Samsung Galaxy Tab S 10.5 - špičkový displej, nepraktické tlačidlá

Prvý kontakt s tenkým a ľahkým 10,5'' tabletom s jemným WQXGA displejom, výbornou výbavou, čítačkou odtlačkov prstov a infraportom.

Po prvom prečítaní špecifikácií novinky z radu Galaxy Tab S som si pomyslela, že priaznivci Androidu dostali výbornú alternatívu k iPadu Air. Na majiteľov čaká desaťpalcový tablet so 7 mm tenkou konštrukciou, nízkou hmotnosťou 465 gramov (redakčná váha potvrdila ešte o dva gramy menej) a krásnym, jemným displejom s rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov. Prvý dojem z novinky bol veľmi dobrý. Do redakcie nám na test dorazil spolu so šikovným ochranným krytom, ktorý slúži aj ako trojpolohový stojan a na telo tabletu ho pripevníte pomocou integrovaných úchytiek. Potrebný uhol zabezpečí magnet ukrytý v obale.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab S 10.5 - priamy útok na iPad AirTenký tablet s výbornou výbavou prináša jemný 10,5'' WQXGA displej, osem alebo štvorjadrový procesor, 8 Mpix fotoaparát s AF a LED bleskom, čítačku odtlačkov prstov, infraport a 7 900 mAh batériu. (živé fotografie + VIDEO)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po celú dobu testovania som tablet používala spolu s obalom, ktorý neprekážal v manipulácii a vďaka potrebným otvorom sa s ním dalo aj fotografovať, počúvať hudba a problémom nebolo ani pripojenie microUSB kábla. Napriek tomu, že bol biely, nechytal na seba nečistoty. Čaro tenkého a ľahkého tabletu sa s ním síce stráca, ale kto sa bojí, aby tablet neprišiel "k úrazu”, tomu by som tento šikovný obal určite odporučila.

Čitateľnosť displeja v exteriéri je naozaj dobrá, i na priamom slnku vidíte, čo je na obrazovke práve zobrazené. Aj keď samozrejme musíte počítať s odleskami na displeji, ktoré zhoršujú jeho čitateľnosť. Tak ako všetky ostatné tablety, aj tento má lesklý displej. Na model v matnom prevedení stále ešte len čakáme. A rozlíšenie 2 560 x 1 600 bodov? Paráda.

Pod 10,5'' Super AMOLED displejom sa nachádza známe hardvérové tlačidlo a dva dotykové prvky - šípka späť a tlačidlo multitaskingu. Na odblokovanie displeja môžete použiť klasický spôsob potiahnutím prsta po displeji, odomykanie vzorom, pomocou PIN kódu, heslom prípadne si ponecháte obrazovku bez blokovania. Stlačenie vypínača v hornej stene alebo stredového tlačidla displej rozsvieti a vy môžete hneď pracovať.

Tak ako vlajková loď Galaxy S5, z ktorého si tablet zobral dizajn zadného krytu, má Tab S čítačkou odtlačkov prstov integrovanú práve v stredovom tlačidle. Odblokovanie pomocou zvolených odtlačkov je rýchle a bezchybné. Pri registrácii prstov si nastavíte aj alternatívne heslo, ktoré môžete použiť namiesto skenera. Aj keď Správca odtlačkov prstov upozorňuje, že môžete vykonať registráciu najviac troch prstov, obídete to malým trikom. Počas registrácie totiž musíte špičku prsta potiahnuť cez tlačidlo domov až osemkrát. No keď namiesto stále toho istého prsta oskenujete aj iný, skener si ho takisto zapamätá a uloží. Na odomykanie tak potom môžete použiť hociktorý prst, ktorý ste počas registrácie potiahli po tlačidle domov. Funguje to.

K umiestneniu ovládacích prvkov po stranách zariadenia mám niekoľko výhrad. Prvá smeruje k dotykovým tlačidlám pod displejom. Tie pri tabletoch Samsungu kritizujeme opakovane. Pri držaní tabletu na výšku zavadzajú a neúmyselné stlačenie šípky späť je na dennom poriadku. Neželané vrátenie o krok späť nielen otravuje, ale aj zbytočne zdržuje. Druhá výčitka smeruje ku klávesám ovládania hlasitosti. Tie sú umiestnené v ľavej hornej stene, ja by som ich, ako pravák, privítala skôr v pravej. Keď si chcem upraviť hlasitosť, musím sa ľavým ukazovákom presunúť hore a hmatať tú správnu klávesu. Myslím si, že pri umiestnení v bočnej stene by bolo ovládanie hlasitosti viac ergonomické.

Po bokoch sú dva stereo reproduktory, no kvalitou ani hlasitosťou veľmi neohúria. Nepomôžu ani zvolené efekty či úprava pomocou ekvalizéra. Stačí si porovnať reprodukciu s iPadom Air a i zarytý fanúšik Samsungu musí uznať, že tu má Apple jednoznačne navrch.

porovnanie s iPadom Air

Na testovanie sme mali k dispozícii Wi-Fi verziu, o ktorej chod sa staral osemjadrový procesor Exynox 5 Octa a 3 GB operačnej pamäte RAM. Napriek výkonnému procesoru som občas zaznamenala mierne zaváhanie systému a otváranie aplikácií niekedy trvalo dlhšie, než som očakávala. Na vine je pravdepodobne grafická nadstavba TouchWiz, ktorá dopĺňa operačný systém Android. Ten tu beží v najnovšej verzii 4.4.2 KitKat. Kapacita RAM úplne stačí. Počas práce s tabletom som mala zvyčajne voľný jeden gigabajt. Z celkovej vnútornej 16 GB kapacity zaberala systémová pamäť 6,35 GB, a aktuálne dostupná veľkosť úložného priestoru bola 6,5 GB. Našťastie však nechýba slot na microSD kartu, na ktorú si môžete uložiť multimediálne súbory alebo presunúť nainštalované aplikácie, pokiaľ túto možnosť podporujú.

Podržaním tlačidla multitaskingu si môžete upraviť počet domácich obrazoviek, zmeniť tapetu či pridať widgety. Potiahnutím prsta doprava sa dostanete na obrazovku v štýle aplikácie Flipboard, na ktorej si môžete nechať zobrazovať aktuálne správy z vami zvolených oblastí, nechýbajú tu udalosti z Kalendára, Pošty, Dokumenty a podobne.

Dlhé stlačenie šípky Späť alebo potiahnutie prsta z pravého okraja obrazovky vyvolá bočný panel s rýchlym prístupom k nastaveným aplikáciám. Tie sa vám po aktivácii funkcie Viac okien zobrazia ako ďalšie okno na displeji. Veľkosť okien jednoducho upravíte potiahnutím deliacej čiary. Je to veľmi praktické a návykové. Prezeranie internetu a chatovanie cez Hangouts tak nie je žiadny problém. Obidve okná sú pekne vedľa seba. Okrem toho máte kedykoľvek pri práci s tabletom k dispozícii Panel s nástrojmi, ktorý takisto poskytuje rýchly prístup k obľúbeným aplikáciám. Po ťuknutí na zvolenú aplikáciu sa však nezobrazí ako druhé okno, ale spustí sa tradične na celú obrazovku.

Notifikačná lišta ponúka rýchly prístup až k devätnástim k vybraným funkciám, cez S Finder si vyhľadáte obsah tabletu a Rýchle pripojenie poslúži na odosielanie dokumentov, fotografií, videí, vizitiek kontaktov a iného obsahu do spárovaných zariadení cez Bluetooth.

Aplikácie v menu si zobrazíte podľa abecedy alebo vlastného výberu, nepoužívané ikony môžete aj skryť. V ľavom dolnom rohu obrazovky je stála ikona Moje súbory. Jedným ťuknutím, bez zbytočného hľadania sa tak dostanete k svojim súborom. Šikovné a šetrí to čas.

Používanie tabletu viacerými príslušníkmi rodiny nie je problém. Každý člen sa prihlási pod vlastným kontom a zobrazia sa mu vlastné aplikácie a obsah. Využiť môžete aj funkciu Súkromný režim, tá skryje vybraný obsah z aplikácií Galéria, Video, Hudba a Moje súbory. Šikovný je aj Režim blokovania. Keď je zapnutý, nebudú vás rušiť notifikácie, prípadne sa vypne aj budík. Nastavíte si časové rozpätie a v noci môžete pokojne spať. Bez vyrušovania.

Máte malé deti? Tak zrejme privítate Detský režim. Vytvoríte detský profil a zábava môže začať. Cez sekciu Rodičovská kontrola pridáte vhodný obsah, videá, fotografie, deti si môžu kresliť v skicári, používať fotoaparát, alebo nainštalované aplikácie z Detského obchodu. Nastaviť môžete aj denný limit doby hrania. Čas detí strávený s tabletom tak máte plne pod kontrolou. V sekcii Aktivita vidíte, aké aplikácie váš potomok najčastejšie používa.

Písanie na dotykovej QWERTY klávesnici aj pomocou dvoch rúk je bezproblémové a rýchle. Internetový prehliadač ani aplikácia Hudba ničím novým neprekvapili. Počúvaním FM rádia si dlhé chvíle neskrátite, bohužiaľ chýba. Na dovolenke v zahraničí sa asi skôr spoľahnete na vašu hudobnú knižnicu než internetové rádiá.

Vďaka integrovanému infraportu môžete pomocou tabletu ovládať aj domácu techniku, napríklad televízor. Áno, je to trochu nepohodlné, ale pre niekoho návykové. Cez aplikáciu WatchON máte prehľad o televíznych programoch, nastavíte si pripomienku obľúbeného seriálu alebo filmu a prečítate obsah relácie. Aplikácia aj nastavenie diaľkového ovládača fungovala presne a bez problémov. Pri prvom spustení stačilo len zadať značku televízora a set-top boxu.

Fotoaparát v tablete je pre mnohých používateľov zbytočnosť, ich kvalita nebýva vysoká. Tu sa však za zhotovené snímky hanbiť nemusíte. Osemmegapixelovému snímaču nechýba automatické zaostrovanie ani prisvetľovacia dióda. Na výber máte niekoľko známych režimov a širokú ponuku nastavení. Fotoaparát i video majú svoju samostatnú ikonku. V plnom rozlíšení zhotovíte iba snímky s pomerom strán 4:3, pri širokouhlom pomere 16:9 sa uložia v šesťmegapixeovom rozlíšení. Videá dokážete nahrávať v maximálne Full HD kvalite. Nechýba ani predná 2,1 Mpix kamera, ktorá takisto zvládne nahrávať videá v rozlíšení 1 920 x 1 080 bodov.

A výdrž? Záleží samozrejme na tom, na čo ho používate.Pri každodennom povolenej synchronizácii s Gmail účtom, prezeraní webu a občasnom hraní hier vám vydrží na jedno nabitie tak štyri dni. Pri sledovaní filmu ubudne z 7 900 mAh batérie za jednu hodinu približne 20 % energie. Počas toho sa aj viac zahrieva, no nie je to nič tragické.

Výhody:

+ krásny displej

+ fotoaparát

+ konštrukcia a hmotnosť

Nevýhody:

- dotykové tlačidlá pod displejom

- absencia FM rádia

- slabé reproduktory

Na jeden záber: Samsung Galaxy Tab S 10.5 (prvý kontakt)

Záver:

Samsung Galaxy Tab S je špičkové zariadenie s tenkým telom, prijateľnou hmotnosťou, krásnym displejom, výkonným hardvérom, množstvom softvérových vylepšení a veľmi slušným fotoaparátom. Zaujímavou, pre niekoho však možno zbytočnou funkciou, je skener odtlačkov prstov. Odrádzať môže vyššia cena, ktorá sa pri Wi-Fi verzii pohybuje okolo 500 eur. Za slot na SIM kartu si priplatíte 100 eur. Keby bol tento model aj vode a prachu odolný, tak ako Galaxy S5, bol by vážnym konkurentom pre Sony Xperia Z2 tablet. Cenu majú podobnú. Takto by pri rozhodovaní hrala dôležitú úlohu náklonnosť k značke a preferovanie grafickej nadstavby konkrétneho výrobcu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu