Sony Ericsson MBS-200 (Sony Ericsson MBS-400)

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bluetooth reproduktory so zabudovanou batériou a displejom.

Základné parametre:

rozmery: 105 x 105 x 105 mm,

zistená hmotnosť: 235 g pre MBS-200, 235 + 223 g pre MBS-400,

podporované profily: A2DP, AVRCP,

Bluetooth 2.0,

dosah 10 metrov,

3,5 mm konektor,

OLED displej,

zabudovaná batéria s otáznou kapacitou,

výdrž do 5 hodín reprodukcie / 50 hodín pohotovosti.

Balenie obsahuje:

reproduktor, nabíjačku, potrebné dokumenty.

Reproduktory Sony Ericsson MBS-200 a MBS-400 boli predstavené koncom júla 2008. MBS-200 je jedna guľa s reproduktorom, malým OLED displejom a Bluetooth prijímačom. MBS-400 obsahuje v balení MBS-200 a druhú guľu, ktorá však neobsahuje ani Bluetooth čip, ani displej, len jednu diódu. Ku materskému reproduktoru sa pripája pomocou dodávaného kábla. Pre počúvanie hudby môžete použiť materskú aj sekundárnu guľu samostatne. Dokonca mám pocit, že dcérska guľa reprodukuje hĺbky o čosi výraznejšie. Že by menej elektroniky a viac priestoru vnútri malo na reprodukciu nejaký vplyv? Nevýhodou MBS-400 je, že každý reproduktor má svoj Fast Port konektor, a tak ich musíte aj samostatne nabíjať. Výhodou je, už spomínané, spoločné aj samostatné použitie oboch reproduktorov.

Nasledujúca recenzia sa týka najmä modelu MBS-200.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

Bluetooth reproduktor Sony Ericsson MBS-200 je priamym nástupcom staršieho modelu MBS-100. Medzi hlavné vylepšenia patrí hlavne malý informačný monochromatický OLED displej a možnosť pripojenia ďalšieho reproduktora pomocou výstupného 3,5 mm konektora. Od vyššieho modelu MBS-400 sa teda líši iba tým, že balenie neobsahuje druhý reproduktor, ktorý sa práve pripája pomocou dodávaného kábla do 3,5 mm výstupu. Ako sme už spomínali, druhý reproduktor Bluetooth čip ani displej neobsahuje.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

MBS-200 je dizajnovo vydarený mobilný reproduktor, do ktorého hudbu prenesiete bedzrôtovo pomocou Bluetooth (A2DP profil) alebo káblom cez 3,5 mm konektor. Dizajn sa oproti staršiemu modelu zlepšil. Reproduktor už nevyzerá až tak futuristicky, no stále púta pozornosť svojím guľovitým tvarom a veľkým predným čiernym "okom", ktoré je vlastne mriežkou reproduktora.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

Na spodnej strane nájdete Fast Port konektor pre nabíjanie zabudovanej batérie, tlačidlá pre zapnutie a manuálne pripojenie reproduktorov, a dva 3,5 mm konektory. Prvý môžete využiť na káblové pripojenie MP3 prehrávačov, mobilných telefónov a rôznych iných zariadení, ku ktorým môžete pripojiť externý reproduktor. Káblový vstup je tiež jedinou možnosťou pre hlasné počúvanie FM vysielania z mobilného telefónu (potrebujete redukciu z Fast Port mobilu na samicu 3,5 mm + obojstranný kábel s 3,5 mm samcom). Oproti MBS-100 je novinkou prítomnosť ďalšieho 3,5 mm konektora, ktorý slúži ako výstupný. To znamená, že si môžete pripojiť druhý rovnaký (alebo iný) reproduktor a získať tak hlasnejší stereo zvuk. Ak máte takéto úmysly, rovno si zakúpte MBS-400, ktorých balenie práve sekundárny reproduktor obsahuje.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

Bezdrôtovo reprodukovať hudbu dokáže MBS-200 až 5 hodín, čo môžem iba potvrdiť. Testoval som tento reproduktor a vydržal mi prehrávať hudbu z telefónu cez 4 hodiny s tretinovou až polovičnou hlasitosťou, čo stačí na ozvučenie menšej izby domu. Plnú hlasitosť som nevyužíval vôbec, keďže vtedy MBS-200 hrá dosť hlasno. Takéto stupne hlasitosti sú vhodné skôr v otvorených priestranstvách, než malých uzavretých miestnostiach. Viem si predstaviť jeho využitie na pláži na deke, či kdesi na dvore popri práci. Pri maximálnej hlasitosti sa ale pripravte na to, že hĺbky nebude tento reproduktor zvládať a bude sa namiesto toho ozývať miestami nepekné chrčanie. Okrem toho je reprodukcia hudby bezproblémová, no pre hudobných fajnšmekrov to nebude nič svetaborné. Bluetooth reproduktor MBS-200 je určený skôr na jednoduché bezdrôtové prehrávanie hudby než ako náhrada domáceho sterea. Mal som na porovnanie pri sebe aj malé káblové stereo reproduktory Sony Ericsson MPS-70, ktoré síce nedokážu prehrávať až tak hlasno, ale hĺbky prehrávajú oveľa kvalitnejšie. Takisto celkový dojem z kvality reprodukovanej hudby som mal lepší pri MPS-70. Komu však nevadí slabšia reprodukcia hĺbkok, tomu nebude na MBS-200 prekážať nič.

Pochváliť musím prítomnosť malého informačného OLED displeja, ktorý inverznými farbami zobrazuje stav batérie a podľa výrobcu aj názov prehrávanej skladby. To však závisí od použitého mobilu. S nami použitými telefónmi (žiaľ, žiaden Sony Ericsson) sme sa názvu skladby nedočkali.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

Dosah reproduktoru je údajne 10 metrov. Tú sa mi podarilo aj prekonať, pokiaľ v ceste neboli žiadne väčšie prekážky. Akonáhle som zavrel dvere, prípadne šiel s mobilom za roh, reprodukcia hudby bola trhaná alebo prestala úplne. To všetko pri diaľke osem a viac metrov. Tenká sadrokartónová alebo murovaná stena, zavreté dvere alebo iné menšie prekážky mu pri hudobnom (dátovom) prenose na diaľku do 5 - 6 metrov nerobili žiaden problém.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

MBS-200 sa ako handsfree použiť nedá, nemá zabudovaný mikrofón. Počas prichádzajúceho hovoru sa prehrávanie hudby zastaví a zvonenie sa prehráva už z reproduktora telefónu. Po skončení hovoru sa automatický znovu spustí prehrávanie hudby. Nakoniec, veď MBS-200 je určený na reprodukciu hudby, nie na telefonovanie.

Sony Ericsson MBS-200Sony Ericsson MBS-200

Výhody:

- príjem hudby cez Bluetooth (A2DP) aj 3,5 mm jack,

- informačný OLED displej,

Nevýhody:

- nižšia kvalita zvuku než sme čakali,

- individuálne nabíjanie reproduktorov pri MBS-400.

Orientačná cena: 55,77 € / 1 680 Sk za MBS-200 a 79 € / 2 380 Sk za MBS-400 (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson MBS-200 je vydarený Bluetooth reproduktor určený na spestrenie výletu, oddychu, či práce tam, kde sa vám nechce nosiť so sebou obrovské reproduktory napájané elektrinou. Osobne som ho využíval najmä doma a na dvore popri práci, kde som ocenil jeho mobilitu a vysokú hlasitosť. Nepríjemnú prácu mi spríjemňovala aspoň príjemná hudba.

Ako priameho konkurenta by som označil Bluetooth stereo reproduktory Nokia MD-7W a Nokia MD-5W. V cenovo podobnej kategórii mu konkurenciu robia reproduktory od rovnakého výrobcu - starší model MBS-100. Konkurentom MBS-200 a MBS-400 sú aj reproduktory Logitech Pure-Fi Mobile, ktoré pre vás už testujeme.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.01.2009 - 01:30

Fizzy: Ten OLED dispej je pouzitelny i za denneho svetla? (v miestnosti/denne svetlo) Potesilo by ma video (samozrejme so zvukom :D ) a porovnanie so spominanymi MPS-70 aby si clovek vedel lepsie predstavit rozdiel, hlavne hlasitosti, kedze kvalitu mikrofonom na kamere len tazko zachytit. MPS-70 si myslim su vseobecne zname a asi kazdy fonak sa s nimi stretol, tak si budeme moct lepsie predstavit zvuk tychto repracikov. Inak velmi rad citam recenzie prislusenstva, chvalim chvalim!!!

anonymous06.01.2009 - 02:28 Trvalý odkaz

Fizzy: Zabudovana bateria ma urcite svoje vyhody ale ja by som preferoval tuskove baterie pri takomto zariadeni. Napr. na spominanej plazi asi clovek skor kupi baterky ako najde elektricku zasuvku/zastrcku.

anonymous06.01.2009 - 03:00 Trvalý odkaz

gash: Oled displej v pohode zobrazuje informacie aj cez den, ak si mal niekedy telefon s OLED displejom (myslim ze samsung E700 bol medzi prvymi) tak budes vediet. Na priamom slnku som to netestoval, tam to asi bude mensi problem, avsak doma, ci vonku, pokial bolo trosku pod mrakom to zobrazovalo vporiadku :)
Reproduktor na test uz nemam, vratil som ho risovi, takze bud spravi video on, alebo ti postacsi taka laicka odpoved, ze v porovnani hlasitosti hra jeden reproduktor MBS-200 asi o tretinu hlasnejsie nez 2 u MPS-70

anonymous06.01.2009 - 03:12 Trvalý odkaz

People: dennodene pouzivam mbs100 prepojene k notasu cez BT a som velmi spokojny. Casto si reprak beriem do kupelni a pri sprchovani mi hra ACDC :)
btw je v baleni aj nejake to puzdro na prenasanie, ci len ta textilna tasticka?

anonymous06.01.2009 - 03:29 Trvalý odkaz

gash: v testovacom baleni MBS-200 nebola ziadna tasticka ani puzdro bohuzial

Celá diskusia 24 príspevkov