Alcatel Onetouch Idol Alpha - imidžovka ako remeň

Recenzia elegantného androidu s indikačným pásikom, 4,7'' HD displejom a slušnou výbavou. Škoda chýbajúceho slotu na microSD karty a 3,5 mm konektora.

Znovuzrodenie značky Alcatel Onetouch pod krídlami čínskeho TCL naberá v posledných pár rokoch na obrátkach. Výrobca pridáva do svojho portfólia ďalšie a ďalšie smartfóny a nezabúda ani na tablety. Podobne ako ostatné čínske značky, aj Alcatel sa snaží tlačiť cenovku čo najnižšie a osloviť tak čo najväčší záber potenciálnych kupcov. Lenže čo ak nevedia o nových počinoch tejto značky a pamätajú si len legendárne modely spred pár rokov? Riešením môže byť smartfón s exkluzívnym dizajnom. A ten práve prichádza. Privítajte model Idol α.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Idol AlphaElegantný smartfón s tenkým hliníkovým telom, priesvitným indikačným pásikom, OS Android 4.2, štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4,7'' HD displejom a 13 Mpix fotoaparátom. Škoda chýbajúceho slotu na pamäťové karty.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Predajnému baleniu sa zvyčajne nevenujem. V drvivej väčšine prípadov ide o kartónovú škatuľu so základným popisom, obrázkom telefónu a pár informáciami, ktoré sú podľa výrobcu kľúčové. Na balení modelu Idol α nič také nehľadajte. Exkluzívny smartfón si zaslúži neopozerané balenie. Novinka k nám dorazila v kovovom valci pripomínajúcom balenie nejakej drahej liehoviny. Vpredu iba názov smartfónu a kdesi dole informácia o limitovanej edícii. Aj takto sa dá ešte viac osviežiť moment vybaľovania nového telefónu.

Káble, dokumenty a ďalší obsah balenia idú momentálne bokom. So štipkou nedočkavosti sa vrhám rovno na smartfón. Už po pár sekundách mu prischýna prívlastok, ktorým ho predstavujem svojim známym počas celej doby používania. Imidžovka ako remeň. Dámy môžu siahnuť po zlatej, páni zasa po šedomodrej verzii.

Chladné boky smartfónu prezrádzajú prítomnosť kovu. Dizajn a prevedenie bočných stien si predstavíte veľmi ľahko. Stačí siahnuť po nejakom jablkovom smartfóne. Dokonca aj tie skosené hrany bočných stien majú veľmi podobné.

Obsah prednej steny si nechávam na neskôr. Najprv chcem preštudovať konštrukciu a kvalitu zhotovenia. Rovnako farebne ladená zadná stena už ale nechladí. Tu výrobca použil plast. Tento krok považujem za rozumný. V extrémnych teplotách bude používanie smartfónu pohodlnejšie a vyhnete sa aj odretej zadnej stene, s ktorou má problémy napríklad model HTC One M7. Súhra plastu a kovu sa vydarila. Každý kúsok konštrukcie presne zapadá a telefón pôsobí pevným dojmom. Použitie plastu vplýva pozitívne aj na kvalitu signálu. Počas celej doby používania som nezaznamenal žiadne výkyvy siete operátora ani Wi-Fi pripojenia.

Pri manipulácií si treba zvyknúť na ostrejšie hrany. Majitelia jablkových smartfónov vedia o čom hovorím. Inak môžem iba chváliť. Úzke a tenké telo (iba 8 mm) skrotila moja ruka bez problémov. Pochváliť musím aj hmotnosť, konkrétne 122 gramov. A chválili ju aj moji známi.

Dizajnovou lahôdkou je dvojica priehľadných pásikov v hornej a dolnej časti telefónu. Tá horná má notifikačnú úlohu a pomocou trojice jednofarebných diód rozžiari tento priestor pri prichádzajúcom hovore, zmeškanej udalosti, počas nabíjania alebo upozorní na slabú batériu. Pri oznámeniach a prichádzajúcom hovore si môžete zvoliť jednu z troch intenzít. Ja som si v ponuke vypol "dýchanie" počas nabíjania. V tme svieti dosť výrazne a zbytočne ma to otravovalo.

Podobným notifikačným pásikom sa môže pochváliť Sony Xperia SP. Na oboch modeloch som oceňoval najmä to, že si telefón môžem pokojne položiť displejom nadol a o prichádzajúcom hovore alebo prijatej správe som stále informovaný. Pásik na Xperii SP hýri farbami, tu je to všetko viac decentnejšie a dióda svieti iba nabielo. Aj tento krok považujem za správny. Množstvo farieb by na jednej strane dobre odlíšilo notifikácie, no popri dizajne telefónu by takáto diskotéka pôsobila rušivo.

Spodný osvetlený pásik ukrýva iba trojicu ikon tlačidiel, ktorých dotyková plocha sa nachádza v čiernom priestore nad nimi. S podobným riešením sme sa stretli pri modeloch radu NXT od Sony. Šípka je naľavo, kontextové menu napravo a tlačidlo domov v strede. Ak si toto rozloženie zapamätáte, tak stláčanie bude pohodlné. Čierny pásik mohol byť trochu užší, no na druhej strane, máte tu dostatočné veľkú plochu, do ktorej sa isto trafíte. Pásik sa rozsvieti pri stlačení jedného z trojice tlačidiel. O istom dotyku vás ubezpečí aj vibračná odozva. V čiernom priestore nad displejom nájdeme slúchadlo s priemernou, ale dostatočnou hlasitosťou, senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a prednú kameru.

Obehnime kovové boky. Tlačidlo napájania v pravej stene skrotím pomocou palca aj bez prehmatávania. Nad ním sa nachádza tlačidlo hlasitosti. Ja ako pravák by som ho radšej videl v ľavej stene, ale nevadí. Obe tlačidlá z tela príliš nevystupujú, no aj napriek tomu je ich nahmatanie a stláčanie isté.

Šuplík pre microSIM kartu v ľavej stene mi opäť pripomína ten v jablkovom smartfóne. Tu treba spomenúť, že slot podporuje funkciu Hot Swap, vďaka ktorej môžete SIM kartu vložiť aj v zapnutom stave. Nižšie nájdeme microUSB konektor. Hore aj dolu sú priesvitné pásiky, čiže jeho umiestnenie do jednej z bočných stien bolo nevyhnutné. Menšie mínus mu dávam za chýbajúcu podporu USB OTG, ktorá by umožnila pripojiť USB disk alebo iné externé zariadenie. Nabíjaním a pripojením k PC však jeho využitie nekončí. Teraz prichádza veľké mínus. Audio konektor by ste na tele hľadali márne. Slúchadlá s 3,5 mm audio jackom sa k telefónu pripájajú cez microUSB redukciu, ktorú nájdete v balení. Takéto riešenie sa mi veľmi nepozdáva. Buď redukciu zabudnem, čo sa mi aj párkrát stalo, alebo v tom horšom prípade ju stratím. Huawei na svojom tenkom modeli Ascend P6 ukázal, že miesto pre 3,5 mm sa vždy nájde a podobne sa s touto situáciou mal popasovať aj Alcatel. Škoda.

Rovnako zbytočne by ste na tele hľadali aj slot pre microSD kartu. Musíte si vystačiť iba s interným úložiskom. Zo 16 GB je reálne dostupných 12,64 GB.

Na zadnej stene sa nachádza objektív fotoaparátu, LED blesk, sekundárny mikrofón a hlasný reproduktor. Ten ma sklamal nízkou hlasitosťou. Telefón pohodený na posteli a zmeškaný hovor idú ruka v ruke. Zadná časť je pripevnená k telu, čiže prípadné problémy s batériou bude musieť riešiť servis.

Jednou z najpodstatnejších vecí na smartfóne je displej. A Alcatel vie čo zákazník potrebuje. Výrazné šetriace opatrenia v tomto smere nenájdeme ani na jeho lacnejších modeloch. Alcatel opäť siahol po sviežom IPS displeji, ktorý ponúka krásne a verné farby a dobré pozorovacie uhly. Na 4,7 –palcovej uhlopriečke sa stretávame s HD rozlíšením. To bohato stačí. Full HD by zbytočne zaťažovalo batériu.

Automatická regulácia fungovala spoľahlivo a odbremenila ma od neustálej manuálnej úpravy jasu. Displeju môžem vyčítať iba jednu vec. Nesúvisí však priamo s nim. Predná stena je magnetom na odtlačky a čo je zaujímavejšie, vyskytli sa tu určité miesta, na ktorých sa odtlačky zachytávali viac než inde. Výsledkom toho boli dve permanentné machule na skle. Možno len chyba nášho kusu.

O chod systému sa už tradične stará chipset od MediaTeku. Konkrétne chipset MT6589, ktorý pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 1,2 GHz a grafického procesora PowerVR SGX544. Podľa benchmarku Quadrant Standard má výkonovo blízko k modelu HTC One X, v AnTuTu sme namerali 13 616 bodov. S bežnými činnosťami a menej náročnými hrami si poradí, problém prichádza až pri hraní graficky náročnejších hier, napríklad Asphalt 8. Taký Need for Speed Most Wanted bežal plynulo.

Staršia verzia operačného systému Android je v smartfónoch tohto výrobcu bežnou záležitosťou. Podobne ako u nedávno testovaného modelu Hero, aj tu sa stretávame s Androidom vo verzii 4.2.2, ktorý je doplnený o nadstavbu od výrobcu. Tu je však už optimalizácia zvládnutá oveľa lepšie. Trhavé pohyby v prostredí alebo pády aplikácií som u tohto modelu nespozoroval. Akurát pri viacerých, naraz otvorených aplikáciách sa pri návrate domov načítavalo celé prostredie odznova. Stalo sa to párkrát. Jeden gigabajt RAMky môžeme v dnešnej dobe považovať za priemernú hodnotu, no mne to bohato vystačilo. V multitaskingu som mal bežne spustených aj sedem aplikácií. Mimochodom, do zoznamu spustených aplikácií sa dostanete dlhším podržaním kontextového tlačidla.

Prostredie od Alcatelu patrí medzi tie skromnejšie. Napriek tomu mi tu nič podstatné nechýba. Na zablokovanú obrazovku si môžem pridať widgety a pomocou troch skratiek sa rýchlo dostať do zoznamu hovorov, správ alebo fotoaparátu, v hornom riadku nechýba informácia o percentuálnom stave batérie a vo výsuvnej lište nájdem hneď niekoľko skratiek. Osobne mi tu chýba iba skratka zmeny režimu zvuku. Dlhším podržaním na niektorých skratkách sa dostanem priamo do danej funkcie alebo nastavenia. Veľmi šikovnou skratkou je režim hosťa, ktorá súvisí s rovnomennou funkciou v nastaveniach zabezpečenia. Po zadaní PIN kódu si môžete zvoliť, ktoré aplikácie budú v režime hosťa uzamknuté (aj doinštalované). Telefón tak môžete bez obáv dať dieťaťu alebo známemu. K obsahu zvolených aplikácií sa nedostane.

Klasické domáce obrazovky sú už tradične doplnené o dve špeciálne. Obrazovka fotoalbum zobrazí na takmer celej ploche displeja vami vybrané obrázky. Druhá obrazovka slúži na pridávanie widgetov, od tých klasických sa líši možnosťou vertikálneho posúvania. Pridáte si tu teda viac widgetov než na tie klasické.

V nastaveniach zaujme položka Osvetlenie, v ktorej si prispôsobíte správanie notifikačného pásika, a časovač plánového zapnutia alebo vypnutia. U niektorých modeloch tejto značky som sa stretol s veľmi zaujímavou a užitočnou funkciou a nechýba ani tomuto modelu. Idol alpha vás zobudí aj vo vypnutom stave!

Vo výbave konektivity mu okrem USB OTG chýba aj NFC. Ďalej je už všetko v poriadku. Prostredníctvom Wi-Fi pripojenia môžem cez DLNA zdieľať obsah smartfónu do iných zariadení, napríklad televízora, alebo si obsah vymeniť s iným smartfónom cez Wi-Fi Direct, prípadne Bluetooth vo verzii 4.0.

Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním mien a priezvisk. V nevhodných situáciách sa zasa zíde možnosť odpovedať na hovor SMS správou. Pri písaní správ máte na výber z dvoch klávesníc. Klasickú od Google alebo klávesnicu SwiftKey. Tá ponúka písanie jedným ťahom, zmenu témy, rozdelenie v režime na šírku a viacero ďalších možností prispôsobenia a personalizácie.

V ponuke aplikácií nájdete niekoľko titulov od Alcatelu, ktoré vám uľahčia prácu a spoznávanie smartfónu, pár hier (väčšinou trial verzie) a aj pár známych a často používaných aplikácií. Napríklad Twitter, WhatsApp. So systémovými aplikáciami sa Alcatel príliš nevyhral.

Prehrávač hudby je pomerne jednoduchý a ponúka iba základné funkcie. Počas prehrávania nájdete ovládanie vo výsuvnej lište a taktiež na zablokovanej obrazovke. V audio výbave nechýba ani FM rádio so zobrazením názvu stanice (RDS), názvu skladby (RT) a možnosťou nahrávania vysielania.

Trinásťmegapixlový fotoaparát potešil najmä pekným makrom a slušnými fotografiami pri dobrých svetelných podmienkach. Na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete úplne postačí. Po priblížení v telefóne alebo počítači si už však všímam chýbajúce detaily.

Prostredie fotoaparátu je opäť v jednoduchom šate. Napravo iba režim blesku, prepínanie medzi predným a zadným fotoaparátom a vstup do nastavení. Tu nájdeme aj tri režimy – šport, panorámu a HDR. HDR ma opäť trochu sklamalo. Pri snímaní HDR zhotoví fotoaparát dve fotografie, no časová medzera medzi nimi je dosť veľká. Výsledkom tak sú fotografie s duchmi (pohybujúci sa ľudia, autá.). Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Nechýba automatické preostrovanie počas natáčania a poteší aj možnosť video kedykoľvek pozastaviť a pokračovať. Túto funkciu ponúkajú aj niektoré smartfóny od Samsungu.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 59 MB, .3gp; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 178 MB / min.)

Výdrž neprekvapila ani nesklamala. Pri mojom bežnom používaní, čo v preklade znamená automatickú synchronizáciu všetkého možného, pár hovorov a najmä prezeranie webu a používanie dátovo závislých aplikácií som po nabíjačke siahal každý večer. Menej náročný používateľ sa možno dostane aj na hranicu dvoch dní.

Na jeden záber: Alcatel Onetouch Idol Alpha

Výhody:

+ originálny dizajn a balenie

+ tenká a ľahká konštrukcia s kovovým lemom

+ kvalita zhotovenia

+ notifikačný pásik

+ pekný displej

+ režim hosťa

Nevýhody:

- priemerná hlasitosť a kvalita hlasného reproduktora

- na tele chýba 3,5 mm audio konektor (je potrebná redukcia)

- chýba slot na microSD

- odtlačky na prednej stene

- staršia verzia OS

Orientačná cena: 323 € (epicentrum.sk)

Záver:

Známa fráza "imidž je nanič" v tomto prípade neplatí. Alcatel Onetouch Idol α vsádza takmer všetko práve na svoj vzhľad. A ten sa naozaj vydaril. Sivý kovový lem a dva priesvitné pásiky zaujali hneď niekoľkých známych. Pochvalu si zaslúži aj krásny IPS displej, nízka hmotnosť a malá hrúbka. Lenže našli sa aj nedostatky. Prekáža mi nízka hlasitosť a priemerná kvalita hlasného reproduktora, chýba mi slot na microSD kartu a najmä 3,5 mm audio konektor. Tu dávam asi najväčšie mínus. Pokiaľ mu však tieto nedostatky odpustíte, mali by ste byť spokojný. Alcatel Onetouch Idol α vám to vynahradí malými prekvapeniami. Napríklad budením vo vypnutom stave alebo režimom hosťa.

Alcatel Onetouch Idol α chce konkurovať zaujímavým dizajnom a presne ako imidžovku ho treba brať. Medzi konkurenciou sa nejde pretláčať výkonom ani špičkovými funkciami.

foto s HDR

foto s HDR

režim makro

Diskusia k článku:

rbt 23.05.2014 - 14:40

Tu píšu, že by mal mať SD kartu - http://www.gsmarena.com/alcatel_idol_alpha-5671.php

rbt23.05.2014 - 14:42 Trvalý odkaz

Je telefón dual SIM. Keďže používa čip Mediatek MT6589, mohol by byť, Lenovo P780 s týmto čipom je, ale tu v článku o tom zmienka nie je alebo zle čítam?

rtg23.05.2014 - 16:50 Trvalý odkaz

absencia 3,5 mm jack?! WTF?!

Lenka Ivančíková23.05.2014 - 17:27 Trvalý odkaz

robko: na GSMArene maju velakrat nepresne udaje. A tento model nie je dual SIM.

ondrakomous23.05.2014 - 20:18 Trvalý odkaz

vyzera naozaj bohovsky, skoda toho 3,5mm jacku.

Celá diskusia 9 príspevkov