Palm Treo Pro

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Komunikátor s Windows Mobile, štvorcovým displejom, 2 Mpix fotoaparátom, HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional

procesor: Qualcomm MSM7201, 400 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (850 / 1900 / 2100 MHz)+ HSDPA

rozmery: 113 x 60 x 14 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 320 x 320 b., 44 x 44 mm, uhlopriečka 62 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b., MPEG4, h.263),

pamäť: 100 MB + microSD karta (až do 32 GB), zdieľaná, 128 MB RAM

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač Internet Explorer,

ostatné 2: prehliadač dokumentov (Mobile Office), GPS,

batéria: Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, PTT, HSUPA, UMA, FM rádio, rozpoznávanie hudby (TrackID), videohovor, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo headset, microUSB kábel, potrebné dokumenty.

Do rúk sa mi dostal skutočne zaujímavý prístroj. Zariadenia Palm nie sú v našich končinách natoľko rozšírené. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zazrel malú čiernu (až elegantnú) krabičku. Reč je o Palm Treo Pro, teda o najlepšom Palme súčasnosti.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

sa drží aktuálnych trendov. Fanúšikovia značky si určite všimnú podobnnosť s modelom Palm Centro. Ten však pôsobí podstatne lacnejším dojmom, je hrubší a používa Palm OS. Vďaka oblým tvarom sa Palm Treo Pro dobre drží v ruke. Vrásky na čele mi spôsobovali len použité plasty. Celé telo je totižto z lesklých materiálov, takže udržať svojho miláčika v čistote vyžaduje neustále leštenie. Výrobca našťastie pribalil aj handričku, ktorú odporúčam nosiť stále so sebou. Kvalita spracovania je v poriadku, všetko sedí pevne na svojom mieste. Aj zadný kryt batérie, ktorého vyžaduje poriadnu dávku sily a trpezlivosti. objavíte microUSB konektor, ktorý zároveň nabíja, prekvapením je 3,5 mm audio konektor. obsahuje zapustené tlačidlo spustenia Wi-Fi pripojenia a už takmer zabudnutý IrDA. V nájdete tlačidlo uzamknutia displeja a kláves, ktorým zároveň vypnete aj telefónnu časť. V jeho blízkosti sa nachádza aj šikovné posuvné tlačidlo zapnutia tichého režimu. To som si snáď počas doby testovania pochvaľoval najviac. si svoje miesto našlo aj dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a pod ním konfigurovateľný kláves.

Ovládanie z veľkej časti zabezpečujú klávesy pod displejom a

. Základom je ovládací kruh s potvrdzovacím stredom s názvom výrobcu. Po jeho stranách je štvorica tlačidiel na vstup do ponuky Štart, návrat, spustenie kalendára a správ. Tri z nich môžu mať priradené ďalšie funkcie, ktoré ovládate dlhším podržaním. Je to veľmi šikovné a návykové. Všetky tlačidlá majú dostatočné rozmery a tuhosť a pracuje sa s nimi skutočne komfortne. Qwerty klávesnica je z plastu, jednotlivé klávesy sú dostatočne vystúpené, ale ich rozmery sú ovplyvnené celkovou šírkou Palmu. Na pohodlné písanie si treba nejakú dobu zvykať, ale dá sa to. Samozrejme ľudia s väčšími prstami to budú mať podstatne ťažšie než ja. Neviem prečo, ale pri písaní som neustále omylom vždy stlačil aj medzerník. Je o niečo vyššie než zvyšok klávesnice, možno práve preto som ho stláčal spolu s niektorými znakmi spodného radu.

má nezvyklé rozlíšenie a tvar štvorca. Nie je to však zvláštnosť, ktorá by prekážala. V určitých oblastiach som bol dokonca rád za takéto riešenie. Čitateľnosť sa dá priradiť k priemeru, počas slnečných dní si budete musieť jas pridať. Chýbala mi jeho automatická regulácia. Displej je samozrejme dotykový, je zarovnaný s okolím, takže odporúčam zakúpenie nejakej ochrannej fólie. Reakcia na dotyk je presná, na začiatku je potrebná kalibrácia. Ak ste si mysleli, že stylus nebudete potrebovať, tak vás vyvediem z omylu. Operačný systém Windows Mobile 6.1 v Palme totižto neobsahuje žiadne špeciálne upravené prostredie ako HTC či Samsung.

je u Palm Treo Pro len ako doplnok. Tento pocit som mal takmer okamžite, ako som s ním začal pracovať. Kvalitou príliš neoplýva, chýba autofókus a diódy. Prítomné sú však rôzne spôsoby snímania a nastavenia, ktoré zahŕňajú všetko potrebné. Video je na tom podobne. Rozlíšenie sa zastavilo na hodnote 320 x 240 bodov, kvalita zvuku a obrazu je možné označiť len za priemer. Nechýbajú však rôzne nastavenia kvality, či výber dvoch formátov záznamu. O prehrávanie sa stará Windows Media Player v mobilnej verzii. Chýbajúci akcelerátor však kvôli štvorcovému formátu displeja nemožno hodnotiť ako mínus. Jeho prítomnosť by bola zbytočná.

Hudobnú výbavu predstavuje už spomínaný

doplnený 3,5 mm konektorom. Vďaka tomu si prácu môžete spríjemniť obľúbenou hudbou. Nechýba správa hudobnej knižnice a vytváranie zoznamov. Ekvalizér však prítomný nie je. Pre audiofilov odporúčam popozerať sa po iných programoch na prehrávanie. Vnútorná pamäť 100 MB je doplnená pod krytom batérie ukrytým slotom na pamäťové karty microSD. Balenie nanešťastie žiadnu neobsahovalo, jej nákup je tak len na vás. Na FM rádio sa v tomto prípade nemyslelo. Absenciu profilov zastupuje aspoň posuvné tlačidlo na aktiváciu tichého režimu. Mne osobne toto riešenie vyhovuje viac a pri viacerých pracovných stretnutiach počas dňa ho, rovnako ako ja, oceníte. Záhadou pre mňa zostala položka rozsvietenia stredového klávesu pri prichádzajúcom hovore. Akokoľvek som sa snažil, nič nesvietilo.

Hovorové funkcie sú spracované tradične veľmi dobre. Základom je prepracovaný zoznam kontaktov, ktorý je priamo prepojený s inteligentným vyhľadávaním pri vytáčaní čísla. Správy zohrávajú rovnako dôležitú úlohu. Vďaka najnovšiemu systému sa SMS správy zlučujú do jednej konverzácie podľa kontaktu. Takže vymazať budete môcť iba celú konverzáciu.

patrí už dlhé roky k špičke. Podpora POP3, IMAP4 a Exchange je samozrejmá. Nechýba možnosť podrobného nastavenia podmienok stiahnutia správ a príloh, ako aj automatická kontrola schránky. Stále mi však chýba štandardná podpora push mailu mimo Exchange, či možnosť stiahnuť správy hromadne zo všetkých kont. Stiahnuté dokumenty môžete prehliadať a následne podľa potreby upravovať.

Napriek zvyku od HTC sa u Treo Pro vyskytuje len

. Vďaka novej platforme už nie je tak pomalý, ale od kvalít Opery 9.5 má poriadne ďaleko. V oblasti sátových prenosov toho chýba naozaj málo. Podpora technológií začína u GPRS, pokračuje HSDPA s rýchlosťou do 3,6 Mbps a končí u Wi-Fi. Príjem signálu je kvalitný, ak by som to prirovnal k Sony Ericssonu P1 alebo Nokiám, tak ich prevyšuje výrazne. Páči sa mi rýchle spustenie Wi-Fi tlačidlom v pravej bočnej stene, po ktorého stlačení sa zobrazia dostupné siete. Lokálne pripojenie zahŕňa microUSB kábel s nabíjaním, Bluetooth aj IrDA port. K pripojeniu káblom dodám ešte jednu zvláštnosť. Palm Treo Pro nemá žiadne CD so softvérom v balení. Pri prvom pripojení k PC si nainštaluje Active Sync a následne spustí synchronizáciu. Považoval by som to za dokonalé riešenie, keby si daný program nesťahoval priamo z internetu. Aj tak to hodnotím pozitívne.

Organizačné vlastnosti sú na tom výborne. Základom je prepracovaný

, ktorý ponúka široké možnosti nastavenia udalostí a niekoľko zobrazení od prehľadu dňa až po celý rok. Nechýba prepojenie s aktívnym pohotovostným režimom. Budíky sú k dispozícii tri s podrobným nastavením opakovania. Nechýbajú poznámky, úlohy či kalkulačka. Prítomnosť GPS modulu v základe využijete napríklad s Google Maps alebo iGO 8. Navigačný softvér (iGO 8, Garmin Mobile XT, TomTom 6) v základe chýba, doinštalovať ho však nie je žiaden problém.

Výdržou som bol príjemne prekvapený. Upozorňujem, že mobil bol neustále v pokrytí 3G siete, jas nastavený na maximálnu úroveň, zapnutá automatická kontrola mailov každých 30 minút a denne som spravil niekoľko desiatok minút hovorov a surfoval po internete aj cez Wi-fi pripojenie. V takejto prevádzke som po nabíjačke siahol až večer, čo je výborná hodnota. Pri bežnom používaní by nemal byť problém dostať sa cez úroveň 2,5 až 3 dní.

VIDEO:

Produktová stránka: palm.com

Výhody:

- plná dátová výbava,

- prepracované kancelárske a organizačné funkcie,

- veľmi dobrá výdrž.

Nevýhody:

- použitie lesklých čiernych plastov,

- slabý fotoaparát,

- drobná klávesnica.

Orientačná cena: 552,62 € / 16 645,18 Sk (notebookshop.sk)

Palm Treo Pro je predávaný s tzv. No Question Warranty - teda pri poruche vám bez otázok vymenia kus za kus.

Záver

Palm Treo Pro je veľmi zaujímavým pracovným nástrojom. Dokumentuje to triezvym vzhľadom a poriadnou dávkou funkcií. Pracovalo sa mi s ním skutočne veľmi dobre. Mrzí ma len použitie lesklých materiálov a slabší fotoaparát i video. Takisto som si musel zvykať na klávesnicu a kontrolovať si občasné preklepy. Inak je výbornou alternatívou k aktuálnym modelom s OS Windows Mobile iných výrobcov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.01.2009 - 01:52

miso: V odseku, kde sa spomína Internet Explorer máte v druhom riadku chybu - "V oblasti sátových prenosov..." Inak, naozaj zaujímavé zariadenie a pekne napísaný ?lánok. Len tak ?alej.

anonymous07.01.2009 - 13:17 Trvalý odkaz

Snakey: ?lánok oki, ja len k tomu prístroju, vyzerá zaujímavo, ked porovnám Samsung i780, ktorý som mal a bol s ním nadmieru spokojný, tak je to plus mínus to samé, štvorcový disp považujem po skúsenosti s ním za ve?mi dobrý, osved?il sa hlavne na prechádzkach po nete. Iba tá cena trocha bije do o?i,trocha moc. Do tých 13, 14 by bola akceptovate?ná..
:-(

anonymous07.01.2009 - 23:18 Trvalý odkaz

Fizzy: Jj, ta cena to uplne zabila. Vyzera v celku v pohode, i ked nic vynimocne neprinasa a preto ta cena prekvapuje.

anonymous07.01.2009 - 23:55 Trvalý odkaz

Borizz: Neviem ci ste si vsimli tu No Question Waranty, ale aj to je dovod, preco je cena vyssia. Nuz za urcite kvalitne veci sa priplaca ;o)

anonymous08.01.2009 - 07:10 Trvalý odkaz

Snakey: Tak to by som chcel vidie? v slovenskom servise alebo predajni proces tej výmeny pri NQW. To este chví?u u nás potrvá kým to bude naozaj bez otázok...

Celá diskusia 16 príspevkov