Samsung Galaxy Note 3 Neo - odľahčené delo alebo prezlečený veterán?

Recenzia odľahčenej verzie tabletofónu Galaxy Note 3 s 5,5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, Androidom 4.3, dotykovým perom S Pen a dobrou výdržou.

Už niečo vyše roka a pol používam Samsung Galaxy Note 2. Pár vecí mi na ňom trochu prekáža, no ako celok mi plne vyhovuje a zatiaľ nevidím dôvod prechádzať na iný telefón. Prečo meniť niečo, čo funguje. No nie? Na predstavenie jeho nástupcu, Galaxy Note 3, som sa tešil. Nová vlajková tabletofónová loď určite nesklamala. Priniesla novú dávku vylepšení, či už po hardvérovej alebo softvérovej stránke a mierne upravený dizajn. Lenže výkonný stroj niečo stojí, a tak sa možno viacerí záujemcovia rozhodovali medzi kúpou nového Note 3 alebo minuloročnej dvojky, ktorej cena príjemne klesla.

Samsung pomáha vyriešiť túto dilemu a predstavuje Galaxy Note 3 Neo. Ten kombinuje cenu a výbavu Galaxy Note 2 s dizajnom a funkciami Galaxy Note 3. Ideálne riešenie? Nechajme sa prekvapiť.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 3 NeoOdľahčená verzia tabletofónu Galaxy Note 3 prináša 5,5'' HD displej, 8 Mpix fotoaparát, Android 4.3, dotykové pero S Pen a 3 100 mAh batériu. Procesory sa líšia podľa prítomnosti 3G alebo LTE technológie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na stole mi leží Galaxy Note 2 a Galaxy Note 3 Neo, tak poďme porovnávať. Dizajn a konštrukcia trojok sa mi páči o čosi viac. Note 3 Neo pôsobí serióznejším dojmom a manipulácia je výrazne komfortnejšia. Môžu za to najmä lepšie spracované bočné steny a zadný drsný kryt s imitáciou kože. Dvojka sa v ruke šmýka ako divá, tu je už všetko v poriadku.

Lepšie sú na tom aj rozmery a hmotnosť. Galaxy Note 3 Neo je o tri milimetre kratší, štyri milimetre užší a milimeter tenší. Konštrukcia prešla výraznou odtučňovacou kúrou a podarilo sa odstrániť až 20 gramov prebytočného tuku. Tak veľký tabletofón a hmotnosť iba 163 gramov? Výborná hodnota.

Tlačidlo napájania v pravej stene je trochu vyššie, no stále ho pohodlne nahmatám aj bez prehmatávania. O tlačidle hlasitosti v ľavej stene sa to už však povedať nedá. Je dosť vysoko a regulácia hlasitosti počas hovoru dá trochu zabrať. V tomto má Note 2 navrch. Tlačidlá v bočných stenách pochválim za dostatočné vyčnievanie a dobré nahmatanie.

K 3,5 mm audio konektoru v hornej stene nám pribudol infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Ovládače pre jednotlivé zariadenia si nastavíte v aplikácii WatchON. Po zadaní vášho poskytovateľa televízneho vysielania vám aplikácia zobrazí program s delením podľa žánrov. Aplikáciu pochválim za informácie o jednotlivých reláciách, seriáloch a filmov. V podrobnostiach si tak môžem prezrieť dĺžku filmu, meno režiséra a prečítať krátky popis. Ak ma film zaujal, uložím si ho do pripomienok a aplikácia ma pred začiatkom filmu včas upozorní. Medzi podporovanými zariadeniami nájdete okrem televízora aj DVD/BD prehrávač a AV prijímač.

Hlasný reproduktor sa presunul do spodnej steny. Tento krok vítam. Telefón môžem pokojne hodiť na posteľ a zvuk prichádzajúceho hovoru nebude tlmený. Maximálna hlasitosť je vysoká a spokojný som bol aj s kvalitou podania.

Galaxy Note 3 ponúka microUSB konektor vo verzii 3.0, v slabšie vybavenom Note 3 Neo nájdeme klasický microUSB konektor, ktorý je podľa mňa lepším riešením. Medzi počítačom a telefónom aj tak neprenášam veľké dáta a triafanie nabíjačky do klasického konektora je pohodlnejšie. Pomocou OTG redukcie môžete k telefónu pripojiť aj externé zariadenia. Napríklad myš, klávesnicu alebo USB kľúč. S terabajtovým externým harddiskom si žiaľ neporadil. Najviac ma však zarazila chýbajúca podpora dokovacej stanice pre Galaxy Note 2. Galaxy Note 3 Neo som do nej vložil, no bez odozvy.

Pod zadným krytom nájdeme vyberateľnú batériu s integrovanou NFC anténou a sloty pre microSD a microSIM karty. Pri troche šikovnosti sa vám podarí vybrať pamäťovku aj bez odňatia batérie. O microSIM karte to už neplatí. Vedľa batérie sa ešte nachádza dvojica pinov, ktorá slúži na pripojenie zadného krytu s podporou bezdrôtového nabíjania.

Z pravého dolného rohu vyťahujem jeden z tromfov tohto zariadenia. Na dotykové pero S Pen nedám dopustiť. To v Note 3 Neo pochválim za koncovku, pri ktorej už neriešim ako pero vkladám. Teda rovnako ako u jeho vybavenejšieho brata. Vytiahnutím pera sa tabletofón odblokuje a na obrazovke sa zobrazí ponuka bezdotykového príkazu. Túto funkciu Galaxy Note 2 neponúka a je to škoda. Z ponuky som najčastejšie využíval Pripomienku akcie a a Okno pera. Prvá spomínaná funkcia dokáže vami napísaný text prepojiť s rôznymi akciami. Napríklad rozpozná meno, priezvisko, telefónne číslo a uloží ich ako nový kontakt. Rovnako rýchlo môžete napísať text správy, e-mailu alebo napísaný text vyhľadať na webe. Rozpoznávanie textu je prekvapivo spoľahlivé a dokázalo rozlúštiť aj moje hieroglyfy. Režim Okno pera umožní zobraziť v zmenšenom okne niektoré z aplikácií. Napríklad kalkulačku, YouTube alebo internetový prehliadač. Takýchto zmenšených okien môžete mať viacero, no so zväčšujúcim sa počtom klesá svižnosť zariadenia. Okno s aplikáciou si môžete v nevhodnej situácii minimalizovať do podoby malej bublinky a v potrebnej situácii sa k nemu vrátiť.

Pri možnostiach multitaskingu nesmiem zabudnúť ani na režim Viac okien, ktorý umožní pracovať s dvomi aplikáciami naraz. Spustíte ho dlhším podržaním šípky späť. Ponuka aplikácií je bohatá, aj keď je pravdou, že všetky nainštalované aplikácie tu nenájdete. Novinkou v porovnaní s Galaxy Note 2 je možnosť doinštalovania takých aplikácií z obchodu Google Play, ktoré tento režim podporujú. V ponuke s tagom "multiwindow" som našiel rôzne kalkulačky, prehrávače a mnoho ďalších aplikácií.

Režim Viac okien používam pri rôznych príležitostiach. V hornej časti displeja si pustím prehrávač videí alebo Youtube a v dolnom priestore môžem komunikovať cez e-mail alebo Hangouts. Pri písaní sa ale nezľaknite klávesnice, ktorá na displeji zaberie značný priestor. Ideálny riešením je podržať jej kontextové tlačidlo umiestnené vedľa medzerníka a v možnostiach zobrazenia si zvoliť pohyblivú klávesnicu. Tú si môžete umiestniť na ľubovoľné miesto na displeji. Novinkou v porovnaní s Galaxy Note 2 je možnosť zobraziť si dve okná rovnakej aplikácie, uložiť si často používané dvojice aplikácií a jedným klikom ich rozbaliť a automatické otvorenie odkazu v inej aplikácii. Napríklad odkaz z Facebooku sa automaticky otvorí v prehliadači na druhej polovici obrazovky.

Displej sa v porovnaní s Galaxy Note 2 nezmenil. Na 5,5-palcovej uhlopriečke sa stretávame so Super AMOLED displejom s rozlíšením 720 x 1 280 bodov. Rozlíšeniu nemám čo vyčítať. Podľa mňa je HD-čko úplne dostačujúce a zbytočne nezaťažuje batériu. Áno, pri priamom porovnaní si všimnete rozdiel medzi HD a Full HD, no mne to bohato stačí. Farby sú už tradične mierne presaturované, pozorovacie uhly výborné a čitateľnosť na slnku priemerná. Slabá čitateľnosť mi prekážala asi najviac. Novinkou oproti Galaxy Note 2 je režim zvýšenej citlivosti na dotyk, ktorý umožní ovládať displej v rukaviciach.

Nad displejom sa nachádza slúchadlo s dostatočnou hlasitosťou, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, predný fotoaparát a viacfarebná notifikačná dióda. Tá je trochu menšia než na Galaxy Note 2, no stále dostatočne veľká.

Samsung Galaxy Note 3 Neo poháňa chipset Exynos 5 Hexa. Ako už názov napovedá, chipset má šesť jadier. Dve sú taktované na 1,7 GHz a ďalšie štyri na 1,3 GHz. Grafiku má na starosti ARM Mali-T624. Výkonovo je na tom dobre. Note 3 Neo zvláda aj náročné hry, no pri dlhšom hraní treba rátať so zvýšenou teplotou na zadnej stene. Postavili sme ho vedľa Galaxy Note 2 a porovnali v dvoch benchmarkoch. V Quadrant Standard dosiahol Note 3 Neo 11 602 bodov, v prípade Note 2 sme namerali 6 629 bodov. V AnTuTu to bolo 31 944 bodov pre Note 3 Neo a 21 491 pre Note 2. Výkonovo je teda Note 3 Neo o čosi lepší. Veľkosť operačnej RAM pamäti sa nezmenila. Note 2 aj Note 3 Neo ponúknu dostatočné dva gigabajty. Tromi gigabajtmi sa môže pochváliť Note 3. Dva gigabajty bohato stačia a hravo si poradia s viacerými bežiacimi aplikáciami a rôznymi zaujímavými funkciami prostredia. Dostupných je 1,67 GB a voľných bolo zvyčajne tých 400 – 500 MB. Pri náročnejšom využívaní, napríklad už spomínaný beh viacerých miniaplikácii, je voľná pamäť výrazne nižšia, približne 100 MB. Z 16 GB interného úložiska si 4,39 GB uchmatol systém. Pamäť si však môžete hocikedy rozšíriť pomocou microSD karty s kapacitou 64 GB. Note 3 Neo podporuje aj prenos aplikácií na microSD kartu. To sa zíde najmä pri náročnejších hrách. Napríklad mnou vyskúšaná hra Gangstar 4 má vyše 2 GB.

Pre niekoho môže byť sklamaním staršia verzia Androidu, konkrétne 4.3. Tú mám predsa aj v Galaxy Note 2, na ktorom už netrpezlivo očakávam 4.4.2. Na verzii systému ale v podstate až tak nezáleží. Dôležitejší je obsah prostredia TouchWiz. V porovnaní s Note 2 sa niečo zmenilo a niečo ostalo.

Zablokovaná obrazovka si rozumie s widgetmi a v spodnej časti ponúkne až päť rýchlych skratiek aplikácií. Mne tu nesmie chýbať fotoaparát, keďže spúšť chýba. Na zablokovanej obrazovke sa dostanem aj do výsuvnej lišty s bohatou porciou skratiek a rýchlym nastavením jasu.

Počet domácich obrazoviek si môžem meniť a nechýba ani cyklický prechod z poslednej na prvú. Nepochopená ostáva matica zobrazených ikon. Iba štyri ikony v riadku na 5,5-palcovom displeji? To ma vážne nebaví. Je to aj jeden z dôvod, kvôli ktorému na mojom Note 2 používam Nova Launcher. Druhým dôvodom sú animácie a rýchlosť prostredia. Touchwizu to proste trvá. Najviac ma asi vytáča dlhé rozsvecovanie zablokovanej obrazovky. Týmto problémom však trpia aj ostatné Samsungy. K svižnosti prostredia sa mi ťažko vyjadruje, keďže sme na test mali nefinálnu vzorku. Pomalšie reakcie boli na dennom poriadku. Najviac som si to všímal pri otváraní aplikácií, najmä fotoaparátu. Pred kúpou odporúčam zájsť do nejakej elektropredajne a vyskúšať si svižnosť tohto prostredia na finálnej vzorke.

Ponuka nastavení je rozdelená do štyroch záložiek. Na rýchlejšie vyhľadanie funkcie alebo nastavenia môžete využiť vyhľadávací riadok. Obsah nastavení je bohatý a odporúčam ho poriadne prelúskať.

V určitých situáciách je človek odkázaný na používanie tabletofónu jednou rukou a bez prehmatávania to môže byť náročné. Samsung myslel na takéto momenty a pridal funkciu zmenšenia obrazovky. Stačí rýchly pohyb prstom od okraja displeja do stredu a spať, a prostredie sa zmenší na veľkosť ovládnuteľnú jednou rukou. Veľkosť okna zmenšeného prostredia si môžete zmeniť a taktiež ho umiestniť do ľubovoľnej časti obrazovky. Pod prostredím sa zobrazujú aj dotykové tlačidla spod displeja a tlačidlá ovládania hlasitosti.

Na ovládanie pomocou jednej ruky sú prispôsobené aj niektoré súčasti prostredia. Bližšie k pravému alebo ľavému okraju displeja si môžete umiestniť číselník vytáčania, klávesnicu, kalkulačku alebo odomykací vzor.

Aplikácie od Samsungu sú dobre prepracované a ponúkajú mi to, čo vyžadujem. Číselník podporuje inteligentné vytáčanie a pri zadávaní prehľadáva mená a priezviská. Novinkou oproti Galaxy Note 2 je odfotografovanie vizitky a uloženie obsahu do nového kontaktu. Na mnou skúšaných vizitkách fungovalo rozpoznávanie celkom dobre. Systém dobre rozpoznal aj dlhšiu adresu a pracovnú pozíciu.

Rozlíšenie fotoaparátu je rovnaké ako u Galaxy Note 2. Zmenilo sa iba prostredie. Počas testovania som oboma smartfónmi zhotovil viacero rovnakých fotografií a následne porovnával. Kvalita osemmegapixlových fotografií je takmer identická, čo v preklade znamená dobrá. S mojim Note 2 fotím dosť často a kvalita mi plne vyhovuje.

Aj tu sa môžete tešiť na viacero zaujímavých režimov, medzi ktorými nesmie chýbať výborne HDR-ko s možnosťou ukladania aj pôvodnej fotografie. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, nechýba automatické preostrovanie a šikovná funkcia pozastavenia nahrávania.

UKÁŽKA FULL VIDEA (súbor 44 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

O multimédia je dobre postarané. Prepracovaný hudobný prehrávač ponúkne podrobné delenie pohodlné ovládanie vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke. Video si môžete prehrať aj v zmenšenom okne v prostredí. Na mojom Galaxy Note 2 som túto funkciu párkrát využil. Hore si umiestnim okno s videom a v spodnej časti komunikujem cez Hangouts. Chybičkou krásy, a pred mňa dosť výraznou, je chýbajúce FM rádio. To mi naozaj chýbalo. Áno, máme viacero zaujímavých aplikácií s internetovými rádiami, no občas som sa dostal do situácie, kedy nebola poruke žiadna Wi-Fi sieť a dáta som už mal dávno prečerpané. U mňa nič neobvyklé.

Výdrž, výdrž, výdrž... Aj to je jeden z dôvodov, kvôli ktorému používam Galaxy Note 2. Galaxy Note 3 Neo ponúkne rovnakú 3 100 mAh batériu s výbornou výdržou na jedno nabitie. Jeden deň je bezproblémový, druhý veľmi reálny. Nikdy sa mi nestalo, aby som ešte v ten deň musel využiť služby nabíjačky.

Výhody:

+ dobrý fotoaparát s výborným HDR

+ infraport

+ pero S Pen

+ bohaté možnosti multitaskingu

+ dostatočný výkon

+ výdrž

Nevýhody:

- pomalšie reakcie

- priemerná čitateľnosť displeja na slnku

- staršia verzia OS

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 460 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy Note 3 Neo

Záver:

Odľahčená verzia Samsungu Galaxy Note 3 prináša dostatočný výkon s 2 GB RAM, displej s rozumným rozlíšením, výborné dotykové pero, viacero zaujímavých funkcií v prostredí a výbornú výdrž. Vyčítam mu iba slabšiu čitateľnosť na slnku, s tou však bojujem aj na Galaxy Note 2, chýbajúce FM rádio a pomalšie reakcie. Tie sa možno týkajú iba nášho testovaného kusu. Pred kúpou by som si to určite preveril v niektorej elektropredajni, prípadne priamo v značkovej predajni Samsungu. Ako majiteľ Galaxy Note 2 vítam lepšiu povrchovú úpravu, menšiu hmotnosť, prítomnosť infraportu a zaujímavé funkcie z Galaxy Note 3.

Samsung Galaxy Note 3 Neo sa podľa mňa vydaril a po otrasení úvodnej cenovky určite zaujme nie jedného potenciálneho majiteľa. Konkurencia je minimálna. Áno, sú tu aj iné tabletofóny so stylusom, no na možnosti pera S Pen sa ani zďaleka nechytajú.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Jozef 12.04.2015 - 22:18

Vďaka za recenziu. Kúpil som, ale nepozdáva sa mi kvalita zvuku z reproduktora - akoby to šušťalo, či rezonovalo. Dal som na reklamáciu, podľa ktorej vraj bola vadná nejaká dióda, no napriek tomu kvalita zvuku stále rovnaká. Znova som dal na reklamáciu, ale už sa začínam obávať, či vďaka "Neo" neočakávam neočakávateľné.

Celá diskusia 1 príspevok