Alcatel Onetouch Hero - obyčajné pero, neobyčajný kryt

Recenzia dual SIM tabletofónu s 6'' Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom a 3 400 mAh batériou. Škoda obyčajného stylusu a pomalších reakcií.

Na testovanie tohto modelu som sa tešil už od jeho predstavenia. Smartfóny s veľkým displejom, alebo ak chcete tabletofóny s dotykovým perom, sú pre mňa tým pravým orechovým. Sám už vyše roka používam Samsung Galaxy Note 2 a nedám naň dopustiť.

ikona

Alcatel One Touch HeroTabletofón s OS Android 4.2 Jelly Bean, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 6'' Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 3 400 mAh batériou.

Papierové hodnoty tohto hrdinu sú viac než slušné. Najmä pri danej cenovke. Urobí Onetouch Hero prievan medzi tabletofónmi s dotykovým perom? Sám som bol veľmi zvedavý.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Počas prvých minút používania som milo prekvapený. Plastová konštrukcia sa vydarila, nepôsobí lacným dojmom, a aj u známych sa stretávam iba s pozitívnymi ohlasmi. Niektorí si mysleli, že ide o kov. Matná povrchová úprava je príjemná na dotyk a nezachytáva množstvo odtlačkov. Čistenie je rýchle a jednoduché. Kvalita zhotovenia je na najvyššej úrovni. Telefón pôsobí ako jednoliaty celok a ani pri silnejšom stláčaní a krútení v ruke nie je počuť žiaden škripot.

Väčšie rozmery možno niekoho zaskočia, no moje pocity sú presné opačné. Predná stena s minimálnym nevyužitím priestorom môže byť príkladom pre ostatných výrobcov. Tento hrdina so šesťpalcovým displejom je iba o osem milimetrov dlhší než môj Galaxy Note 2, ktorý ponúka o pol palca menšiu uhlopriečku. Šírka a hrúbka je rovnaká. Takisto hmotnosť sa drží na slušnej hodnote. Vo vrecku nohavíc pocítite 179 gramov. Napriek väčším rozmerom sa mi s telefónom pracovalo dobre. Treba mať však na pamäti, že bez prehmatávania to nejde.

Tlačidlá ovládania hlasitosti a napájania umiestnené v pravej stene sú pohodlne dostupné aj bez prehmatávania. Za toto dávam Alcatelu plusový bodík. Stláčanie je isté a nahmatáte ich aj poslepiačky.

Alcatel Onetouch Hero dorazil v dvojsimkovej verzii. Tú zoženiete aj v slovenských eshopoch. Jeden šuplík pre microSIM kartu sa nachádza v pravej, a ten v druhý v ľavej bočnej stene. Vysuniete ich pomocou tenkého predmetu z balenia. Pri niektorých dvojsimkových smartfónoch musíte dávať pozor, kam dávate ktorú SIM kartu. Iba jeden z nich si rozumie so sieťami 3G. Tu je jedno ako karty vložíte. Podporu 3G si môžete prepnúť v nastaveniach.

V Správe SIM kariet si nastavím predvolenú SIM kartu na hovory, správy, videohovory a dátové pripojenie. Prípadne si nastavím, nech sa ma telefón vždy opýta. Počas hovoru je druhá SIM karta neaktívna a volajúci počuje informáciu o vašej momentálnej nedostupnosti.

Slot pre druhú SIM kartu ukradol miesto slotu pre microSD kartu. S takýmto riešením sa stretávame u väčšiny modelov tejto značky. Vystačiť si tak budete musieť s interným úložiskom. Zo 16 GB na papieri je reálne dostupných 12,57 GB.

V spodnej stene nájdeme okrem microUSB konektora s podporou OTG aj zasunuté dotykové pero. Na to som bol obzvlášť zvedavý. Po niekoľkodňovom používaní však musím konštatovať, že ma akosi nezaujalo. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Vysunutím pera na mojom Galaxy Note 2 sa automaticky rozsvieti a odblokuje obrazovka. Tu sa nedeje nič. Telo telefónu ani nevie, či tam pero je alebo nie. Veľmi ľahko sa tak môže stať, že pero niekde zabudnem. U Samsungov sa po prejdení niekoľkých krokoch zobrazí na obrazovke výstraha. Dotykové pero nie je ničím špeciálne. Nenájdeme tu ani žiadne tlačidlo. Je to obyčajný stylus, ktorý si môžete dokúpiť k hocijakému smartfónu s kapacitnou obrazovkou. Hrot pera je výrazne väčší než u stylusu S Pen od Samsungu, a tak aj pohodlné písanie poznámok trochu zaostáva. Všetko je také kostrbaté.

Alcatel si pre používateľa prichystal dve aplikácie. Šikovná aplikácia Fast Math rozpozná a vypočíta vami zadaný príklad. Rozpoznávanie je celkom presné. Aplikácia Scribe Note slúži na zapisovanie poznámok. V nastaveniach je pripravených šestnásť farieb a päť rôznych hrúbok pera. Aj tu môžete využiť funkciu rozpoznávania pera, ktoré prepíše váš nákres do tlačeného textu. Počas písania poznámok si treba dobre strážiť polohu dlane a neopierať ju o displej. Stačí jemný dotyk a displej reaguje aj na dotyky rukou. V tomto smere sú Samsungy ďalej. Na Galaxy Note 2 si zapnem funkciu rozpoznávania iba pera a dlaň si môžem pohodlne oprieť o displej.

Dotykové pero poslúži na pohodlnejšie prechádzanie sa v prostredí a zapisovanie poznámok. Ďalšie funkcie od neho nečakajte. Na Galaxy Note 2 si pochvaľujem funkciu "plávania" nad displejom, kedy pomocou pera môžem otvárať ponuky na webových stránkach alebo zobrazovať náhľady v niektorých aplikáciách. Tu sa nič také nedeje.

V balení nájdete aj flipové puzdro MagicFlip. To sa k zariadeniu pripája cez šesticu magnetických pinov na zadnej časti konštrukcie telefónu. Magnet je naozaj silný. Telefón udrží aj na chladničke. Trochu mi však prekáža hrúbka magnetickej časti flipu, pomocou ktorej sa puzdro pripája k telefónu. V jednej časti telefónu vám tak pribudnú dva – tri milimetre na viac. Ale späť k puzdru. MagicFlip vyzerá na prvý pohľad ako obyčajné flipové puzdro, no nie je tomu tak. Vo vnútri sa ukrýva niekoľko LED diód, ktoré vás upozornia na určité zmeškané udalosti. Napríklad na prichádzajúci hovor, zmeškaný hovor, prijatý e-mail alebo správu. Ikona notifikácie bliká a ak máte dve rôzne zmeškané udalosti, tak sa ikony striedajú. V rýchlosti si viete pozrieť aj aktuálny čas. Stačí len stlačiť tlačidlo napájania v pravej stene. Zobrazenie loga prijatého e-mailu alebo správy mi stačí, no pri prichádzajúcom hovore by som rád videl aj meno volajúceho. To by však musela byť plocha s diódami oveľa väčšia.

Magnet nájdeme aj na prednej časti flipového puzdra. Takéto riešenie má svoje pozitíva, ale aj negatíva. Vďaka magnetu drží puzdro presne tak ako má a ani po dlhšom používaní by nemalo dôjsť k jeho ohnutiu a zlému doliehaniu. S takýmto problémom som sa stretol u môjho Galaxy Note 2. Ďalším plusom je automatické rozsvietenie a zhasnutie displeja pri otvorení a zatvorení krytu. Za nevýhodu považujem to, že pri otváraní puzdra si musím pomôcť druhou rukou. Na Galaxy Note 2 som iba švihol rukou a puzdro pretočil dozadu. Tu sa to nedá.

Zo zadnej steny mierne vytŕča objektív fotoaparátu, čím sa stáva ľahkou korisťou pre škrabance. Vedľa neho nesmie chýbať LED blesk, ktorý poslúži aj ako svietidlo. Hlasný reproduktor nájdeme v spodnej časti zadnej steny. Maximálna hlasitosť je vysoká a bol som spokojný aj s kvalitou podania. Ani pri vysokej hlasitosti nedochádza ku skresleniu zvuku.

Pomocou stylusu môžem ovládať aj trojicu dotykových tlačidiel pod displejom. Nechýba im podsvietenie a vibračná odozva. Dĺžku podsvietenia si však prispôsobiť nemôžem. Nad displejom nájdeme slúchadlo s vysokou hlasitosťou, predný fotoaparát, senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a informačnú diódu. Tá mohla byť o čosi väčšia a privítal by som aj upozorňovanie viacerými farbami. Svieti iba nabielo.

Pri prvom zapnutí ma ohromil krásny šesťpalcový IPS displej s výbornými pozorovacími uhlami. Ten je pýchou samotného telefónu. Dlho som sa však z neho netešil. Testovaný kus mal problémy s digitizérom, čiže dotykovou vrstvou na displeji. Niekedy nereagoval vôbec a inokedy namiesto potiahnutia po displeji rozpoznal iba ťuknutie. Viackrát sa tak stalo, že namiesto posúvania v aplikáciách som všetko otváral. Tento nedostatok negatívne ovplyvnil používanie smartfónu. Pri písaní správ som musel klávesu na softvérovej klávesnici stlačiť niekedy aj päťkrát, namiesto posúvania a vyhľadávania kontaktu v denníku hovorov som vytočil každého koho som sa dotkol a podobne. Je to naozaj škoda, lebo inak sa displej naozaj vydaril. Vyčítať mu môžem iba lesklosť, ktorá trochu sťažuje pohodlné čítanie na slnku.

Alcatel siahol opäť po chipsete od Mediateku. Má štvorjadrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, no nemožno ho porovnávať so štvorjadrovými procesormi v cenovo drahších high-endoch. Podľa výsledkov benchmarkov má výkonovo blízko napríklad k modelu Samsung Galaxy S3.

Na operačnej RAM pamäti sa už nešetrilo a Alcatel osadil hneď dva gigabajty. Za tento krok mu dávam ďalší plusový bodík. Využitých bolo zvyčajne 1 – 1,1 GB. Multitasking si poradil s viacerými spustenými aplikáciami a prepínanie medzi nimi bolo okamžité, bez opätovného načítavania. Zoznam naposledy spustených aplikácií zobrazíte dlhším podržaním pravého dotykového tlačidla.

S multitaskingom som bol teda spokojný. Problém prichádza až so samotným prostredím od Alcatelu, ktoré dopĺňa Android vo verzii 4.2.2. Pomalé pohyby, pomalé otváranie aplikácií a opätovné načítavanie domácich obrazoviek boli na dennom poriadku. Stretol som sa aj s niekoľkými pádmi aplikácií. Dúfam, že Alcatel tento problém v najbližšej dobe odstráni.

Prostredie od Alcatelu sa mi páči. Nie je zbytočné prečačkané a ponúkne všetko to, čo od prostredia vyžadujem. Zo zablokovanej obrazovky môžem spustiť fotoaparát, dostať sa do číselníka alebo správ. Nechýba možnosť pridať si ďalšie zablokované obrazovky, na ktoré si môžem umiestniť niektoré widgety.

K výsuvnej lište sa dostanem aj zo zablokovanej obrazovky. V ponuke viacerých skratiek mi chýba iba rýchle prepínanie zvukového režimu. Inak som s ponukou spokojný. Klasické domáce obrazovky dopĺňajú dve špeciálne. Obrazovka fotoalbum zobrazí na veľkej ploche vami vybrané fotografie a albumy. Druhá špeciálna obrazovka si rozumie s vertikálnym posúvaním, čiže si na ňu môžete pripnúť viac widgetov a skratiek než na tú klasickú.

Aj Alcatel si je vedomý potenciálu šesťpalcového displeja a snaží sa ho využiť čo najlepšie. Stretávame sa tu s funkciou, ktorá zobrazí dve aplikácie naraz. Prišiel s tým Samsung, neskôr LG a najnovšie aj Alcatel. Funkciu spustíte rovnako ako u Samsungov – dlhším podržaním šípky späť. Vzhľad a spôsob používania je taktiež veľmi podobný funkcii Viacero okien od Samsungu. Poradie a veľkosť okien môžem meniť. Po bližšom preštudovaní však narážam na pár mínusov. Ponuka aplikácií je značne obmedzená a po spustení klávesnice v jednej z aplikácií sa táto aplikácia natiahne na celý displej. V prípade Samsungov môžem využiť plávajúcu klávesnicu, ktorú si umiestnim na ľubovoľné miesto. Chýba mi tu aj možnosť rýchleho presúvania obsahu medzi oknami.

Trinásťmegapixlový fotoaparát pochválim za rýchle snímanie. Používal som ho najmä pri dobrých svetelných podmienkach, kedy odvádza celkom slušnú prácu. Na niektorých fotografiách je po priblížení vidieť chýbajúcu ostrosť, no na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete úplne postačí. Páči sa mi aj makro režim.

Prostredie fotoaparátu je ladené do jednoduchosti a nenáročným používateľom ponúkne iba to najzákladnejšie. Podrobnejšie nastavenia expozície a ďalších parametrov sa ukrývajú hlbšie v ponuke. Z režimov tu máme HDR, panorámu a šport. HDR zvyknem používať často, no tu mi prekážalo pomalé snímanie fotografií. Všimnete si to najmä pri pohybujúcich objektoch, kedy sa na fotografii zobrazujú "duchovia". Skúšobné snímky nájdete na konci recenzie.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 24 MB, 3GP; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 67 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 56 MB, 3GP; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 169 MB / min.)

Onetouch Hero si poradí s nahrávaním videa v maximálnom Full HD rozlíšení. Nechýba automatické preostrovanie počas záznamu a poteší aj možnosť video kedykoľvek pozastaviť a pokračovať. Túto funkciu poznáme zo smartfónov značky Samsung.

Vo výbave nechýba FM rádio s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). Prehrávač hudby je pomerne jednoduchý a neprekvapí žiadnou zaujímavou funkciou. Zato prehrávač videí už áno. Ten totiž podporuje prehrávanie videa v zmenšenom okne hocikde v prostredí. Veľkosť okna si môžete prispôsobiť.

Výhody:

+ pevné a kvalitné zhotovenie

+ tenké okraje okolo displeja

+ dual SIM

+ flipové puzdro s notifikačnou funkciou v balení

+ pekný Full HD IPS displej

+ 2 GB RAM

Nevýhody:

- bez slotu na microSD kartu

- nie najvýkonnejší štvorjadrový procesor

- iba obyčajný stylus

- pomalšie reakcie v prostredí

Orientačná cena: 340 € (epicentrum.sk)

Záver:

Je naozaj škoda, že Onetouch Hero dorazil na test s problémovou dotykovou vrstvou, ktorá značne ubrala na mojom využívaní tohto zaujímavého smartfónu. Okrem tejto nepríjemnosti mu môžem vyčítať iba pomalšie reakcie v prostredí a obyčajné dotykové pero. To sa na stylus S Pen v Samsungoch skrátka nechytá. Onetouch Hero zaujme pevným a kvalitným zhotovením s minimálnymi okrajmi okolo displeja, krásnou Full HD obrazovkou a napríklad aj flipovým puzdrom s notifikačnou funkciou. Mňa však toto puzdro akosi neoslovilo. Onetouch Hero momentálne nemá veľa konkurentov. V boji sa stretáva iba s modelom ASUS Fonepad Note 6, ktorý sa môže pochváliť napríklad stereo reproduktormi, a nesmieme zabudnúť ani na starší Samsung Galaxy Note 2, ktorý má stále čo povedať. A teraz ho kúpite za naozaj lákavú cenu, približne 310 eur.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Mato 10.05.2014 - 08:57

Celkom zaujimava hracka,myslim ze si najde svojich priaznivcov.Niekto chce len velku placku a nejde mu oto co vsetko dokaze...a co konkurencia.Mohol prist uz skor :)

Lenka Ivančíková10.05.2014 - 10:34 Trvalý odkaz

Kedze sa teraz da kupit Samsung Galaxy Note II za 309 eur, nevidim jediny dovod kupit si Alcatel OT Hero za 340.

Me_Gusta10.05.2014 - 22:03 Trvalý odkaz

Myslím, že má tento alcatel pár výhod oproti Note II. Napríklad väčšia batéria, Full HD IPS displej, veľmi zaujímavý kryt a samozrejme dizajn.

Mato10.05.2014 - 23:06 Trvalý odkaz

Me_Gusta...
..presne na toto som myslel :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.05.2014 - 01:59 Trvalý odkaz

To je síce pekné, ale optimalizácia, stabilita a výkon su dôležitejšie "parametre"

Celá diskusia 7 príspevkov