Sony Ericsson C510

PRVÝ KONTAKT s mid-endom 3G Cybershot s 3 Mpix fotoaparátom, HSPA, FM rádiom s RDS a Track ID.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 107 x 47 x 13 mm

hmotnosť: 92 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''),

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (320 x 240 b., 30 FPS, AAC zvuk)

pamäť: 100 MB + Memory Stick Micro (M2), 1 000 kontaktov, zdieľaná pre SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online prenos médií)

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID)

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor

ostatné 2: blogovanie, akcelerometer

batéria: BST-33, 930 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, Wi-Fi, IrDA, prehliadač dokumentov, 3,5 mm jack (adaptér v balení), GPS

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, CD (Sony Ericsson PC Suite, správca médií), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Do rúk sa mi dostala novinka z dielne Sony Ericsson. Podľa aktuálneho zaraďovania modelov veľmi rýchlo zistíte, že sa jedná o Cyber-shot. Reč je o modeli C510.

mi pripomína dvojicu modelov švédsko-japonského výrobcu. Predná strana má veľmi blízko k populárnemu modelu K610. Hrúbkou tela a svetlými bokmi mi zasa pripomína model C902. Po ňom zdedil nováčik aj kvalitnú konštrukciu. Všetko sedí na svojom mieste a pri používaní nevydáva žiadne rušivé zvuky. Materiály sú okrem okolia displeja matné, takže odtlačky tiež neotravujú. Na objavíte veľmi dobre spracovanú spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. Ich ovládanie je presné a bez problémov. obsahuje v hornej časti umiestnený systémový Fast-port konektor a v spodnej miesto pre Memory Stick Micro kartu. Manipulácia s krytom pre slot však nie je práve najpohodlnejšia. Najmä pri spätnom upevnení je to otázka taktiky a sily. V balení pamäťovú kartu nenájdete. Najzaujímavejšou je na prvý pohľad prázdna . Kryt fotoaparátu tvorí jeden celok a nijak nevyčnieva. Jeho konštrukcia je príkladne pevná a presná. Pri posunutí smerom nadol sa mierne naddvihne a posunie nad kryt batérie. Prvotný odpor je pomerne veľký a treba si nájsť ten správny grif, no aspoň nehrozí samovoľné otvorenie.

a klávesnica sa usídlili na spodnej polovici prednej steny. Pod displejom sa tlačí známa šestica s ovládacím štvorcom. Odozva tlačidiel je veľmi dobrá, pri ovládaní som si musel len chvíľu zvykať na tlačidlá prijatia a ukončenia hovoru. Ovládací štvorec je na krajoch a v strede vystúpený, takže sa s ním pracuje veľmi presne. Alfanumerická klávesnica má dostatočné rozmery, no očakával som menší odpor. Pri písaní dlhších textov príliš vhodná nie je, pretože po čase unaví prsty.

má už na dnešné pomery úplne štandardné rozmery aj rozlíšenie. Jas je možné nastaviť v niekoľkých krokoch, automatická regulácia však chýba. Čitateľnosť je už, pre Sony Ericsson tradične, výborná. Pri maximálnej hodnote jasu nie je problém používanie tmavej témy aj na priamom slnku. Prostredie modelu C510 je prakticky bez zmien. Menu je usporiadané do mriežky bez možnosti vlastného rozmiestnenia, nechýbajú Flash animácie či tri ďalšie spôsoby zobrazenia menu. Aktívna pohotovostná obrazovka stále chýba, ale výbornou náhradou je pripravená aplikácia . Nové Sony Ericssony totiž dokážu zobrazovať Java aplikáciu ako tapetu.

Sony Ericsson C510 patrí do rodiny Cyber-shot, a preto som čakal veľmi slušné fotografické možnosti. Maskovanie objektívu som popísal vyššie, pod ním sa nachádza aj dvojica diód. Už to naznačovalo nemožnosť ich použitia ako svetidla. Samotný snímač disponuje autofókusom a má maximálne rozlíšenie 3,2 Mpx. Na danú kategóriu som ani nečakal viac. Prostredie fotoaparátu je štandardné, nájdete tu výber scény, režimu, vyváženie bielej, vypnutie svetla či nastavenie zaostrovania. Práve tu sa nachádza aj funkcia

. V praxi to funguje nasledovne. Stlačením spúšte zaostríte na tvár fotografovanej osoby, dodatočným zatlačením fotoaparát už len čaká na úsmev a fixuje polohu tváre. Akonáhle sa dotyčná osoba usmeje, tak fotoaparát cvakne a usmiata fotografia je na svete. Konečne si tak naplno užijete výraz "sýýýr". Rozhodne som bol prekvapený z kvality fotografií. Kým na dobrom svetle ich môžem hodnotiť ako dobré, tak v interiéri pri žiarovke a slabšom svetle sú jednoducho veľmi zlé. Možno je to softvérovou úpravou, ale ja som mal z fotografií interiéru len tmavé nevýrazné plochy. Nepomohla ani asistencia dvojice diód.

Záznam videa je v štandardnom rozlíšení 320 x 240 bodov, poteší rozhodne kvalitná zvuková stopa v kombinácii s 30 obrázkami za sekundu. Nastavenia sú podobne bohaté ako u fotoaparátu. Výsledok filmárskej a fotografickej činnosti si môžete prezrieť v multimediálnej

. Pri otáčaní displeja asistuje polohové čidlo.

V oblasti hudby nechýba nič podstatné. Hlavným ťahúňom je

. Je zhodný s ostatnými modelmi výrobcu. Samozrejmosťou je správa hudobnej knižnice, radenie skladieb podľa viacerých kritérií či výber a nastavenie ekvalizéra. Výbavu dopĺňa s podporou RDS a automatickým preľadením staníc. Nezabudlo sa ani na prítomnosť funkcie Track ID aj s možnosťou ukladania predchádzajúcich vyhľadávaní.

Zmeny v oblasti telefonovania rozhodne nečakajte. Spoľahnúť sa môžete na prehľadávanie kontaktov pri zadávaní čísla, vyhľadávanie v kontaktoch postupným písaním či pamäť na 1000 záznamov. Podrobnosť jednotlivých kontaktoch zostala tiež zachovaná. Profily stále trpia absenciou časovania a možnosti voľby samostatného signálu zvonenia.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Správy

využívajú spoločný editor aj schránku. Pamäť je limitovaná len celkovou voľnou pamäťou. Ukladať si ich môžete aj na pamäťovú kartu. Prijaté správy sa môžu zobrazovať aj vo forme konverzácie, takže SMS maniaci si rozhodne budú pochvaľovať. Samozrejmosťou je aj výborne prepracovaný slovník T9, ktorý sa učí najpoužívanejšie slová. je náš starý známy, takže opäť chýba prehliadač dokumentov a práca s viacerými kontami naraz.

V oblasti prenosu dát sa novinka nemá za čo hanbiť. Podpora dát siaha od GPRS až po HSDPA do rýchlosti 3,6 Mpbs.

opäť nesklamal, ide o starý známy Net Front. Nechýba plnohodnotná práca s web stránkami, otáčanie displeja pomocou polohového čidla, zobrazenie jednoduchých Flash animácií, navigácia pomocou virtuálnej šípky či náhľad na stránku.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V oblasti organizácie času zmeny rovnako nečakajte. Ráno vás zobudí jeden z pätice opakovaných budíkov s podrobnými možnosťami nastavenia.

má tradičné prostredie aj možnosti. V ničom sa nelíši od svojich súrodencov. Chýbať nesmú ani úlohy, poznámky so zobrazením na pohotovostnej obrazovke, záznamník, stopky, časovač či úschovňa hesiel. Kalkulačka je taktiež prítomná, má zmenenú grafiku a obsahuje aj prevodník jednotiek.

Podpora Java aplikácií je u Sony Ericssonu samozrejmosťou aj s možnosťou multitaskingu a minimalizáciou. Pri niektorých hrách využijete aj prítomnosť akcelerátora.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria má u C510 označenie BST-33 a štandardnú kapacitu 930 mAh. To postačuje na 1,5 dňa pri maximálnej záťaži. Určitými obmedzeniami sa bez väčších problémov dostanete cez hranicu 3 dní.

Výhody:

- výborne čitateľný veľký displej

- pevná konštrukcia

- výborne spracovaný kryt fotoaparátu

Nevýhody:

- slabá kvalita fotografií pri slabšom svetle

- absencia GPS a Wi-Fi

- absencia aktívneho pohotovostného režimu

Orientačná cena: 179 € (5 392,55 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson C510 je veľmi zaujímavým adeptom na eurový mobil u operátorov. Kompaktné rozmery kombinuje s rozumnou dávkou funkcií. Prakticky mu nič podstatné nechýba a v niektorých oblastiach konkurenciu prevyšuje. A navyše má veľmi zaujímavú cenu.

Produktová stránka: Sony Ericsson C510

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson C510

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.03.2009 - 09:20

sie65: hore mate mensiu chybu:Dmate tam zaznacene,ze ma Wi-Fi,a pritom v nedostatkoch je absenicia Wi-Fi oznacena:Dtaq si to pls opravte:)

anonymous26.03.2009 - 10:00 Trvalý odkaz

sie65: mne by sa skor podobal predonou stranou uplne na K530i a nie K610i,ta bola uplne ina:D

anonymous26.03.2009 - 10:57 Trvalý odkaz

Miguel: Ono je to presne,ako napísal Boris. Za slne?ného po?asia sníma nádherne,v interiéroch su výsledkom fotografovania len akési tmavé machule. Detto SE C702. Neviem,preco napr. K750 dokáže v interiéroch urobi? krajsie snímky,ako sú?asné Cyber-shoty...

anonymous26.03.2009 - 11:30 Trvalý odkaz

silvester:
bu?
61 mm (2,4")
alebo
56 mm (2,2")

anonymous26.03.2009 - 11:32 Trvalý odkaz

dd18: ceelkom pekny fonik a aj je slusne vybavenyy za tu cenu...taky sucasny priemer podla mna ale pravdepodobne ho pojdem okuknut v najblizsej dobe...

Celá diskusia 444 príspevkov