Samsungu klesli v Q2 2014 zisky i predaje smartfónov

Samsung zverejnil výsledky svojho hospodárenia za druhý tohtoročný kvartál. Pred rokom sa tešil z rekordných tržieb, tohto roku sa musí uspokojiť s nižším ziskom.

Tržby Samsungu medziročne klesli z 57,46 bil. KRW na 52,35 biliónov kórejských wonov (37,98 mld. EUR) a prevádzkový zisk sa znížil o 15 % na 7,19 biliónov KRW (5,21 mld. EUR).

Menej priaznivý druhý štvrťrok bol podľa výrobcu ovplyvnený slabším globálnym predajom smartfónov i tabletov a stupňujúcimi sa výdavkami na marketing. Presné čísla dodaných zariadení na trh sme sa však nedozvedeli. Boj o podiel na svetovom trhu sa zosilňuje. Samsung však očakáva, že predaj mobilných zariadení porastie, a to vďaka rozširovaniu kľúčových produktov a nových modelov.

Mobilná divízia vykázala prevádzkový zisk vo výške 4,42 bil. KRW (3,21 mld. EUR) a tržby v sume 28,45 bil. KRW (20,64 mld. EUR). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, kedy sa výrobca tešil z rekordných čísel, ide o výrazný pokles. Z celkových príjmov spoločnosti tvorili tržby z mobilnej divízie 27,51 biliónov KRW (19,96 mld. EUR).

ikona

Samsung oznámil rekordné tržby za Q2 2013Predstavitelia Samsungu majú dôvod na radosť. Zverejnené hospodárske výsledky za druhý kvartál tohto roka ukazujú, že spoločnosť kráča stále vyššie.

Dopyt po smartfónoch ostal podľa Samsungu podobný, ako v predchádzajúcom štvrťroku, záujem o tablety ale mierne klesol. V druhej polovici roka by sa mal záujem o mobilné zariadenia zvýšiť. Napriek smelým plánom sú však vyhliadky na zlepšenie ziskových marží, vzhľadom na rastúcu konkurenciu, stále neisté.

(EUR = 1 378,50 KRW; kurz NBS zo dňa 1. 8. 2014)

Zdroj: global.samsungtomorrow.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu