Gigaset QV1030 - neznámy konkurent iPadu Air

Recenzia tabletu s 10,1'' uhlopriečkou a jemným rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov. Ponúkne dostatok pamäte, vystačiť si budete musieť s Wi-Fi a slabým fotoaparátom.

Marketingové oddelenia väčšiny značiek sa držia jednoduchých a jasných názov. Jednoslovné pomenovanie modelu, prípadne číslovka označujúca generačný skok. Gigaset je v tomto tak trochu stará škola a model QV1030 nám dáva spomenúť na časy niekoľko rokov späť, kedy trh nebol až tak nabitý a výrobcovia za reklamu platili ďaleko menšie sumy.

Výnimku tu vidíme možno aj preto, že prístroje od Gigasetu nepatria medzi najznámejšie a najrozšírenejšie. Pátranie po tejto značke by sme mohli začať v roku 2008, kedy jej materská firma od Siemensu odkúpila divíziu s domácimi a kancelárskymi zariadeniami. Aj preto toto logo nachádzame skôr na klasických a bezdrôtových telefónoch pre pevné linky, prípadne pri VOIP službách.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Základné info: Gigaset QV1030Tablet s kovovým telom, OS Android 4.2.2, štvorjadrovým procesorom, 10,1'' WQXGA displejom, 8 Mpix fotoaparátom s dual LED bleskom, 9 000 mAh batériou a podporou USB OTG.

Modelom QV1030 však Gigaset na pole tabletov vtrhol pomerne zhurta a papierové parametre nebudú vôbec zaostávať. Snáď zo všetkého najviac zaujme 10,1-palcový IPS displej s WQXGA rozlíšením. Pokiaľ vám skratka nič nehovorí, vedzte, že to znamená 2 560 x 1 600 bodov - to pravdepodobne nemá ani váš notebook, externý monitor či televízor v obývačke. Dokonca je to viac, než má 9,7-palcový iPad Air s Retina displejom.

Razom tak nachádzame najväčších konkurentov. V prípade Androidu by sme museli siahnuť len po poslednej generácii Samsungu Galaxy Note 10.1 (2014), ktorý však pod 500 eur určite nikde nezoženiete, alebo po Nexuse 10, ktorý je zas o päťdesiatku lacnejší. 590-gramový Gigaset QV1030 s dvomi z nich pri vážení prehrá (Note 10.1 má 535 gramov, iPad Air 469 gramov) a jedného (Nexus 10 s 603 g) porazí.

Otázkou je, či takto veľké rozlíšenie aj skutočne potrebujete. Áno, na 300 ppi sa naozaj veľmi príjemne pozerá, zobrazovací panel som však mal tendenciu chváliť skôr za dobré pozorovacie uhly a verné zobrazenie farieb, než za super jemný text alebo ikony aplikácií. S nimi som spokojný aj pri Full HD či menších ("čítaj lacnejších") rozlíšeniach.

Samotný tablet má mierne širšie okraje, no ovládacie tlačidlá Androidu napriek tomu zostali na displeji. Prednú stranu už ruší len šošovka kamery pre videohovory.

To na pravom boku je poriadne husto, nájdeme tu dve tlačidlá pre reguláciu hlasitosti, slot pre microSD kartu až do veľkosti 32 gigabajtov (pod krytom), 3,5 mm jack pre slúchadlá a nabíjací microUSB konektor. Ten ma celú dobu poriadne hneval. Je totiž takmer úplne symetrický - veľmi ťažko sa odhaduje, ktorým smerom treba kábel pri zasúvaní otočiť. Navyše vás nezastaví ani rám tabletu, takže sa len čudujete, prečo sa zariadenie nenabíja, prípadne sa dokonca zľaknete ako ja, že ste plôšku s piatimi vystupujúcimi pinmi pri neopatrnej manipulácii nenávratne poškodili. Až potom zistíte, že je kábel vložený naopak.

Kovové telo už narúša len vypínač na hornej strane s malou, no v noci do očí veľmi nepríjemne svietiacou diódou indikujúcou nabíjanie a logo spolu s fotoaparátom a dvojitým bleskom. Len ma mrzí, že výrobca hodnotný materiál nijako výraznejšie nevyužil. Matná čierna farba je nudná a paradoxne priťahuje otlačky prstov.

V prostredí systému Gigaset (takmer) vôbec neexperimentoval. Jedná sa o klasický Android vo verzii 4.2.2 Jelly Bean. Z hornej časti sa vysúva (zľava) notifikačná lišta a (sprava) lišta s rýchlymi prepínačmi, kde nájdeme Wi-Fi, Bluetooth, zámok otáčania displeja a tlačidlo pre vstup do nastavení výkonu / šetrenia energiou. Namietam len proti zbytočnému vypínaču zvukových efektov prekážajúcemu v notifikačnej lište, nevypínateľnému riadku pre vyhľadávanie v Google Now a nepochopiteľnej absencii ukazovateľa zostatku energie v batérii v percentách.

Jasné, informáciu vidím po vyrolovaní rýchlych prepínačov, prečo si však opäť musím inštalovať Battery Widget Reborn? Poznám síce človeka, čo si percentuálny zostatok vypína aj na iPhone, no pre mňa ide o jeden z najdôležitejších prvkov a odhadovať ho podľa niekoľko pixelov veľkej ikony fakt nemienim - aj keď na tablete, ktorý používam oveľa menej.

V tabletovom rozhraní vyzerajú lepšie aj aplikácie ako Evernote, Gmail či Kalendár - viac priestoru, viac informácií. Tu sa však dostávam späť k tomu nešťastnému experimentovaniu. Nastavovanie času udalosti v kalendári je veľmi nepodarený vtip, ktorý snáď autori nemôžu myslieť vážne. Klasické analógové zobrazenie s 24-hodinovým ciferníkom, po ktorom točíte prstom ako blázon?

No nič. Narážame aj na ďalší prvok, kde je Android možno výborný na smartfónoch, no pri tabletoch nestíha. Widgety ako kalendár či počasie sú fajn, no často kľudne obsadia aj mriežku 1 x 4 či 4 x 4, hoci sa ich text či grafika zobrazuje len na prvých troch políčkach. Na základnej obrazovke tak vznikne prázdne miesto, do ktorého však žiadnu ikonu neumiestnite, lebo sa bude prekrývať s widgetom. Vrcholom všetkého je potom veľký widget hodín. Jeho text je však deformovaný a nečitateľný - a to je prosím pekne priamo od Googlu…

To je ale chyba Androidu ako takého, nie Gigasetu QV1030. Tomu v oblasti rýchlosti odozvy, výkonu či veľkosti pamätí nemožno nič vytknúť. Štvorjadrový Cortex-A15 s taktom 1,8 GHz či dvojgigabajtová RAM-ka stačia na všetko. Z deklarovaného 16 GB úložiska je síce pre používateľa dostupných len desať a ďalších 316 MB si ukroja systémové aplikácie, no v zálohe bude stále čakať slot na microSD kartu.

Od zariadenia s takto veľkým rozlíšením a hardvérovou výbavou očakávame schopnosť nahrávať Full HD video. A Gigaset nesklame, no fotoaparát akoby mal 8 megapixelov úplne zbytočne. Fotky sú mdlé, obloha a žiarivé farby (ovocie, kvety) naopak veľmi presaturované. Ešte že je to tablet, pri ktorých dokážeme privrieť obe oči. Nejaký ten videohovor však občas k slovu prísť môže, 1,3-megapixelový snímač by prednej kamery by teda predsa len mohol ponúkať o niečo viac. Ideálne nie je ani samotné prostredie fotoaparátu. HDR, blesk, scénické režimy či všetky ostatné nastavenia sa zobrazia až po priložení prsta na displej a jeho posunutí do konktétnej časti ovládacieho prstenca.

Takým istým dotykom sa ale aj zaostruje - prehmat na spúšť však musíte zvládnuť pomerne rýchlo, to totiž nepochopiteľne nezostane uzamknuté na konkrétny bod. Po pár sekundách si automatika aj tak urobí čo chce. Radosť mi tak robil prakticky len duálny LED blesk. S ním je možné fotiť aj v totálnej tme (testovacia snímka v kúpeľni) - tablet si ho pekne rozsvieti, vďaka nemu presne zaostrí a až následne cvakne. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Dobrú prácu odvádza aj dvojica jednowattových reproduktorov na zadnej strane. Hrajú dostatočne hlasno a kvalitne aj pri sledovaní filmov. Tabletu nechýba ani Wi-Fi, Bluetooth či USB OTG. Na základnú lokalizáciu poslúži Glonass a A-GPS prostredníctvom Wi-Fi, no tradičný čip na tomto tablete (podobne ako pri väčšine konkurencie bez 3G konektivity) nenájdeme. Gigaset verziu so slotom pre SIM kartu vôbec neponúka.

V nastaveniach nájdeme samostatnú položku pre bezdrôtové zdieľanie obrazu s televízorom či projektorom. QV1030 si rozumie s MiMo i Wi-Fi Direct. Namietať sa nedá ani proti deklarovaným 10 hodinám výdrže pri surfovaní na internete či 8 hodinám nepretržitého prehrávania videa. Ja som tablet nabíjal približne každé 3-4 dni, pričom v prípade, že ležal nehybne na stole pripojený k Wi-Fi, si za 24 hodín vypýtal približne 5-10 % batérie. Tú by mali pomôcť šetriť aj špeciálne nastavenia pre úsporu energie. Posuvník medzi voľbami "Maximalizovať výkon", "Vyváženosť" a "Šetriť batériu" mi však vôbec nič nehovorí. Ručné nastavovanie maximálnej frekvencie jadier procesora či dokonca FPS pre aplikácie pripomína skôr posedenie v hlúčiku progamerov - tablet by si ich mal nastavovať sám a používateľa zbytočne neotravovať. Sú zložité a na zariadení s 9 000 mAh batériou nepotrebné. V prípade smartónu by to možno bolo inak, ale ani tam si tým nie som istý.

Výhody:

+ cena

+ takmer bezkonkurenčné rozlíšenie a kvalita displeja

+ slot na microSD kartu

+ výborný duálny LED blesk

+ pre niekoho kovové telo

Nevýhody:

- smiešne nastavovanie času v kalendári

- slabý a chaotický fotoaparát

- spracovanie microUSB konektora

- nevýrazná čierna farba

- nevhodne umiestnená dióda

- chýbajúce FM rádio

- absencia slotu na SIM kartu

Orientačná cena: 350 € (pricemania.sk)

Záver:

Predajom Gigasetu QV1030 pravdepodobne ublížia len predsudky voči značke, avšak neprávom. Skvelý displej s rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov a touto cenovkou nájde prakticky len dvojicu konkurentov. Nexus 10 v domácej androidovej stajni a iPad Air v prípade iOS. Vyčítam mu len nepodarený microUSB konektor a nevýraznú farbu, ktorá stiera výhodu kovového tela oproti plastovému Nexusu. Ako teda z tohto trojuholníka von?

Väčšina používateľov tabletov sa pravdepodobne uspokojí s propojením cez Wi-Fi. Pokiaľ však medzi nich nepatríte, budete si musieť vybrať iPad Air - ani do Nexusu, ani do Gigasetu totiž SIM kartu nedostanete. Na tabletoch je iOS oproti Androidu stále jasnou voľbou, rovnako si teda vyberte aj v prípade, že máte 50 eur navyše a 16 GB úložisko vám bude stačiť. Získate oveľa krajšie zariadenie s o triedu lepším imidžom.

Nexus 10 síce ponúkne Android 4.4 KitKat a stojí o niečo menej, pravdepodobne sa by som sa však nechal zlákať mierne sympatickejšími tvarmi QV1030. Nakoniec by to zrejme rozhodli microSD karty a to, aké veľké úložisko by som potreboval. Po iPade by som však určite pokukával naďalej...

foto v tme

Diskusia k článku:

Začať diskusiu