Ericsson: spotreba mobilných dát rýchlo rastie

Podľa najnovšej štúdie Ericsson Mobility Report vyplýva, že sme v prvom štvrťroku 2014 celosvetovo presurfovali na mobile viac než za celý rok 2011. A dátová prevádzka má stále rásť.

Mobil bez internetu si už snáď nikto z nás nevie ani predstaviť. To, čo bolo pre mnohých pred pár rokmi luxus, je dnes už samozrejmou službou, ktorú dennodenne využívame. S rozvojom HSPA a LTE sietí sa zvyšuje aj dátová spotreba.

Podľa predpovede Ericssonu má do roku 2019 dátová prevádzka každoročne v priemere narásť o 45 %. Na konci projektovaného obdobia by celková mobilná dátová prevádzka mala dosiahnuť desaťnásobok tej minuloročnej, teda približne 10 exabytov.

Vývoj globálnej dátovej prevádzky

graf: ericsson

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Výrazne rastie aj počet mobilných dátových pripojení a takisto aj priemerná spotreba dát na používateľa. Na vzostupe sú aj mobilné širokopásmové pripojenia, ktorých počet podľa Ericssonu v roku 2019 dosiahne 7,6 miliardy. V tej dobe budú tvoriť 80 % všetkých mobilných pripojení.

ikona

Ericsson: vlani sa predala miliarda smartfónov, rastie aj LTE pripojeniePodľa najnovšej správy Ericsson Mobility Report sa vlani celosvetovo predala približne miliarda smartfónov. Pokiaľ ide o prenikanie mobilných služieb, je stredná a východná Európa stále v čele. Na obyvateľa pripadá 1,43 mobilných pripojení, pričom celosvetový priemer je 0,92.

Najvýraznejší rast v počte mobilných dátových pripojení zaznamená Ázia, kde narastú dvanásťnásobne. Čo sa týka regiónu strednej Európy, Ericsson odhaduje, že sa počet nových pripojení do roku 2019 zvýši osemnásobne. V tej dobe priemerný používateľ smartfónu spotrebuje štyrikrát viac mobilných dát, než je tomu dnes. Podľa Ericssonu sa zvýši počet smartfónov, rozšíri sa pokrytie rýchlou dátovou sieťou a video obsah bude stále populárnejší.

Vývoj mobilnej dátovej prevádzky podľa druhu obsahu

graf: ericsson

Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Gemius dnes mesačne pristupuje na internet cez svoje mobilné zariadenie približne milión Slovákov. "To všetko sú výborné predpoklady na to, aby naša spotreba mobilných dát rástla podobným tempom ako je európsky priemer," uviedol Marián Bezák, prezident spoločnosti Ericsson Slovensko.

Globálna dátová spotreba - porovnanie regiónov

graf: ericsson

Celková dátová prevádzka generovaná smartfónmi už prekonala objem dát spotrebovaných mobilnými počítačmi, tabletmi a routermi. Ako odhaduje štúdia, do roku 2019 počet smartfónov vo svete narastie trojnásobne, čo povedie k dramatickému nárastu dátovej spotreby.

Spotreba mobilných dát rastie oveľa rýchlejšie ako dáta spotrebované v pevných sieťach. V absolútnom meradle zostane fixná dátová prevádzka dominantná aj v roku 2019, hoci jej podiel klesne. Kým v 2013 mobilná dátová prevádzka predstavovala 5 % celkových prenesených dát, v roku 2019 jej podiel porastie na 12 %.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu