Nokia X Dual SIM - lacný a jednoduchý kríženec

Recenzia lacného dualSIM smartfónu s novou platformou kompatibilnou s Android aplikáciami, 4'' WVGA displejom a slabým 3 Mpix fotoaparátom.

Zdanlivo nemožné sa stalo skutočnosťou. Aj keď nie v podobe, v akej sme si to predstavovali. Nokia na tohtoročnom MWC v Barcelone predstavila trojicu smartfónov, ktorých operačný systém Nokia X software platform je postavený na zdrojovom kóde Android Open Source Project (AOSP). Nie je to teda ten pravý Android, no krok je to určite zaujímavý. Trojica noviniek zapadne svojou výbavou medzi modely Asha a drahšie Lumie, ktoré naďalej ostávajú číslom jedna v portfóliu tejto značky.

ikona

Základné info: Nokia XLacný dualSIM smartfón radu Nokia X s novou platformou kompatibilnou s Android aplikáciami, 4'' WVGA displejom, dvojjadrovým procesorom a 3 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku. (živé fotografie)

V redakcii sme sa bližšie pozreli na najlacnejší model – Nokiu X. Pri porovnaní s rovnako veľkou Nokiou X+ stráca v kapacite RAM a v prípade Nokie XL aj v uhlopriečke.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn androiďáckych Nokií vychádza z lacnejšieho modelového radu Asha. Výrazné dizajnové majstrovstvo tu teda nečakajte. Osobne považujem tento vzhľad za veľmi nudný. Stretávame sa tu s ostrými hranami, ktoré trochu znepríjemňujú držanie v ruke, a väčšou hrúbkou, konkrétne 10 milimetrov. Nudný dizajn tak zachraňujú iba pestrofarebné vymeniteľné zadné kryty v štýle radu Lumia. Hmotnosťou 130 gramov neprekvapí ani nesklame. Kvalitu zhotovenia však musím pochváliť. Plast je príjemný na dotyk, ľahko sa čistí a ani pri silnejšom stláčaní a krútení v ruke nie je počuť žiaden škripot.

Aj bočné steny majú bližšie k Asham než Lumiam. V pravej nájdeme dizajnovo rovnaké dvojtlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania. To sa však podľa mňa až príliš jednoducho stláča, čoho výsledkom bolo dennodenné náhodné odblokovanie smartfónu a vykonanie rôznych nechcených akcií. Od spustenia aplikácií až po uskutočnenie hovoru. Spúšte sme sa nedočkali. Tá je výsadou radu Lumia.

Ľavá stena ostala prázdna, v hornej nájdeme iba 3,5 mm audio konektor pre pripojenie ľubovoľných slúchadiel, a v tej dolnej sa nachádza microUSB konektor. Pomocou neho sa telefón nabíja a pripája k počítaču. Podpora pripojenia externých zariadení cez USB OTG chýba.

Na zadnej stene nájdeme objektív fotoaparátu a mriežku hlasného reproduktora. Ten ja naozaj hlasný, no kvalita reprodukcie je pod priemerom. Mne stačilo pár sekúnd na to, aby som zistil, že použitie slúchadiel bude rozumnejší nápad.

Špeciálny otvor na vylúpnutie zadného krytu tu nenájdeme. Najjednoduchším riešením je strčiť necht medzi kryt a konštrukciu a ťahať. Pod krytom sa nachádza vyberateľná batéria, slot pre microSD kartu a dva sloty pre microSIM karty. Každý z trojice noviniek je totiž dualSIM. Karty si môžete prepínať vo výsuvnej lište alebo v nastaveniach. Tam si zvolíte aj hlavnú SIM, prípadne možnosť vždy sa pýtať. Počas hovoru je druhá SIM neaktívna.

Na prednej stene mi chýba notifikačná dióda a napríklad aj predná kamera, ktorú by určite nejeden majiteľ využil na videohovory cez Skype. Prednú kameru ponúkne iba najväčší model, Nokia XL. Pochválim tak aspoň prítomnosť senzora automatickej regulácie jasu a dobrú hlasitosť slúchadla.

Veľkú, pomerne nevyužitú plochu pod displejom okupuje iba jedno dotykové tlačidlo "späť". Opäť zhoda s modelmi Asha. O stlačení vás uistí vibračná odozva, na posvietenie sa zabudlo. O jeho funkciách a možnostiach využitia si povieme bližšie pri predstavení systému.

S displejom som bol spokojný. Nokia siahla po peknom IPS displeji, ktorý na štvorpalcovej uhlopriečke ponúka rozumné rozlíšenie 480 x 800 bodov. Farby sú teda verné a ani rozlíšeniu nemám pri tejto cenovke čo vyčítať. Pozorovacie uhly sú dobré, s čitateľnosťou na slnku to už bolo trochu horšie. Taký priemer.

O chod systému sa stará starší chipset Snapdragon 8225 od Qualcommu. Stretli sme sa s ním napríklad pri modeloch HTC Desire X alebo Huawei Ascend G510. Pozostáva z dvojjadrového procesora taktovaného na 1 GHz a grafického procesora Adreno 203. Výkonom príliš neoplýva, v benchmarku AnTuTu dosiahol necelých 7 000 bodov. S menej náročnými hrami si však poradí. Ja som vyskúšal Angry Birds. Z 4 GB interného úložiska je k dispozícii 2,46 GB, z toho 1,29 GB na inštalovanie aplikácií. Málo, ale nevadí. Pamäť si môžem hocikedy rozšíriť pomocou microSD karty a aplikácie na ňu presunúť.

Hneď po prvom spustení smerujú moje kroky do nastavení. Ponukou pripomínajú tie v

Androide. Vchádzam do nastavení účtov, kde si pridávam môj Google účet. Po zosynchronizovaní ma ale čaká nepríjemné prekvapenie. Pridanie Google účtu znamená iba pridanie Gmailu. Na synchronizáciu kontaktov tak môžem zabudnúť. Do telefónu som ich nakoniec dostal skopírovaním z iného telefónu na SIM kartu. Počas používania však dorazila nová verzia systému, ktorá prináša aplikáciu Contact Transfer. Tá už dokáže skopírovať kontakty z vášho starého telefónu cez Bluetooth.

Nastavenia ponúknu takmer rovnaké funkcie a možnosti ako v operačnom systéme Android. Nájdete tu počítadlo dát, prispôsobenie zvukov, vibrácií a displeja, informácie o ukladacom priestore, batérii, nastavenia polohy, zabezpečenia a pár informácií o telefóne.

Poďme na samotné prostredie. Zablokovaná obrazovka sa mi páči a považujem ju za jednu z najvydarenejších častí prostredia. Okrem dátumu a času sa tu zobrazujú aj notifikácie. Napríklad upozornenie na prijatý e-mail alebo dostupnú aktualizáciu aplikácie. Najlepšie na tom je, že potiahnutím notifikácie doprava sa dostanem priamo do danej aplikácie. Potiahnutím notifikácií nahor ich vymažem.

Potiahnutím zablokovanej obrazovky doprava alebo doľava sa dostávam na hlavnú obrazovku. Tá je tvorená dlaždicami aplikácií. Vidieť tu teda inšpiráciu operačným systémom Windows Phone. Myšlienka je však trochu iná. V operačnom systéme Windows Phone si tu môžem pridať dlaždice aplikácií, ktorých zoznam nájdem na inej obrazovke. V prípade Nokie X sa tu nachádzajú všetky aplikácie, čiže všetko je pokope. Ich veľkosť môžem zväčšiť, no oplatí sa to iba pri niektorých aplikáciách. Väčšia dlaždica v tomto prípade neznamená viac informácií. To platí iba pre Windows Phone. Zväčšenie dlaždice sa mi osvedčilo napríklad pri galérii, kde sa namiesto ikony zobrazil obrázok z galérie. Aktívne dlaždice majú iba systémové aplikácie. Zobrazia napríklad počet zmeškaných správ, e-mailov alebo hovorov. Napríklad taká dlaždica aplikácie Facebook nezobrazuje žiadne notifikácie.

Na hlavnú obrazovku si môžete pridať aj widgety aplikácií stiahnutých z obchodu. Nie je to však známy obchod Google Play. Nokia si nechce pripúšťať Google a Android príliš k telu, a obmedzuje všetko čo sa dá. V obchode tak nenájdete aplikácie od Googlu. To ma naozaj sklamalo. Na komunikáciu cez Hangouts tak musíte zabudnúť. Teda aspoň oficiálnou cestou. Skúsenejší používatelia si môžu Nokiu X rootnuť a nainštalovať do nej aj aplikácie od Google.

Ponuka obchodov sa líši. Nájdete tu niektoré tituly z OS Android, no niektoré známe aplikácie chýbajú. Tento nedostatok sa však dá ľahko vyriešiť. Stačí si z obchodu stiahnuť aplikáciu Aptoide. Je to obchod tretej strany a v jeho ponuke nájdete aj niektoré chýbajúce aplikácie. Napríklad Dropbox. Aptoide však nie je všemocný. Chýba tu napríklad Instagram a aplikácie slovenských bánk.

Druhá obrazovka nesie názov Fastlane. Na nej sa zobrazujú rôzne upozornenia, zmeškané notifikácie a informácie aplikácií. Napríklad informácia z aplikácie Dropbox o nízkej kapacite batérie, kvôli ktorej nie je možné pokračovať v automatickom uploade fotografií a videí, správy a notifikácie z Facebooku, posledné hovory a podobne. Potiahnutím obrazovky Fastlane nadol sa šikovne zobrazí možnosť nastavenia budíka. Potiahnutím nadol na hlavnej obrazovke môžete prehľadávať obsah telefónu.

Nevyhovuje vám niektorá systémová aplikácia alebo dokonca prostredie? Nevadí. Vďaka obchodu Aptoide ich môžete nahradiť inými. Ja som namiesto systémového číselníka bez inteligentného vytáčania používal exDialer, klávesnicu som nahradil klávesnicou SildeIT a prostredie od Nokie som nahradil známym launcherom GO Launcher. Web som prezeral cez Dolphin browser. Potenciál tu teda je, len ho treba využiť. Nokiu X si tak môžete vyskladať podľa svojich predstáv.

Dotykové tlačidlo pod displejom slúži ako krok späť. Dlhším podržaním sa dostanete na hlavnú obrazovku.

V hornom riadku mi chýba informácia o percentuálnom stave batérie, inak som spokojný. Potiahnutím nadol sa rozbalí výsuvná lišta so štyrmi skratkami, prepínaním medzi SIM kartami a ikonou nastavení.

Svižnosť prostredia je limitovaná operačnou RAM pamäťou s kapacitou 512 MB. Na pomalšie reakcie si budete musieť zvyknúť. K dispozícii je približne 420 MB a voľných bolo zvyčajne iba 50 – 60 MB.

Trojmegapixlový fotoaparát je tu skôr na ozdobu. Sklame chýbajúcim automatickým zaostrovaním a chýba mu aj LED blesk. Prostredie fotoaparátu je ladené do jednoduchosti. Na hlavnej obrazovke nájdete iba to nevyhnutné, prispôsobenie funkcií sa ukrýva v nastaveniach. Kvalita snímok je podpriemerná aj počas dňa. Najmä podanie farieb. Medzi režimami nájdeme iba zhotovenie panorámy. Ďalšou možnosťou je natáčanie videa. Nokia X si poradí s nahrávaním maximálne vo FWVGA (854 x 480 b.) rozlíšení. Ani to ma však svojou kvalitou neprekvapilo.

V ponuke multimediálnych aplikácií nájdeme MixRadio, prehrávač hudby a FM rádio. MixRadio je streamovacia služba, ktorá umožní používateľovi bezplatne počúvať hudbu. Služba však nie je v našej krajine dostupná. Prehrávač hudby ponúka delenie skladieb podľa albumov a interpretov a z hlavnej obrazovky prehrávania sa dostanete aj k ekvalizéru. Po opustení aplikácie sa ovládanie prehrávača zobrazí na zablokovanej obrazovke. FM rádio pochválim za zobrazovanie názvu stanice (RDS) a aj názvu skladby (RT).

Pravdepodobne najzaujímavejšou aplikáciou od Nokie sú HERE mapy s bezplatnou hlasovou offline navigáciou. Nejde však o celosvetovú licenciu. Môžete si vybrať iba jednu krajinu, ktorej súčasťou môže byť aj ďalšia. Tak ako to bolo v našom prípade. Okrem Slovenska sme získali aj Českú republiku.

Výhody:

+ dual SIM

+ bezplatná regionálna offline navigácia

+ slušný displej

Nevýhody:

- nudný dizajn

- chýba podpora služieb od Google

- pomalšie reakcie

- podpriemerný fotoaparát

- chýba notifikačná dióda

- chýba predná kamera (Skype)

Orientačná cena: 107,50 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Nokia X

Záver:

Čo tým chcel básnik povedať? Táto veta asi najlepšie vystihuje moje dojmy z Nokie X. Je to taký mačkopes, ktorý v sebe kombinuje prvky modelov radu Asha, Lumia a operačného systému Android. Niekedy je však menej viac, a platí to aj v tomto prípade. Dizajn inšpirovaný radom Asha mi vôbec nesadol a v porovnaní ostatnými lacnými windowsfónmi a androidmi značne zaostáva. Prostredie inšpirované dlaždicami operačného systému Windows Phone taktiež veľmi nechápem. Domáca obrazovka vo windowsfónoch ponúka bohatšie možnosti prispôsobenia, zobrazuje notifikácie a pracuje sa s ňou lepšie. Obchod s aplikáciami je ďalšia samostatná kapitola. Niektoré aplikácie z iných operačných systémov tu nájdem, niektoré musím inštalovať z obchodu tretej strany a niektoré tu chýbajú úplne.

Hľadám, hľadám, no dôvod, kvôli ktorému by som mal Nokiu X uprednostniť pred vydareným windowsfónom Nokia Lumia 520 alebo napríklad androidom LG Optimus L5 II nenachádzam. Lumia 520 ponúkne lepší a svižnejší systém, ktorému taktiež nechýba bezplatná navigácia, a môže sa pochváliť aj lepším fotoaparátom s automatickým zaostrovaním. LG Optimus L5 II by som zasa uprednostnil kvôli podpore Google služieb, bohatým možnostiam operačného systému Android a napríklad aj kvôli silnejšej batérii a zaujímavej notifikačnej dióde inegrovanej do stredného tlačidla.

Diskusia k článku:

kiko20 18.05.2014 - 14:52

Kebyže má aspoň svižné reakcie ako l520...

ondrakomous18.05.2014 - 16:23 Trvalý odkaz

hlavne to nokii podezrele dlouho trva, nez ty telefony uvedla do prodeje. cekam na nokii xl uz pomalu 3 mesice, datum uvedeni do prodeje se porad oklada, no katastrofa, zacinam uvazovat o nokii 630, jeste si pockam, jestli bude nejaka modernizovana rada nokie 820, 720. prej se to seka, nejde do toho nic nainstalovat, microsoft to zarizeni dokonale zabil, ale nastesti je tu xda, kde to brzo borci davno odemceli a pak vsichni pojedou na cyanogenu, to bude terpve jizda, nokia xl s novym cyanogenem to byl vzdycky muj sen.

ferineveri18.05.2014 - 16:39 Trvalý odkaz

Kúpil som si Opel Corsa s motorom od Fiatu, a chýba mi podpora firmy Fiat a ich služby. To čo je, že chýba podpora služieb Google? A načo? Nokia neprezentuje OS ako OS Android, aj keď z neho vychádza. Má svoje služby a myslím, že ich dosť používateľov začína využívať, i keď hlavne na inej platforme. Aj Android samotný má Linuxové jadro a nemá podporu napr. Ubuntu aplikácií. Pre mňa osobne to vôbec nie je nevýhoda. Pozerám sa na veci objektívne, asi preto. Recenzia mala byť robená v duchu Nokia X OS, a nie Android. Pliesť hrušky s jablkami nie je 100% na mieste. A mimochodom, z dlhodobého hľadiska:koľko rokov sa využívajú u nás služby od Googlu a ako dlho ich tu ľudia poznajú? Tri, štyri roky? To už bude naveky? Je to smiešne.

ondrakomous18.05.2014 - 18:52 Trvalý odkaz

jedinej kdo tady plete hrusky s jabkama ses ty, andorid bez googlu je uplne nic, to stejny jako ubuntu bez spickovejch aplikaci, nejses vubec objektivni, protoze potrebujes google, jinak si lidove receno ani neprdnes, kdyz to prezenu, tak si tam muzes akorat hrat piskvorky od nokie a cist sms, ale na to ti fakt staci zminovana asha. a hlavne tady nevyslovuj slova jako ubuntu, protoze ty tim svym prispevkem obhajujes politiku microsoftu, jinak ses uplne ukazkovej demagog.

Peter18.05.2014 - 20:04 Trvalý odkaz

Vynimocne suhlasim s ondrom, nokia tym ze odobrala sluzby google tie fony fakt zabila. To uz radsej lumiu ako tohoto mrzacika. Vsak naco ti je smartfon ktory bezi na os ktory je android ale pritom ti odopiera jeho moznosti a to niektore fak zakladne.

Celá diskusia 54 príspevkov