Výsledky Samsungu za Q1 2014 ukázali zmiešané čísla

Samsung zverejnil svoje hospodárske výsledky za prvý kvartál tohto roka. Tržby sa medziročne zvýšili, prevádzkový zisk však klesol.

Podľa zverejnenej správy vykázal Samsung za prvý štvrťrok 2014 tržby vo výške 53,68 biliónov kórejských wonov (37,63 mld. EUR), čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka mierny nárast. Oproti predchádzajúcemu kvartálu však ide o 9 % pokles, čo je dôsledok slabej sezónnosti.

Konsolidovaný prevádzkový zisk sa medzikvartálne vyšplhal o 2 % na 8,49 bil. KRW (5,95 mld. EUR), medziročne však klesol z hodnoty 8,78 bil. KRW. Čistý zisk sa za Q1 2014 zvýšil na 7,57 bil. KRW (5,31 mld. EUR).

Napriek tradične menej výraznému prvému štrvťroku bol medzi zákazníkmi dopyt po chytrých telefónoch Samsungu, čo sa odrazilo na dobrých výsledkoch spoločnosti. Takisto tomu dopomohlo efektívne riadenie výdavkov za marketing.

Divízia mobilnej komunikácie vykázala prevádzkový zisk vo výške 6,43 bil. KRW (4,51 mld. EUR), čo je menej než pred rokom, ale viac než minulý kvartál. Pomohli tom stabilné predaje smartfónov a tabletov. Aj naďalej sa dobre predávali modely Galaxy S4 a Galaxy Note 3, najnovšia vlajková loď Galaxy S5, predstavená koncom februára, zamieša karty skôr v predajoch za práve prebiehajúci druhý kvartál.

ikona

Samsung dosiahol v Q4 2013 rekordné tržby, ale nižší ziskVýsledky vo svojom hospodárení zverejnil aj Samsung. Napriek vyšším tržbám prevádzkový zisk klesol. Môžu za to vysoké náklady na marketing a jednorazové výdavky.

(EUR = 1 426,66 KRW; kurz NBS zo dňa 9. 5. 2014)

Zdroj: global.samsungtomorrow.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu