Nokia 6700 classic

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom3G mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, FM rádiom s RDS, AGPS a podporou HSDPA/HSUPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 110 x 45 x 11 mm,

hmotnosť: 116 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps; 352 x 288, 30 fps),

pamäť: 180 MB + 1 GB microSD v balení (až do výšky 8 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB, aj nabíja), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (aj s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS,

batéria: BL-6Q, 960 mAh,

výdrž: ???,

SAR: 0,41 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, RSS, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

telefón, batéria (BL-Q6), 1 GB microSD, microUSB headset (WH-203), dátový kábel (CA-101), sieťová nabíjačka (AC-8), púzdro, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je zaujímavou novinkou na trhu. Prináša dizajn osvedčenej v kovovom tele s funkciami high-mid-endu. Na prvý pohľad sa zdá byť jej nástupcom, ktorý prináša všetko čo staršiemu modelu chýbalo, no hneď po bližšom preskúmaní zistíte mnohé jej výhody aj nedostatky.

Ako som už spomínal vyššie,

mobilu sa nesie v štýle slávnej 6300-vky, čiže telu dominuje strieborná farba s lesklým čiernym lemom okolo displeja zasahujúcim do ovládacej časti klávesnice. Tento jednoduchý dizajn síce neprináša nič nové, no mne sa páči. Pôsobí konzervatívne a štýlovo zároveň. Jeho cenu zvyšuje aj použitie kovu na celom povrchu telefónu. Vďaka nemu sa celý telefón leskne a pôsobí draho. Pripraviť sa však môžete aj na nevýhody tohoto materiálu. S leskom sa ruka v ruke nesie aj rýchle a ľahké zašpinenie telefónu odtlačkami prstov. Nokiu 6700 classic stačí len vziať do ruky a o odtlačky po celom kryte máte postarané. Handrička sa v balení nenachádza, takže sa môžete pripraviť na časté utieranie telefónu o tričko. Po stranách mobilu na prvý pohľad nenájdete žiadne ovládacie tlačidlá. Po bližšom zoznámení s telefónom narazíte na pravej stene na nenápadnú s dierou mikrofónu a dvojité tlačidlo , ktoré sa kvôli svojej veľkosti nepohodlne ovláda. dominuje objektív päťmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Pod zadným krytom sa nachádza otvor pre microSD a SIM kartu. Pre výmenu pamäťovej karty nie je potrebné vyberať batériu. Zaujímavosťou je aj prítomnosť v oblasti uloženia SIM karty. Poklepaním poň (na zadnom kryte) sa zobrazia na displeji hodiny. Neviem či je senzor na dotyk užitočnou funkciou, keďže rýchlejšie sa k zobrazeniu hodín dostanete stlačením vypínacieho (červeného) tlačidla. Tento úkon najlepšie pochopíte na videu v treťom mobilnom týždenníku.

telefónu sa delí na ovládaciu a alfanumerickú časť. Ovládacia je tvorená dvoma spojenými dvojtlačidlami a stredovým štvorsmerným štvorcom s potvrdzovacím stredom. Ovládacia časť je vyrobená z lesklého plastu a práca s ňou je bezchybná. Alfanumerická časť je kovová a mierne zapustená do tela telefónu. Písanie na nej je taktiež výborné. Vyhovoval mi jej odpor aj nízka hlučnosť. Celá klávesnica je nerovnomerne nabielo . Podsvietenie je riadené svetelným senzorom ukrytým pri reproduktore. Stredový ovládací štvorec môže pri zmeškanej udalosti upozorňovať blikaním, podobne ako v Nokii E71.

použitý v Nokii 6700 classic je starý známy. Uhlopriečka 2,2-palca a rozlíšenie QVGA totiž poznáme z ostatných modelov Nokia S40. Taktiež jeho vlastnosti a možnosti budú dobre známe najmä používateľom telefónov od Nokie. Aktívny pohotovostný režim so zobrazením skratiek k funkciám, aktívneho hudobného prehrávača, rádia a kalendára neprináša nič nové. Pribudla len funkcia vyhľadávania. Tá vás pri zadaní slova a potvrdení vyzve na vyhľadávanie cez Google. Menu telefónu je klasicky nastavené na 3 x 3 ikony s popisom. Prispôsobiť si ho môžete nielen usporiadaním ikon, ale aj zmenou štýlu menu na ikony, zoznam alebo záložky. V nastaveniach si môžete (de)aktivovať svetelné efekty, aktívny pohotovostný režim či nastaviť veľkosť písma, tapetu alebo šetrič obrazovky. Nokii štandardne chýba možnosť nastaviť si vlastný jas a čas podsvietenia displeja. Viditeľnosť na slnku je pomerne dobrá aj napriek lesklému sklíčku displeja.

Päťmegapixelový

robí fotografie výbornej kvality. Ku kvalite fotografií prispieva aj prítomný autofókus a LED blesk. K rýchlemu spusteniu fotoaparátu sa dá dostať stlačením spúšte alebo skratkou na pohotovostnom displeji. Vo voľbách dokážete nastavovať blesk, samospúšť, jas, efekty, vyváženie bielej alebo zapnúť formát fotografovania na výšku. V položke nastavenia nájdete možnosť zmeniť veľkosť fotografie, jej kvalitu a zvuk spúšte a zaostrovania. Ponuka možností fotoaparátu je teda dostatočná, za čo telefón chválim. Pri fotografovaní na šírku môžete využiť tlačidlá ovládania hlasitosti na približovanie. Spúšť fotoaparátu slúži pri jemnom stlačení na zaostrenie, pri dotlačení snímok odfotografuje. Fotografovanie je možné aj hlavným potvrdzovacím tlačidlom. Kamera s maximálnym rozlíšením VGA ponúka rovnaké možnosti prispôsobenia ako fotoaparát. Funkcia blesku pri nahrávaní videa nie je prítomná.

Prezeranie obrázkov a videí prebieha v prehľadnej galérii. Kto už niekedy vlastnil Nokiu, vie čo môže od galérie očakávať. Snímky, tóny a videá nájdete prehľadne zoradené, a tak sa nestane, že by ste na svoje fotografie nevedeli naraziť. Pri prezeraní je možné použiť funkciu zoom, takisto aj zvoliť si celoobrazovkový režim sledovania fotografií. Pri prezeraní fotiek na šírku displeja nie je možné ich priblíženie. V galérii môžete snímky aj otáčať a upravovať ich kontrast. Sledovanie videa prebieha na výšku displeja, po stlačení hviezdičky sa video roztiahne na šírku.

v Nokii 6700 classic je výborný. Hudbu dokáže roztriediť podľa údajov z ID3 tagov. Grafika prehrávača sa prispôsobí téme, zvoliť si však môžete aj štandardný vzhľad. Pri prehrávaní vidíte názov interpreta, skladby a albumu spolu s jeho obalom. V nastaveniach nájdete možnosť vybrať si z niekoľkých typov ekvalizérov. Kvalita reproduktoru je výborná, rovnako ako jeho hlasitosť. Prekvapila ma hlasitosť v dodávaných stereo slúchadlách. Ako užívateľ zvyknutý na kvalitu zvuku vychádzajúceho z Nokie E71 som čakal vyššiu hlasitosť. Možno to však bolo spôsobené menej kvalitnými slúchadlami. Rovnako som bol nemilo prekvapený aj prítomnosťou microUSB konektora pre slúchadlá. Čakal som použitie 3,5 mm, ako v Nokii 6303 classic, prípadne už viac-menej zaužívaného 2,5 mm jacku. Keďže sa v balení nachádza kompletné handsfree a nie redukcia, nebol som schopný posúdiť kvalitu a hlasitosť zvuku s kvalitnými slúchadlami.

V telefóne sa nachádza aj

s podporou RDS. Veľkým nedostatkom je nemožnosť prehrávania rádia cez reproduktor.

Nokia 6700 classic obsahuje aj zabudovaný GPS modul. Ten využijete spolu s predinštalovanými

na pamäťovej karte. Dostupné sú mapy strednej Európy. Tie je možné prezerať aj v offline režime. Aplikáciu nie je možné používať v minimalizovanom režime.

K prehľadnému správcovi voľnej pamäte sa dostanete cez položky galéria->voľby->stav pamäti. Telefón obsahuje približne 180 MB úložného priestoru, po prvom spustení je voľných takmer 175 MB. V balení sa taktiež nachádza aj pamäťová karta s kapacitou 1 GB. Na nej sú pripravené Nokia mapy pre GPS. Tie zaberajú približne len 200 MB, takže sa nemusíte báť, že by ste nemali dostatok priestoru na uloženie svojich fotografií či hudby.

Oblasť telefonovania sa nezmenila. Nokia 6700 classic ponúka jednoduchý, no výborný

. Nechýba kopírovanie medzi pamäťami ani vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Kontakty je možné zoradiť podľa mien s číslami alebo snímkami. Veľmi praktické je kontaktu priamo v Nokia Maps. Synchronizácia kontaktov cez internet alebo medzi dvoma telefónmi je bezproblémová. Okrem kontaktov môžete kopírovať aj údaje z kalendáru, textové správy, multimediálne správy a poznámky. Profily sú prístupné cez skratky v pohotovostnom režime alebo cez nastavenia v menu. Pripravených je šesť profilov s možnosťou plného prispôsobenia. Profily môžete aj časovať.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Nokia už štandardne používa spoločný editor pre textové a multimediálne

. Grafickú a jednoduchú tvorbu MMSiek zvládne naozaj každý. Písanie na pohodlnej klávesnici môžete urýchliť využitím pomoci slovníka T9. Dlhý text môžete v nastaveniach zmeniť na multimediálnu správu. Esemeskové typy poteší aj možnosť vloženia grafických smajlíkov do textu. V nastaveniach si môžete aktivovať doručenky a ukladanie odoslaných správ. Pamäť správ je obmedzená len voľnou pamäťou telefónu.

O mobilný e-mail je tiež postarané. Po zadaní názvu konta sa telefón opýta či má automatický vyhľadať nastavenia k schránke. Pokiaľ sa mu to nepodarí, budete vyzvaný na manuálne nastavenie. Po kratšom zadávaní údajov sa dostanete do nastavení. Tam je možné zvoliť si či má Nokia 6700 classic sťahovať celé e-maily alebo len hlavičky. Zadať môžete aj maximálny počet stiahnutých správ či interval automatického sťahovania. Ten začína na 30 minútach a končí pri šiestich hodinách. Chválim aj možnosť práce s viacerými kontami naraz. Nokia 6700 však nezobrazí dokumenty a pripravte sa aj na problémy, ak máte schránku so stovkami e-mailov (klasická situácia majiteľov gmailu). Každá Nokia ich chce postupne stiahnuť všetky. Aj keď nastavíte sťahovanie len 10 najnovších správ, pri hodinovej kontrole budete mať v mobile po desiatich hodinách 120 e-mailov. Po týždni to už budú stovky.

v mobile si poradí s wap aj webstránkami. Rýchlosť sťahovania stránok je vysoká, o čo sa stará aj prítomnosť HSDPA a HSUPA. Prehliadač si poradil bezproblémov aj s hlavnou stránkou Fony.sk. Navigácii na stránke pomáha aj kurzorová myš a . Prehliadač je jednoducho výborný. Jeho jedinou nevýhodou je nemožnosť otvorenia viacerých okien. Veľká škoda je aj absencia Wi-Fi.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík nájdete v menu organizéra. Budenie môže byť iba jedno, na viaceré upozornenia musíte využiť kalendár. FM rádio ako tón budenia nie je možné nastaviť. Denné opakovanie či odklad budenia je samozrejmosťou.

v mobile je presne podľa mojich predstáv. Mesačný náhľad spolu so spodnou lištou, ktorá zobrazuje aktuálne záznamy ma potešila. Kapacita záznamov je obmedzená len voľnou pamäťou. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne úlohy, poznámky, časovač stopky a kalkulačku. Tá dokáže pracovať s jednoduchými funkciami, no v nastaveniach si môžete zvoliť aj vedeckú či úverovú kalkulačku.

V telefóne su pripravené aj štyri hry a viacero aplikácií. Medzi nimi nájdete odkazy na mobilné verzie sociálnych sietí ako Facebook, MySpace, YouTube či Flickr. Okrem nich sa v pamäti nachádzajú predinštalované aplikácie ako Opera Mini, Hľadanie, My Nokia, Prevody, Svetové hodiny a Share on Ovi. Minimalizácia aplikácií nie je možná a teda ani spúšťanie viacerých programov naraz.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Nokie 6700 classic na jedno nabitie je výborná, pri aktívnom používaní základných funkcií mi vydržal približne tri dni. Prekvapila ma však nabíjačka v balení, ktorá niesla označenie Energy star. Tá nabila takmer vybitý mobil behom hodiny. Páčilo sa mi aj grafické indikovanie nabíjania pri pripravených flashových témach.

Výhody:

- microUSB nabíja,

- časované profily,

- synchronizácia pamäte ako na smartfónoch,

Nevýhody:

- microUSB konektor pre slúchadlá,

- ľahko sa ušpiní,

- FM rádio nedokáže hrať cez reproduktor.

Orientačná cena: 269 € (8 103,90 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 6700 classic vychádza dizajnovo z populárneho modelu Nokia 6300. Oproti nej ponúka päťmegapixelový fotoaparát, prítomnosť vstavaného GPS modulu a široké možnosti pripojenia na web, ako UMTS s jej nadstavbu HSDPA a HSUPA. Opäť ale chýba podpora Wi-Fi, ktoré sa pre mnohých stáva v dnešnej dobe základnou požiadavkou pri výbere nového mobilu. Na rozdiel od modelu 6300, Nokia 6700 classic ponúka väčšiu internú pamäť. Nepochopiteľne bol ale použitý microUSB konektor ako výstup pre slúchadlá, uvítali by sme 3,5 mm jack. Priamym konkurentom Nokie 6700 classic je Sony Ericsson C901, ktorý ponúka podobnú funkčnú výbavu no kvalitnejší fotoaparát s xenónovým bleskom.

Produktová stránka: Nokia 6700 classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.07.2009 - 15:14

ORION: chyba mu FM Radio (bez radia uz mobil si ja neviem predstavit vyuzivam ho dost) , dalej nema 3,5 mm jack pricom lacnejsi model ho ma co bol predstaveny spolu s nim, chyba este krytka fotaku a skoda ze nema aj xenon no co uz...

anonymous29.01.2009 - 14:27 Trvalý odkaz

mental.disease: HSDPA 10 Mbps? Myslel som, že je bu? 7.2 or 14.4... Na?o cpú do dumb fonov GPS, ke? (zatia?) nie je navigácia pracujúca offline (alebo práve preto). ?udia by skôr uprednostnili wi-fi

anonymous29.01.2009 - 14:29 Trvalý odkaz

mirec : nokia sa zobudza z komy ale toto je dost pomaly start no ale ked bude dobra cena :D

anonymous29.01.2009 - 14:35 Trvalý odkaz

ORION: A tiez nema prednu kamerku pre videohovory takze normalny videohovor neuskutocnim ale mozno iba cez zadny fotak ale to je na h...

anonymous29.01.2009 - 14:56 Trvalý odkaz

People: Orion tento fon nie je z kategorie mega-šupa multimedialnych. Obycajny fon pre dospelych ludi. Fma radio a 3,5mm jack su serepeticky, ktore prevazne vyuziva mladez. Videohovory spadaju taktiez do tej istej kategorie.

Ta klavesnice je riesena tym tenkym pasikom, alebo je to normalne velke tlacidlo?

Celá diskusia 57 príspevkov