a druhé pre vyvolanie Multitaskingu, no tie sú už senzorové. Trocha schyzofrenické, no používatelia tejto značky sú zvyknutí. Nechýbajú ani potrebné snímače pre reguláciu podsvietenia, predná 2,1 Mpx kamera a logo.

Bohato vybavený je potom pravý bok, kde nájdeme vypínač, reguláciu hlasitosti, infraport pre ovládanie domácej elektroniky a slot pre microSD kartu až do 128 GB. Jack pre mikrofón a nabíjanie cez microUSB zostali dolu.

Vadí mi poloha dvojice reproduktorov, ktoré sú na hornej a dolnej hrane, no umiestnené asymetricky v ich ľavej časti. Ak na tablete hráte nejakú hru s displejom otočeným na šírku, dlaňami zakryjete všetok zvuk. Tablet tak budete musieť otočiť o 180°, no to zas budú tlačidlá hlasitosti a vypínač na vašom bruchu…

Super AMOLED displej je však famózny, Samsung navyše v každej generácii svojho prostredia uberá z farbičiek a presaturovanosti. V nastaveniach režimu obrazovky si tiež môžete vybrať niekoľko farebných profilov, no a rozlíšenie 2 560 x 1 600 bodov a 359 ppi sa vysmeje aj vášmu noteboku či monitoru v pracovni. Radosť pozerať na ikony, ich písmo a potešenie prehliadať web. Či už na výšku, alebo na śírku, kde pri plnom "odzoomovaní" vidím presne toľko obsahu, ako na svojom notebooku. V tomto ohľade tento tablet momentálne asi nemá konkurenciu.

Geniálna je aj softvérová klávesnica a to patrím k ľudom, čo zväčša okamžite inštalujú SwiftKey aj s vlastným prediktívnym slovníkom. Ten si môžete spolu s písaním ťahom (na štýl Swype) zapnúť aj tu, no hlavné benefity klávesnice sú inde. Približuje sa totiž ku klasickej hardvérovej - ponúkne samostatnú bodku, čiarku, numerický riadok, šípky pre rýchly posun v texte a okrem backspace dokonca aj kláves delete, pre mazanie aj opačným smerom.

Nechýba jej ani množstvo emotikonov (má domček, topánky, okuliare i kravičku), no technoidi viac ocenia Ctrl a ponúknuté kombinácie Ctrl+A/V/X pre prácu s textom. Fungovať by malo aj CTRL+Z/Y ako Undo a Redo, samozrejme len v niektorých aplikáciách. Skvelé, tradičné už zostáva len zadávanie diakritiky dlhým podržaním prsta na príslušnom písmene.

S tabletom sa pracuje skvele, má ideálne rozmery a hrúbku. Len to prepínanie medzi aplikáciami by mohlo byť trocha rýchlejšie, keď už tu máme tie 3 GB RAM. Mimochodom, z používateľsky dostupných 2,71 GB si po niekoľkých dňoch bez reštartu systém odhryzol 2,4 GB a ukončenie všetkých aplikácií vyťaženie stiahlo na 1,61 GB. Hodnoty hrozivé, no netreba sa ničoho báť, to že je pamäť takmer plná neznamená nič zásadné. Android si v prípade jej nedostatku poslednú aplikáciu v stave núdze zavrie sám.

Problém je inde. Kúpite si 16 GB tablet a po jeho prvom zapnutí už môžete používať iba 11 gigabajtov. Po nainštalovaní potrebných aplikácií a dvoch hier mi síce zostalo ešte 5 GB a pamäťová karta, no sami hneď vidíte, že nadstavba TouchWiz je skrátka obrovská.

Kašlať na to, koľko zaberá, no jej zložitosť sa premieta do celého systému. Pripojte tablet po trojdňovom cestovaní, kedy ste používali iba dátový roaming a smartfón k domácej Wi-Fi. Vyskočí na vás približne 20 notifikácií o nových e-mailoch, správy z Facebook Messengera (aj tie už prečítané na telefóne) a v prípade zapnutého automatického sťahovania v Google Play aj informácia o desiatich aktualizovaných aplikáciách. Je tu skrátka príliš veľa informácií.

Vo vysúvacej notifikačnej lište je ešte aj posuvník pre reguláciu a kompenzáciu automatickej úrovne podsvietenia (stále platí, že by automatika mohla nastavovať o niečo jasnejšie hodnoty) a dokonca aj ešte jeden ďalší pre hlasitosť. Oba môžete ručne vypnúť, no akoby niekomu nestačili hardvérové tlačidlá + a - na boku už v základe. Samsung jednoducho viaceré veci zbytočne zdvojuje. Platí to aj o úplne zbytočnom obchode Samsung Apps, ktorý dopĺňa tradičný Google Play. Ponuka aplikácií v nich sa takmer úplne prekrýva.

V lište nájdete aj ďalšie veci - tlačidlo " Rýchle pripoj." (pritom celý názov by sa sem v kľudne zmestil) a S Finder, ktorý len dupľuje schopnosti asistenta Google Now čakajúceho v stredovom tlačidle. Inak, k nemu je tu ešte aj samsungácky S Voice, takže hľadať môžete už v základe minimálne tromi aplikáciami.

Lišta ale ponúka aj užitočné veci, napríklad informáciu o aktuálnom dátume a rýchle prepínače pre Wi-Fi, GPS, zámok otáčania obrazovky, Bluetooth a vibračný režim… a 14 ďalších vecí, vrátane "výstrelkov" typu automatická pauza videa pri odvrátení zraku od displeja či udržanie rozsvietenej obrazovky, kým na ňu pozeráte.

Súkromný režim či režim, ktorý stlmí notifikácie, sú užitočné, ale je otázne, či musí mať všetko svoje tlačidlo aj tu, aj v menu nastavení. Kým si všetko nastavíte, trvá to veľmi dlho a niektoré ponuky dokonca radšej necháte tak celé dva týždne. Samsung navyše nastavenia rozdelil do štyroch kariet. Možno je to tak prehľadnejšie, možno som jediný, kto by položku Batéria hľadal pod kartou Zariadenie a nie Všeobecné, ale pokiaľ prechádzate z iných androidov, určite vás to spomalí.

Tu však "hejterské" okienko končí. Ak by vám nestačila základná obrazovka s 36 políčkami pre ikony aplikácií, ďalšie si so sebou viete nosiť aj v pop-up paneli, ktorý je vždy "na vrchu" (teda zobrazuje sa cez všetky spustené programy). Na fotografiách ho vidíte ako kruh s tromi bodkami - skryje päticu ďalších ľubovoľných aplikácií, ku ktorým chcete mať rýchly prístup.

Okrem klasických widgetov z aplikácií si jednu z obrazoviek môžete vyskladať aj z veľkých štvorcových a obdĺžnikových plôch. Pôvodne sa špekulovalo, že Samsung takto zmení celé prostredie TouchWiz, no karty sa správajú podobne ako klasické widgety. Podstatné je, že rozdelia obrazovku v presných pomeroch - to vyzerá pekne, narozdiel od zmätku tradičných widgetov, kde má každý vlastný dizajn a veľkosť. Ja som takto využíval pracovnú e-mailovú schránku, kalendár a stručný prehľad najdôležitejších informácií.

Z množstva softvéru v TouchWiz možno využijete aj ďalšie zaujímavosti. Remote PC po nainštalovaní klienta na váš počítač dokáže jeho obsah zobraziť ako vzdialenú plochu. Výrobca vás tak odbremení od hľadania iného vhodného riešenia. SideSync zasa zobrazí plochu a zosynchronizuje váš smartfón (v prípade že je od rovnakej značky ako Galaxy Tab S 8.4). Prijať dokáže aj prichádzajúce hovory. Pokiaľ sa o tablet delíte, pripravený využijete Detský režim, ktorý povolí iba prehrávanie niektorých videí (napríklad rozprávok) a používanie vopred schválených aplikácií vami, ako zodpovedným rodičom. S dospelými členmi rodiny sa zasa môžete o tablet podeliť tak, že každému vytvoríte vlastný účet s vlastnými aplikáciami.

Mimochodom, v stredovom tlačidle sa nachádza aj skener odtlačkov prstov. Môžete ho využiť ako alternatívu k odomknutiu obrazovky. Odblokovanie mi vždy fungovalo na prvýkrát, len nesmiete zabudnúť na fakt, že narozdiel od iPhonu 5S nemôžete prst priložiť pod akýmkoľvek uhlom.

Výraznou inováciou a priblížením sa k desktopovým operačným systémom je aj možnosť používať viac okien naraz. Takáto možnosť je dostupná vždy prostredníctvom gesta z pravého okraja obrazovky alebo podržaním tlačidla pre návrat. Nie všetky aplikácie takéto rozdelenie podporujú, no tie najdôležitejšie a také, pri ktorých to bude najpraktickejšie áno - oba najpoužívanejšie prehliadače (vstavaný i Chrome), Hangouts, YouTube, Gmail, Facebook či Twitter klienti a prehrávač videa. Tablet si navyše pamätá aj rozloženie aplikácií, ktoré ste takto použili naposledy.

Z pohľadu multimédií môžeme tabletu vyčítať len nie príliš vhodne umiestnené reproduktory. Ich kvalita patrí k lepšiemu priemeru, no hrajú skutočne veľmi, veľmi hlasno. Hardvér stačí aj na tie najnáročnejšie hry a oba fotoaparáty odvádzajú, v segmente tabletov, ktorým často chýba aj autofókus či blesk, výraznú nadprácu. Na boku nájdeme aj infraport, pre ktorého správu je tu pripravená aplikácia WatchOn.

Predný i zadný fotoaparát zvládnu nahrávanie Full HD videí, pre ktoré dokonca ponúkajú samostatnú spúšť. V prípade statických obrázkov budete možno špekulovať nad využívaním ôsmich alebo šiestich megapixelov, pretože formát 16:9 ponúkne iba nižšia hodnota. Nechýba HDR či možnosť využívať režimy a oba fotoapráty súčasne. Výsledky sú výborné, no pripravte sa na to, že od fotografovaného objektu budete musieť byť poriadne ďaleko. Objektív mohol byť viac širokouhlý.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 78 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Tablety väčšinou nemajú problém s výdržou. Nepoužívame ich totiž celý deň a od toho, či sú na nabíjačke alebo nie, nie sme závislí. Každopádne, 4 900 mAh batéria v Samsungu Galaxy Tab S 8.4 pri náročnom používaní a prehliadaní webu vydrží približne dva až dva a pol dňa. Aj keď to nie je kľúčová hodnota, mierne vyššia výdrž by potešila. Ultrajemný displej batériu poriadne zaťažuje a konkurencia pravdepodobne ponúkne lepšie výsledky. Tablet nabijete len s dodávanou 2 A nabíjačkou, prúd z USB-čka pri dátovej synchronizácii s počítačom mu nestačí.

Výhody:

+ výborný displej s vysokým rozlíšením

+ prémiový vzhľad

+ infraport

+ kvalitný fotoaparát

+ množstvo softvéru už v balení

Nevýhody:

- príliš zložité prostredie

- TouchWiz zaberá veľa priestoru

- nevhodne umiestnené reproduktory

- senzorové tlačidlá pod displejom

- nižšia výdrž

Orientačná cena: približne 420 € za Wi-Fi verziu, 520 € za LTE

Záver:

Samsung Galaxy Tab S 8.4 je tablet bez kompromisov. Dostupný je vo Wi-Fi i LTE variante. Ponúka jeden z najlepších displejov s najvyšším rozlíšením, a pritom si zachoval nižšiu hmotnosť než konkurenčný iPad mini s Retina displejom. Nešetrilo sa ani na fotoaparáte a reproduktoroch (aj keď mohli byť umiestnené inde).

Kľúčovým faktorom vášho rozhodovania tak zrejme bude o niečo vyššia cenovka. Pravdepodobne sa jedná o najlepší tablet v tejto uhlopriečke s Androidom, no chcete si priplatiť približne stovku, alebo ušetríte a vezmete iPad mini s Retinou a iOS?

TouchWiz vám ponúkne možnosť vzdialeného prístupu k PC a k vášmu smarfónu Samsung, prípadne tiež prístup pre viacerých používateľov a prácu vo viacerých oknách naraz, o čom sa iPadu (zatiaľ) ani nesníva. Na druhej strane však zostáva otázne, či toto všetko budete používať a či voľba týchto funkcií musí zaberať miesto v notifikačnej lište v a kartách s nastaveniami. Na tablete, ktorý večer vezmete do rúk pre zobrazenie 2-3 webových stránok a odložíte naspäť, asi nie.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu