Sony Ericsson C903

RECENZIA high-mid-endu 3G Cyber-shot slajder s 5 Mpix fotoaparátom, HSDPA, HSUPA a asistovaným GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 97 x 49 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 130 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4"), odolný voči poškriabaniu,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (320 x 240 b., 30 FPS),

pamäť: 105 MB + Memory Stick M2 karta (do 16 GB), 1000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač NetFront 3.4, videohovor,

ostatné 2: GPS (Wayfinder 8), blogovanie, akcelerometer,

batéria: Li-Pol, BST-33, 1000 mAh

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,55 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, kamera pre videohovor, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na náš trh sa dostal ďalší zástupca kategórie Cyber-shot. Model C903 sa snáď najviac podobá zo zadnej strany na bežné kompaktné fotoaparáty.

novinky sa drží štandardných pravidiel značky. Pôsobí skôr konzervatívnym dojmom, základom sú pravidelné tvary. Zaoblené hrany a rohy spríjemňujú držanie v ruke. Základným konštrukčným materiálom je plast, vďaka čomu je hmotnosť veľmi príjemná. Plasty sú však lesklé, čo mi v kombinácii s čiernou farbou spôsobovalo vrásky na čele. Celé telo je totiž doslova magnetom na odtlačky. Nezostáva vám nič iné, len nosiť so sebou handričku na udržiavanie čistoty. Kvalita je však pomerne slušná, s praskaním sa stretnete len veľmi sporadicky pri silnejšom a cielenom stláčaní. Vďačí za to najmä zadnému krytu, ktorý pokrýva celú zadnú časť. Navyše je upevnený posuvným zámkom, ktorý všetko pevne drží na svojom mieste. Vysúvací mechanizmus je spracovaný rovnako kvalitne. Mám k nemu len jednu výhradu. Po vysunutí si okamžite všimnete malú asi pol milimetrovú vôľu, ktorá spôsobuje neustály mierny pohyb hornej časti pri ovládaní a pôsobí rušivo. V zatvorenom stave aj pri samotnom vysúvaní sa však so žiadnou vôľou nestretnete. Vysúvaniu pomáha aj pružina, všetko funguje veľmi ľahko a presne. Po obvode nájdete aj niekoľko zaujímavých prvkov. obsahuje tradičný Fast-port, reproduktor a pod krytom umiestnený slot pre pamäťovú kartu. Na zasa nájdete tlačidlo ovládania hlasitosti, vstup do galérie, tlačidlo prepínania režimu fotoaparátu a kamery a samozrejme aj spúšť. V spodnej časti ešte objavíte spomínaný posuvný zámok krytu a priestor pre umiestnenie pútka.

Pod displejom sú rozmiestnené už známe

. Hlavným prvkom je ovládací štvorec s potvrdzovacím tlačidlom v strede. Okraje sú dostatočne vystúpené, takže aj ovládanie je pohodlné. Zvyšných šesť tlačidiel má rozdielne tvarovanie, veľkosť a vystúpenie nad povrch. Vďaka tomu s ovládaním nebudete mať najmenší problém. Vysunutím hornej časti sa pred vami ukáže . Klávesnica je spojená do štyroch horizontálnych blokov a pripomína špičkový model C905. Tuhosť stláčania je však o niečo nižšia, takže aj písanie je pohodlnejšie.

Na kvalitu

u Sony Ericssonu sa dá zvyknúť veľmi rýchlo. Vyznačujú sa najmä veľmi dobrou čitateľnosťou za akýchkoľvek podmienok. Inak na tom nie je ani model C903. Uhlopriečka 61 mm nepatrí medzi najväčšie, no rozhodne poteší. Medzi štandard patrí rozlíšenie QVGA a 262 tisíc zobrazovaných farieb. Jas si môžete nastaviť v niekoľkých krokoch, ale navyše je regulovaný aj senzorom okolitého svetla. Prostredie je zhodné so všetkými aktuálnymi modelmi značky. Chýba aktívny pohotovostný režim, ktorý sa dá aspoň čiastočne nahradiť vhodnou Java aplikáciou (MobyToday) alebo Flash tapetou na pozadí. V menu si môžete vybrať jedno zo štyroch zobrazení. V menu opäť objavíte aj položku Pomocník pre používateľa, kde okrem základných nastavení objavíte aj používateľskú príručku.

je ukrytý pod rozmerným krytom na zadnej časti, čo pôsobí dojmom skutočného . Kryt je aktívny a ukrýva okrem samotnej šošovky aj dvojicu diód. Ak sa obávate samovoľného otvorenia pri vyberaní z vrecka, tak vás môžem upokojiť. Rozlíšenie 5 Mpix je kombinované s autofókusom. Ovládaniu pomáha štvorica skratiek na ovládacom štvorci, ktoré sa zvýraznia modrou farbou po aktivovaní fotoaparátu. Takto máte rýchly prístup k ovládaniu režimu ostrenia, časovaču, aktivácii diód a regulácii jasu. Vzhľadom na zaradenie do kategórie Cyber-shot sa môžete tešiť aj na funkcie Smile Shutter a BestPic, voľbu scénických režimov, rozpoznanie tváre, vyváženie bielej, rôzne efekty, stabilizátor a aj pridávanie polohy podľa GPS. Zhodnotenie kvality fotografií nechám na vás, ale určite patrí k miernemu nadpriemeru. Viacerých by však isto potešila prítomnosť xenónového blesku a prípadne manuálne nastavenie hodnoty ISO. Prezeranie fotografií je už tradične v réžii veľmi dobre spracovanej . Okrem jednoduchého zobrazenia a rozdelenia podľa mesiacov nechýba ani vytváranie vlastných albumov. Rovnako je tu aj možnosť spustenia prezentácie s prípadným hudobným sprievodom. V galérii oceníte aj prítomnosť akcelerátora, ktorý podľa polohy mobilu otočí aj orientáciu obrazovky.

Záznam videa zostal už niekoľko rokov rovnaký. Rozlíšenie 320 x 240 by si zaslúžilo už zmenu, zvuková stopa AAC a záznam rýchlosťou 30 FPS však našťastie zostávajú zachované. Pri nahrávaní môžete použiť aj diódy na osvetlenie scény. Pri prezeraní svojich výtvorov v galérii rovnako oceníte prítomnosť akcelerátora.

Prehrávač hudby je rovnako už nejakú dobu bez zmien, nakoniec aj tak je kvalitne spracovaný. Umožňuje radenie skladieb podľa niekoľkých spôsobov, nechýba vytváranie vlastného zoznamu, výber ekvalizéra aj s manuálnym nastavením, opakovanie a náhodný výber skladieb. Vo všetkých zoznamoch je možné vyhľadávanie postupným písaním, čo pri veľkom množstve hudby isto oceníte. Rozhodne však odporúčam vymeniť štandardne dodávané slúchadlá, ktoré kvalitou určite neoplývajú. Reproduktor na hlasnú reprodukciu máte len jeden, svojimi vlastnosťami poslúži len na pohotovostné prehratie skladby. Na ozvučenie záhradnej párty budú potrebné isto externé reproduktory.

je prítomné hneď z hlavnej ponuky. Jeho funkčná výbava sa prakticky nemení, takže môžete počítať s automatickým ladením a ukladaním staníc, podporou RDS a automatickou zmenou frekvencie. FM rádio funguje, samozrejme, len s pripojenými slúchadlami.

Aj Sony Ericsson C903 patrí do kategórie mobilov so zabudovaným

čipom. Nájdenie polohy je vďaka asistovanému štartu dostatočne rýchle. Okrem Google Maps tu nájdete aj Wayfinder vo verzii 8. Už pri recenzii na Sony Ericsson W995 som spomenul, že je možné doň nahrať mapové podklady. Rovnako to platí aj v tomto prípade, aj keď sa aplikácia bude stále pripájať na internet pri hľadaní pozície na mape a počiatočnom overovaní licencie.

Vnútornú pamäť 105 MB je možné doplniť Memory Stick M2 kartou až do veľkosti 16 GB. Slot sa nachádza pod zadným krytom, no batériu nie je potrebné vyberať. V balení však neobjavíte žiadnu kartu, takže sa pripravte na dodatočnú investíciu.

zostal bez zmien a ponúkne miesto na 1 000 kontaktov s maximálnym množstvom 7 000 čísel. Jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné a nechýba ani vyhľadávanie postupným písaním. Určite si veľmi rýchlo zvyknete aj na na štýl slovníka T9 priamo z pohotovostnej obrazovky. Profily zvonení zostali takisto bez zmien, takže opäť sa musíte zaobísť bez časovania a samostatného výberu zvonenia. V menu si všimnete aj položku videohovoru, no pri skúmaní mobilu kameru na tento účel nenájdete. Vystačiť si tak budete musieť len s hlavným fotoaparátom.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu má na starosti spoločný editor a schránka pre

správy. Na výber máte štandardné zobrazenie prijatých správ, prípadne si ich môžete zobraziť vo forme konverzácie. Pri písaní poteší slovník T9, pamäť prijatých správ je limitovaná len voľnou pamäťou. Okrem vnútornej však môžete na ukladanie použiť aj pamäťovú kartu.

E-mailový klient je v mnohých ohľadoch veľmi dobrý. Podporuje protokol POP3 a IMAP4, nechýba ani podpora Push mailu a nijak vás neovplyvňuje limit pre stiahnuté správy. Chýba však práca s viacerými kontami súčasne (napríklad pri kontrole pošty), ako aj zobrazenie dokumentov.

V oblasti prenosu dát prekvapil Sony Ericsson C903 aj mňa. Dnes sa už pomerne bežne stretávame s podporou dát zahŕňajúcu GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. V prípade C903 je maximálna rýchlosť sťahovania dát až 7,2 Mbps, no navyše si užijete aj HSUPA s podporou 2 Mbps. Nič teda nestojí v ceste plnohodnotného využívania ako modemu. Na prepojenie s PC môžete použiť Bluetooth, alebo USB kábel s dobíjaním batérie. K dokonalosti už chýba len podpora Wi-Fi pripojenia.

zostáva bez zmien, napriek tomu považujem NetFront za výborné riešenie u mobilov bez otvoreného operačného systému. Zobrazuje Flash animácie, po stránke sa pohybujete šípkou a nechýba ani zmena orientácie obrazovky otočením mobilu. Rýchlosť zobrazovania a pohybu po stránke je výborná, chýbať nesmú ani klávesové skratky.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

S organizáciou času vám pomôže prepracovaný kalendár so stále obyčajným mesačným náhľadom, ktorý spolu s nemeniteľnou melódiou pripomienky považujem za jeho hlavný nedostatok. Štyri druhy rôznych udalostí obsahujú možnosť opakovania a kompletných poznámok. Samozrejmosťou je aj mesačný, týždenný a denný prehľad. Ráno sa môže ozvať jeden z piatich budíkov. Rozsah nastavení zahŕňa okrem času a jednotlivých dní aj čas odloženia, hlasitosť a FM rádio ako signál. Nezabudnite však večer na pripojenie slúchadiel. Doplnkom výbavy sú aj úlohy, poznámky, ktoré sa dajú umiestniť na pohotovostnú obrazovku, kalkulačka s prevodníkom jednotiek, záznamník, stopky, odpočítavanie a úschovňa hesiel.

Tradične dobrá je podpora

. Umožňuje multitasking, minimalizáciu a umiestňovanie niektorých aplikácií namiesto pozadia. Prepínanie medzi aplikáciami je rýchle aj vďaka tlačidlu Menu činností. V základnej výbave objavíte niekoľko hier a aplikácií. Za zmienku stojí aplikácia na rôzne úpravy fotografií tváre. Rovnako poteší aj Walk Mate na počítanie prejdených krokov.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s označením BST-33 má kapacitu 1 000 mAh. Výdrž záleží od rozsahu používania, no pri bežnej činnosti som sa dostal takmer na úroveň troch dní. Pri určitých obmedzeniach to bude určite o niečo lepšie.

Výhody:

- výborne čitateľný displej

- podpora HSDPA do 7,2 Mbps a HSUPA do 2 Mbps

- prítomnosť asistovaného GPS

Nevýhody:

- použitie lesklých plastov

- záznam videa len v rozlíšení QVGA

- chýba xenónový blesk

Orientačná cena:268 € (8 073,77 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson C903 ponúka vzhľad kompaktného fotoaparátu ako žiadny iný telefón doteraz a vyrovnanú ponuku funkcií mobilného telefónu. Popri výborne čitateľnom displeji poteší aj podpora HSPA a prítomnosť asistovaného GPS. Pripraviť sa však musíte na neustále čistenie kvôli lesklým plastom. Cena sa pohybuje na veľmi dobrej úrovni, čo môže kompenzovať aj napríklad chýbajúcu podporu Wi-Fi. Konkurentom mu môže byť Sony Ericsson C902 s výrazne odlišnou konštrukciou, nižšou cenou, ale podobnou výbavou (bez GPS).

Produktová stránka: Sony Ericsson C903

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson C903

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.08.2009 - 02:23

KEXAME: Zaujimavy telefon, konecne aj s xenonom,ale slider a to ja nemusim. Takze klasika C 902 , alebo K 850, musel by som sa s nim pohrat.

anonymous10.02.2009 - 15:36 Trvalý odkaz

miso: Bez Wi-Fi by som už dnes telefón vyššej strednej triedy do sveta nevypustil. Ale aj tak mám rád SE :)

anonymous10.02.2009 - 23:27 Trvalý odkaz

ORION: Inac este pamat uvadzauju 130 MB aj oficialne stranky SE tak neviem tych 105 MB sa mi nezdalo vo vasich parametroch ale nechcem uz otr...

anonymous10.02.2009 - 23:44 Trvalý odkaz

misob: a nie je to uplne ze total nepodstatne? :-)

anonymous10.02.2009 - 23:53 Trvalý odkaz

ORION: tak je to rozdiel "iba" 25 MB ale nejde o to ci je to az tak podstatne alebo nepodstatne ale ci je to spravne... i detail niekedy robi vela... :)

Celá diskusia 48 príspevkov