Bluetooth

ZÁKLADNÉ INFO o technológii Základné informácie o technológii na bezdrôtový prenos dát.

Bluetooth čip sa nachádza v mnohých produktoch, napríklad v mobilných telefónoch, ich príslušenstve, počítačoch, herných konzolách, a tiež v istých typoch náramkových hodín, modemoch. Táto technológia je užitočná pri prenose informácií medzi dvoma a viacerými zariadeniami, ktoré sa nachádzajú v blízkosti (zatiaľ len) niekoľko metrov. Najčastejšie je používaný na prenos zvuku a súborov medzi dvoma zariadeniami.

Bluetooth je bezdrôtový protokol pre výmenu dát na krátku vzdialenosť určený pre pevné a mobilné zariadenia vytvorením siete PAN (Personal Area Network). Pôvodne bol navrhnutý ako bezdrôtová alternatíva dátových káblov RS-232. Dokáže prepojiť viacero zariadení bez problémov so synchronizáciou. Poskytuje možnosť pripojiť a vymieňať informácie medzi zariadeniami ako mobilné telefóny, klasické telefóny, notebooky, PC, tlačiarne, GPS prijímače, digitálne kamery a herné konzoly cez zabezpečené, globálne nelicencované ISM (Industrial, Scientific, Medical) 2.4 GHz vysielacie pásmo. Špecifikácie tejto technológie sú zdokonalované a licencované spoločnosťami zoskupenými pod názvom Bluetooth Special Interest Group (SIG). Toto zoskupenie zahŕňa spoločnosti z oblasti telekomunikácií, výpočtovej techniky, budovania sietí a odberateľov elektroniky.

Bluetooth je štandard a komunikačný protokol primárne navrhnutý s nízkou spotrebou energie a krátkym dosahom, založený na lacnom vysielaco-prijímacom mikročipe. Umožňuje komunikáciu medzi danými zariadeniami pokiaľ sú v dosahu. Pretože zariadenia používajú rádiový komunikačný systém, nemusia byť priamočiaro v dohľade. Pokiaľ má vysielanie dostatočnú silu, môžu byť zariadenia vzdialené aj niekoľko desiatok metrov.

Rozdelenie podľa tried a dosahu zariadení (približne):

Trieda 1 – dosah 100 m

Trieda 2 – dosah 10 m

Trieda 3 – dosah 1 m

Rozdelenie podľa verzií a prenosovej rýchlosti:

Verzia Bluetooth 1.2 – Dátový tok 1 Mbit/s

Verzia Bluetooth 2.0 + EDR – Dátový tok 3 Mbit/s

Bluetooth využíva rovnaké frekvenčné pásmo v Európe, Ázii či Amerike, takže nie je potrebné si zaobstarávať špeciálne zariadenia pre konkrétny región, ako je tomu pri rôznych GSM sieťach. Túto technológiu vyvíjajú a používajú výrobcovia spoločne, čo má pre koncového užívateľa jednoznačne výhodný výsledok. Zariadenia rôznych výrobcov s podporou Bluetooth sú navzájom plne kompatibilné. Ak si teda zákazník zakúpi Bluetooth slúchadlo Motorola, môže ho bez problémov používať s mobilným telefónom značky Nokia.

Dnešným fenoménom sa stalo najmä počúvanie hudby so stereo Bluetooth slúchadlami pomocou profilu A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), ktorý dokáže hudbu preniesť z telefónu do slúchadiel alebo reproduktorov v stereo kvalite. Svoj mobilný telefón tak môžete využiť ako plnohodnotný MP3 prehrávač, a pritom nebyť obmedzený večne zamotanými káblami od slúchadiel. Taktiež môžete pomocou Bluetooth prepojiť aj telefón s domácim stereom a nechať tak prehrávať skladby z vášho mobilu do celej domácnosti. Poslednou novinkou je aj možnosť spárovať telefón s autorádiom s podporou Bluetooth a telefonovať, či počúvať skladby z mobilu priamo v reproduktoroch auta. Všetko to záleží len na podpore jednotlivých Bluetooth profilov.

Bluetooth logo

Príklady Bluetooth profilov:

Napríklad Nokia N85 podporuje podľa forum.nokia.com tieto Bluetooth profily: A2DP, AVRCP, BIP, BPP, DI, DUN, FTP, GAP, GAVDP, GOEP, HFP, HID, HSP, OPP, PBAP, SAP, SDP, SPP. Prvý (A2DP) slúži na stereo prenos hudby (napríklad do stereo slúchadiel), druhý (AVRCP) na vzdialené ovládanie (napríklad presun na ďalšiu skladbu tlačidlom na bezdrôtových slúchadlách), HID dokáže vzdalene ovládať iné zariadenie (napríklad bezdrôtovou myšou). Profilov je mnoho, pribúdajú nové, a preto vás odkážeme na stránku www.bluetooth.com/Bluetooth/Technology/Works/Profiles_Overview.htm. Na tej však jeden dôležitý profil chýba - PBAP (phone book acces profile), ktorý v moderných Bluetooth handsfree s displejom zobrazuje meno z telefónneho zoznamu mobilného telefónu (teda nie len číslo).

Možnosti využitia Bluetooth:

Využite tejto technológie je rôznorodé. Jedno z prvých hlavných využití bola bezdrôtová komunikácia medzi mobilným telefónom a handsfree. Táto funkcia nabrala na popularite a uľahčila prácu mnohým používateľom. Medzi najčastejšie využitie taktiež patrí bezdrôtové prepojenie a zosieťovanie počítačov v malej miestnosti pomocou siete LAN (Local Area Network) alebo PAN (Personal Area Network). Pri počítačoch ešte ostaneme. Bezdrôtová komunikácia vstupných a výstupných zariadení ako myš, klávesnica, či tlačiareň v kanceláriách a domácnostiach funguje tiež na tejto technológii. Prenos súborov medzi týmito zariadeniami, synchronizácia a prenos kontaktov telefónneho zoznamu, pripomienok, záznamov v kalendári denne uľahčuje práve Bluetooth. Taktiež sa stal náhradou tradičného káblového prepojenia v GPS prijímačoch, testovacích zariadeniach, zdravotníckych a iných prístrojoch a všade tam, kde bol dovtedy použitý infračervený port. Mnohí obchodníci taktiež využívajú funkciu bluejackingu (posielanie nevyžiadaných obrázkov a správ používateľom so zapnutým a odhalitelným režimom) na rozposielanie rôznych mini správ a obrázkov s reklamným motívom. Herné konzoly ako Nintendo Wii a Playstation 3 používajú Bluetooth pre spojenie s ich príslušenstvom. Často sa stretávame aj s pripojením na internet cez PDA alebo PC pomocou Bluetooth modemu. Toto bol len zlomok toho, kde všade sa táto veľmi užitočná technológia aktívne používa.

Ericsson T36

História Bluetooth:

Technológia Bluetooth nesie svoj názov na základe jednoduchej symboliky. Je pomenovaná po vikingskom kráľovi z desiateho storočia, Haroldovi Blåtandovi, známemu v Anglicku aj ako Harold Bluetooth Gromson, ktorý zjednotil Dánsko a Nórsko. Bluetooth SIG si oficiálne prevzala toto pomenovanie a sformovala sa, pozostávajúc z piatich spoločností, v roku 1998. Pred koncom toho istého roku ešte privítali štyristého člena. V roku 1999 bola vydaná verzia Bluetooth 1.0 a získala cenu "Best of Show Technology Award". Prvý mobilný telefón Ericsson T36 a handsfree s touto technológiou boli uvedené na trh o rok neskôr.

Motorola RAZRWIRETakisto prototyp myši a laptopu bol predvádzaný na CeBITe 2000. Prvá tlačiareň, laptop a handsfree do auta s funkčným Bluetoothom boli predstavené v roku 2001. O rok neskôr bola predstavená prvá myš s klávesnicou fungujúca na jednom Bluetooth prijímači. Ešte v ten rok bol predstavený aj prvý GPS prijímač spájajúci zariadenia bezdrôtovo. Predávalo sa už 500 kvalifikovaných výrobkov s toutou technológiou. V roku 2004 sa podarilo prekročiť hranicu 250 miliónov vyrobených zariadení s technológiou bluetooth. Bola tiež vydaná verzia 2.0 s EDR a predstavené prvé stereo slúchadlá.

Bluetooth SIG privítalo svojho 4 000-ho člena v roku 2005. Zároveň boli predstavené slnečné okuliare, ktoré mali zabudované Bluetooth handsfree. Prvé digitálne hodinky spájajúce sa bezdrôtovo s mobilným telefónom, spoločne s digitálnym obrazovým rámčekom boli uvedené na trh v roku 2006. O rok neskôr Bluetooth SIG pozostával už z 8 000 členov.

V roku 2008 oslávila technológia Bluetooth desiate výročie od svojho vzniku. Bluetooth si ako každá technológia prešla mnohými zmenami a vylepšeniami od čias kedy vznikol až po dnešnú dobu.

Bluetooth 1.0 and 1.0B

- verzia 1.0 a 1.0B mala veľa problémov a nedoriešených vlastností, avšak ponúkala plnohodnotné prepojenie medzi dvoma zariadeniami pomocou tejto technológie.

Bluetooth 1.1

- ratifikované ako IEEE Standard 802.15.1-2002,

- veľa chýb nájdených vo verzií 1.0B bolo opravených,

- pridaná podpora pre nezakódované kanály,

- pridaný indikátor sily signálu.

Bluetooth 1.2

- táto verzia je spätne kompatibilná s verziou 1.1 a hlavné zlepšenia zahŕňali:

- rýchlejšie pripojenie a nájdenie zariadenia,

- väčšie prenosové rýchlosti pri testovaní, až do 721 kbit/s,

- extended Synchronous Connections (eSCO), ktoré zlepšilo kvalitu hlasu audio liniek povolením retransmisie narušených paketov,

- ratifikované ako IEEE Standard 802.15.1-2005.

Bluetooth 2.0

- táto verzia bola vydaná 10.11.2004. Je spätne kompatibilná s verziou 1.1. Hlavným rozdielom je ohlásenie Enhanced Data Rate (EDR) pre rýchlejší prenos dát. Nominálna hodnota EDR je okolo troch megabitov za sekundu, prakticky je to však okolo 2.1 megabitu za sekundu. Je to dosiahnuté použitím inej rádiovej technológie pre vysielanie dát.

- podľa špecifikácií verzie 2.0, EDR poskytuje nasledovné benefity:

a) trikrát väčšiu rýchlosť prenosu — až po desaťnásobnú (2.1 Mbit/s) v niektorých prípadoch,

b) menšiu spotrebu energie.

Bluetooth 2.1

- SIG schválila novú špecifikáciu bezdrôtovej technológie na prenos dát Bluetooth 2.1 + EDR. Nová verzia prináša mnoho vylepšení, medzi nimi hlavne zlepšenie bezpečnosti, zjednodušené párovanie zariadení a vylepšenú spotrebu energie. Najhlavnejšie vylepšenia tvorí lepšie, jednoduchšie, rýchlejšie a bezpečnejšie spárovanie dvoch zariadení. Taktiež vďaka vylepšenému kódovaniu má byť jednoduchý šesťmiestny číselný kód silnejší než 16-miestny náhodne vygenerovaný alfanumerický PIN kód. Medzi novinky patrí aj podpora NFC (Near Field Communication), ktorá má umožniť to, že ak bude používateľ držať dve zariadenia v tesnej blízkosti seba, začne sa automatické párovanie. Podporuje ju napríklad Nokia 6212 classic, ktorú použijete na platenie za niektoré služby a tovary. Nie však na Slovensku. Technológia Sniff Subrating má zasa predĺžiť životnosť batérií v zariadeniach ako myš, klávesnica či hodinky.

Budúcnosť Bluetooth:

Bluetooth 3.0

- ďalšia verzia Bluetooth pod krycím názvom Seattle, nasledujúca verziu 2.1, ktorá bude mať veľa rovnakých funkcií, no chystá sa využívať ultra široko-pásmovú rádiovú technológiu. Tá umožní veľmi rýchle prenosové rýchlosti až do výšky 480 megabitov za sekundu, pričom bude spotrebúvať ešte menej energie.

Evolučný vývoj Bluetoothu sa však ešte ani zďaleka nezastavil. Už dnes sa pracuje na nových verziách, ktoré budú dosahovať ešte väčšie prenosové rýchlosti s menšou spotrebou energie a možnosťou prepojiť viacero zariadení.

Zdroje:

www.wikipedia.org

www.bluetooth.org

www.bluetooth.com

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.01.2009 - 01:23

Freeride_rw: Dakujem za objasnenie tych zakladnuch info oBT a samozrejme chvalim clanok po obsahovej stranke. Diky :) Sent from my iPod Touch 2gen 8GB

anonymous05.01.2009 - 09:35 Trvalý odkaz

Marcel: Pamätám si na jeden ?lánok v jednom pc ?asopise mnoho rokov dozadu. Písali tam o nových technológiách a bluetooth charakterizovali ako technológiu ktora nemá budúcnos?. :)

anonymous05.01.2009 - 10:42 Trvalý odkaz

peter34: "Prvý mobilný telefón Ericsson T36",malo tam byt asi T39, inac vyborny clanok, chvalim.

anonymous05.01.2009 - 11:39 Trvalý odkaz

Zralok: Ericsson T39 bol moj 5-ty telefon. Uplny besceler. Dodnes ho mam na policke ale je uz nefunkcny. Nevie niekto kde by sa dal opravit ? Ak vôbec ?
PS: Ako prve na nom odisiel Bluetooth :-)

anonymous05.01.2009 - 11:43 Trvalý odkaz

gash: T39nu kupis cisto novu spod ruky za cenu okolo 20-30 € .. ak ti to za to stoji, staci len pohladat :)

Celá diskusia 13 príspevkov