Google I/O 2014: uvidíme štart hodiniek s Android Wear?

Tak ako Apple na svojom WWDC, aj Google stihne svoju veľkú konferenciu pre vývojárov usporiadať ešte tento mesiac. Google I/O 2014 sa bude konať dokonca v tom istom meste, no medzi 25. a 26. júnom. Čo by mohla priniesť?

Apple usporiadal svoju veľkú vývojársku konferenciu WWDC14 na začiatku júna a predstavil na nej hlavne novinky v operačnom systéme iOS 8. Google stihne odpovedať ešte tento mesiac. Jeho I/O 2014 prebehne 25. a 26. júna.

Aj tu očakávame predstavenie niekoľkých zaujímavých produktov. Niektoré sa objavia na 100 %, niektoré len možno.

Určite uvidíme ďalšie podrobnosti ohľadne operačného systému pre nositeľné príslušenstvo Android Wear. Ten už čoskoro príde na trh vo voľne predávaných hodinkách od Motoroly a LG. A práve LG G Watch by mal dostať každý, kto sa zúčastní otváracej keynote v stredu ráno.

ikona

Android Wear: inteligentné hodinky ponúkne najprv Motorola a LGGoogle predstavil upravený operačný systém pre hodinky a iné príslušenstvo. Už o pár mesiacov ho využije Motorola vo svojich Moto 360 a LG G Watch. Neskôr by sa mali pridať aj HTC, Samsung, Qualcomm či Fossil.

Mali by byť presne centimeter hrubé a predná stena s rozmermi 38 x 47 mm by mala ukrývať 1,65” displej s rozlíšením 280 x 280 bodov. Vnútornú pamäť s veľkosťou 4 GB možno doplní 512 MB RAM a batéria s kapacitou 400 mAh, ktorá postačí na 36 hodín prevádzky. Vo Veľkej Británii sa špekuluje o cenovke okolo 180 libier (cca 225 eur). Ich podoba spolu s niektorou z prvých verzií OS Android Wear dokonca už unikla aj na internet.

Podľa niektorých odborníkov by Google mohol ukázať aj Android 5.0, tých však môže ovplyvňovať práve pred pár týždňami predstavený iOS 8 a novej verzie najrozšírenejšieho mobilného operačného systému sa možno dočkáme až na jeseň. Tak či tak, mohol by priniesť zjednodušené a graficky čistejšie prostredie, ako naznačujú dávnejšie uniknuté obrázky systémových aplikácií (Kalendár, Mapy, Gmail a pod.).

obr: Android Police

Objaviť by sa mohol aj ďalší pokus o Google TV alebo špeciálne upravený Android pre multimediálne systémy v automobiloch. Internetový a softvérový gigant totiž spojil GM, Hondu, Audi, Hyundai a Nvidiu za účelom predstaviť prvé sériovo montované automobily s integrovaným OS Android na konci roka 2014.

Fanúšikov zariadení s robotom však opäť zamrzí informácia, že Apple niečo podobné ukázal už na autosalóne v Ženeve. V zozname značiek podporujúcich CarPay pritom nájdeme všetkých výrobcov, ktorých sme vymenovali v minulom odstavci… Otázkou tak bude len to, či si koncový zákazník bude môcť vybrať, alebo nakoniec jedna z platforiem tú druhú úplne prevalcuje.

ikona

Apple CarPlay: iOS a multimediálne centrum pre vaše autoApple už čoskoro zmení pohľad na multimediálne a navigačné centrá v našich automobiloch. Stredový displej v niektorých z nich bude totiž slúžiť na ovládanie iPhonu prostredníctvom launchera alebo grafickej nadstavby. iOS tak nahradí často pomalé systémy od výrobcov.

Google má tiež divíziu pre inteligentnú domácnosť (odkúpil aj známe termostaty Nest) a okuliare Glass už rozšíril aj do Veľkej Británie, niekoľko noviniek by teda mohol predstaviť aj v tejto oblasti.

Google I/O 2014 bude možné sledovať aj naživo a to dokonca aj z tabletu či smartónu. Záujemcom postačí len stiahnutie príslušnej aplikácie z obchodu Google Play. Tá okrem videoprenosu ponúkne aj správy a možnosť zostaviť si vlastný rozvrh podujatia.

Zdroj: Pocketnow, The Verge

Diskusia k článku:

Začať diskusiu