Logitech Pure-Fi Mobile

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bezdrôtové a súčasne káblové reproduktory k mobilu aj PC so zabudovanou batériou.

Základné parametre:

zistená hmotnosť: 458 gramov,

zistené rozmery: 274 x 74 x 30 mm,

dva páry reproduktorov s priemerom 51 mm (2''),

softvérové rozšírenie sterea - Stereo XL,

konektivita: Bluetooth, 3,5 mm audio vstup, miniUSB,

Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), 2,4 GHz, dosah 10 metrov,

dva mikrofóny na telefonovanie a potlačenie šumu,

výdrž: udávaných 12 hodín hudby, reálnych aj 20 hodín,

V balení nájdete:

- reproduktory, praktické puzdro, miniUSB nabíjačka s 1,5A výstupom, USB kábel, potrebné dokumenty.

Logitech Pure-Fi Mobile mi veľmi pripomínajú reproduktory JBL On Tour, ktoré sa predávajú už pár rokov. Tie však neponúkajú príjem hudby cez Bluetooth, ako je tomu v prípade Pure-Fi Mobile.

Konkurentov Pure-Fi Mobile je viac. Najpriamejšim mne známym je Nokia MD-5W. Ale poďme k veci.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

V balení Logitech Pure-Fi nájdete reproduktory v praktickom puzdre, ktoré ich chráni prekvapivo hrubou obalovou vrstvou. Puzdro obsahuje aj časť pre USB a 3,5 mm kábel. Prvý slúži na nabíjanie a napájanie reproduktorov z PC, druhý na káblové prepojenie s rôznymi zariadeniami, ktoré obsahujú štandardný 3,5 mm výstup. Veľkú kritiku si však zaslúži nedostatočná dĺžka dodávaného kábla - len asi 30 cm. Poslednou časťou balenia je USB nabíjačka.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Už podľa predchádzajúcich slov je jasné, že reproduktory obsahujú dva konektory: miniUSB pre napájanie aj príjem hudby a 3,5 mm len pre príjem hudby. Hudbu do Pure-Fi Mobile však dostanete aj bez káblov, cez Bluetooth A2DP profil.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Logitech Pure-Fi Mobile neslúžia len na počúvanie hudby, ale aj na telefonovanie. Jeden z mikrofónov slúži na záznam hlasu, druhý na elimináciu okolitého ruchu. Horná stena obsahuje aj tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru aj vypnutie mikrofónu.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Hudbu z týchto reproduktorov som počúval z Nokie N82 cez 3,5 mm jack aj Bluetooth (vďaka profilu A2DP), z počítača cez USB kábel. Prepínanie zdroja hudby jedným tlačidlom sprevádza indikácia trojicou diód. Ovládanie týchto reproduktorov je jednoduché, jasné a nebude určite robiť problémy žiadnemu používateľovi. Ja som návod na použitie nepotreboval v žiadnom prípade, vám nebude treba tiež. Jedine, že by ste nevedeli vyhľadať reproduktor mobilným telefónom. Ale to vám prezradím: stačí podržať tlačidlo Source (zdroj).

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Kvalita reprodukovanej hudby je na vysokej úrovni, prekvapili ma najmä slušné hĺbky, ktoré som ani neočakával. Zázraky, prosím, nečakajte, sú to len štyri päťcentimetrové reproduktory. Stredy a výšky sú veľmi dobre reprodukované. Pre silnejší stereo efekt si môžete pomôcť XL tlačidlom pre softvérové rozšírenie. V mnohých skladbách tým spravíte viac škody než úžitku, ale občas sa to môže hodiť. Pri maximálnej hlasitosti očakávajte skreslenie zvuku, ale to je normálne pri každom takomto príslušenstve.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Po šiestich hodinách reprodukcie hudby dodávanej cez Bluetooth s asi tretinovou až polovičnou hlasitosťou, čo postačuje na bežné počúvanie hudby v miestnosti, indikátor stále ukazoval viac než tretinu a menej než dve tretiny nabitej batérie (svietia dve z troch diód). Potom som pár dní hudbu nepočúval. Neskôr zase dve hodiny a indikátor sa zo strednej pozície ani nepohol. Na ďalší deň, po ďalších troch hodinách počúvania hudby cez kábel na asi polovičnej hlasitosti, indikátor už ukazuje poslednú tretinu. Ďalej však hrá...ďalších deväť hodín na asi tretinovej hlasitosti, ktorá je primeraná ku práci s PC. To je spolu 20 hodín reprodukcie hudby! Pravdu povediac, očakával som podstatne, ale podstatne horší výsledok.

Sony Ericsson MBS-200Logitech Pure-Fi Mobile

Výhody:

- kvalita reprodukcie,

- výdrž na jedno nabitie,

Nevýhody:

- cena,

- pevná konštrukcia = slabé stereo,

Orientačná cena: 110 € (3 313,86 Sk)

Záver

Keby sa Logitech Pure-Fi Mobile dali (pre zvýšenie stereo efektu) rozdeliť na dve polovice spojené nejakým káblom alebo nápaditým mechanizmom, dal by som im 100 bodov. Krátke kábliky v balení dokážete nahradiť, ale keď máte na stole notebook, myš, prípadne klávesnicu a monitor, nemáte šancu umiestniť Pure-Fi Mobile tak, aby ste mali plný pôžitok zo stereo efektu. Za notebook? Tlmený nepekný zvuk. Pred notebook? Zavadzia. Na policu nad notebookom? Stereo efekt nedosiahnete ani tak.

Jednoducho povedané: Pure-Fi Mobile môžu pokojne hrať na polovičnej hlasitosti v rohu miestnosti aj celý deň a 90 % ľudí so zvukom z nich bude určite veľmi spokojných. V ich prípade je najväčším konkurentom Logitechu dvojica Nokia MD-7W a Nokia MD-5W. Bezdrôtové Sony Ericssony tak kvalitné reproduktory neponúka, a to ani v prípade MBS-400. Ďalších 9 % potenciálnych používateľov vyžadujúcich výrazný stereo efekt si môže kúpiť klasické 2.0 alebo 2.1 reproduktory, ale pri tých je mobilita zásadne narušená. A ak patríte k náročnému percentu hudobných poslucháčov, už máte istotne doma niečo lepšie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.01.2009 - 20:51

ToMaSoo7: nechcem ryt ale je tam cena k MBS 200-400 a nie k Pure-Fi Mobile...

anonymous13.01.2009 - 00:26 Trvalý odkaz

Deathless: Heh jj. Prave na to cumim ako zaba z prachu :)) a hladam spravnu cenu :)

anonymous13.01.2009 - 11:07 Trvalý odkaz

polus: Vyzera to dobre. Len ma v clanku pobavilo toto:"viac než tretinu a menej než dve tretiny". Autor by sa mohol prihlasit na matematicku fakultu. Jedna sa totiz o revolucnu teoriu :D

anonymous13.01.2009 - 11:32 Trvalý odkaz

riso: mne je uplne jasne, ze ak by som napisal len dve tretiny, mnohi by boli spokojni. ale to by nebola pravda. akonahle zasvietia uz len dve diody z troch, mala by byt kapacita baterie viac ne tretina, ale menej nez dve. no nie? :)

anonymous13.01.2009 - 12:19 Trvalý odkaz

Jerry: Existuje nieco podobne, a pritom pripojitelne na rozne telefony, co sa da pouzit na telefonovanie pre homeoffice, samozrejme s lepsou cenou???

Celá diskusia 8 príspevkov